European Central Bank - eurosystem
Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Kreikka

Kreikassa eurokolikoiden kansallisen puolen kuva-aiheet valitsivat maan valtionvarainministeri ja keskuspankin pääjohtaja taiteilijoiden ja teknisten asiantuntijoiden muodostaman komitean esivalinnan pohjalta. Kuva-aiheet on suunnitellut kuvanveistäjä Georges Stamatopoulos Kreikan keskuspankista. Jokaisessa kolikossa on eri kuva-aihe.

2 €

2 euron kolikon kuva-aihe on peräisin 200-luvun spartalaisesta mosaiikista. Kuvassa härän hahmon ottanut Zeus on ryöstänyt Europan. Europa on kreikkalainen taruhenkilö, jonka mukaan Eurooppa on saanut nimensä. 2 euron kolikon syrjän kaiverrus: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ * (Helleenien tasavalta).

1 €

1 euron kolikon kuva-aiheena oleva pöllö on peräisin antiikin Ateenan neljän drakman kolikosta viidenneltä vuosisadalta ennen ajanlaskumme alkua.

50 senttiä

50 sentin kolikon kuva-aiheena on yksi Kreikan kuuluisimmista poliittisista henkilöistä, Eleftherios Venizelos (1864–1936). Hän oli sosiaalisten uudistusten alkuunpanija, maineikas diplomaatti ja keskeinen hahmo Kreikan modernisoinnissa sekä Kreikan pohjoisosan ja Aigeianmeren saarten vapauttamisessa.

20 senttiä

20 sentin kolikon kuva-aiheena on johtava kreikkalainen ja eurooppalainen poliitikko ja diplomaatti Ioannis Capodistrias (1776–1831), joka itsenäisyyssodan (1821–27) jälkeen oli Kreikan johdossa (1830–31).

10 senttiä

10 sentin kolikon kuva-aiheena on Kreikan valistuksen ajan johtohahmo Rigas Fereos (Velestinlis) (1757–98), jonka tavoitteena oli Balkanin vapauttaminen ottomaanien vallasta.

5 senttiä

5 sentin kolikon kuva-aiheen nykyaikainen säiliöalus ilmentää kreikkalaisen laivateollisuuden innovatiivisuutta.

2 senttiä

2 sentin kolikossa kuva-aiheena on Kreikan itsenäisyyssodan aikana (1821–27) käytetty purjelaivatyyppi, korvetti.

1 sentti

1 sentin kolikon kuva-aiheena on pitkälle kehittynyt malli ateenalaisesta kolmisoudusta, jonka synty voidaan jäljittää aina Ateenan demokratiaan viidennelle vuosisadalle ennen ajanlaskumme alkua. Yli 200 vuoden ajan tämä alustyyppi säilytti asemansa kaikkein suurimpana sota-aluksena.