Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Italija

U Italiji je motive eurokovanica najprije pomno proučio nacionalni tehnički i umjetnički odbor te su oni potom predstavljeni stanovnicima na najvećoj državnoj televizijskoj postaji RAI UNO. Svaki apoen ima drukčiji motiv odabran među remek‑djelima poznatih talijanskih umjetnika.

2 €

Na ovoj je kovanici Rafaelov portret Dantea Alighierija, izložen u krilu Vatikanske palače nazvanom po papi Juliju II. Na obodu kovanice od 2 €: 2*, ponovljeno šest puta, naizmjence uspravno i naopačke.

1 €

Na kovanici je prikazan poznati crtež Leonarda da Vincija, izložen u venecijanskoj Galeriji Akademije, koji prikazuje idealne proporcije ljudskog tijela.

50 centi

Glavni je element dizajna na ovoj kovanici kip cara Marka Aurelija na konju.

20 centi

Na kovanici je prikazan kip koji je djelo Umberta Boccionija, vodećeg predstavnika talijanskog futurizma.

10 centi

Ovom se kovanicom obilježava jedno od vrhunskih ostvarenja talijanske umjetnosti. Na njoj je prikazano jedno od najslavnijih remek-djela na svijetu, »Rođenje Venerino« Sandra Botticellija.

5 centi

Na kovanici je prikazan amfiteatar Flavijevaca, čija je gradnja započela oko 75. godine naše ere, za vrijeme vladavine cara Vespazijana, a svečano ga je otvorio car Tit 80. godine naše ere.

2 centa

Na kovanici je prikazan toranj Mole Antonelliana koji je oblikovao arhitekt Alessandro Antonelli 1863.

1 cent

Na kovanici je prikazan dvorac Castel del Monte.