Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Italië

In Italië zijn de ontwerpen voor de euromunten kritisch bekeken door een nationaal comité van vakmensen en kunstenaars. Daarna zijn ze op RAI Uno, de belangrijkste televisiezender van het land, aan de Italianen getoond. Elk van de acht munten heeft zijn eigen ontwerp. Gekozen is voor meesterwerken van beroemde Italiaanse kunstenaars.

€2

Deze munt toont een door Rafaël getekend portret van de schrijver Dante Alighieri, dat in de Paus Julius II-vleugel van het Vaticaan hangt. Randschrift op de munt van 2 euro: 2*, zes maal herhaald, afwisselend rechtop en ondersteboven.

€1

Deze munt toont de beroemde tekening van Leonardo da Vinci, te zien in de Academie van Venetië, waarop de ideale proporties van het menselijk lichaam zijn afgebeeld.

50 cent

Op deze munt is het ruiterstandbeeld van keizer Marcus Aurelius afgebeeld.

20 cent

Deze munt toont een beeldhouwwerk van Umberto Boccioni, leider van de Italiaanse futuristische school.

10 cent

Deze munt herdenkt een van de grote triomfen van de Italiaanse kunst. De munt toont het wereldberoemde schilderij “De geboorte van Venus” van Sandro Botticelli.

5 cent

Op deze munt is het amfitheater van Flavius afgebeeld, waarvan de bouw in 75 na Christus onder keizer Vespasianus begon en dat vijf jaar later werd ingewijd door keizer Titus.

2 cent

Deze munt toont de Mole Antonelliana, een door Alessandro Antonelli ontworpen toren uit 1863.

1 cent

Op deze munt is het Castel del Monte afgebeeld.