Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Italia

În Italia, grafica monedelor euro a fost supusă analizei unui comitet tehnic și artistic național înainte de a fi prezentată națiunii pe cel mai important canal național de televiziune, RAI UNO. Pentru fiecare valoare nominală a fost selectată o grafică diferită, creată pe baza capodoperelor unor artiști italieni celebri.

2 EUR

Pe această monedă este prezentat un portret al lui Dante Alighieri, realizat de Raphaël, expus în aripa „Papa Iulius al II-lea” a Palatului Vaticanului. Pe muchia monedei de 2 EUR apare inscripția 2*, repetată de șase ori, orientată alternativ de sus în jos și de jos în sus.

1 EUR

Această monedă prezintă cuoscutul desen al lui Leonardo da Vinci care ilustrează proporțiile ideale ale corpului uman, expus într-o galerie a Academiei din Veneția.

50 de cenți

Imaginea principală redată pe această monedă este statuia ecvestră a împăratului Marcus Aurelius.

20 de cenți

Moneda înfățișează o sculptură realizată de Umberto Boccioni, lider al școlii futuriste italiene.

10 cenți

Această monedă comemorează una dintre cele mai mari realizări din arta italiană, prezentând una dintre cele mai renumite lucrări din lume, „Nașterea lui Venus” de Sandro Botticelli.

5 cenți

Grafica prezintă Amfiteatrul Flavian, pe care împăratul Vespasian a început să îl construiască în jurul anului 75 d. Hr. și care a fost inaugurat de împăratul Titus în anul 80 d. Hr.

2 cenți

Această monedă ilustrează Mole Antonelliana, un turn conceput în 1863 de Alessandro Antonelli.

1 cent

Pe această monedă este redat Castel del Monte.