Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Kaj je bitcoin?

13. februar 2018 (zadnja sprememba: 14. julij 2021)

Bitcoin je eno od kriptosredstev. A kaj to sploh je in kaj pomeni za prave valute?

Bitcoin je pravzaprav digitalni žeton, katerega menjava poteka elektronsko, saj v fizični obliki sploh ne obstaja. Bitcoine namesto enega samega organa oziroma organizacije ustvarja in spremlja mreža računalnikov, ki pri tem uporablja zapletene matematične formule.

Torej so virtualni, niso pa valuta. Zakaj ne?

Nihče ne stoji za njim

Bitcoina ne izdaja centralni javni organ. Zato mu ne morete zaupati enako kot uradni valuti, kakršna je euro, ki mu centralne banke euroobmočja zagotavljajo kritje. Kot varuhinje eura vam jamčimo pravico, da plačujete z eurom, in si prizadevamo, da ohranjamo njegovo vrednost.

Ni splošno sprejeta oblika plačevanja

Če bi bil bitcoin valuta, bi bilo pričakovati, da ga boste lahko uporabljali povsod. V resnici pa je krajev, kjer lahko plačujete z bitcoinom, zelo malo. Tam, kjer lahko, pa so transakcije počasne in drage.

Uporabniki niso zaščiteni

Možno je, da bitcoine ukradejo hekerji. Če se vam to zgodi, nimate nobene pravne zaščite.

Je preveč volatilen

Valuta je zanesljiv hranilec vrednosti. Dajati vam mora občutek, da boste z denarjem, ki ga imate, danes kupili približno enako količino stvari kot jutri oziroma čez eno leto. Bitcoin pa ni stabilen. Njegova vrednost se je v preteklosti že bliskovito zvišala in znižala v zgolj nekaj dneh.

Če torej ni valuta, kaj pa je?

Bitcoin je špekulativno premoženje. Z drugimi besedami: z njim lahko poskusite srečo in ustvarite dobiček, vendar pri tem obstaja tveganje, da boste naložbo izgubili.

So stabilni kriptokovanci enaki kot bitcoin?

Stabilni kriptokovanci so zasnovani na prizadevanjih, da bi bili bolj stabilna oblika kriptosredstev kot bitcoin. Izdajatelji jih vežejo na zaupanja vredno vrsto vrednosti, kot so na primer sredstva podjetij ali zlato. Vseeno pa je vrednost stabilnega kriptokovanca le obljuba, ki jo da zasebno podjetje. Za razliko od uradnih valut za njim ne stoji nobena javna institucija.

Kdo izvaja nadzor nad kriptosredstvi?

Ni mogoče preveriti, ali mednarodni izdajatelji stabilnih kriptokovancev lahko zares izpolnijo obljubo o »stabilni vrednosti« oziroma ali so izdali več stabilnih kriptokovancev, kot jih lahko odplačajo. Da bi rešila ta problem, je Evropska komisija predlagala novo zakonodajo, ki bo zaščitila uporabnike stabilnih kriptokovancev v EU.

Bo ECB prepovedala bitcoin?

ECB ni odgovorna za prepovedovanje ali reguliranje bitcoina oziroma drugih kriptosredstev, saj ta niso zakonito plačilno sredstvo. Ker pa potrošniki niso zavarovani, velja z bitcoinom ravnati previdno.

GLEJTE TUDI

Več o tej temi

Digitalni euro

Digitalni euro bi bil hiter, enostaven in varen instrument za opravljanje vsakodnevnih plačil.

Spletna stran o digitalnem euru

Prihodnost denarja

Preberite si članek Christine Lagarde v reviji o denarju in plačilih L’ENA hors les murs.

The future of money – innovating while retaining trust