Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Što je bitcoin?

13. veljače 2018. (posuvremenjeno 14. srpnja 2021.)

Bitcoin se naziva kriptoimovinom. Ali što je on zapravo i kakve su implikacije za prave valute?

Riječ je o digitalnom žetonu koji se može elektronički razmjenjivati. Ne postoji u fizičkom obliku. Bitcoine ne stvara i o njima ne vodi evidenciju nadležno tijelo ni organizacija, to čine mreže računala koje se služe složenim matematičkim formulama.

Prema tome, bitcoin je doista virtualan, ali nije valuta. Zašto nije?

Nitko ne jamči za njega.

Bitcoin ne izdaje središnje tijelo javne vlasti. Nije jednako pouzdan kao službena valuta, poput eura, za koji jamče središnje banke europodručja. Skrbimo o euru, jamčimo vam da možete plaćati njime i čuvamo njegovu vrijednost.

Bitcoin se uglavnom ne može upotrijebiti za plaćanje.

Da je bitcoin valuta, mogli biste očekivati da ga možete upotrijebiti na brojnim mjestima, no njime zapravo možete plaćati na vrlo malo mjesta. A na njima su transakcije spore i skupe.

Korisnici nisu zaštićeni.

Hakeri mogu ukrasti bitcoine. Ako vam se to dogodi, nemate pravnu zaštitu.

Njegova vrijednost pretjerano je volatilna.

Valuta je pouzdana pohrana vrijednosti, što znači da novcem koji imate možete kupiti više ili manje jednaku količinu stvari danas, sutra ili u ovo vrijeme sljedeće godine. Bitcoin nije stabilan. Njegova vrijednost može dramatično porasti i srušiti se u samo nekoliko dana.

Ako bitcoin nije valuta, što jest?

Bitcoin je imovina za špekulativna ulaganja. Drugim riječima, možete riskirati i uložiti u njega kako biste ostvarili dobit, ali postoji opasnost da ćete uloženo izgubiti.

Jesu li stabilne kovanice isto što i bitcoin?

Svrha je stabilnih kovanica da budu stabilniji oblik kriptoimovine nego što je to bitcoin. Izdavatelji ih vežu uz pouzdane vrijednosti kao što su imovina poduzeća ili zlato. Međutim, vrijednost stabilnih kovanica svodi se na obećanje koje daje privatno trgovačko društvo. Za razliku od službenih valuta za njih ne jamči nijedna javna institucija.

Tko nadzire kriptoimovinu?

Nemoguće je provjeriti mogu li međunarodni izdavatelji stabilnih kovanica ispuniti svoje obećanje o »stabilnoj vrijednosti« ili izdaju veću količinu stabilnih kovanica nego što mogu isplatiti. Kako bi riješila taj problem, Europska komisija predložila je nove propise kojima je cilj zaštititi korisnike stabilnih kovanica u EU-u.

Hoće li ESB zabraniti bitcoin?

ESB nije odgovoran za zabranu i regulaciju bitcoina ni ostalih vrsta kriptoimovine jer nisu zakonsko sredstvo plaćanja. Stoga, imajući u vidu da zaštite potrošača nema, treba biti na oprezu.

MOGLO BI VAS ZANIMATI

Povezani sadržaji

Više o digitalnom euru

Digitalni euro bio bi instrument za brza, jednostavna i sigurna svakodnevna plaćanja.

Središnja stranica o digitalnom euru

Budućnost novca

Članak Christine Lagarde u časopisu o novcu i plaćanjima L’ENA hors les murs.

Budućnost novca – inovativnost uz zadržavanje povjerenja