SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

Hvad er bitcoin?

13. februar 2018 (opdateret 14. juli 2021)

Bitcoin har fået prædikatet kryptoaktiv. Men hvad er bitcoin egentlig, og hvad betyder det for rigtige valutaer?

Bitcoin er i bund og grund en digital enhed, som kan udveksles elektronisk. Den eksisterer ikke i fysisk form. Bitcoins skabes, og der holdes styr på dem via et netværk af computere, som anvender komplekse matematiske formler. Det sker ikke via en fælles myndighed eller organisation.

Så ja til virtuel, men nej til valuta. Hvorfor?

Der gives ingen garantier for bitcoin

Bitcoin udstedes ikke af en central offentlig myndighed. Du vil ikke kunne have samme tillid til den som til en officiel valuta som euroen, som centralbankerne i euroområdet står bag. I vores egenskab af euroens vogter arbejder vi på at sikre din ret til at betale med euro og på at bevare dens værdi.

Bitcoin er ikke et almindeligt accepteret betalingsmiddel

Hvis bitcoin var en valuta, ville man forvente at kunne anvende den mange steder. Der er dog reelt kun meget få steder, hvor man kan betale med bitcoin. Og der er transaktionerne langsomme og dyre.

Brugerne er ikke beskyttede

Det er muligt for hackere at stjæle bitcoin. Hvis det sker, har man ingen retsbeskyttelse.

Bitcoin er alt for volatil

En valuta er et pålideligt værdiopbevaringsmiddel, således at det er sikret, at man med de penge man har, kan købe ting for mere eller mindre den samme værdi i dag som i morgen eller om et år. Bitcoin er ikke stabil. Værdien af bitcoin er både røget kraftigt i vejret og raslet ned inden for få dage.

Hvis det ikke er en valuta, hvad er det så?

Bitcoin er et spekulativt aktiv. Sagt med andre ord er det noget, man kan spille på for at opnå en gevinst, men med risiko for at tabe sin investering.

Er stablecoins det samme som bitcoins?

Formålet med stablecoins er, at de skal være en mere stabil form for kryptoaktiver end bitcoins. Udstederne knytter dem til en værdi, som der er tillid til, fx virksomhedsaktiver eller guld. En stablecoins værdi er imidlertid kun et løfte, der afgives af en privat virksomhed. Der er ikke nogen offentlig institution, der står bag den, sådan som det er tilfældet med officielle valutaer.

Hvem fører tilsyn med kryptoaktiver?

Det kan ikke kontrolleres, om internationale udstedere af stablecoin rent faktisk kan holde deres løfte om en "stabil værdi", eller om de udsteder flere stablecoins, end de kan betale tilbage. For at imødegå dette problem har Europa-Kommissionen foreslået en ny lovgivning, der skal beskytte brugerne af stablecoins i EU.

Vil ECB forbyde bitcoin?

Det er ikke ECB's ansvar at forbyde eller regulere bitcoin eller andre kryptoaktiver, fordi de ikke er lovlige betalingsmidler. Men på grund af den manglende forbrugerbeskyttelse er det vigtigt at mane til forsigtighed.

SE OGSÅ

Relaterede emner

Få mere at vide om en digital euro

En digital euro ville være et hurtigt, let og sikkert betalingsinstrument til dine daglige betalinger.

Den digitale euro – startside

Fremtiden for penge

Læs Christine Lagardes artikel i L'ENA hors les murs-magasinet om penge og betalinger.

The future of money – innovating while retaining trust