Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Mi a bitcoin?

2018. február 13. (Frissítés időpontja: 2021. június 24.)

A bitcoint kikiáltották kriptoeszköznek. De mi is valójában, és mi a szerepe a valódi valutákhoz viszonyítva?

Lényegében egy elektronikus cserére alkalmas digitális utalvány, amely nem létezik fizikai formában. Egyetlen hatóság vagy szervezet helyett komplex matematikai képletekkel operáló számítógép-hálózat hozza létre és követi nyomon.

Tehát igaz, hogy virtuális, viszont nem valuta. Miért nem?

Nincs mögötte támogató

A bitcoint nem központi hatóság bocsátja ki. Ezért nem élvezheti a felhasználók bizalmát olyan szinten, mint egy olyan hivatalos fizetőeszköz mint az euro, amely mögött ott állnak az euroövezet központi bankjai. Az euro letéteményeseiként azon munkálkodunk, hogy garantáljuk mindenkinek az euróval való fizetéshez való jogot, és hogy megőrizzük a fizetőeszköz értékét.

Nem általánosan elfogadott fizetési mód

Ha a bitcoin valuta lenne, elvárhatnánk széleskörű használhatóságát. Valójában azonban igen kevés helyen fizethetünk vele. Még ahol lehet is, ott is lassúak és drágák az ügyletek.

A felhasználókat nem védik

A hekkerek például ellophatják a bitcoinunkat, és ilyenkor nincs jogvédelem.

Túlságosan volatilis

A valuta megbízható értékőrző, ezért nyugodtak lehetünk afelől, hogy a pénzünkön többé-kevésbé ugyanannyi árut vehetünk ma, mint holnap vagy jövőre ugyanekkor. A bitcoin nem stabil, néhány nap alatt magasra szökött, majd hatalmasat zuhant az értéke.

Ha nem valuta, akkor micsoda?

A bitcoin spekulatív eszköz, játékra való nyereségszerzés céljából. Közben persze kockázatot vállalunk, hogy elveszítjük a befektetésünket.

Ugyanaz-e a „stablecoin”, mint a bitcoin?

A stablecoint stabilabb kriptoeszközfajtának szánják, mint a bitcoint. A kibocsátók olyan értékhordozóhoz, például vállalati eszközhöz vagy aranyhoz kötik, amiben megbíznak az emberek. A stablecoin értéke azonban csak ígéret, amelyet magánvállallat tesz. Ellentétben a hivatalos fizetőeszközökkel, nem támogatja közintézmény.

Ki felügyeli a kriptoeszközöket?

Nem lehetséges ellenőrizni, hogy a nemzetközi stablecoin kibocsátók valóban meg tudják-e tartani a „stabil értékre” vonatkozó ígéretüket, vagy hogy több stablecoint bocsátanak-e ki, mint amennyit vissza tudnak fizetni. Ennek a problémának a megoldása érdekében az Európai Bizottság új jogszabályokra tett javaslatot, hogy ezzel védjék a stablecoin-felhasználókat az EU-ban.

Betiltja-e az EKB a bitcoint?

A bitcoin és egyéb kriptoeszközök betiltása és szabályozása nem az EKB hatásköre, mivel ezek nem törvényes fizetőeszközök. Ugyanakkor a fogyasztóvédelem hiánya miatt fontos az elővigyázatosság.

LÁSD MÉG

További kapcsolódó tartalom

További tudnivalók a digitális euróról

A digitális euro a mindennapos fizetés gyors, könnyű és biztonságos eszköze lenne.

Központi oldal a digitális euróról

A pénz jövője

Olvassuk el Christine Lagarde pénzről és fizetésforgalomról szóló cikkét a L’ENA hors les murs magazinban.

A pénz jövője – innováció párhuzamosan a bizalom megőrzésével