Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Hogyan formálhatják át a technológiai újítások a pénzügyi piacokat?

2017. április 19.

Megjelent egy új technológia, amely felkavarta a pénzügyi piacok állóvizét. Bár a neve – elosztott főkönyvi technológia (angol nyelvű rövidítéssel DLT, azaz distributed ledger technology) – bonyolult témát sejtet, egyesek szerint nagy esély van rá, hogy alapjaiban alakítja át a pénzügyi piacok és a bankok működését. Nézzük, mi is ez pontosan, és miért fontos a központi bankok, köztük az EKB számára.

Mi az elosztott főkönyvi technológia?

Az elosztott főkönyvi technológia a tulajdonjog nyilvántartására szolgál – legyen szó pénzeszköz vagy más eszköz, vagyonelem tulajdonjogáról. Jelenleg a bankok ügyleteiket – vagyis azon műveleteiket, amelyek keretében pénz- vagy egyéb pénzügyi eszközük tulajdonjoga gazdát cserél – centralizált rendszereken keresztül bonyolítják le, amelyeket gyakran központi bankok üzemeltetnek. A bankok a tranzakciókról helyi adatbázisokban vezetnek nyilvántartást, amelyek azután frissülnek, miután az ügylet lezajlott a központi rendszerben.

Az elosztott főkönyv ezzel szemben olyan tranzakciós adatbázis, amely több számítógépből álló hálózaton oszlik el, nem pedig központi helyen tárolják. Rendszerint a hálózat minden tagja számára olvashatók az információk, és jogosultságtól függően kiegészíthetők.

A DLT leggyakrabban előforduló formája a blockchain. A magyarul blokkláncot jelentő név onnan ered, hogy a tranzakciók csoportonként, azaz blokkonként időrendi sorrendben egymáshoz kapcsolva láncot alkotnak. A teljes láncot összetett matematikai algoritmusok védik, ezek gondoskodnak az adatok sértetlenségéről, biztonságáról. A lánc képezi az adatbázisban szereplő összes ügylet átfogó nyilvántartását.

A technológia potenciális előnyei

Mivel az algoritmusok gondoskodnak az adatok biztonságáról, továbbá a hálózatba kapcsolt szereplők rendszerint tudomást szereznek a nyilvántartásban történt változásokról, ez a technológia nagy valószínűséggel megnehezíti a tranzakciókkal elkövetett csalást.

Emellett a hatékonyságot is javíthatja, mivel a könyvelés automatizálhatósága potenciálisan kiküszöböli az emberi tévedés lehetőségét, és leegyszerűsíti a különben igen bonyolult folyamatokat.

Egyesek merészen azt állítják, hogy a DLT a közvetítő kiiktatásával alapjaiban változtathatja meg a pénzügyi piacok működését. Például lehetővé válhat, hogy a bankok közötti fizetési forgalomnak a későbbiekben nem kell harmadik személy közreműködésével, illetve fizetési rendszeren keresztül zajlania. Sőt, van, aki szerint még a magánszemélyek közötti fizetés – amelynek elszámolása jelenleg az ügyletben részt vevők számlavezető bankjain keresztül történik – is teljesen „bankmentesen” megvalósítható, mert a természetes személyek is közvetlenül kapcsolódhatnak a megosztott adatbázishoz.

Utóbbi mások véleménye szerint valószínűtlen, mivel bizonyos funkciók ellátásához, például a pénzügyi rendszer általános stabilitásának figyelemmel kíséréséhez és megőrzéséhez nagy eséllyel mindig szükség lesz központi szervekre.

Miért érdeklődik az EKB a szóban forgó technológia iránt?

Az EKB egyik kiemelt célja, hogy gondoskodjon a tranzakciók euroövezet-szerte biztonságos és hatékony végrehajthatóságáról. Ennek részeként szorosan figyelemmel kísérjük a fizetési forgalmat és a lebonyolítására alkalmazott rendszereket. Az EKB támogatja az innovációt, ha a fejlesztés biztonságos, hatékony, és Európában mindenki számára egyenlő esélyt biztosít.

Ezen túlmenően, az EKB saját maga is üzemeltet olyan rendszereket, amelyek elősegítik a pénz és az eszközök mozgatását Európában. Azt szeretnénk, hogy ezek a rendszerek a lehető leghatékonyabbak legyenek, ezért mi is keressük a javításuk módját, miközben a technikai fejlődéssel párhuzamosan gondoskodunk megbízhatóságukról.

A fenti két okból kifolyólag mindig lépést tartunk azokkal a technikai fejlesztésekkel, amelyek hatást gyakorolhatnak a tranzakciók lebonyolítási módjára.

Mindazonáltal, noha a DLT érdekes lehetőségeket tartogat a jövőre nézve, még mindig viszonylag új technológia, így nem elég kiforrott ahhoz, hogy megfontoljuk az Európa pénzügyi ágazatának gerincét alkotó saját rendszereinkben történő alkalmazását. Amíg pedig a magánszektor kísérletezik az elosztott főkönyvi technológiával, mi gondoskodni szeretnénk róla, hogy az erre épülő új szolgáltatások és termékek nem veszélyeztetik a tranzakciók biztonságos áramlását – hogy mindenki biztos lehessen abban, hogy pénze és pénzügyi eszközei biztonságban jutnak el rendeltetési helyükre.