Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Kako bi nova tehnologija lahko preoblikovala finančne trge?

19. april 2017

Nova tehnologija dviguje prah na finančnih trgih. In čeprav se njeno ime – tehnologija razpršene evidence (»distributed ledger technology«) – morda sliši strokovno, nekateri pravijo, da bi lahko povsem spremenila način delovanja finančnih trgov in bančništva. Kaj natančno torej je in zakaj je pomembna za centralne banke, kakršna je ECB?

Kaj je tehnologija razpršene evidence?

Tehnologija razpršene evidence je orodje za beleženje lastništva – lahko gre na primer za lastništvo denarja ali premoženja, npr. nepremičnine. Kadar banke opravijo transakcijo – tj. kadar lastništvo denarja ali finančnega premoženja preide v roke nekoga drugega – to naredijo prek centraliziranih sistemov, ki jih pogosto upravljajo centralne banke. Banke svoje transakcije spremljajo v lokalnih bazah podatkov, ki se posodobijo, potem ko je transakcija izvedena v centraliziranem sistemu.

Razpršena evidenca pa je po drugi strani baza podatkov o transakcijah, ki je razpredena po mreži številnih računalnikov in ni shranjena na centralni lokaciji. Običajno lahko vsi člani mreže berejo informacije, dodajajo pa jih lahko, če imajo za to dovoljenje.

Najpogostejša vrsta tehnologije razpršene evidence se imenuje veriženje podatkovnih blokov (»blockchain«). Ime izhaja iz dejstva, da so transakcije razporejene v bloke, ti pa so med sabo povezani v kronološkem vrstnem redu, tako da se izoblikuje veriga. Celotna veriga je zavarovana s kompleksnimi matematičnimi algoritmi, katerih namen je zagotoviti neokrnjenost in varnost podatkov. Veriga predstavlja celovito evidenco vseh transakcij, ki so vključene v bazo podatkov.

Kakšne bi lahko bile koristi?

Ker so zaradi algoritmov podatki tako varni in člani mreže običajno vidijo, da je bila evidenca spremenjena, bi ta tehnologija lahko otežila goljufije pri transakcijah.

Lahko bi povečala tudi učinkovitost, saj bi bilo vodenje evidence mogoče avtomatizirati, s čimer bi bile odpravljene človeške napake in poenostavljeni procesi, ki so sicer lahko zelo kompleksni.

Nekateri gredo celo tako daleč, da pravijo, da bi tehnologija razpršene evidence lahko bistveno spremenila način delovanja finančnih trgov, saj bi izločila posrednika. Bilo bi na primer možno, da se plačila med bankami ne bi več opravljala prek posrednikov oziroma plačilnih sistemov. Poleg tega nekateri menijo, da bi bilo celo vaša zasebna plačila – ki se zdaj izvajajo tako prek vaše banke kot tudi prek banke osebe, ki ji plačujete – mogoče izvršiti povsem brez posredovanja vaše banke, ker bi bili posamezniki neposredno povezani s skupno bazo podatkov.

Drugim se to zdi malo verjetno, saj bo najbrž vedno obstajala potreba po tem, da centralni organi opravljajo določene funkcije, kakršni sta spremljanje in varovanje stabilnosti finančnega sistema.

Zakaj se ECB zanima za to tehnologijo?

Eden ključnih ciljev ECB je zagotoviti, da je v euroobmočju transakcije mogoče opravljati varno in učinkovito. V okviru tega cilja natančno spremljamo, kako se izvajajo plačila, in sisteme, ki se uporabljajo za plačevanje. ECB podpira inovacije, če so novosti varne in učinkovite ter vsem v Evropi omogočajo enake možnosti.

Poleg tega tudi ECB sama upravlja številne sisteme, s pomočjo katerih denar in premoženje potujeta po Evropi. Želimo, da so ti sistemi čim bolj učinkoviti, in zato tudi iščemo načine za njihovo izboljšanje, medtem ko ob napredku tehnologije še vedno zagotavljamo njihovo zanesljivost.

Iz teh dveh razlogov smo vedno na tekočem s tehnološkimi novostmi, ki bi lahko vplivale na način, kako se opravljajo transakcije.

Čeprav tehnologija razpršene evidence ponuja veliko zanimivih možnosti za prihodnost, pa je še vedno razmeroma nova in še ni dovolj razvita, da bi razmišljali o njeni uporabi v naših sistemih, ki predstavljajo temelj finančnega sektorja v Evropi. Ko torej zasebni sektor preizkuša tehnologijo, se želimo mi prepričati, da nove storitve in produkti, ki temeljijo na tehnologiji razpršene evidence, ne ogrožajo varnega toka transakcij – zato ste lahko vi prepričani, da sta vaš denar in finančno premoženje varna in zavarovana, ko potujeta od ene do druge točke.