Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по

Какво представлява биткойн?

13 февруари 2018 г. (актуализация – 14 юли 2021 г.)

Определят биткойн като криптоактив. Но какво представлява той всъщност и какво значение има за истинските парични единици?

По същество биткойн е нещо като дигитален жетон, който може да се разменя електронно. Той не съществува във физическа форма. Биткойн се създават и следят посредством компютърна мрежа, която използва сложни математически формули, а не от определена институция или организация.

И така, биткойн е виртуален и не е парична единица. Защо?

Зад него не стои никой

Биткойн не се емитира от централен орган на публичната власт. Не можете да имате в него същото доверие както в официална парична единица като еврото, което е подкрепено от централните банки в еврозоната. Като пазители на еврото ние работим за това да бъде гарантирано правото Ви да плащате с евро и за запазването на стойността му.

Той не е широко прието средство за плащане

Ако биткойн беше парична единица, би се очаквало той да може да се използва навсякъде. Всъщност обаче много малко са местата, където можете да платите с него. А и там, където можете, сделките се извършват бавно и разходите са високи.

Ползвателите не са защитени

Възможно е биткойн да стане обект на хакерска кражба. Ако това се случи, не разполагате с правна защита.

Той е твърде нестабилен

Една парична единица е надеждно средство за съхранение на стойността, така че да можете да сте сигурни, че с парите си ще можете да купите в общи линии същото количество стоки и услуги и днес, и утре, и догодина по същото време. Биткойн не е стабилен. Стойността му скача и пропада главоломно в рамките на броени дни.

А ако не е валута, какво е тогава?

Биткойн е спекулативен актив. С други думи, той е нещо, на което можете хазартно да заложите, за да спечелите, но с риск да загубите вложеното.

„Стабилните валути“ различават ли се от биткойн?

Така наречените стабилни валути (stablecoin) са замислени като по-стабилна форма на криптоактив от биткойн. Емитентите ги свързват с някакъв вид стойност, която се радва на доверие, например фирмени активи или злато. Стойността на стабилните валути обаче е просто обещание, дадено от частно предприятие. Зад него не стои публична институция, както е при официалните валути.

Кой осъществява надзор над криптоактивите?

Няма как да се провери дали международните емитенти на стабилни валути действително са в състояние да изпълнят обещанието си за „стабилна стойност“, или емитират по-голямо количество от стабилната валута, отколкото могат да обезпечат. За да реши този проблем, Европейската комисия предложи ново законодателство за защита на потребителите на стабилни валути в ЕС.

Ще забрани ли ЕЦБ биткойн?

ЕЦБ няма отговорността да забранява или регулира биткойн или други криптоактиви, тъй като те не са законно платежно средство. Като се има предвид обаче, че потребителите не са защитени, важно е да се действа предпазливо.

ВИЖТЕ СЪЩО

Още свързана с темата информация

Научете повече по темата цифрово евро

Цифровото евро би било бърз, лесен и сигурен инструмент за ежедневните Ви плащания.

Страница за цифровото евро

Бъдещето на парите

Прочетете статията на Кристин Лагард за парите и плащанията в списание L’ENA hors les murs.

Бъдещето на парите – иновации и запазване на доверието