Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Priložnostni spominski kovanci za 2 € – 2017

Opisi na tej strani so vzeti iz Uradnega lista Evropske unije, zato se lahko nekoliko razlikujejo od drugih besedil, objavljenih na tem spletnem mestu.

Andora

Motiv: Andora – pirenejska država

Opis: motiv v zgornjem delu vsebuje trikotnik, sestavljen iz treh valovitih trakov, ki predstavljajo poenostavljen zemljevid države, pod njim pa napisa »Andora« in »EL PAÍS DELS PIRINEUS«. Ti trije elementi sestavljajo blagovno znamko v lasti andorske vlade, ki se uporablja za zagotavljanje enotne, dosledne in usklajene podobe za vse grafično sporočanje ter hkrati omogoča nedvoumno in takojšnje prepoznavanje. V spodnjem delu motiva je prikazano leto izdaje »2017«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 85.000 kovancev

Datum izdaje: december 2017

Andora

Motiv: 100 let andorske himne

Opis: na kovancu je upodobljena delna reprodukcija himne Andore, objavljene leta 1914. V sredini motiva so začetne note himne, obdane z okrasom v cvetličnem slogu in z napisom »Himne Andorrà«. V zgornjem delu motiva sta leto izdaje »2017« in napis »100 anys de l’himne d’Andorra«. Kovanec obeležuje 100. obletnico razglasitve skladbe za andorsko državno himno 2. aprila 1917 v andorskem parlamentu (Conseill General). Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 85.000 kovancev

Datum izdaje: december 2017

Malta

Motiv: solidarnost in mir

Opis: tema tega kovanca sta pojma solidarnosti in miru. Motiv je zasnoval učenec in prikazuje otroka, ki držita malteško zastavo, nad njima pa leti golob miru. Na dnu jedra kovanca je ime države izdajateljice »Malta«, na desni pa letnica izdaje »2017«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 380.000 kovancev

Datum izdaje: november 2017

Monako

Motiv: knežji orožniki

Opis: na kovancu je upodobljen »CARABINIER« (orožnik) pred monaško knežjo palačo. Na vrhu jedra je napis »MONACO«, levo in desno od njega pa sta oznaki kovnice in kovničarja. Na dnu sta letnici »1817–2017«, pod njima pa je napis »CARABINIERS DU PRINCE«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 15.000 kovancev

Datum izdaje: november 2017

Portugalska

Motiv: 150. obletnica rojstva pisatelja Raula Brandãoja

Opis: na kovancu je portret Raula Brandãoja. Levo od njega je napis »RAUL BRANDÃO«, spodaj pa sta letnici »1867« in »2017«. Desno spodaj je ime države izdajateljice »PORTUGAL«, desno zgoraj pa sta ime oblikovalca »LUIS FILIPE DE ABREU« in oznaka kovnice »INCM«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 520.000 kovancev

Datum izdaje: november 2017

Latvija

Motiv: Latgale

Opis: motiv prikazuje grb latvijske pokrajine Latgale. Nad grbom je ime države izdajateljice »LATVIJA«, pod njim pa napis »LATGALE«. Na desni strani je leto izdaje »2017«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 530.000 kovancev

Datum izdaje: oktober 2017

Luksemburg

Motiv: 200. obletnica rojstva velikega vojvode Guillaumeja III.

Opis: na levi strani je podoba velikega vojvode Henrija, ki je obrnjen proti levi, na desni pa je podoba velikega vojvode Guillaumeja III. Na vrhu motiva je letnica »2017«. Ob spodnjem robu jedra kovanca je napis »GRANDS-DUCS DE LUXEMBOURG«, nad desno podobo pa je ime »GUILLAUME III«, ki mu sledi letnica rojstva »1817«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 500.000 kovancev

Datum izdaje: oktober 2017

Vatikan

Motiv: 100. obletnica prikazovanj v Fatimi

Opis: na kovancu so upodobljeni trije mladi pastirji, ki se jim je prikazala Marija, v ozadju pa je svetišče v Fatimi. Na vrhu je v polkrogu napis »CITTÀ DEL VATICANO«, tik pod njim pa je letnica »1917«. Pod letnico je z leve proti desni napis »FATIMA 2017«. Na levi strani je oznaka kovnice »R«, na dnu pa ime oblikovalke »O.ROSSI«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 105.000 kovancev

Datum izdaje: oktober 2017

Finska

Motiv: narava na Finskem

Opis: v jedru kovanca je kartografski prikaz lune, kakor je vidna z otoka Harmaja na Finskem. Pred luno je vrana, ki sedi na veji. Na dnu motiva je v sredini letnica izdaje »2017«. V jedru kovanca je levo od lune oznaka države izdajateljice »FI«, desno pa oznaka kovnice. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 500.000 kovancev

Datum izdaje: oktober 2017

Ciper

Motiv: Pafos 2017 – evropska prestolnica kulture

Opis: na kovancu je upodobljen »Paphos Ancient Odeon«, majhen amfiteater iz 2. stoletja n. št. Danes se uporablja za glasbene gledališke predstave in bo prizorišče številnih prireditev, ki bodo potekale v okviru programa »Pafos 2017 – evropska prestolnica kulture«. Ime države izdajateljice »ΚΥΠΡΟΣ KIBRIS« in geslo »Πάφος 2017 – Πολιτιστική πρωτεύουσα Ευρώπης« (Pafos 2017 – evropska prestolnica kulture) sta izpisana ob robu jedra nacionalne strani kovanca. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 430.000 kovancev

Datum izdaje: september 2017

Francija

Motiv: 25. obletnica rožnate pentlje, simbola boja proti raku dojk

Opis: od 1990-ih let dalje je boj proti raku dojk pomembna kampanja povsod po svetu. Kovnica Monnaie de Paris se je odločila, da to kampanjo podpre ob 25. obletnici rožnate pentlje, znamenitega simbola tega boja. V podporo raziskovalnim prizadevanjem in inovacijam na tem področju se nagrada rožnate pentlje enkrat letno podeljuje že skoraj 15 let.

Motiv na kovancu prikazuje žensko oprsje, ki ga simbolno varujeta dlan in pentlja. Na desni strani ga obkroža napis »25e ANNIVERSAIRE DU RUBAN ROSE«. Na desni strani sta tudi letnici »1992–2017« skupaj z oznako države izdajateljice »RF« in oznako kovnice. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 10 milijonov kovancev

Datum izdaje: september 2017

Belgija

Motiv: 200. obletnica Univerze v Gentu

Opis: v jedru kovanca je logotip Univerze v Gentu, pod katerim sta letnici »1817–2017«. Motiv obkrožata napis »200 JAAR UNIVERSITEIT GENT – 200 YEARS GHENT UNIVERSITY« in oznaka države izdajateljice »BE«. Desno od oznake države je oznaka bruseljske kovnice – glava nadangela Mihaela s čelado – levo pa je oznaka direktorjev kovnice – grb občine Herzele. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 200.000 kovancev

Datum izdaje: september 2017

San Marino

Motiv: mednarodno leto trajnostnega turizma za razvoj

Opis: v jedru kovanca je upodobljen planet Zemlja, obdan z valovi. Na desni strani je krog s črko A – znak oblikovalca Andrewa Lewisa. Nad motivom je polkrožen napis »TURISMO SOSTENIBILE«, pod motivom pa ime države »SAN MARINO« in letnica »2017« v polkrogu. Na desni strani so začetnice graverke Uliane Pernazza »UP INC.«, na levi strani pa je črka »R« italijanske kovnice, ki je izdelala kovanec.

Generalna skupščina Združenih narodov je leto 2017 izbrala za mednarodno leto trajnostnega turizma za razvoj. Trajnostni turizem je turizem, ki spoštuje planet, ne spreminja naravnega, družbenega in umetniškega okolja ter ne zavira razvoja družbenih in gospodarskih dejavnosti. Tak turizem je nasprotje množičnega turizma in si prizadeva za spodbujanje najšibkejših gospodarstev. Republika San Marino je tej temi posvetila priložnostni spominski kovanec za 2 €, ki ga je oblikoval kanadski umetnik Andrew Lewis, z namenom spodbujanja drugačne miselnosti in spoštovanja okolja med turisti. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 70.500 kovancev

Datum izdaje: september 2017

Latvija

Motiv: Kurzeme

Opis: motiv prikazuje grb latvijske pokrajine Kurzeme oziroma Kurlandije. Nad grbom je ime države izdajateljice »LATVIJA«, pod njim pa napis »KURZEME«. Na desni strani je leto izdaje »2017«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 530.000 kovancev

Datum izdaje: september 2017

Litva

Motiv: Vilna

Opis: kovanec prikazuje izsek panorame mesta Vilna. Na levi strani sta napis »VILNIUS« in oznaka oblikovalca. Na desni strani zgoraj sta ime države izdajateljice »LIETUVA« in leto izdaje »2017«. V sredini je oznaka kovnice. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1 milijon kovancev

Datum izdaje: julij 2017

Estonija

Motiv: neodvisnost Estonije

Opis: na kovancu je vijugasto deblo hrasta, ob katerem so na eni strani upodobljene veje, na drugi pa listi. Veje simbolizirajo čas revolucije in trpljenja, ki sta tlakovala pot do neodvisnosti Estonije. Listi pa simbolizirajo moč, dosežke in dolgoživost Estonije. Na spodnji levi strani debla je beseda »MAAPÄEV« (začasna skupščina Estonije), nad njo pa letnica »1917«. Spodaj desno je ime države izdajateljice »EESTI«, pod njim pa leto izdaje »2017«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1,5 milijona kovancev

Datum izdaje: julij 2017

Grčija

Motiv: 60. obletnica smrti Nikosa Kazantzakisa

Opis: motiv prikazuje portret enega največjih grških pisateljev 20. stoletja Nikosa Kazantzakisa v profilu. V levem delu jedra kovanca sta ob robu napis »HELENSKA REPUBLIKA« in ime »NIKOS KAZANTZAKIS« v grščini. Na vrhu je letnica izdaje »2017«, na levi v sredini pa palmeta (oznaka grške kovnice). Na spodnji desni strani je monogram umetnika Jorgosa Stamatopulosa. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 750.000 kovancev

Datum izdaje: julij 2017

Grčija

Motiv: arheološko najdišče Filipi

Opis: motiv prikazuje del bazilike B in linearne vzorce po zgledu bordure s starogrškega mozaika, odkritega na najdišču. Ob robu jedra kovanca sta v grščini napis »ARHEOLOŠKO NAJDIŠČE FILIPI« in ime »HELENSKA REPUBLIKA«. V sredini je izpisana tudi letnica izdaje »2017«, na desni strani pa je palmeta (oznaka grške kovnice). Na spodnji levi strani je monogram umetnika Jorgosa Stamatopulosa. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 750.000 kovancev

Datum izdaje: julij 2017

Portugalska

Motiv: 150 let javne varnosti

Opis: motiv prikazuje človeški podobi in zgradbe – simbolno upodobitev državljanov in mest, kjer se zagotavlja javna varnost – ter poenostavljen simbol policije. Napis vključuje letnico »1867« in letnico izdaje kovanca »2017«, ime države izdajateljice »PORTUGAL«, temo spominskega kovanca »SEGURANÇA PÚBLICA«, tri glavne elemente, ki so povezani z državljanstvom (»DIREITOS«, »LIBERDADES« in »GARANTIAS«), ter ime avtorja »JOSÉ DE GUIMARÃES«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 520.000 kovancev

Datum izdaje: julij 2017

Vatikan

Motiv: 1950. obletnica mučeništva svetega Petra in svetega Pavla

Opis: na kovancu sta upodobljena sveti Peter in sveti Pavel s svojim simbolom – ključi oziroma mečem. Na vrhu je v polkrogu napis »CITTÀ DEL VATICANO«. Na dnu je v polkrogu napis »1950o DEL MARTIRIO DEI SANTI PIETRO E PAOLO«. Spodaj levo je letnica izdaje »2017«, spodaj desno pa oznaka kovnice »R«. Med njima je ime oblikovalca »G. TITOTTO«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 105.000 kovancev

Datum izdaje: junij 2017

Malta

Motiv: Unescova svetovna dediščina: malteški prazgodovinski templji Hagar Qim

Opis: na kovancu so upodobljeni prazgodovinski templji Hagar Qim. Zgoraj desno so drug pod drugim napisi »HAGAR QIM«, »TEMPLES« in letnici »3600–3200 BC«. Spodaj levo je ime države izdajateljice »MALTA«, pod njim pa letnica izdaje »2017«. Spodaj desno so začetnice oblikovalca Noela Galea Basona »NGB«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 405.000 kovancev

Datum izdaje: junij 2017

Finska

Motiv: 100 let neodvisnosti Finske

Opis: v jedru kovanca je mozaični vzorec, ki z redkeje posejanimi zrnci na desni tvori kartografski obris Finske. Levo so navpično ena pod drugo izpisane besedi »SUOMI FINLAND«, letnica razglasitve neodvisnosti »1917« in letnica izdaje »2017«. Na sredini desno sta oznaka države izdajateljice »FI« in oznaka kovnice. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 2,5 milijona kovancev

Datum izdaje: april 2017

Italija

Motiv: 2000. obletnica smrti Tita Livija

Opis: v sredini je doprsje rimskega zgodovinarja Tita Livija, povzeto po delu Lorenza Lareseja Morettija. Na levi so logotip Republike Italije »RI« in začetnici avtorice Claudie Momoni »C.M.«. Na desni sta letnici »17« in »2017«, ki označujeta leto Livijeve smrti in leto izdaje kovanca, ter oznaka rimske kovnice »R«. Ob robu jedra so pike, med katerimi je spodaj napis »TITO • LIVIO«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1,5 milijona kovancev

Datum izdaje: april 2017

Belgija

Motiv: 200. obletnica Univerze v Liègu

Opis: v jedru kovanca je logotip Univerze v Liègeu, ob katerem sta letnici »1817« in »2017«. Motiv obkrožata napis »200 ANS UNIVERSITE DE LIEGE – 200 YEARS UNIVERSITY OF LIEGE« in oznaka države izdajateljice »BE«. Desno od oznake države je oznaka bruseljske kovnice – glava nadangela Mihaela s čelado – levo pa je oznaka direktorjev kovnice – grb občine Herzele. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 200.000 kovancev

Datum izdaje: april 2017

San Marino

Motiv: 750. obletnica rojstva Giotta

Opis: na levi strani je detajl z urnega stolpa katedrale Santa Maria del Fiore v Firencah, ki je eno Giottovih arhitekturnih del. Navpično so izpisane besede »SAN MARINO« in »GIOTTO« ter letnici »1267–2017«. Na desni strani so detajl z Giottovega portreta in začetnice umetnika Luciana De Simonija (LDS). Na dnu je črka »R«, ki označuje rimsko kovnico »Zecca«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 80.000 kovancev

Datum izdaje: marec 2017

Španija

Motiv: Unescova svetovna kulturna in naravna dediščina – cerkve kraljevine Asturije

Opis: motiv v ospredju prikazuje cerkev Santa Maria del Naranco. Na vrhu jedra je v loku izpisano ime države izdajateljice »ESPAÑA«, pod njim na desni pa leto izdaje »2017«. Na levi strani jedra je oznaka kovnice. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 4 milijoni kovancev

Datum izdaje: februar 2017

Nemčija

Motiv: zvezna dežela Porenje - Pfalška

Opis: motiv prikazuje vrata Porta Nigra v Trierju, ki so najverjetneje najbolje ohranjena rimska mestna vrata severno od Alp. V jedru sta spodaj ime »RHEINLAND-PFALZ« in oznaka države izdajateljice »D«. Na levi je oznaka zadevne kovnice (»A«, »D«, »F«, »G« ali »J«), v zgornjem delu pa letnica »2017«. Na desni sta začetnici oblikovalca »CH« (Chocola Frantisek). Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 30 milijonov kovancev

Datum izdaje: februar 2017

Slovaška

Motiv: 550. obletnica Univerze Istropolitana

Opis: motiv prikazuje podobo učitelja in dveh študentov pred pročeljem stavbe nekdanje Universitas Istropolitana v Bratislavi. V zgornjem levem delu je medaljon s podobo ustanovitelja univerze kralja Matije Korvina. Nad medaljonom je letnica odprtja univerze »1467«. V spodnjem delu jedra kovanca je nad letom izdaje »2017« izpisano ime države izdajateljice »SLOVENSKO«. Vzdolž levega roba jedra kovanca je napis »UNIVERZITA«, vzdolž desnega roba pa »ISTROPOLITANA«. V spodnjem levem delu motiva je oznaka kovnice Kremnica, ki jo sestavljata začetnici »MK« med dvema matricama. Pod oznako kovnice sta stilizirani črki »MP« – začetnici oblikovalke Márie Poldaufové. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1 milijon kovancev

Datum izdaje: januar 2017

Slovenija

Motiv: 10. obletnica eura v Sloveniji

Opis: na kovancu je prikazanih 10 lastovk, ki letijo v krogu. V spodnji polovici je v polkrogu napis »10 LET SKUPNE EVROPSKE VALUTE«. V zgornjem levem delu je napis »SLOVENIJA 2017«. Med napisoma je vgravirana pika. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1 milijon kovancev

Datum izdaje: januar 2017

Francija

Motiv: obeležitev stoletnice smrti Augusta Rodina

Opis: kovnica Monnaie de Paris izkazuje spoštovanje izvrstnemu francoskemu kiparju Augustu Rodinu ob stoti obletnici njegove smrti. Rodin se je rodil leta 1840 in je ena največjih ikon realizma. Njegova dela, kot so Mislec, Poljub, Vrata pekla ali Calaijski meščani, so brezčasne mojstrovine svetovnega kiparstva. Na kovancu sta s čelom ob čelu upodobljena Auguste Rodin in Mislec, njegovo najbolj znano delo. Na vrhu kovanca je umetniško oblikovan znak za Republiko Francijo »RF«. Umetnikovo ime »A. Rodin« ter letnici njegove smrti in stote obletnice »1917–2017« so izpisani na njegovi bradi. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 10 milijonov kovancev

Datum izdaje: januar 2017

Luksemburg

Motiv: 50. obletnica prostovoljstva luksemburške vojske

Opis: na desni strani kovanca je podoba velikega vojvode Henrija, ki gleda proti desni, na levi strani pa je besedilo »50 JOER FRÄIWËLLEGEN-ARMÉI« v obliki logotipa. V zgornjem delu motiva je letnica »2017«, ob njej pa oznaka kovnice in začetnice predstojnika kovnice. Na dnu je ime države izdajateljice »LËTZEBUERG«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 500.000 kovancev

Datum izdaje: januar 2017

Italija

Motiv: 400. obletnica dokončanja bazilike svetega Marka v Benetkah

Opis: v jedru kovanca je pročelje bazilike svetega Marka v Benetkah. Pod podobo sta letnici »1617« in »2017«, ki označujeta leto dokončanja bazilike oziroma izdaje kovanca, vmes pa je logotip Republike Italije »RI«. Spodaj je napis »SAN MARCO«, na desni so začetnice oblikovalca Luciana De Simonija »LDS«, na vrhu pa sta napis »VENEZIA« in oznaka rimske kovnice »R«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1,5 milijona kovancev

Datum izdaje: januar 2017