Menu

Prigodne kovanice od 2 € – 2017.

Opisi na ovoj stranici uglavnom su preuzeti iz Službenog lista Europske unije, zbog čega se u određenoj mjeri mogu razlikovati od drugog materijala objavljenog na ovim mrežnim stranicama.

Andora

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: Andora – pirinejska zemlja

Opis: U gornjem dijelu motiva kovanice nalazi se trokut koji čine tri valovite vrpce koje predstavljaju pojednostavnjeni zemljopisnu kartu zemlje s natpisom »Andora« i »EL PAÍS DELS PIRINEUS«. Ta tri elementa čine zaštitni znak u vlasništvu vlade Andore koji se upotrebljava u grafičkim komunikacijama za osiguravanje jedinstvenog, dosljednog i usklađenog izgleda te istodobno omogućuje nedvojbenu i neposrednu identifikaciju. U donjem dijelu motiva prikazana je godina izdavanja »2017«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 85 000 kovanica

Datum izdanja: prosinac 2017.


Andora

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: 100 godina himne Kneževine Andore

Opis: Motiv prikazuje dio notnog zapisa himne Andore objavljene 1914. U središnjem dijelu motiva prikazan je notni zapis s prvim notama himne, lijevo i desno od njega nalazi se cvjetni ornament i natpis »Himne Andorrà«. U gornjem dijelu motiva prikazana je godina izdavanja »2017« i natpis »100 anys de l’himne d’Andorra«. Tom prigodnom kovanicom obilježava se 100. obljetnica prihvaćanja te pjesme kao nacionalne himne Andore odlukom andorskog parlamenta od 2. travnja 1917. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 85 000 kovanica

Datum izdanja: prosinac 2017.


Malta

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: solidarnost i mir

Opis: Glavna je tema ideja solidarnosti i mira. Motiv, koji je osmislio učenik, prikazuje dvoje djece koja zajedno drže maltešku zastavu, a nad njima leti golubica mira. Na donjem je dijelu kovanice ime države izdavanja »Malta«, a desno od toga godina izdavanja »2017«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 380 000 kovanica

Datum izdanja: studeni 2017.


Monako

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: Carabiniers du Prince (kneževi karabinjeri)

Opis: Na kovanici je prikazan karabinjer s Kneževskom palačom u pozadini. Na gornjem je dijelu kovanice natpis »MONACO«, a njemu slijeva i zdesna smješteni su oznaka kovnice i oznaka direktora kovnice. Na donjem dijelu kovanice nalaze se godine 1817. – 2017., a ispod njih natpis »CARABINIERS DU PRINCE«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 15 000 kovanica

Datum izdanja: studeni 2017.


Portugal

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: 150 godina od rođenja pisca Raula Brandãoa

Opis: Na kovanici je prikazano lice Raula Brandãoa. Na lijevoj je strani kovanice natpis »RAUL BRANDÃO«, a ispod natpisa nalaze se godine »1867« i »2017«. Na donjem desnom dijelu kovanice naziv je države izdavanja, »PORTUGAL«, a na gornjem desnom dijelu ime autora, »LUIS FILIPE DE ABREU«, za kojim slijedi oznaka kovnice, »INCM«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 520 000 kovanica

Datum izdanja: studeni 2017.


Latvija

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: Latgale

Opis: Motiv prikazuje grb regije Latgale. U gornjem je dijelu otisnut naziv zemlje izdavanja »LATVIJA«, a u donjem »LATGALE«. Na desnoj je strani otisnuta godina izdavanja »2017«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 530 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2017.


Luksemburg

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: dvjestota obljetnica rođenja velikog vojvode od Luksemburga Guillaumea III.

Opis: Na lijevoj strani kovanice prikazan je lik Njegove Kraljevske Visosti velikog vojvode od Luksemburga Henrija, pogleda usmjerenog ulijevo, a na desnoj strani lik Njegove Kraljevske Visosti velikog vojvode od Luksemburga Guillaumea III. Na gornjem dijelu motiva nalazi se godina »2017«. Na donjem dijelu kovanice nalazi se tekst »GRANDS-DUCS DE LUXEMBOURG«.  Ime »GUILLAUME III« i godina rođenja »*1817« napisani su iznad njegova lika. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 500 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2017.


Vatikanski Grad

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: stota obljetnica ukazanja u Fatimi

Opis: Na kovanici su prikazana tri mlada pastira kojima se ukazala Gospa, a u pozadini se nalazi svetište Fatima. Na gornjem dijelu jezgre polukružno je ispisan natpis »CITTÀ DEL VATICANO«, a ispod njega godina »1917«. Ispod godine, slijeva nadesno, nalazi se natpis »FATIMA 2017«. Na lijevoj strani jezgre nalazi se oznaka kovnice »R«, a na njezinu donjem dijelu ime dizajnerice »O.ROSSI«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 105 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2017.


Finska

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: finska priroda

Opis: Na jezgri kovanice nalazi se motiv koji predstavlja kartografski prikaz Mjeseca kako se vidi s Harmaje u Finskoj. Na vrhu Mjeseca prikazana je vrana koja sjedi na grani. Dolje u sredini nalazi se godina izdavanja »2017«. Lijevo u sredini navedena je oznaka zemlje izdavanja »FI«. Desno u sredini je oznaka kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 500 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2017.


Cipar

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: Pafos 2017 – europska prijestolnica kulture

Opis: Na kovanici je prikazan mali amfiteatar u Pafosu iz drugog stoljeća naše ere. U njemu se ljeti održavaju glazbeno-scenske izvedbe, a u okviru programa »Pafos 2017. – europska prijestolnica kulture« bit će prostor održavanja brojnih drugih događanja. U jezgri nacionalnog motiva na kovanici nalazi se ime države izdavanja »ΚΥΠΡΟΣ KIBRIS« i tekst »Πάφος 2017 – Πολιτιστική πρωτεύουσα Ευρώπης« (tj. Pafos 2017. – europska prijestolnica kulture). Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 430 000 kovanica

Datum izdanja: rujan 2017.


Francuska

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: dvadeset peta obljetnica ružičaste vrpce, simbola borbe protiv raka dojke

Opis: Od 90-ih godina prošlog stoljeća borba protiv raka dojke važan je cilj u cijelom svijetu. Povodom 25. obljetnice ružičaste vrpce, poznatog simbola te borbe, Monnaie de Paris (pariška kovnica) odlučila je podržati taj cilj. Već gotovo 15 godina svake se godine dodjeljuje nagrada ružičaste vrpce kao potpora naporima u istraživanju i inovacijama.

Motiv predstavlja žensko poprsje simbolično zaštićeno rukom i vrpcom. Unutarnji motiv okružen je, s desne strane, natpisom »25e ANNIVERSAIRE DU RUBAN ROSE«. S desne strane nalaze se godine »1992« i »2017«, oznaka države izdavanja, »RF«, te oznake kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 10 000 000 kovanica

Datum izdanja: rujan 2017.


Belgija

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: dvjestota obljetnica Sveučilišta u Ghentu

Opis: Na jezgri kovanice prikazan je logotip Sveučilišta u Ghentu s godinama 1817. – 2017., a logotip okružuje natpis »200 JAAR UNIVERSITEIT GENT – 200 YEARS GHENT UNIVERSITY« i oznaka države »BE«. Desno od oznake države nalazi se oznaka briselske kovnice, glava arkanđela Mihaela s kacigom, a lijevo oznaka direktorâ kovnice, grb općine Herzele. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 200 000 kovanica

Datum izdanja: rujan 2017.


San Marino

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: Međunarodna godina održivog turizma za razvoj

Opis: Na jezgri kovanice prikazan je planet Zemlja, okružen valovima; na desnoj strani jezgre otisnut je krug sa slovom A, znakom dizajnera Andrewa Lewisa. Na gornjem dijelu kovanice nalazi se natpis u obliku luka »TURISMO SOSTENIBILE«, a na donjem dijelu natpis »SAN MARINO« i godina »2017«; na desnoj su strani inicijali tvorca motiva Uliane Pernazza »UP INC.«; na lijevoj je strani slovo »R« talijanske kovnice koja je izradila kovanicu.

Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 2017. Međunarodnom godinom održivog turizma za razvoj. Održivi turizam je turizam koji poštuje planet, koji ne mijenja prirodno, društveno i umjetničko okružje i ne ometa razvoj društvenih i gospodarskih aktivnosti. Takav je turizam suprotnost masovnom turizmu i njime se promiču najslabija gospodarstva. Republika San Marino posvetila je toj temi prigodnu kovanicu od dva eura, koju je dizajnirao kanadski umjetnik Andrew Lewis, kako bi se potaknuo nov način mišljenja i poštovanje okoliša među turistima. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 70 500 kovanica

Datum izdanja: rujan 2017.


Latvija

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: Kurzeme

Opis: Motiv prikazuje grb regije Kurzeme. Na gornjem dijelu jezgre otisnut je naziv države izdavanja »LATVIJA«, a na donjem dijelu otisnut je naziv »KURZEME«. Na desnoj strani kovanice otisnuta je godina izdavanja »2017«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 530 000 kovanica

Datum izdanja: rujan 2017.


Litva

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: Vilnius

Opis: Na kovanici je prikazan dio gradske panorame Vilniusa. Na lijevoj strani nalazi se natpis »VILNIUS« i oznaka dizajnera. Na gornjoj desnoj strani nalazi se ime države izdavanja »LIETUVA« i godina izdavanja »2017«. U središtu motiva nalazi se oznaka kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 milijun kovanica

Datum izdanja: srpanj 2017.


Estonija

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: neovisnost Estonije

Opis: Na kovanici je prikazano zakrivljeno deblo hrasta s granama na jednoj strani, a lišćem na drugoj. Grane simboliziraju razdoblje revolucije i teškoće nadvladane u borbi za neovisnost Estonije. Lišće je simbol snage, postignuća i dugovječnosti Estonije. Na donjoj lijevoj strani jezgre nalazi se riječ »MAAPÄEV« (privremena skupština Estonije), a iznad nje godina »1917«. Na donjoj desnoj strani jezgre nalazi se ime države izdavanja »EESTI«, a ispod imena je godina izdavanja »2017«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 500 000 kovanica

Datum izdanja: srpanj 2017.


Grčka

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: 60 godina sjećanja na Nikosa Kazantzakisa

Opis: Motiv prikazuje portret iz profila jednog od najvećih grčkih pisaca XX. stoljeća Nikosa Kazantzakisa. Lijevo su duž ruba jezgre ispisane riječi »HELENSKA REPUBLIKA« i ime »NIKOS KAZANTZAKIS« (na grčkom jeziku). Na gornjem dijelu jezgre otisnuta je godina izdavanja »2017«, a na lijevom dijelu, u sredini, palmeta (oznaka grčke kovnice). Dolje desno otisnut je monogram umjetnika (George Stamatopoulos). Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 750 000 kovanica

Datum izdanja: srpanj 2017.


Grčka

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: arheološko nalazište Filipi

Opis: Motiv prikazuje dio bazilike B i linearne uzorke inspirirane uzorkom obruba drevnog grčkog mozaika otkrivenog na nalazištu. Duž ruba jezgre ispisane su riječi »ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE FILIPI« i »HELENSKA REPUBLIKA« (na grčkom jeziku). U pozadini je otisnuta godina izdavanja »2017« , a na desnoj strani jezgre palmeta (oznaka grčke kovnice). Dolje lijevo otisnut je monogram umjetnika (George Stamatopoulos). Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 750 000 kovanica

Datum izdanja: srpanj 2017.


Portugal

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: 150 godina javne sigurnosti

Opis: Na kovanici su prikazane ljudske siluete i zgrade, koje simbolički prikazuju građane i gradove u kojima je pretežno uspostavljena javna sigurnost, te pojednostavljen simbol policije. Natpisi uključuju godinu »1867« i godinu izdavanja »2017«, državu izdavanja »PORTUGAL«, prigodu »SEGURANÇA PÚBLICA«, tri glavna pitanja u vezi s građanstvom »DIREITOS«, »LIBERDADES« i »GARANTIAS« te ime autora »JOSÉ DE GUIMARÃES«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 520 000 kovanica

Datum izdanja: srpanj 2017.


Vatikanski Grad

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: obilježavanje 1950. godišnjice mučeništva svetog Petra i svetog Pavla

Opis: Motiv prikazuje svetog Petra i svetog Pavla te njihove simbole, ključeve odnosno mač. Na gornjem dijelu polukružno je ispisan natpis »CITTÀ DEL VATICANO«. Na donjem dijelu polukružno je ispisan natpis »1950o DEL MARTIRIO DEI SANTI PIETRO E PAOLO«. Na donjoj lijevoj strani otisnuta je godina izdavanja »2017«, a na donjoj desnoj strani oznaka kovnice »R«. Između ta dva natpisa ispisano je ime umjetnika »G. TITOTTO«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 105 000 kovanica

Datum izdanja: lipanj 2017.


Malta

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: lokalitet na UNESCO-vu popisu svjetske baštine: malteški pretpovijesni hramovi Hagar Qim

Opis: Na kovanici se nalaze pretpovijesni hramovi Hagar Qim. Na gornjem desnom dijelu otisnuti su jedan ispod drugog natpisi »HAGAR QIM« i »TEMPLES« i godine »3600 – 3200 BC«. Na donjem lijevom dijelu otisnut je naziv države izdavanja »MALTA« te ispod njega godina izdavanja »2017«. Na donjem desnom dijelu otisnuti su inicijali »NGB« umjetnika Noela Galee Basona. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 405 000 kovanica

Datum izdanja: lipanj 2017.


Finska

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: sto godina neovisnosti Finske

Opis: Na jezgri kovanice nalazi se motiv u obliku mozaika, čiji manje zbijeni dijelovi na desnoj strani oblikuju kartografski prikaz Finske. Na lijevoj strani, smješteni okomito jedni ispod drugih, nalaze se tekst »SUOMI FINLAND«, godina proglašenja neovisnosti »1917« i godina izdavanja »2017«. Na desnoj strani, u sredini, nalaze se oznaka države izdavanja »FI« i oznaka kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 2,5 milijuna kovanica

Datum izdanja: travanj 2017.


Italija

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: obilježavanje dviju tisuća godina od smrti Tita Livija

Opis: Bista rimskog povjesničara Tita Livija, prema djelu Lorenza Laresea Morettija; na lijevoj strani logotip Talijanske Republike »RI« i inicijali autorice Claudije Momoni »C.M.«; na desnoj strani brojevi »17« i »2017«, tj. godina smrti Tita Livija i godina izdavanja kovanice te oznaka Rimske kovnice »R«; okruženi istočkanim krugom i natpisom »TITO • LIVIO«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1,5 milijuna kovanica

Datum izdanja: travanj 2017.


Belgija

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: dvjestota obljetnica Sveučilišta u Liègeu

Opis: Na jezgri kovanice prikazan je logotip Sveučilišta u Liègeu s godinama 1817. i 2017., a logotip okružuje natpis »200 ANS UNIVERSITE DE LIEGE - 200 YEARS UNIVERSITY OF LIEGE« uz oznaku države »BE«. Desno od oznake države nalazi se oznaka briselske kovnice, glava arkanđela Mihaela s kacigom, a lijevo oznaka direktorâ kovnice, grb općine Herzele. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 200 000 kovanica

Datum izdanja: travanj 2017.


San Marino

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: 750. obljetnica Giottova rođenja

Opis: Na lijevoj strani jezgre prikazan je detalj zvonika crkve Santa Maria del Fiore u Firenci, koji je Giottovo arhitektonsko djelo; okomito su ispisane riječi »SAN MARINO«, »GIOTTO« i godine 1267. – 2017.; na desnoj su strani prikazani detalj Giottova portreta i inicijali autorice Luciane De Simoni »LDS«; na donjem dijelu nalazi se slovo »R« koje označuje rimsku kovnicu (»Zecca«). Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 80 000 kovanica

Datum izdanja: ožujak 2017.


Španjolska

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: mjesta svjetske kulturne i prirodne baštine pod zaštitom UNESCO-a – crkve u Kraljevini Asturiji

Opis: U središnjem dijelu motiva prikazana je crkva Santa Maria del Naranco. Na gornjem dijelu jezgre kružno je ispisan naziv države izdavanja »ESPAÑA«, a desno ispod toga je godina izdavanja »2017«. Na lijevoj strani jezgre nalazi se oznaka kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 4 milijuna kovanica

Datum izdanja: veljača 2017.


Njemačka

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: Rhineland – Palatinate (serija »Savezne države«)

Opis: Na kovanici su prikazana vjerojatno najbolje očuvana starorimska gradska vrata sjeverno od Alpa – Porta Nigra u Trieru. U jezgri je otisnuto »RHEINLAND-PFALZ«, a u donjem je dijelu oznaka države izdavanja »D«. Na lijevoj strani kovanice otisnuta je oznaka kovnice (»A«, »D«, »F«, »G« ili »J«), a u gornjem dijelu godina »2017«. Na desnoj strani kovanice otisnuti su inicijali dizajnera »CH« (Chocola Frantisek). Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 30 milijuna kovanica

Datum izdanja: veljača 2017.


Slovačka

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: 550. godišnjica Sveučilišta Istropolitana

Opis: Motiv prikazuje učitelja i dvoje učenika ispred fasade zgrade nekadašnjeg Sveučilišta Istropolitana u Bratislavi. U gornjem lijevom dijelu motiva nalazi se medalja kralja Matije Korvina, osnivača tog sveučilišta. Iznad medalje nalazi se natpis »1467«, godina otvaranja sveučilišta. Država izdavanja »SLOVENSKO« nalazi se u dnu jezgre, iznad godine izdavanja »2017«. Duž lijevog ruba jezgre nalazi se natpis »UNIVERZITA«, a duž desnog ruba »ISTROPOLITANA«. U donjem lijevom dijelu motiva, između dviju matrica, nalazi se oznaka kovnice Kremnica (Mincovňa Kremnica), koju čine inicijali »MK«. Ispod oznake kovnice nalaze se stilizirana slova »MP«, inicijali dizajnerice Márije Poldaufove. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 milijun kovanica

Datum izdanja: siječanj 2017.


Slovenija

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: deseta obljetnica eura u Sloveniji

Opis: Motiv prikazuje deset lastavica koje lete u krug. Na donjoj polovici jezgre u polukrugu je natpis »10 LET SKUPNE EVROPSKE VALUTE«. Na gornjem lijevom dijelu kovanice je natpis »SLOVENIJA 2017«. Između natpisa ugravirana je točka. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 milijun kovanica

Datum izdanja: siječanj 2017.


Francuska

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: stogodišnjica smrti Augusta Rodina

Opis: Monnaie de Paris odaje počast slavnom francuskom kiparu Augustu Rodinu u povodu stote godišnjice njegove smrti. Rođen je 1840. i jedna je od najvećih ikona realizma. Njegova djela Mislilac, Poljubac, Vrata pakla i Građani Calaisa bezvremenska su remek-djela svjetskoga kiparstva. Na kovanici su prikazani sučeljeni Auguste Rodin i Mislilac, njegovo najpoznatije djelo. Na gornjem dijelu kovanice nalaze se slova »RF« u značenju République Française. Umjetnikovo ime »A. Rodin« i godine 1917. – 2017. otisnuti su u njegovoj bradi. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 10 milijuna kovanica

Datum izdanja: siječanj 2017.


Luksemburg

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: pedeseta obljetnica dragovoljne luksemburške vojske

Opis: Na desnoj strani kovanice otisnut je lik Njegove Kraljevske Visosti velikog vojvode od Luksemburga Henrija, pogleda usmjerenog udesno, a na lijevoj strani nalazi se tekst »50 Joer Fräiwëllegen-Arméi«. Na gornjem dijelu kovanice otisnuta je godina »2017« te oznaka kovnice i inicijali direktora kovnice. Na donjem dijelu jezgre otisnut je naziv države izdavanja, »LËTZEBUERG«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 500 000 kovanica

Datum izdanja: siječanj 2017.


Italija

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: četiristota obljetnica dovršetka bazilike svetog Marka u Veneciji

Opis: Fasada bazilike svetoga Marka u Veneciji; na donjem dijelu jezgre, pokraj logotipa Talijanske Republike »RI«, nalaze se godine »1617« i »2017«, odnosno godina dovršetka izgradnje bazilike i godina izdavanja kovanice; ispod njih smješten je natpis »SAN MARCO«; desno od njega inicijali su autorice Luciane De Simoni »LDS«; na vrhu kovanice nalaze se natpis »VENEZIA« i oznaka rimske kovnice »R«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1,5 milijuna kovanica

Datum izdanja: siječanj 2017.