Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Monede comemorative de 2 EUR – seria 2017

Unele descrieri ale monedelor de pe această pagină au fost preluate din Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și, prin urmare, pot fi ușor diferite de alte materiale publicate pe acest website.

Andorra

Obiectul comemorării: Andorra – țara din Pirinei

Descriere: Moneda reproduce în partea superioară un triunghi, format din trei benzi ondulate reprezentând o versiune simplificată a hărții țării, cu inscripțiile „Andorra” și „EL PAÍS DELS PIRINEUS” (țara din Pirinei). Aceste trei elemente alcătuiesc marca, proprietate a Guvernului Andorrei, utilizată pentru a asigura un aspect uniform, consecvent și coordonat al tuturor comunicărilor conținând elemente grafice și, totodată, o identificare clară și instantanee. În partea inferioară a desenului figurează anul emiterii, „2017”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 85 000 de monede

Data emiterii: decembrie 2017

Andorra

Obiectul comemorării: Centenarul imnului național al Andorrei

Descriere: Moneda înfățișează o reproducere parțială a imnului Andorrei, publicat în 1914. Partea centrală a desenului redă primele note ale imnului, încadrate de un ornament floral și de inscripția „Himne Andorrà” (imnul Andorrei). În partea superioară a desenului sunt inscripționate anul emiterii, „2017”, și textul „100 anys de l’himne d’Andorra” (centenarul imnului Andorrei). Moneda comemorează împlinirea a 100 de ani de la stabilirea imnului național al Andorrei prin acordul Parlamentului Andorrei (Consell General) din 2 aprilie 1917. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 85 000 de monede

Data emiterii: decembrie 2017

Malta

Obiectul comemorării: Solidaritatea și pacea

Descriere: Tema centrală a monedei se axează pe conceptul de solidaritate și pace. Desenul monedei a fost creat de un elev și ilustrează doi copii care poartă drapelul maltez, deasupra cărora zboară porumbelul păcii. În partea de jos este înscrisă denumirea țării emitente, „Malta”, iar în partea dreaptă apare anul emiterii, „2017”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 380 000 de monede

Data emiterii: noiembrie 2017

Principatul Monaco

Obiectul comemorării: Carabiniers du Prince („Carabinierii” Principelui)

Descriere: Moneda prezintă un CARABINIER și, pe fundal, Palatul din Monaco. În partea de sus apare inscripția „MONACO”, încadrată de simbolul monetăriei și de marca directorului monetăriei. În partea de jos sunt redați anii „1817-2017”, iar dedesubt este inscripționat textul „CARABINIERS DU PRINCE”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 15 000 de monede

Data emiterii: noiembrie 2017

Portugalia

Obiectul comemorării: 150 de ani de la nașterea scriitorului Raul Brandão

Descriere: Moneda înfățișează chipul lui Raul Brandão. În partea stângă figurează inscripția „RAUL BRANDÃO” și, dedesubt, anii „1867” și „2017”. În partea dreaptă jos este gravată denumirea țării emitente, „PORTUGAL”, iar în partea dreaptă sus apare numele autorului, „LUIS FILIPE DE ABREU”, urmat de marca monetăriei, „INCM”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 520 000 de monede

Data emiterii: noiembrie 2017

Letonia

Obiectul comemorării: Latgale

Descriere: Moneda reprezintă stema regiunii Latgale. În partea superioară este înscrisă denumirea țării emitente, „LATVIJA”, iar în partea inferioară figurează inscripția „LATGALE”. În partea dreaptă este gravat anul emiterii, „2017”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 530 000 de monede

Data emiterii: octombrie 2017

Luxemburg

Obiectul comemorării: Aniversarea a 200 de ani de la nașterea Marelui Duce Guillaume al III-lea

Descriere: Moneda înfățișează, în partea stângă, efigia Alteței Sale Regale Marele Duce Henri, privind spre stânga, iar în partea dreaptă, efigia Alteței Sale Regale Marele Duce Guillaume al III-lea. În partea de sus este înscris anul „2017”. În partea de jos apare textul „GRANDS-DUCS DE LUXEMBOURG”. Numele „GUILLAUME III”, urmat de anul nașterii, „*1817”, figurează deasupra efigiei respective. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 500 000 de monede

Data emiterii: octombrie 2017

Cetatea Vaticanului

Obiectul comemorării: Centenarul aparițiilor de la Fatima

Descriere: Desenul îi înfățișează pe cei trei tineri păstori cărora le-a apărut Fecioara Maria, pe fundal fiind redat sanctuarul de la Fatima. În partea de sus figurează inscripția „CITTÀ DEL VATICANO” dispusă în semicerc, iar dedesubtul acesteia este gravat anul „1917”. Sub an, de la stânga la dreapta, se află inscripția „FATIMA 2017”. În partea stângă apare simbolul monetăriei, „R”, iar în partea de jos, numele graficianului, „O.ROSSI”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 105 000 de monede

Data emiterii: octombrie 2017

Finlanda

Obiectul comemorării: Natura finlandeză

Descriere: În partea centrală a monedei figurează o reprezentare cartografică a Lunii văzute de pe insula Harmaja din Finlanda. Suprapusă peste imaginea Lunii este cea a unui corb așezat pe o ramură. Anul emiterii, „2017”, este gravat în partea centrală inferioară. În partea centrală stângă se află codul țării emitente, „FI”. Simbolul monetăriei este amplasat în partea centrală dreaptă. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 500 000 de monede

Data emiterii: octombrie 2017

Cipru

Obiectul comemorării: Paphos 2017 – Capitală Europeană a Culturii

Descriere: Moneda prezintă Odeonul antic din Paphos, un mic amfiteatru care datează din secolul al II-lea d. H. În prezent, acesta este utilizat pentru spectacole de teatru muzical organizate vara și va găzdui o serie de evenimente desfășurate în cadrul programului „Paphos 2017 – Capitală Europeană a Culturii”. Denumirea țării emitente, „ΚΥΠΡΟΣ KIBRIS”, precum și textul „Πάφος 2017 – Πολιτιστική πρωτεύουσα Ευρώπης” („Paphos 2017 – Capitală Europeană a Culturii”) sunt înscrise în arc de cerc în partea centrală a feței naționale a monedei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 430 000 de monede

Data emiterii: septembrie 2017

Franţa

Obiectul comemorării: Cea de-a 25-a aniversare a fundiței roz, simbol al luptei împotriva cancerului de sân

Descriere: Încă din anii ’90, lupta împotriva cancerului de sân reprezintă o cauză majoră în întreaga lume. Cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a fundiței roz, simbol al acestei lupte, Monnaie de Paris a hotărât să susțină această cauză. De aproape 15 ani, Prix Ruban Rose (Premiul Fundița Roz) este decernat anual pentru a sprijini eforturile de cercetare și inovarea.

Desenul prezintă un bust de femeie protejat în mod simbolic de o mână și de fundiță. Acesta este înconjurat, în partea dreaptă, de inscripția „25e ANNIVERSAIRE DU RUBAN ROSE” (cea de-a 25-a aniversare a fundiței roz). Tot în partea dreaptă figurează anii „1992-2017”, codul țării emitente, „RF”, și simbolurile monetăriei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 10 000 000 de monede

Data emiterii: septembrie 2017

Belgia

Obiectul comemorării: Cea de-a 200-a aniversare a Universității din Gent

Descriere: În cercul interior al monedei este gravat logoul Universității din Gent, dedesubtul căruia se află datele „1817-2017”; logoul este înconjurat de inscripția „200 JAAR UNIVERSITEIT GENT – 200 YEARS GHENT UNIVERSITY” și de codul țării, „BE”. Simbolul Monetăriei din Bruxelles, reprezentând profilul Arhanghelului Mihail cu coif, și marca directorului monetăriei – stema localității Herzele, sunt situate în partea dreaptă și, respectiv, cea stângă a codului țării. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 200 000 de monede

Data emiterii: septembrie 2017

San Marino

Obiectul comemorării: Anul internațional al turismului sustenabil pentru dezvoltare

Descriere: În centru, moneda prezintă Planeta Pământ înconjurată de valuri; în partea dreaptă, apare un cerc în interiorul căruia este inscripționată litera A, simbolul graficianului, Andrew Lewis. În partea de sus și în cea de jos figurează, în arc de cerc, inscripțiile „TURISMO SOSTENIBILE” și, respectiv, „SAN MARINO” și anul „2017”; în partea dreaptă sunt redate inițialele gravoarei Uliana Pernazza, „UP INC.”, iar în partea stângă apare litera „R”, simbolul Monetăriei italiene, care a fost responsabilă de baterea monedelor.

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a aprobat adoptarea anului 2017 drept „Anul internațional al turismului sustenabil pentru dezvoltare”. Ideea unui turism sustenabil indică un tip de turism care respectă planeta, nu afectează mediul natural, social și artistic și nu împiedică dezvoltarea activităților sociale și economice. Este vorba despre un tip de turism care se situează la polul opus al turismului de masă și care tinde să promoveze economiile cel mai puțin dezvoltate. Republica San Marino a dedicat acestei teme o monedă comemorativă de 2 EUR, concepută de artistul canadian Andrew Lewis, cu scopul de a promova o nouă mentalitate și de a încuraja respectul turiștilor pentru mediu. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 70 500 de monede

Data emiterii: septembrie 2017

Letonia

Obiectul comemorării: Kurzeme

Descriere: Moneda reprezintă stema regiunii Kurzeme. În partea superioară este înscrisă denumirea țării emitente, „LATVIJA”, iar în partea inferioară figurează inscripția „KURZEME”. În partea dreaptă este gravat anul emiterii, „2017”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 530 000 de monede

Data emiterii: septembrie 2017

Lituania

Obiectul comemorării: Vilnius

Descriere: Desenul înfățișează un fragment din panorama orașului Vilnius. În partea stângă figurează inscripția „VILNIUS” și simbolul graficianului. În partea dreaptă sus sunt înscrise denumirea țării emitente, „LIETUVA”, și anul emiterii, „2017”. În partea centrală este gravat simbolul monetăriei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 000 000 de monede

Data emiterii: iulie 2017

Estonia

Obiectul comemorării: Independența Estoniei

Descriere: Moneda prezintă trunchiul sinuos al unui stejar. De o parte a acestuia sunt reprezentate ramurile, iar de cealaltă, frunzele. Ramurile simbolizează epoca revoluțiilor și a dificultăților care au pavat calea către independența Estoniei. Frunzele sunt simboluri ale forței, realizărilor și longevității Estoniei. În partea stângă jos, lângă trunchi, este inscripționat cuvântul „MAAPÄEV” (Adunarea Provizorie a Estoniei), iar deasupra sa, anul „1917”. În partea dreaptă jos sunt înscrise denumirea țării emitente, „EESTI” și, sub aceasta, anul emiterii, „2017”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 500 000 de monede

Data emiterii: iulie 2017

Grecia

Obiectul comemorării: 60 de ani de la moartea lui Nikos Kazantzakis

Descriere: În partea centrală a monedei este redat portretul din profil al lui Nikos Kazantzakis, unul dintre cei mai mari scriitori ai Greciei din secolul al XX-lea. De-a lungul cercului interior, în partea stângă, sunt inscripționate mențiunea „REPUBLICA ELENĂ” și numele „NIKOS KAZANTZAKIS” (în limba greacă). În partea de sus este înscris anul emiterii, „2017”, iar în partea centrală stângă este gravată o palmetă (simbolul Monetăriei din Grecia). De asemenea, în partea dreaptă jos este vizibilă monograma artistului (George Stamatopoulos). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 750 000 de monede

Data emiterii: iulie 2017

Grecia

Obiectul comemorării: Situl arheologic de la Filippi

Descriere: Desenul redă o parte din Bazilica B și motive liniare inspirate de un model de bordură dintr-un mozaic grecesc antic descoperit în situl respectiv. De-a lungul cercului interior sunt înscrise mențiunile „SITUL ARHEOLOGIC FILIPPI” și „REPUBLICA ELENĂ” (în limba greacă). Pe fundal este inscripționat și anul emiterii, „2017”, iar în partea dreaptă este gravată o palmetă (simbolul Monetăriei din Grecia). În partea stângă jos este vizibilă monograma artistului (George Stamatopoulos). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 750 000 de monede

Data emiterii: iulie 2017

Portugalia

Obiectul comemorării: 150 de ani de siguranță publică

Descriere: Pe monedă sunt redate figuri umane și clădiri, reprezentări simbolice ale cetățenilor și ale orașelor, în care este asigurată, în principal, siguranța publică, precum și simbolul simplificat al poliției. Legendele includ anul „1867” și anul emiterii, „2017”, țara emitentă, „PORTUGAL”, obiectul comemorării („SEGURANÇA PÚBLICA” – Siguranța publică), cele trei aspecte principale legate de cetățenie („DIREITOS”, „LIBERDADES”, „GARANTIAS” – Drepturi, Libertăți, Garanții) și numele autorului, JOSÉ DE GUIMARÃES. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 520 000 de monede

Data emiterii: iulie 2017

Cetatea Vaticanului

Obiectul comemorării: Cea de-a 1 950-a aniversare a martiriului Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Descriere: Desenul îi prezintă pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel și simbolurile lor, cheile și, respectiv, sabia. În partea de sus este gravată inscripția „CITTÀ DEL VATICANO”, dispusă în arc de cerc. În partea de jos, în semicerc, figurează inscripția „1950o DEL MARTIRIO DEI SANTI PIETRO E PAOLO”. În partea inferioară sunt inscripționate, în stânga, anul emiterii, „2017”, iar în dreapta, simbolul monetăriei, „R”. Între acestea este înscris numele artistului, „G. TITOTTO”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 105 000 de monede

Data emiterii: iunie 2017

Malta

Obiectul comemorării: Sit al patrimoniului mondial UNESCO: templele preistorice malteze Ħaġar Qim

Descriere: Moneda prezintă templele preistorice Ħaġar Qim. În partea dreaptă superioară se află, una sub alta, inscripțiile „ĦAĠAR QIM”, „TEMPLES”, și anii „3600-3200 BC”. La baza imaginii, în partea stângă, figurează denumirea țării emitente, „MALTA”, și, dedesubt, anul emiterii, „2017”. În partea dreaptă jos, se află inițialele artistului Noel Galea Bason, „NGB”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 405 000 de monede

Data emiterii: iunie 2017

Finlanda

Obiectul comemorării: 100 de ani de independență a Finlandei

Descriere: În cercul interior al monedei este reprezentat un mozaic, ale cărui piese dispuse mai distanțat în partea dreaptă formează un contur similar hărții Finlandei. Textul „SUOMI FINLAND”, anul câștigării independenței, „1917”, și anul emiterii, „2017”, sunt înscrise în partea stângă, pe verticală, unul sub celălalt. În partea dreaptă, la mijloc, se află codul țării emitente, „FI”, și simbolul monetăriei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 2,5 milioane de monede

Data emiterii: aprilie 2017

Italia

Obiectul comemorării: 2 000 de ani de la moartea lui Titus Livius

Descriere: Moneda redă bustul istoricului roman Titus Livius, preluat dintr-o lucrare a lui Lorenzo Larese Moretti; în stânga, sunt inscripționate codul Republicii Italiene, „RI”, și inițialele autoarei, Claudia Momoni – „C.M.”; în dreapta figurează cifrele „17” și „2017”, anul decesului lui Titus Livius și, respectiv, anul emiterii monedei, precum și litera „R”, simbolul Monetăriei din Roma; de-a lungul marginii interioare se află un cerc format din puncte și inscripția „TITO • LIVIO”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1,5 milioane de monede

Data emiterii: aprilie 2017

Belgia

Obiectul comemorării: Cea de-a 200-a aniversare a Universității din Liège

Descriere: În cercul interior al monedei este reprezentat logoul Universității din Liège, dedesubtul căruia se află datele „1817-2017”; logoul este înconjurat de inscripția „200 ANS UNIVERSITE DE LIEGE – 200 YEARS UNIVERSITY OF LIEGE” și de codul țării, „BE”. Simbolul Monetăriei din Bruxelles, reprezentând profilul Arhanghelului Mihail cu coif, și marca directorului monetăriei – stema localității Herzele, sunt situate în partea dreaptă și, respectiv, cea stângă a codului țării. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 200 000 de monede

Data emiterii: aprilie 2017

San Marino

Obiectul comemorării: Cea de-a 750-a aniversare a nașterii lui Giotto

Descriere: În stânga este redat un detaliu care apare pe turnul cu ceas al Bisericii Santa Maria del Fiore din Florența, una dintre operele arhitecturale ale lui Giotto; pe verticală figurează inscripțiile „SAN MARINO”, „GIOTTO” și anii „1267-2017”; în dreapta apare un detaliu al portretului lui Giotto și inițialele autoarei, Luciana De Simoni – „LDS”; în partea de jos este inscripționată litera „R”, care indică monetăria („Zecca”) din Roma. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 80 000 de monede

Data emiterii: martie 2017

Spania

Obiectul comemorării: Siturile patrimoniului cultural și natural mondial UNESCO – Bisericile din Principatul Asturia

Descriere: Moneda înfățișează, în prim-plan, Biserica Santa Maria del Naranco. În partea superioară a cercului interior este înscrisă, în arc de cerc, denumirea țării emitente, „ESPAÑA”, iar dedesubt, în partea dreaptă, este inscripționat anul emiterii, „2017”. În stânga este gravat simbolul monetăriei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 4 milioane de monede

Data emiterii: februarie 2017

Germania

Obiectul comemorării: Renania Palatinat din seria „Landuri federale” (Bundesländer)

Descriere: Moneda redă Porta Nigra din Trier, care este probabil cea mai bine păstrată poartă romană de la nord de Alpi. În partea centrală sunt inscripționate, de asemenea, denumirea „RHEINLAND-PFALZ” și, sub aceasta, codul țării emitente, „D”. În stânga apare simbolul monetăriei respective („A”, „D”, „F”, „G” sau „J”), iar în partea superioară este gravat anul „2017”. În partea dreaptă sunt reproduse inițialele graficianului, „CH” (Chocola Frantisek). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 30 de milioane de monede

Data emiterii: februarie 2017

Slovacia

Obiectul comemorării: Cea de-a 550-a aniversare a Universității Istropolitana

Descriere: Moneda înfățișează un profesor și doi studenți, aflați înaintea fațadei clădirii fostei Universități Istropolitana din Bratislava. În colțul din stânga sus al imaginii este redat, într-un medalion, Regele Matei Corvin, fondatorul universității. Deasupra medalionului se află inscripția „1467”, anul în care a fost deschisă universitatea. Țara emitentă, „SLOVENSKO”, apare la baza părții centrale, deasupra anului emiterii, „2017”. De-a lungul marginii interioare sunt înscrise inscripțiile „UNIVERZITA”, în partea stângă, și „ISTROPOLITANA”, în partea dreaptă. În stânga jos figurează simbolul Monetăriei Kremnica (Mincovňa Kremnica), format din inițialele „MK” plasate între două ștanțe. Sub simbolul monetăriei sunt gravate literele stilizate „MP” reprezentând inițialele graficienei, Mária Poldaufová. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 milion de monede

Data emiterii: ianuarie 2017

Slovenia

Obiectul comemorării: Cea de-a 10-a aniversare a monedei euro în Slovenia

Descriere: Moneda înfățișează 10 rândunele în zbor care formează un cerc. În jumătatea inferioară apare, în semicerc, inscripția „10 LET SKUPNE EVROPSKE VALUTE”. În stânga sus figurează inscripția „SLOVENIJA 2017”. Între inscripții este gravat un punct. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 milion de monede

Data emiterii: ianuarie 2017

Franţa

Obiectul comemorării: Centenarul morții lui Auguste Rodin

Descriere: Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la trecerea în neființă a lui Auguste Rodin, Monnaie de Paris aduce un omagiu ilustrului sculptor francez. Născut în anul 1840, Rodin este unul dintre reprezentanții de seamă ai stilului realist. Operele sale, precum „Gânditorul”, „Sărutul”, „Porțile Iadului” sau „Burghezii din Calais”, rămân capodopere atemporale ale sculpturii mondiale. Moneda îi reprezintă pe Auguste Rodin și „Gânditorul”, cea mai cunoscută operă a sa, cu frunțile apropiate. Abrevierea „RF” („République Française”) este redată ca o sculptură în partea superioară a monedei. Numele artistului, „A. Rodin”, și datele relevante, „1917-2017”, sunt înscrise peste barba acestuia. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 10 milioane de monede

Data emiterii: ianuarie 2017

Luxemburg

Obiectul comemorării: Cea de-a 50-a aniversare a introducerii serviciului militar voluntar în Luxemburg

Descriere: Desenul prezintă, în partea dreaptă, efigia Alteței Sale Regale Marele Duce Henri privind spre dreapta, iar în partea stângă, textul „50 Joer Fräiwëllegen-Arméi” ca o siglă. În partea de sus a desenului este înscris anul „2017”, încadrat de simbolul monetăriei și de inițialele directorului monetăriei. În partea de jos este gravată denumirea țării emitente, „LËTZEBUERG”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 500 000 de monede

Data emiterii: ianuarie 2017

Italia

Obiectul comemorării: Aniversarea a 400 de ani de la terminarea Bazilicii San Marco din Veneția

Descriere: Fațada Bazilicii San Marco din Veneția; în exergă, anii „1617” și „2017”, anul terminării bazilicii și, respectiv, anul emiterii monedei, alături de codul Republicii Italiene, „RI”; dedesubt, inscripția „SAN MARCO”; în dreapta, inițialele autoarei, Luciana De Simoni – „LDS”; în partea de sus, inscripția „VENEZIA” și simbolul Monetăriei din Roma, „R”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1,5 milioane de monede

Data emiterii: ianuarie 2017