Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по

Възпоменателни монети от 2 € – 2017 г.

Описанията на тази страница са взети от Официален вестник на Европейския съюз и поради това е възможно да се различават в известна степен от други публикувани на този уебсайт материали.

Андора

Тема: Андора – пиренейската страна

Описание: В горната част на монетата е изобразен триъгълник, състоящ се от три вълнообразни ленти, представляващ опростена версия на картата на държавата, с надписи „Andorra“ и „EL PAÍS DELS PIRINEUS“ (пиренейската страна). Тези три елемента съставляват марката, собственост на правителството на Андора, която се използва за осигуряване на единно, последователно и координирано изображение за всички графични средства за комуникация и, в същото време, за постигане на безпогрешно и незабавно разпознаване. В долната част на монетата е изобразена годината на емисията – „2017“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 85 000 монети

Дата на емисия: декември 2017 г.

Андора

Тема: Стогодишнината на химна на Андора

Описание: Изображението възпроизвежда частично химна на Андора, публикуван през 1914 г. Централната част на изображението възпроизвежда първите ноти на химна, обградени от украса от цветя и надпис „Himne Andorrà“ (химн на Андора). В горната част на изображението са изписани годината на емисията „2017“ и надписът „100 anys de l’himne d’Andorra“ (100 години химн на Андора). Тази монета е посветена на стотната годишнина от приемането му за национален химн на Андора със съгласието на Consell General (парламента на Андора) на 2 април 1917 г. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 85 000 монети

Дата на емисия: декември 2017 г.

Малта

Тема: Солидарност и мир

Описание: Монетата е посветена на темата за солидарността и мира. Изображението е дело на ученик и представлява две деца, които държат малтийското знаме, а над тях прелита гълъбът над мира. В долната част е изписано името на емитиращата държава „Malta“, а вдясно е годината на емисията „2017“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 380 000 монети

Дата на емисия: ноември 2017 г.

Монако

Тема: Карабинери на Принца („Carabiniers du Prince“)

Описание: На монетата е изобразен КАРАБИНЕР, и, на заден план, Дворецът на Монако. В горната част е поставен надписът „MONACO“, ограден от знака на монетния двор и знака на управителя на монетния двор. В долната част са изписани годините „1817-2017“, а под тях е надписът „CARABINIERS DU PRINCE“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 15 000 монети

Дата на емисия: ноември 2017 г.

Португалия

Тема: 150 години от рождението на писателя Раул Брандау

Описание: На монетата е изобразено лицето на Раул Брандау. Отляво е поставен надписът „RAUL BRANDÃO“, а под него са изписани годините „1867“ и „2017“. Долу вдясно е изписано името на емитиращата държава „PORTUGAL“, а горе вдясно – името на автора „LUIS FILIPE DE ABREU“, следвано от знака на монетния двор „INCM“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 520 000 монети

Дата на емисия: ноември 2017 г.

Латвия

Тема: Латгале

Описание: Изображението съдържа герба на регион Латгале. В горната част е изписано името на емитиращата държава „LATVIJA“, а отдолу е надписът „LATGALE“. Вдясно е изписана годината на емисията – „2017“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 530 000 монети

Дата на емисия: октомври 2017 г.

Люксембург

Тема: 200-ата годишнина на Великия херцог Гийом III

Описание: От лявата страна е образът на Негово Кралско Височество Великия херцог Анри в ляв профил, а от дясната страна е образът на Негово Кралско Височество Великия херцог Гийом III. В горната част на изображението е изписана годината „2017“. В долната част е разположен надписът „GRANDS-DUCS DE LUXEMBOURG“. Името „GUILLAUME III“, последвано от обозначението на годината на раждане „*1817,“ е изписано над съответния лик. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 500 000 монети

Дата на емисия: октомври 2017 г.

Ватикан

Тема: Стогодишнина от явленията на Дева Мария във Фатима

Описание: На фона на светилището на Фатима са изобразени трите пастирчета, на които се явила Дева Мария. В горната част в полукръг е разположен надписът „CITTÀ DEL VATICANO“, а точно под него е изписана годината „1917“. Под нея от ляво надясно е изписано „FATIMA 2017“. В лявата страна е знакът на монетния двор „R“, а в долната част – името на дизайнерката „O.ROSSI“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 105 000 монети

Дата на емисия: октомври 2017 г.

Финландия

Тема: Природата на Финландия

Описание: Във вътрешната част на монетата е представено картографско изображение на Луната, видяна от Хармая, Финландия. В горната част на луната е изобразена врана, кацнала на клон. Годината на емитиране „2017“ е разположена в центъра на долната част. Отляво е изписано обозначението на емитиращата държава – „FI“. Знакът на монетния двор е разположен отдясно. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 500 000 монети

Дата на емисия: октомври 2017 г.

Кипър

Тема: Пафос 2017 – Европейска столица на културата

Описание: Изображението представя „Античния одеон на Пафос“ – малък амфитеатър от II в. сл. Хр. Днес той се използва през лятото за поставяне на музикално-сценични представления и в него ще се проведат редица събития в рамките на програмата на „Пафос 2017 – Европейска столица на културата“. Името на емитиращата държава „ΚΥΠΡΟΣ KIBRIS“ и изразът ‘Πάφος 2017 – Πολιτιστική πρωτεύουσα Ευρώπης’ (т.е. „Пафос 2017 – Европейска столица на културата“) са изписани във вътрешната част на националната страна на монетата. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 430 000 монети

Дата на емисия: септември 2017 г.

Франция

Тема: 25-ата годишнина на розовата лента, символ на борбата срещу рака на гърдата

Описание: От 90-те години борбата срещу рака на гърдата е основна кауза в целия свят. По случай 25-ата годишнина на розовата лента, емблематичен символ на тази борба, Monnaie de Paris (френският монетен двор) реши да подкрепи тази кауза. От близо 15 години наградата „розова лента“ се връчва ежегодно за подпомагане на усилията в областта на научните изследвания и иновациите.

Изображението представлява женски бюст, защитен символично от ръка и лентата. Отдясно то е заобиколено от надписа „25e ANNIVERSAIRE DU RUBAN ROSE“ (25-та годишнина на розовата лента). Вдясно са изписани също годините „1992 – 2017“, обозначението на емитиращата държава „RF“ и знаците на монетния двор. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 10 милиона монети

Дата на емисия: септември 2017 г.

Белгия

Тема: 200 години от основаването на Университета в Гент

Описание: Вътрешната част на монетата представлява логото на Университета в Гент с датите 1817 – 2017 г. по-долу, заобиколено от надписа „200 JAAR UNIVERSITEIT GENT – 200 YEARS GHENT UNIVERSITY“ и обозначението на държавата „BE“. Знакът на монетния двор на Брюксел (главата на архангел Михаил с шлем) и знакът на управителя на монетния двор (гербът на община Херцеле) са разположени съответно отдясно и отляво на обозначението на държавата. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 200 000 монети

Дата на емисия: септември 2017 г.

Сан Марино

Тема: Международна година на устойчивия туризъм за развитие

Описание: В средата на монетата е изобразена планетата Земя, заобиколена от вълни. Вдясно има кръг с буквата „А“, символ на дизайнера Andrew Lewis. В полукръг има надпис „TURISMO SOSTENIBILE“, а отдолу – „SAN MARINO“ и годината „2017“. Вдясно са отбелязани инициалите на гравьора Uliana Pernazza „UP INC.“. Вляво фигурира буквата „R“ на италианския монетен двор, където са отсечени монетите.

Общото събрание на Организацията на обединените нации одобри приемането на 2017 г. за международна година на устойчивия туризъм за развитие. Идеята за устойчив туризъм е свързана с пътуване, при което се зачита планетата. То не променя естествената, социалната и творческата среда и не препятства растежа на социалните и икономическите дейности. Това е туризъм, който е противоположен на масовия туризъм и като цяло подпомага най-слабите икономики. Република Сан Марино посвети на тази тема възпоменателна монета с номинал 2 евро, проектирана от канадския художник Андрю Луис, за да насърчи утвърждаването на нов начин на мислене и да стимулира туристите да зачитат околната среда. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 70 500 монети

Дата на емисия: септември 2017 г.

Латвия

Тема: Регион Курземе

Описание: Изображението съдържа герба на регион Курземе. В горната част е изписано името на емитиращата държава „LATVIJA“, а отдолу е надписът „KURZEME“. Вдясно е изписана годината на емисията – „2017“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 530 000 монети

Дата на емисия: септември 2017 г.

Литва

Тема: Вилнюс

Описание: Изображението представлява фрагмент от панорамата на град Вилнюс. В лявата страна са поставени надписът „VILNIUS“ и знакът на дизайнера. В горната част вдясно е изписано името на емитиращата държава – „LIETUVA“, както и годината на емисията – „2017“. В средата е разположен знакът на монетния двор. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 1 милион монети

Дата на емисия: юли 2017 г.

Естония

Тема: Независимостта на Естония

Описание: На монетата е изобразен извитият ствол на дъб, на който от едната страна са изрисувани клоните, а от другата – листата. Клоните символизират времето на революциите и трудностите, с които е бил осеян пътят към независимостта на Естония. Листата са символ на силата, постиженията и дълголетието на Естония. В долната страна отляво на ствола фигурира думата „MAAPÄEV“ (Временно събрание на Естония), а над нея е годината „1917“. В долната част вдясно е изписано името на емитиращата държава – „EESTI“, а отдолу е годината на емисията – „2017“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 1 500 000 монети

Дата на емисия: юли 2017 г.

Гърция

Тема: 60 години в памет на Никос Казандзакис

Описание: Изображението представлява портрет в профил на Никос Казандзакис – един от най-великите писатели на Гърция през XX век. Вписан по вътрешния кръг отляво е текстът „РЕПУБЛИКА ГЪРЦИЯ“ и името „НИКОС КАЗАНДЗАКИС“ (на гръцки език). В горната част е изписана годината на емисията „2017“, а в центъра отляво е поставена палмета (знакът на гръцкия монетен двор). В долната част вдясно е разположен монограмът на художника (Йоргос Стаматопулос). По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 750 000 монети

Дата на емисия: юли 2017 г.

Гърция

Тема: Археологически обект Филипи

Описание: Изображението представлява част от базилика Б, а линейните мотиви са вдъхновени от мотив от бордюра на антична гръцка мозайка, открита на обекта. Вписан по вътрешния кръг е текстът „АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ОБЕКТ ФИЛИПИ“ и „РЕПУБЛИКА ГЪРЦИЯ“ (на гръцки език). Също на фона е изписана годината на емисията „2017“, а вдясно е поставена палмета (знакът на гръцкия монетен двор). В долната част вляво е разположен монограмът на художника (Йоргос Стаматопулос). По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 750 000 монети

Дата на емисия: юли 2017 г.

Португалия

Тема: 150 години обществена сигурност

Описание: Изображението представлява човешки фигури и сгради, които символизират гражданите и градовете, където предимно е гарантирана обществената сигурност, както и опростения полицейски символ. Легендата включва годината „1867“ и годината на емисията „2017“, емитиращата държава „PORTUGAL“, темата на възпоменанието („SEGURANÇA PÚBLICA“ – обществена сигурност), трите основни теми, свързани с гражданството („DIREITOS“, „LIBERDADES“ и „GARANTIAS“ – права, свободи и гаранции), и името на автора JOSÉ DE GUIMARÃES. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 520 000 монети

Дата на емисия: юли 2017 г.

Ватикан

Тема: 1950-та годишнина на мъченичеството на Свети Петър и Свети Павел

Описание: Изобразени са Свети Петър и Свети Павел с техните символи, съответно ключове и меч. В горната част в полукръг е поставен надписът „CITTÀ DEL VATICANO“. В долната част в полукръг е поставен надписът „1950o DEL MARTIRIO DEI SANTI PIETRO E PAOLO“. Годината на емисията „2017“ е изписана в долната част вляво, а знакът на монетния двор „R“ – в долната част вдясно. Между тях е името на автора „G. TITOTTO“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 105 000 монети

Дата на емисия: юни 2017 г.

Малта

Тема: Обект от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО: малтийски праисторически храмове Хаджар Ким

Описание: На монетата са изобразени праисторическите храмове Хаджар Ким. В горната част вдясно едно под друго са разположени надписите „HAGAR QIM“, „TEMPLES“ и годините „3600 - 3200 BC“. В долната част вляво е името на емитиращата държава „MALTA“, а под него е годината на емисията „2017“. Долу вдясно са инициалите „NGB“ на художника Noel Galea Bason. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 405 000 монети

Дата на емисия: юни 2017 г.

Финландия

Тема: 100 години от независимостта на Финландия

Описание: Вътрешната част на монетата е с изображение на мозайка, някои по-раздалечени парченца от която (вдясно) наподобяват на картографско изображение на Финландия. Текстът „SUOMI FINLAND“, годината на независимостта „1917“ и годината на емитиране „2017“ са разположени вертикално едно под друго вляво. В средата вдясно са означението на емитиращата държава – „FI“ и знакът на монетния двор. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 2,5 милиона монети

Дата на емисия: април 2017 г.

Италия

Тема: Две хилядолетия от смъртта на Тит Ливий

Описание: Бюст на римския историк Тит Ливий по творба на Лоренцо Ларезе Морети; отляво са разположени логото на Италианската република „RI“ и инициалите „C.M.“ на авторката Клаудия Момони; отдясно са датите „17“ и „2017“, съответстващи на смъртта на Ливий и годината на емисията на монетата, и знакът на монетния двор на Рим „R“; около тях – кръг, образуван от точки, и надписът „TITO • LIVIO“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 1,5 милиона монети

Дата на емисия: април 2017 г.

Белгия

Тема: 200 години от основаването на Университета в Лиеж

Описание: Вътрешната част на монетата представлява логото на Университета в Лиеж с датите 1817–2017 г. по-долу, заобиколено от надписа „200 ANS UNIVERSITE DE LIEGE – 200 YEARS UNIVERSITY OF LIEGE“ и обозначението на държавата „BE“. Знакът на монетния двор на Брюксел (главата на архангел Михаил с шлем) и знакът на управителя на монетния двор (гербът на община Херцеле) са разположени съответно отдясно и отляво на обозначението на държавата. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 200 000 монети

Дата на емисия: април 2017 г.

Сан Марино

Тема: 750 години от рождението на Джото

Описание: Отляво е изобразен детайл от камбанарията на катедралата „Санта Мария дел Фиоре“ във Флоренция – архитектурна творба на Джото; вертикално са разположени надписите „SAN MARINO“, „GIOTTO“ и датите „1267-2017“; вдясно – детайл от портрета на Джото и инициалите „LDS“ на авторката Luciana De Simoni; отдолу буквата „R“ обозначава „Zecca“ (монетния двор) на Рим. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 80 000 монети

Дата на емисия: март 2017 г.

Испания

Тема: Паметници на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО – църквите на Кралство Астурия

Описание: На преден план върху монетата е изобразена църквата Santa Maria del Naranco. В горната част на вътрешния кръг на монетата е изписано в полукръг името на емитиращата държава „ESPAÑA“, а отдолу вдясно е годината на емисията – „2017“. В лявата страна на вътрешния кръг е знакът на монетния двор. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 4 милиона монети

Дата на емисия: февруари 2017 г.

Германия

Тема: Провинция Райнланд-Пфалц (серия „Федерални провинции“ (Bundesländer))

Описание: Изображението представлява Porta Nigra в Трир, която може би е най-добре запазената порта на римски град на север от Алпите. Във вътрешната част е включено и наименованието „RHEINLAND‑PFALZ“, както и кодът на емитиращата държава „D“ в долната част. Знакът на съответния монетен двор („A“, „D“, „F“, „G“ или „J“) е изобразен вляво, а годината „2017“ е изписана в горната част. Отдясно са инициалите на автора на изображението „CH“ (Chocola Frantisek). По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 30 милиона монети

Дата на емисия: февруари 2017 г.

Словакия

Тема: 550 години от основаването на университета Istropolitana

Описание: Изображението представлява преподавател и двама студенти, стоящи пред фасадата на сградата на бившия Universitas Istropolitana в Братислава. В горната част вляво на изображението е медальонът на крал Матиаш Корвин, основателят на университета. Над медальона е разположен надпис „1467“ – годината през която е бил открит университетът. Името на емитиращата държава „SLOVENSKO“ е изписано в основата на вътрешния кръг, над годината на емисията „2017“. По левия край на вътрешния кръг е разположен надписът „UNIVERZITA“, а по десния край – „ISTROPOLITANA“. В долната лява част на изображението е знакът на монетния двор Кремница (Mincovňa Kremnica), състоящ се от инициалите „MK“, разположени между два щемпела. Под знака на монетния двор са стилизираните букви „MP“, които са инициалите на дизайнера, Mária Poldaufová. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 1 милион монети

Дата на емисия: януари 2017 г.

Словения

Тема: 10-а годишнина от въвеждането на еврото в Словения

Описание: Изображението представя 10 летящи лястовици, които образуват кръг. В долната част в полукръг е изписано „10 LET SKUPNE EVROPSKE VALUTE“. В горната част вляво е разположен надписът „SLOVENIJA 2017“. Между надписите е гравирана точка. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 1 милион монети

Дата на емисия: януари 2017 г.

Франция

Тема: Стогодишнината от смъртта на Огюст Роден

Описание: Във връзка със 100-та годишнина от смъртта му Monnaie de Paris отдава почит на знаменития френски скулптор Огюст Роден. Роден през 1840 г., той е един от най-бележитите представители на реалистичния стил в изкуството. Творбите му като „Мислителя“, „Целувката“, „Вратата на Ада“ и „Буржоата от Кале“ са вечни шедьоври на световната скулптура. Проектът представлява Огюст Роден и статуята „Мислителя“, неговата най-известна творба, лице в лице. Знакът „RF“, означаващ République Française, е разположен в горната част на монетата. Името на скулптора „A. Rodin“ и съответните дати „1917–2017“ са вписани в неговата брада. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 10 милиона монети

Дата на емисия: януари 2017 г.

Люксембург

Тема: 50 години от въвеждането на принципа на доброволността в армията на Люксембург

Описание: От дясната страна е образът на Негово Кралско Височество Великия херцог Анри в десен профил, а от лявата страна е изписан текстът „50 Joer Fräiwëllegen-Arméi“, поставен като лого. В горната част е изобразена годината „2017“, оградена от знака на монетния двор и инициалите на управителя на монетния двор. В долната част на изображението се намира името на емитиращата държава „LËTZEBUERG“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 500 000 монети

Дата на емисия: януари 2017 г.

Италия

Тема: 400 години от завършването на базиликата „Сан Марко“ във Венеция

Описание: Фасада на базиликата „Сан Марко“ във Венеция; в долната част датите „1617“ и „2017“ съответстват на годината на завършване на базиликата и годината на емисията на монетата, разположени до логото на Италианската република „RI“; по-долу е надписът „SAN MARCO“; отдясно са инициалите „LDS“ на авторката Лучана де Симони; в горната част е надписът „VENEZIA“ и знакът на монетния двор на Рим „R“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 1,5 милиона монети

Дата на емисия: януари 2017 г.