Herdenkingsmunten van € 2 - 2019

De beschrijvingen op deze pagina zijn gebaseerd op die in het Publicatieblad van de Europese Unie en kunnen daarom enigszins afwijken van ander op deze website gepubliceerd materiaal.

Frankrijk

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: de 30e verjaardag van de val van de Berlijnse Muur

Beschrijving van het ontwerp: 30 jaar geleden viel de Berlijnse Muur. Die gebeurtenis had niet alleen gevolgen voor de Duitse maatschappij, maar voor de hele wereld. Met de val van de muur op 9 november 1989 kwam er een einde aan de Koude Oorlog en begon na tientallen jaren van internationale spanningen een periode van verzoening. Voor Europa betekende het de eerste stap op weg naar de hereniging van een van de leidende landen van de Europese Unie. Frankrijk ondertekende het Verdrag van Moskou, dat deze ingrijpende verandering later gestalte gaf. De Europese Unie heeft toen in één jaar tijd 16 miljoen nieuwe burgers verwelkomd, wat qua structurele en economische gevolgen bijna gelijkstaat aan de verwelkoming van een nieuw land!
Het ontwerp verbeeldt de Berlijnse Muur, die in het midden geopend is en waar duiven (de allegorie voor de internationale verzoening) en een uitbundige menigte doorheen gaan. Op de achtergrond staat de Brandenburger Tor, het bekende symbool van Berlijn. Aan één zijde van de muur staat “30 ans de la chute du Mur de Berlin/30 Jahre Mauerfall”. Onderaan het ontwerp staan het jaar van uitgifte, “2019”, en rechts daarvan de aanduiding van het uitgevende land, “RF”, (République française). Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 10 miljoen munten

Datum van uitgifte: januari 2019


Estland

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: de 150e verjaardag van het liedfestival

Beschrijving van het ontwerp: het ontwerp is geïnspireerd door de optocht van het liedfestival, waarvan de deelnemers, in allerhande klederdracht, zich voortbewegen als golven op zee met kreten van trots en vreugde. Het ontwerp verenigt muziek, klederdracht en de verschillende plaatsen van dit schitterende liedfestival van de natie aan zee. Het ontwerp bevat ook de eerste noten van het Estse volkslied en onderaan de woorden “Laulupidu 150” (liedfestival 150). Bovenaan staat het jaar van uitgifte “2019” en daaronder de naam van het uitgevende land “EESTI”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 1 miljoen munten

Datum van uitgifte: juni 2019


Griekenland

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: de 150e sterfdag van Andreas Kalvos

Beschrijving van het ontwerp: Andreas Kalvos (1792-1869), geboren in Zante, is een van de belangrijkste moderne Griekse dichters. Door in zijn werk een degelijke neoclassicistische opleiding te combineren met de hoge idealen van de romantiek en met Oud- en Nieuwgriekse elementen, drukte hij zowel de revolutionaire ideeën van zijn tijd als zijn persoonlijke visie uit. De nationale zijde van de munt toont een portret van Andreas Kalvos. Langs de binnenzijde links staat de naam “ANDREAS KALVOS 1792-1869”, samen met het jaar van uitgifte en een palmet (het muntteken van het Griekse munthuis). Langs de binnenzijde rechts staan de woorden “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” (Helleense republiek). Rechts is ook het monogram van de ontwerper (George Stamatopoulos) te zien. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 750.000 munten

Datum van uitgifte: juni 2019


Griekenland

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: de 100e verjaardag van de geboorte van Manolis Andronicos

Beschrijving van het ontwerp: Manolis Andronicos (1919-1992) was een van de grootste archeologen van Griekenland. Zijn ontdekking van de koninklijke graven van Vergina in 1977 bracht prachtige vondsten aan het licht die getuigen van de pracht van de oude Macedonische beschaving. Het ontwerp bevat een portret van Manolis Andronicos. Langs de binnenzijde links staat de naam “MANOLIS ANDRONICOS 1919-1992”, samen met het jaar van uitgifte en een palmet (het muntteken van het Griekse munthuis). Langs de binnenzijde rechts staan de woorden “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” (Helleense republiek). Rechts is ook het monogram van de ontwerper (George Stamatopoulos) te zien. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 750.000 munten

Datum van uitgifte: juni 2019


Monaco

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: de 200e verjaardag van de troonsbestijging van prins Honorius V

Beschrijving van het ontwerp: een beeltenis van prins Honorius V. Links staat de inscriptie “HONORÉ V” en rechts de naam van het uitgevende land, “MONACO”. Onderaan staat in een halve cirkel de inscriptie “1819 – Avènement – 2019”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 15.000 munten

Datum van uitgifte: juni 2019


Frankrijk

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: de 60e verjaardag van Asterix

Beschrijving van het ontwerp: Asterix is al zestig jaar een echte icoon van de Franse cultuur. Dit in 1959 door scenarioschrijver René Goscinny en striptekenaar Albert Uderzo gecreëerde personage vormt met zijn Gallische identiteit en met zijn pienterheid en scherpzinnigheid de belichaming van de Fransman. Los van de artistieke aspecten brengt de humoristische uitbeelding van de huidige samenleving Asterix al vele jaren grote internationale bekendheid. Sinds het allereerste begin is Asterix in alle EU-talen vertaald en kent de strip een enorm succes. Asterix is bijvoorbeeld in Duitsland even befaamd als in Frankrijk. Ook in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje, Portugal, Italië en Scandinavië is hij al jarenlang een bekend figuur. Asterix is niet alleen een Franse icoon, maar ook een ware vertegenwoordiger van de Europese stripwereld. Op de munt wordt Asterix met zijn gevleugelde helm in profiel afgebeeld. Hij wordt omringd door lauwerkransen en Romeinse opschriften die naar zijn zestigste verjaardag verwijzen. Bovenaan staat het opschrift “ASTÉRIX” met daaronder de verwijzing naar de uitgevende staat, “RF” (voor “République française”). Het jaar van uitgifte “2019” wordt onderaan vermeld, samen met het Franse muntteken en muntmeestersteken. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 310.000 munten

Datum van uitgifte: mei 2019


Slowakije

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: de 100e sterfdag van Milan Rastislav Štefánik

Beschrijving van het ontwerp: op de munt is een portret afgebeeld van Milan Rastislav Štefánik, een van de belangrijkste figuren uit de geschiedenis van Slowakije. Links van het portret staan – boven elkaar – het geboortejaar “1880” en het overlijdensjaar “1919” van Štefánik. Aan de linkerzijde van het binnenste gedeelte van de munt staan in de vorm van een halve cirkel de naam “MILAN RASTISLAV ŠTEFÁNIK” en de naam van de uitgevende staat “SLOVENSKO”. Het jaar van uitgifte “2019” staat tussen het portret en de rechterzijde Onder het jaar staan de gestileerde letters “PV” – de initialen van de ontwerper, Peter Valach – en daaronder staat het muntteken van de munt van Kremnica (Mincovňa Kremnica), bestaande uit de initialen “MK” tussen twee muntstempels. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 1 miljoen munten

Datum van uitgifte: april 2019


San Marino

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: de 500e sterfdag van Leonardo da Vinci

Beschrijving van het ontwerp: in het midden van de munt is een engel afgebeeld die door Leonardo da Vinci is geschilderd, een detail van het werk “De doop van Christus”. Langs de binnenrand links staat de inscriptie “SAN MARINO” en rechts de inscriptie “1519 Leonardo 2019”. Links staan de initialen van ontwerper Uliana Perazza, “UP”, en rechts onderaan de letter “R”, het muntteken van het munthuis van Rome. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 60.500 munten

Datum van uitgifte: april 2019


Andorra

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: finale wereldbeker alpineskiën 2019

Beschrijving van het ontwerp: de finale van de wereldbeker alpineskiën 2019 vond van 11 tot en met 17 maart 2019 plaats in het Vorstendom Andorra. Met dit evenement organiseerde het Vorstendom Andorra een van de belangrijkste wedstrijden alpineskiën ter wereld. Voor het Vorstendom Andorra was dit het meest prestigieuze wintersportevenement dat ooit in het land is georganiseerd, en een keerpunt in de ontwikkeling van het land tot sportbestemming. Op het ontwerp van de munt is op de voorgrond een skiër afgebeeld die een helling afdaalt. Op de achtergrond staan vier gebogen lijnen, uit het officiële logo van deze finale van de wereldbeker alpineskiën; deze symboliseren de hellingen waar de wedstrijd plaatsvonden. Voorts staan op het ontwerp nog enkele sneeuwvlokken en de inscriptie “FINALS DE LA COPA DEL MÓN D’ESQUÍ ANDORRA 2019” (Finales Wereldbeker alpineskiën 2019 Andorra). Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 60.000 munten

Datum van uitgifte: maart 2019


Vaticaanstad

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: 90e verjaardag van de stichting van Vaticaanstad

Beschrijving van het ontwerp: een portret van paus Pius XI (staatshoofd in 1929) en het Sint-Jan van Lateranenplein in Rome. Bovenaan staat, van links naar rechts, in een halve cirkel de naam van het uitgevende land “STATO DELLA CITTÀ DEL VATICANO”. Onderaan staan vermeld de jaartallen "1929” en “2019", met daaronder de naam van de kunstenaar, "FUSCO". Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 91.000 munten

Datum van uitgifte: maart 2019


Spanje

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: Unesco-werelderfgoed: het oude stadscentrum van Ávila en de kerken buiten de muren

Beschrijving van het ontwerp: Ávila heeft het sobere en zuivere van de middeleeuwse stijl behouden en wordt omringd door de meest complete stadsmuur van Spanje. In het midden van de beeldenaar is een detail van de stadsmuur van Ávila weergegeven. In de binnenrand staat van boven naar rechts het woord “ESPAÑA”, met daaronder het jaar van uitgifte, “2019”, en het muntteken. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 1 miljoen munten

Datum van uitgifte: februari 2019


Ierland

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: het honderdjarig bestaan van het Dáil Éireann, het Ierse parlement

Beschrijving van het ontwerp: het ontwerp stelt de eerste zitting voor van het Dáil Éireann in de Round Room. Het bestuur van de Ierse natie ging op 21 januari van start en de zitting werd volledig in de Ierse taal gevoerd om op de symbolische aard van de bijeenkomst te wijzen. De grote Round Room van het Mansion House vormt een boog boven de verzamelde leden van het eerste gekozen Dáil. De woorden “An Chéad Dáil” (het eerste Dáil) in het midden van het ontwerp en het jaartal “1919” bovenaan zijn gezet in een traditioneel lettertype, de unciaal. Onderaan staan de naam van het uitgevende land en het jaar van uitgifte “ÉIRE 2019”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 1 miljoen munten

Datum van uitgifte: januari 2019


Duitsland

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: het zeventigjarig bestaan van de Bondsraad

Beschrijving van het ontwerp: het ontwerp toont een zeer gedetailleerde en fijn geciseleerde weergave van het gebouw van de Bondsraad. In de bovenste helft van het binnenste gedeelte van het muntstuk staan het muntteken van de betrokken munt (“A”, “D”, “F”, “G” of “J”), de initialen van de kunstenaar en het jaar “2019”. In de onderste helft van het binnenste gedeelte van het muntstuk staan de inscriptie “BUNDESRAT” en de code van het uitgevende land “D”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 30 miljoen munten

Datum van uitgifte: januari 2019


Italië

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: de 500e sterfdag van Leonardo da Vinci

Beschrijving van het ontwerp: de munt toont een detail van het schilderij “Dama con l’ermellino” (dame met hermelijn) van Leonardo da Vinci (Nationaal Museum in Krakau). Links bevinden zich de inscriptie “LEONARDO”, de initialen “MAC” van de ontwerpster Maria Angela Cassol en het logo “RI”, het acroniem van de Italiaanse Republiek; rechts staan het muntteken van het munthuis van Rome, “R”, en de data “1519-2019”, respectievelijk het jaar van het overlijden van Leonardo en het jaar van uitgifte van de munt. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 3 miljoen munten

Datum van uitgifte: januari 2019


Luxemburg

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: de 100e verjaardag van de troonsbestijging van Groothertogin Charlotte

Beschrijving van het ontwerp: de munt toont links de beeltenis van Zijne Koninklijke Hoogheid Groothertog Henri, en rechts de beeltenis van Groothertogin Charlotte. Aan de onderzijde staan de naam van het uitgevende land “LUXEMBOURG” en het jaar van uitgifte “2019”. Bovenaan, in een halve cirkel rond de beeltenissen, staat de inscriptie “Centenaire de l’accession au trône de la Grande-Duchesse Charlotte” (100e verjaardag van de troonsbestijging van Groothertogin Charlotte). Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 500.000 munten

Datum van uitgifte: januari 2019


België

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: de 450e sterfdag van Pieter Bruegel de Oude

Beschrijving van het ontwerp: op het binnenste gedeelte van het muntstuk is het portret te zien van de beroemde Belgische kunstenaar Pieter Bruegel de Oude, samen met een schilderij op een schildersezel. Daarboven staan de naam “P. BRUEGEL” en de jaartallen “1569”, met een subtiel kruisje dat naar het jaar van overlijden verwijst, en “2019”, het jaar van uitgifte. Aangezien de Koninklijke Nederlandse Munt de munt zal slaan, bevindt zich links het muntteken van Utrecht, een mercuriusstaf, met daaronder het Belgische muntmeesterteken, het wapenschild van de gemeente Herzele, en de landcode BE. De initialen “LL” van de ontwerper van het muntstuk, Luc Luycx, staan aan de rechterkant. Ten slotte bevinden zich aan de rand van het binnenste gedeelte kleine stippen die samen een cirkel vormen. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 155.000 munten

Datum van uitgifte: januari 2019


België

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: 25e verjaardag van het Europees Monetair Instituut (EMI)

Beschrijving van het ontwerp: in het binnenste deel van het stuk is aan de rechterzijde het portret te zien van Alexandre Lamfalussy, de eerste president van het EMI, met daaronder zijn naam. Aan de linkerzijde staat de afkorting “EMI” centraal, met erboven het jaar “1994”, dat verwijst naar de datum van de oprichting van het instituut en de aanwijzing van Lamfalussy als eerste president. Onder “EMI” zijn verschillende op elkaar vallende munten afgebeeld met, van boven naar beneden, het opschrift €, “ECU” en “BEF”. Aangezien dit een Belgische uitgifte is, is gekozen voor “BEF”, de afkorting van de vroegere nationale munteenheid. Deze voorstelling symboliseert de overgang van de nationale valuta’s naar een Europese eenheidsmunt, de euro, aangezien het EMI zich vooral richtte op de oprichting van het Europees Stelsel van centrale banken, met inbegrip van de ECB en de nieuwe valuta. Op de linkerbovenzijde van de munt staat het opschrift “European Monetary Institute”. Aangezien de Koninklijke Nederlandse Munt de munt zal slaan, bevindt zich links het muntteken van Utrecht, een mercuriusstaf, met daaronder het Belgische muntmeesterteken, het wapenschild van de gemeente Herzele. De landcode “BE” en het jaartal “2019” staan onderaan. De initialen “LL” van de ontwerper van het muntstuk, Luc Luycx, staan rechts. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 155.000 munten

Datum van uitgifte: januari 2019