Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Prigodne kovanice od 2 € – 2019.

Opisi na ovoj stranici uglavnom su preuzeti iz Službenog lista Europske unije, zbog čega se u određenoj mjeri mogu razlikovati od drugog materijala objavljenog na ovim mrežnim stranicama.

Andora

Tema: 600. obljetnica Zemaljskog vijeća

Opis: Motivom se obilježava 600. obljetnica osnivanja Zemaljskog vijeća (Consell de la Terra). To predstavničko tijelo osnovano je 1419., a prethodilo je Općem vijeću (Consell General), parlamentu Andore. Na kovanici je prikazan gornji dio ulaznog portala starog sjedišta parlamenta (Casa de la Vall) s državnim grbom i dijelom prozora iznad njega. Na lijevoj i desnoj strani motiva dvije su kompaktne skupine ljudskih lica koje kao da čine kamene blokove zgrade, a simboliziraju povezanost Andoraca kao društvene zajednice ujedinjene u povijesti, institucijama i vrijednostima.
Na vrhu je natpis »600 ANYS DEL CONSELL DE LA TERRA«, a motiv upotpunjavaju naziv države izdavanja »ANDORRA« na središnjem dijelu te obje godine »1419« i »2019« u sredini broja »600«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 60 000 kovanica

Datum izdanja: četvrto tromjesečje 2019.

Estonija

Tema: 100. obljetnica Sveučilišta u Tartuu

Opis: Kovanicom se obilježava 100. obljetnica djelovanja Sveučilišta u Tartuu kao prvog sveučilišta na estonskom jeziku. Jedno je od najstarijih sveučilišta u sjevernoj i istočnoj Europi, a osnovao ga je švedski kralj Gustav II. Adolf 1632. U 1919. je postalo prvo sveučilište na estonskom jeziku. Na kovanici je prikazan motiv glavne zgrade sveučilišta. Također sadržava natpise »RAHVUSÜLIKOOL 100« i »UNIVERSITAS TARTUENSIS«, godinu »1632«, državu izdavanja »EESTI« i godinu izdavanja »2019«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 000 000 kovanica

Datum izdanja: studeni 2019.

Slovenija

Tema: 100. obljetnica osnutka Sveučilišta u Ljubljani

Opis: Okosnica motiva logotip je Sveučilišta u Ljubljani. No umjesto zgrade Sveučilišta koja se u logotipu nalazi iznad kvadrata ispisano je »100 LET UNIVERZE V LJUBLJANI«. Pozadina je zrnaste strukture kako bi se bolje istaknuo natpis s kvadratom. Na donjem desnom dijelu polukružno je ispisano »SLOVENIJA 2019«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 000 000 kovanica

Datum izdanja: četvrto tromjesečje 2019.

Litva

Tema: sutartinės (litavske višeglasne pjesme upisane na UNESCO‑ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva)

Opis: Motiv prikazuje linije koje simboliziraju polifone melodije koje su dio jedinstvene litavske baštine, a to su narodne pjesme sutartinės. Linije se šire i suzuju te tvore vrtlog ukrašen minijaturnim geometrijskim oblicima i prikazima iz prirode. U vrtlogu je ispisano »LIETUVA« (država izdavanja) i »SUTARTINĖS« te godina izdavanja »2019« i oznaka litavske kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 500 000 kovanica

Datum izdanja: treće tromjesečje 2019.

Litva

Tema: Samogitija (povijesna pokrajina u zapadnoj Litvi)

Opis: Motiv prikazuje medvjeda na stražnjim nogama s lancem oko vrata, koji od 16. stoljeća ukrašava grb Samogitije. Medvjed se nalazi na štitu povrh kojeg je kruna i koji drže vojnik u oklopu (simbol hrabrosti, požrtvovnosti i domoljublja) i božica sa sidrom (simbol nade). Ispod štita latinski je natpis »PATRIA UNA«. Motiv okružuju natpisi »LIETUVA« i »ŽEMAITIJA« te godina izdavanja »2019« i oznaka litavske kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 500 000 kovanica

Datum izdanja: treće tromjesečje 2019.

Portugal

Tema: 600. obljetnica otkrića arhipelaga Madeire, koji su otkrili portugalski moreplovci Bartolomeu Perestrelo i Tristão Vaz

Opis: Taj događaj, poznat kao prvo portugalsko otkriće teritorija, povijesni je korak kojim se Portugal nametnuo kao pomorska sila i koji je označio početak portugalskog doba otkrića (1418. – 1522.). Motiv prikazuje arhipelag Madeire i otok Porto Santo. Polukružno su ispisani natpisi »600 anos do Descobrimento da Madeira e do Porto Santo« i »PORTUGAL 2019«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 500 000 kovanica

Datum izdanja: druga polovica 2019.

Portugal

Tema: 500. obljetnica prve plovidbe oko svijeta, koju je organizirao i vodio portugalski istraživač i moreplovac Fernão de Magalhães

Opis: Španjolska ekspedicija u Istočnu Indiju trajala je od 1519. do 1522. Bila je to prva plovidba oko Zemljine kugle u povijesti. Na kovanici je prikazan lik Fernãa de Magalhãesa. S desne je strane polukružno ispisano »CIRCUM NAVEGAÇÃO«, ispod čega se nalazi natpis »1519 FERNÃO DE MAGALHÃES«. S lijeve je strane polukružno navedena godina izdavanja »2019« i država izdavanja »PORTUGAL«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 750 000 kovanica

Datum izdanja: druga polovica 2019.

Malta

Tema: priroda i okoliš

Opis: Dizajn je osmislio učenik i prikazuje voćku i stilizirani prikaz sunca. Na donjem lijevom dijelu ispisan je naziv države izdavanja »MALTA«, a ispod toga godina izdavanja »2019«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 320 000 kovanica

Datum izdanja: 21. listopada 2019.

Država Vatikanskoga Grada

Tema: kraj obnove Sikstinske kapele (1994. – 2019.)

Opis: Na kovanici se nalazi motiv s freske Posljednjeg suda iz Sikstinske kapele. Na lijevoj je strani polukružno ispisan naziv države izdavanja »CITTÀ DEL VATICANO«. Na desnoj su strani polukružni natpisi »CAPPELLA SISTINA – FINE DEI RESTAURI« i »1994 – 2019« te oznaka kovnice »R«, a na dnu je ime autorice motiva »D. LONGO«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 91 000 kovanica

Datum izdanja: 1. listopada 2019.

Francuska

Tema: 30. obljetnica pada Berlinskog zida

Opis: Prije trideset godina pao je Berlinski zid. To je događaj koji je utjecao ne samo na njemačko društvo već i na cijeli svijet. Zbivanja 9. studenoga 1989. označila su kraj hladnog rata i najavila pomirenje nakon nekoliko desetljeća međunarodnih napetosti. Na europskoj razini to je bio prvi korak prema ponovnom ujedinjenju jedne od vodećih zemalja Europske unije. Ta se velika promjena poslije službeno ostvarila Moskovskim sporazumom, čija je potpisnica bila i Francuska. Europska unija tada je u samo godinu dana primila 16 milijuna novih građana, što je u pogledu strukturnog i gospodarskog učinka gotovo istovjetno pridruživanju nove države!
Na kovanici je prikazan Berlinski zid otvoren u sredini, kroz koji prolaze golubice (alegorija međunarodnog pomirenja) i razdragano mnoštvo. U pozadini se nalaze Brandenburška vrata, koja su najprepoznatljiviji simbol Berlina. Natpis »30 ans de la chute du Mur de Berlin/30 Jahre Mauerfall« ispisan je na jednoj strani zida. Na dnu kovanice nalazi se godina izdavanja »2019«, a desno od nje oznaka je države izdavanja »RF« (République française). Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 10 000 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2019.

Njemačka

Tema: 30. obljetnica pada Berlinskog zida

Opis: Prije trideset godina pao je Berlinski zid. To je događaj koji je utjecao ne samo na njemačko društvo već i na cijeli svijet. Zbivanja 9. studenoga 1989. označila su kraj hladnog rata i najavila pomirenje nakon nekoliko desetljeća međunarodnih napetosti. Na europskoj razini to je bio prvi korak prema ponovnom ujedinjenju jedne od vodećih zemalja Europske unije. Ta se velika promjena poslije službeno ostvarila Moskovskim sporazumom, čija je potpisnica bila i Francuska. Europska unija tada je u samo godinu dana primila 16 milijuna novih građana, što je u pogledu strukturnog i gospodarskog učinka gotovo istovjetno pridruživanju nove države! Na kovanici je prikazan Berlinski zid otvoren u sredini, kroz koji prolaze golubice (alegorija međunarodnog pomirenja) i razdragano mnoštvo. U pozadini se nalaze Brandenburška vrata, koja su najprepoznatljiviji simbol Berlina. Natpis »30 Jahre Mauerfall« ispisan je na jednoj strani zida. Na dnu kovanice nalazi se godina izdavanja »2019«, a desno od nje oznaka je države izdavanja »D«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 30 000 000 kovanica

Datum izdanja: rujan/listopad 2019.

Finska

Tema: obljetnica donošenja Ustava Republike Finske

Opis: Motiv prikazuje tri kružnice spojene u sredini. One predstavljaju trias politica, trodiobu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu. Godina izdavanja »2019« nalazi se na lijevom dijelu jezgre, a na donjem desnom dijelu jezgre nalaze se oznaka države izdavanja »FI« i oznaka kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 500 000 kovanica

Datum izdanja: rujan/listopad 2019.

Luksemburg

Tema: 100. obljetnica općeg prava glasa

Opis: Na lijevoj strani kovanice prikazan je lik Njegove Kraljevske Visosti, velikog vojvode Henrija, a na desnoj strani ruka koja ubacuje glasački listić u glasačku kutiju. Na donjem dijelu kovanice nalazi se naziv države izdavanja »LUXEMBOURG«. Na gornjem je dijelu polukružan natpis »Centenaire du suffrage universel«, a ispod njega nalazi se natpis »1919 – 2019«, pri čemu je 2019. godina izdavanja. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 500 000 kovanica

Datum izdanja: rujan 2019.

Latvija

Tema: izlazeće sunce

Opis: Kovanica je posvećena povijesti latvijskog grba i na njoj se nalazi motiv izlazećeg sunca. Taj je motiv izvorno bio dio prijedloga simbola autonomne Latvije, koji je 1917. izradio umjetnik Ansis Cīrulis. Kasnije je taj motiv postao jedan od osnovnih elemenata latvijskog grba. Umjetnik Ansis Cīrulis prethodno je upotrijebio motiv izlazećeg sunca u oblikovanju znakovlja latvijskog pješaštva i svojim drugim djelima. Nakon osnivanja Republike Latvije 1918. u svim su se prijedlozima grba nove države pojavljivale varijante motiva izlazećeg sunca. Latvijski grb službeno je usvojen 1921. Kovanica prikazuje motiv izlazećeg sunca sa stiliziranim slovima B i L (kratica riječi »Brīvā Latvija«, slobodna Latvija) na sredini. Na njoj se nalazi i natpis »UZLĒCOŠĀ SAULE«, naziv države izdavanja »LATVIJA« i godina izdavanja »2019«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 307 000 kovanica

Datum izdanja: treće tromjesečje 2019.

San Marino

Tema: 550. obljetnica smrti Filippa Lippija

Opis: Na jezgri kovanice prikazana je Bogorodica s djetetom, detalj sa slike Filippa Lippija »Bogorodica s djetetom i dva anđela«; na vrhu se nalaze natpisi »SAN MARINO« i »FILIPPO LIPPI«, a s lijeve strane godina »1469« i slovo »R« koje označava rimsku kovnicu. Na donjoj lijevoj strani nalaze se inicijali autorice motiva Marije Angele Cassol »M.A.C.«, a na dnu jezgre godina »2019«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 60 500 kovanica

Datum izdanja: rujan 2019.

Malta

Tema: pretpovijesni hram Ta’ Ħaġrat, uvršten na UNESCO‑ov popis svjetske baštine

Opis: Motiv prikazuje Ta’ Ħaġrat, pretpovijesni hram koji se nalazi u Mġarru, malom selu na sjeverozapadu Malte. Hram se sastoji od dviju struktura, a ona veća datira iz razdoblja od 3600. do 3200. g. pr. Kr. Hram se ističe svojim monumentalnim ulazom. Iznad motiva nalazi se natpis »TA’ ĦAĠRAT TEMPLES 3600 – 3000 BC«. Na donjem lijevom dijelu kovanice naziv je države izdavanja »MALTA« i godina izdavanja »2019«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 320 000 kovanica

Datum izdanja: srpanj 2019.

Estonija

Tema: 150. obljetnica Festivala pjesme

Opis: Inspiracija za motiv povorka je na Proslavi pjesme, koja se u narodnim nošnjama kreće poput morskih valova uz ponosno i veselo klicanje. Objedinjuje glazbu, narodne nošnje i različite lokacije velike i moćne Proslave pjesme tog pomorskog naroda. Motiv sadržava i prve note estonske državne himne, a na dnu se nalaze riječi »Laulupidu 150«. Na vrhu je godina izdavanja »2019«, a ispod nje naziv države izdavanja »EESTI«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 000 000 kovanica

Datum izdanja: lipanj 2019.

Grčka

Tema: Andreas Kalvos – 150. obljetnica smrti

Opis: Rođen na Zakintosu, Andreas Kalvos (1792. – 1869.) jedan je od najvažnijih modernih grčkih pjesnika. Kombinirajući dobro neoklasicističko obrazovanje s visokim idealima romantizma te arhaizme s demotskim grčkim izražavao je revolucionarne ideje svoga vremena i svoju osobnu viziju. Na nacionalnoj strani kovanice nalazi se portret Andreasa Kalvosa. Lijevo je duž ruba jezgre ispisano »ANDREAS KALVOS 1792–1869«, uz godinu izdavanja i palmetu (oznaka grčke kovnice), a desno duž ruba jezgre nalazi se natpis »HELENSKA REPUBLIKA«. Desno je otisnut i monogram autora motiva (George Stamatopoulos). Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 750 000 kovanica

Datum izdanja: lipanj 2019.

Grčka

Tema: 100. obljetnica rođenja Manolisa Andronikosa

Opis: Manolis Andronikos (1919. – 1992.) bio je jedan od najvećih grčkih arheologa. Njegovo otkriće kraljevskih grobnica u Vergini 1977. iznjedrilo je sjajne nalaze koji svjedoče o veličanstvenosti drevne makedonske civilizacije. Motiv prikazuje portret Manolisa Andronikosa. Lijevo je duž ruba jezgre ispisano »MANOLIS ANDRONIKOS 1919–1992«, uz godinu izdavanja i palmetu (oznaka grčke kovnice), a desno duž ruba jezgre nalazi se natpis »HELENSKA REPUBLIKA«. Desno je otisnut monogram autora motiva (George Stamatopoulos). Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 750 000 kovanica

Datum izdanja: lipanj 2019.

Monako

Tema: 200. obljetnica ustoličenja kneza Honoréa V.

Opis: Na kovanici je prikazan lik kneza Honoréa V. Na lijevoj strani nalazi se natpis »HONORÉ V«, a na desnoj strani naziv države izdavanja »MONACO«. Na donjem dijelu jezgre polukružno je ispisano »1819 — Avènement — 2019«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 15 000 kovanica

Datum izdanja: lipanj 2019.

Francuska

Tema: 60. obljetnica Asterixa

Opis: Asterix je već 60 godina istinska ikona francuske kulture. Lik inteligentnog i oštroumnog Gala, koji su 1959. stvorili scenarist René Goscinny i crtač stripova Albert Uderzo, utjelovljenje je Francuza. Zbog svoje umjetničke kvalitete i humorističkog prikaza suvremenog društva Asterix već dugi niz godina uživa veliku međunarodnu slavu. Strip je od svojeg nastanka preveden na sve jezike Europske unije te je ostvario golem uspjeh. Asterix, primjerice, u Njemačkoj uživa jednak ugled kao u Francuskoj. Dugi je niz godina vrlo popularan i u Ujedinjenoj Kraljevini, Nizozemskoj, Španjolskoj, Portugalu, Italiji i skandinavskim zemljama. Asterix nije samo francuska ikona, već istinska figura europskog stripa. Na kovanici je prikazan Asterix u profilu sa svojom prepoznatljivom kacigom s krilima. Okružuju ga lovorov vijenac i rimski natpis koji se odnosi na njegov 60. rođendan. Na vrhu je natpis »ASTÉRIX«, a ispod njega oznaka države izdavanja »RF« (République française). Na donjem su dijelu godina izdavanja kovanice »2019« te oznake francuske kovnice i direktora kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 310 000 kovanica

Datum izdanja: svibanj 2019.

Slovačka

Tema: 100. obljetnica smrti Milana Rastislava Štefánika

Opis: Na kovanici se nalazi portret Milana Rastislava Štefánika, jedne od najvažnijih ličnosti u slovačkoj povijesti. Lijevo od portreta nalazi se godina Štefánikova rođenja »1880«, a ispod nje godina njegove smrti »1919«. Na lijevom dijelu jezgre polukružno su ispisani ime »MILAN RASTISLAV ŠTEFÁNIK« i naziv države izdavanja »SLOVENSKO«. Godina izdavanja »2019« desno je od portreta. Ispod godine nalaze se stilizirani inicijali autora Petera Valacha »PV«, a još niže oznaka kovnice Kremnica (Mincovňa Kremnica), koja se sastoji od slova »MK« između dviju matrica. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 000 000 kovanica

Datum izdanja: travanj 2019.

San Marino

Tema: 500. obljetnica smrti Leonarda da Vincija

Opis: Na jezgri kovanice prikazan je anđeo sa slike Leonarda da Vincija »Kristovo krštenje«; duž ruba jezgre s lijeve strane nalazi se natpis »SAN MARINO«, a s desne »1519 Leonardo 2019«; lijevo od motiva nalaze se inicijali autorice motiva Uliane Pernazze »UP«, a s desne strane ispod motiva je slovo »R«, koje označava rimsku kovnicu. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 60 500 kovanica

Datum izdanja: travanj 2019.

Andora

Tema: završnica Svjetskog skijaškoga kupa 2019.

Opis: Završnica Svjetskog skijaškoga kupa 2019. održavala se u Kneževini Andori od 11. do 17. ožujka 2019. Tom je prigodom Kneževina Andora bila domaćin jednog od najvažnijih svjetskih natjecanja u alpskom skijanju. Bio je to najprestižniji zimski sportski događaj koji se održao u Kneževini Andori i prekretnica u njezinu razvoju kao sportske destinacije. Na središnjem dijelu jezgre prikazan je skijaš koji se spušta niz padinu. Iza njega nalaze se četiri zakrivljene linije, koje su dio službenog logotipa završnice Svjetskog skijaškoga kupa i prikazuju padine na kojima je održano natjecanje. Na kovanici je i nekoliko snježnih pahulja te natpis »FINALS DE LA COPA DEL MÓN D’ESQUÍ ANDORRA 2019«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 60 000 kovanica

Datum izdanja: ožujak 2019.

Država Vatikanskoga Grada

Tema: 90. obljetnica utemeljenja Države Vatikanskoga Grada

Opis: Motiv prikazuje portret pape Pija XI. (državni poglavar 1929.) i Lateransku palaču u Rimu. Iznad motiva polukružno je ispisan naziv države izdavanja »STATO DELLA CITTÀ DEL VATICANO«. Na donjem dijelu jezgre nalaze se godine »1929« i »2019«, a ispod njih ime autora motiva »FUSCO«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 91 000 kovanica

Datum izdanja: ožujak 2019.

Španjolska

Tema: svjetska kulturna i prirodna baština pod zaštitom UNESCO‑a – stari grad Ávila i crkve izvan njegovih zidina

Opis: Grad Ávila zadržao je jednostavnost i čistoću srednjovjekovnog stila te je okružen najočuvanijim zidinama u Španjolskoj. Na jezgri kovanice prikazan je dio avilskih zidina. Na gornjem dijelu jezgre nalaze se polukružno ispisana riječ »ESPAÑA«, godina izdavanja »2019« i oznaka kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 000 000 kovanica

Datum izdanja: veljača 2019.

Irska

Tema: 100 godina od osnutka Zastupničkog doma Republike Irske

Opis: Na kovanici je prikazana prva sjednica irskog Zastupničkog doma (Dáil Éireann) u Okrugloj sobi. Irski narod započeo je samostalno upravljati državom 21. siječnja, a sjednica je u cijelosti održana na irskom jeziku kako bi se istaknula njezina simboličnost. Velika Okrugla soba u rezidenciji Mansion House nadvila se nad golemim skupom zastupnika u prvom izabranom nacionalnom Zastupničkom domu. Riječi »An Chéad Dáil« na središnjem dijelu jezgre i godina »1919« iznad njih ispisane su tradicionalnim uncijalnim pismom. Na donjem dijelu jezgre naveden je naziv države i godina izdavanja »ÉIRE 2019«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 000 000 kovanica

Datum izdanja: siječanj 2019.

Njemačka

Tema: 70. obljetnica osnivanja Bundesrata

Opis: Na kovanici je vrlo detaljan i fino izrađen prikaz zgrade Bundesrata. Na gornjoj polovici jezgre nalaze se oznaka kovnice (»A«, »D«, »F«, »G« ili »J«), inicijali autora motiva te godina »2019«. Na donjoj polovici jezgre otisnut je natpis »BUNDESRAT« i oznaka države izdavanja »D« (Njemačka). Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 30 000 000 kovanica

Datum izdanja: siječanj 2019.

Italija

Tema: 500. obljetnica smrti Leonarda da Vincija

Opis: Na kovanici je prikazan detalj slike »Dama s hermelinom« Leonarda da Vincija, koja je izložena u Nacionalnom muzeju u Krakovu. Na lijevom dijelu jezgre nalaze se ime »LEONARDO«, inicijali autorice motiva Marije Angele Cassol »MAC« i logotip »RI«, koji označava Talijansku Republiku. Na desnom su dijelu oznaka rimske kovnice »R« te godine »1519-2019«, odnosno godina Leonardove smrti i godina izdavanja kovanice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 3 000 000 kovanica

Datum izdanja: siječanj 2019.

Luksemburg

Tema: 100. obljetnica ustoličenja velike vojvotkinje od Luksemburga Charlotte

Opis: Na lijevoj strani jezgre kovanice prikazan je lik Njegove Kraljevske Visosti, velikog vojvode od Luksemburga Henrija, a na desnoj strani lik velike vojvotkinje od Luksemburga Charlotte. Na donjem dijelu jezgre nalazi se naziv države izdavanja »LUXEMBOURG«, ispod kojeg je godina izdavanja »2019«. Na gornjem je dijelu iznad likova polukružno ispisano »Centenaire de l’accession au trône de la Grande-Duchesse Charlotte«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 500 000 kovanica

Datum izdanja: siječanj 2019.

Belgija

Tema: 450. obljetnica smrti Pietera Bruegela Starijeg

Opis: Na središnjem dijelu jezgre kovanice prikazan je portret slavnog belgijskog umjetnika Pietera Bruegela Starijeg zajedno s platnom na stalku. Iznad platna nalaze se ime »P. BRUEGEL«, godina »1569« uz koju je križić koji upućuje na to da je riječ o godini smrti te godina »2019« kao godina izdavanja kovanice. Budući da će kovanice izraditi Nizozemska kraljevska kovnica, na lijevoj se strani jezgre, uz oznaku države »BE« i grb općine Herzele, koji označava direktora belgijske kovnice, nalazi Hermesov štap, koji označava kovnicu u Utrechtu. Inicijali »LL«, koji se odnose na autora motiva kovanice Luca Luycxa, nalaze se na desnoj strani. Naposljetku, duž ruba jezgre male su točke koje oblikuju kružnicu. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 155 000 kovanica

Datum izdanja: siječanj 2019.

Belgija

Tema: osnivanje Europskog monetarnog instituta (EMI)

Opis: Na jezgri kovanice na desnoj je strani prikazan portret Alexandrea Lamfalussyja, prvog predsjednika EMI-ja, ispod kojeg se nalazi njegovo ime. Na lijevoj je strani jezgre u središtu pokrata »EMI« i iznad nje godina »1994«, koja se odnosi na datum osnivanja Instituta i imenovanje Lamfalussyja prvim predsjednikom. Ispod pokrate »EMI« prikazano je nekoliko kovanica koje padaju jedna na drugu te, odozgo prema dolje, nose oznake »€«, »ECU« i »BEF«. S obzirom na to da je država izdavanja Belgija, odabrana je pokrata nekadašnje belgijske nacionalne valute, belgijskih franaka (»BEF«). Motiv simbolizira prijelaz s nacionalnih valuta na jedinstvenu europsku valutu, euro, jer je glavni cilj EMI‑ja bio osnovati Europski sustav središnjih banaka, uključujući Europsku središnju banku i novu valutu. Na gornjem lijevom dijelu kovanice nalazi se natpis »European Monetary Institute«. Budući da će kovanice izraditi Nizozemska kraljevska kovnica, na lijevoj se strani, uz grb općine Herzele, koji označava direktora belgijske kovnice, nalazi Hermesov štap, koji označava kovnicu u Utrechtu. Oznaka države »BE« i godina »2019« nalaze se na donjem dijelu jezgre. Inicijali »LL«, koji se odnose na autora motiva kovanice Luca Luycxa, ispisani su na desnoj strani jezgre. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 155 000 kovanica

Datum izdanja: siječanj 2019.