Prigodne kovanice od 2 € – 2019.

Opisi na ovoj stranici uglavnom su preuzeti iz Službenog lista Europske unije, zbog čega se u određenoj mjeri mogu razlikovati od drugog materijala objavljenog na ovim mrežnim stranicama.

Španjolska

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: mjesta svjetske kulturne i prirodne baštine pod zaštitom UNESCO-a – stari grad Ávila i crkve izvan njegovih zidina

Opis: Grad Ávila zadržao je jednostavnost i čistoću srednjovjekovnog stila te je okružen najočuvanijim zidinama u Španjolskoj. Na jezgri kovanice prikazan je dio avilskih zidina. Na gornjem dijelu jezgre nalaze se polukružno ispisana riječ »ESPAÑA«, godina izdavanja »2019« i oznaka kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 milijun kovanica

Datum izdanja: veljača 2019.


Francuska

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: trideseta obljetnica pada Berlinskog zida

Opis: Prije trideset godina pao je Berlinski zid. To je događaj koji je utjecao ne samo na njemačko društvo, već i na cijeli svijet. Zbivanja 9. studenoga 1989. označila su kraj hladnog rata i najavila pomirenje nakon nekoliko desetljeća međunarodnih napetosti. Na europskoj razini to je bio prvi korak prema ponovnom ujedinjenju jedne od vodećih zemalja Europske unije. Ta se velika promjena poslije službeno ostvarila Moskovskim sporazumom, čija je potpisnica bila Francuska. Europska unija tada je u samo godinu dana primila 16 milijuna novih građana, što je u pogledu strukturnog i gospodarskog učinka gotovo istovjetno pridruživanju nove zemlje!
Na kovanici je prikazan Berlinski zid otvoren u sredini, kroz koji prolaze golubice (alegorija međunarodnog pomirenja) i razdragano mnoštvo. U pozadini se nalaze Bradenburška vrata, koja su najistaknutiji simbol Berlina. Natpis »30 ans de la chute du Mur de Berlin / 30 Jahre Mauerfall« ispisan je na jednoj strani zida. Na dnu prikaza nalazi se godina izdavanja »2019«, a desno od nje oznaka je zemlje izdavanja »RF« (République française). Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 10 milijuna kovanica

Datum izdanja: siječanj 2019.


Irska

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: stotinu godina od osnutka Zastupničkog doma Republike Irske

Opis: Na kovanici je prikazana prva sjednica irskog Zastupničkog doma (Dáil Éireann) u Okrugloj sobi. Irski narod započeo je samostalno upravljati državom 21. siječnja, a sjednica je u cijelosti održana na irskom jeziku kako bi se istaknula njezina simboličnost. Velika Okrugla soba u rezidenciji Mansion House nadvila se nad golemim skupom zastupnika u prvom izabranom nacionalnom Zastupničkom domu. Riječi »An Chéad Dáil« na sredini jezgre kovanice i godina »1919« iznad njih ispisane su tradicionalnim uncijalnim pismom. Na donjem dijelu jezgre naveden je naziv zemlje i godina izdavanja »ÉIRE 2019«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 milijun kovanica

Datum izdanja: siječanj 2019.


Njemačka

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: sedamdeseta obljetnica osnivanja Bundesrata

Opis: Na kovanici je vrlo detaljan i fino izrađen prikaz zgrade Bundesrata. Na gornjoj polovici jezgre kovanice nalaze se oznaka kovnice (»A«, »D«, »F«, »G« ili »J«), inicijali autora motiva te godina »2019«. Na donjoj polovici jezgre otisnut je natpis »BUNDESRAT« i oznaka zemlje izdavanja »D« (Njemačka). Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 30 milijuna kovanica

Datum izdanja: siječanj 2019.


Italija

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: 500. obljetnica smrti Leonarda da Vincija

Opis: Na kovanici je prikazan detalj slike »Dama s hermelinom« Leonarda da Vincija, koja je izložena u Nacionalnom muzeju u Krakovu. Na lijevom dijelu jezgre kovanice nalaze se ime »LEONARDO«, inicijali autorice Marije Angele Cassol »MAC« i logotip »RI«, koji označava Talijansku Republiku. Na desnom su dijelu oznaka rimske kovnice »R« te godine »1519‑2019«, odnosno godina Leonardove smrti i godina izdavanja kovanice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 3 milijuna kovanica

Datum izdanja: siječanj 2019.


Luksemburg

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: stota obljetnica ustoličenja velike vojvotkinje od Luksemburga Charlotte

Opis: Na lijevoj strani jezgre kovanice prikazan je lik Njegove Kraljevske Visosti, velikog vojvode od Luksemburga Henrija, a na desnoj strani lik velike vojvotkinje od Luksemburga Charlotte. Na donjem dijelu jezgre nalazi se naziv zemlje izdavanja »LUXEMBOURG«, ispod kojeg je godina izdavanja »2019«. Na gornjem je dijelu iznad likova polukružno ispisano »Centenaire de l’accession au trône de la Grande-Duchesse Charlotte«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 500 000 kovanica

Datum izdanja: siječanj 2019.


Belgija

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: 450. godišnjica smrti Pietera Bruegela Starijeg

Opis: Na središnjem dijelu jezgre kovanice prikazan je portret slavnog belgijskog umjetnika Pietera Bruegela Starijeg zajedno s platnom na stalku. Iznad platna nalaze se ime »P. BRUEGEL«, godina 1569. uz koju je križić koji upućuje na to da se radi o godini smrti te godina 2019. kao godina izdavanja kovanice. Budući da će kovanice izraditi Nizozemska kraljevska kovnica, na lijevoj se strani jezgre, uz oznaku zemlje »BE« i grb općine Herzele, koji označava direktora belgijske kovnice, nalazi Hermesov štap, koji označava kovnicu u Utrechtu. Inicijali LL, koji se odnose na autora motiva kovanice Luca Luycxa, nalaze se na desnoj strani. Naposljetku, duž ruba jezgre male su točke koje oblikuju kružnicu. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 155 000 kovanica

Datum izdanja: siječanj 2019.


Belgija

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: osnivanje Europskog monetarnog instituta (EMI)

Opis: Na jezgri kovanice na desnoj je strani prikazan portret Alexandrea Lamfalussyja, prvog predsjednika EMI-ja, ispod kojeg se nalazi njegovo ime. Na lijevoj je strani jezgre u središtu pokrata EMI i iznad nje godina 1994., koja se odnosi na datum osnivanja Instituta i imenovanje Lamfalussyja prvim predsjednikom. Ispod pokrate EMI prikazano je nekoliko kovanica koje padaju jedna na drugu te, odozgo prema dolje, nose oznake €, ECU i BEF. S obzirom na to da je zemlja izdavanja Belgija, odabrana je pokrata nekadašnje belgijske nacionalne valute, belgijskih franaka (BEF). Motiv simbolizira prijelaz s nacionalnih valuta na jedinstvenu europsku valutu, euro, jer je glavni cilj EMI-ja bio osnovati Europski sustav središnjih banaka, uključujući Europsku središnju banku i novu valutu. Na gornjem lijevom dijelu kovanice nalazi se natpis »European Monetary Institute«. Budući da će kovanice izraditi Nizozemska kraljevska kovnica, na lijevoj se strani, uz grb općine Herzele, koji označava direktora belgijske kovnice, nalazi Hermesov štap, koji označava kovnicu u Utrechtu. Oznaka zemlje BE i godina 2019. nalaze se na donjem dijelu jezgre. Inicijali LL, koji se odnose na autora motiva kovanice Luca Luycxa, ispisani su na desnoj strani jezgre. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 155 000 kovanica

Datum izdanja: siječanj 2019.