Priložnostni spominski kovanci za 2 € – 2019

Opisi na tej strani so vzeti iz Uradnega lista Evropske unije, zato se lahko nekoliko razlikujejo od drugih besedil, objavljenih na tem spletnem mestu.

Francija

Priložnostna stran kovanca za 2 €

Motiv: 30. obletnica padca berlinskega zidu

Opis: pred tridesetimi leti je berlinski zid padel. Poleg vpliva na nemško družbo je ta dogodek imel posledice za cel svet. 9. novembra 1989 je zaznamoval konec hladne vojne in napovedal, da se bodo mednarodne napetosti po več desetletjih umirile. Na evropski ravni je predstavljal prvi korak k ponovni združitvi ene od vodilnih držav Evropske unije. Ta velika sprememba je bila pozneje uresničena z Moskovsko pogodbo, katere podpisnica je bila tudi Francija. Evropska unija je takrat v enem samem letu sprejela 16 milijonov novih državljanov, kar je z vidika strukturnih in gospodarskih učinkov skoraj enako pridružitvi nove države.
Motiv predstavlja berlinski zid, ki je na sredini odprt, da lahko skozenj prehajajo golobice (prispodoba mednarodne sprave) ter navdušena množica. V ozadju so upodobljena Brandenburška vrata, ki so najbolj znamenit simbol Berlina. Na eni strani zidu je zapis »30 ans de la chute du Mur de Berlin/30 Jahre Mauerfall« (30 let od padca berlinskega zidu). Na dnu motiva je letnica izdaje »2019«, na desni pa oznaka države izdajateljice »RF« (Francoska republika). Na kolobarju je 12 zvezd Evropske Unije.

Obseg izdaje: 10 milijonov kovancev

Datum izdaje: oktober 2019


Estonija

Priložnostna stran kovanca za 2 €

Motiv: 150. obletnica festivala pesmi

Opis: motiv ponazarja sprevod Praznovanja pesmi, ki se giblje kot valovanje morja med vzkliki ponosa in veselja ter v mavrici narodnih noš. Združuje glasbo, narodne noše ter razna obeležja znamenitega in odmevnega Praznovanja pesmi obmorskega naroda. V motiv so vključene tudi prve note estonske nacionalne himne, na dnu pa je napis »LAULUPIDU 150« (Praznovanje pesmi 150). Na vrhu je letnica izdaje »2019«, pod njo pa ime države izdajateljice »EESTI«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1 milijon kovancev

Datum izdaje: junij 2019


Grčija

Priložnostna stran kovanca za 2 €

Motiv: 150. obletnica smrti Andreasa Kalvosa

Opis: Andreas Kalvos (1792–1869), rojen na Zakintosu, je eden najpomembnejših grških modernih pesnikov. Z združevanjem dobre neoklasicistične izobrazbe z visokimi ideali romantike in uporabe arhaizmov v povezavi s sodobno grščino je izražal tako revolucionarne ideje tistega časa kot svoje osebne vizije. Na nacionalni strani kovanca je upodobljen portret Andreasa Kalvosa. Ob notranjem robu jedra je na levi strani napis »ANDREAS KALVOS 1792–1869«, skupaj z letnico izdelave kovanca in palmeto (oznaka grške državne kovnice), vzdolž notranjega roba jedra na desni strani pa sta besedi »HELLENIC REPUBLIC«. Na desni strani je tudi monogram oblikovalca Georga Stamatopoulosa. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 750.000 kovancev

Datum izdaje: junij 2019


Grčija

Priložnostna stran kovanca za 2 €

Motiv: stoletnica rojstva Manolisa Andronicosa

Opis: Manolis Andronicos (1919–1992) je bil eden najpomembnejših grških arheologov. Njegovo odkritje kraljevih grobnic v kraju Vergina leta 1977 je svetu predstavilo izjemne najdbe, ki pričajo o veličini antične makedonske civilizacije. Motiv prikazuje portret Manolisa Andronicosa. Ob notranjem robu jedra je na levi strani napis »MANOLIS ANDRONICOS 1919–1992« skupaj z letnico izdelave kovanca in palmeto (oznaka grške državne kovnice), vzdolž notranjega roba jedra na desni strani pa sta besedi »HELLENIC REPUBLIC«. Na desni strani je tudi monogram oblikovalca Georga Stamatopoulosa. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 750.000 kovancev

Datum izdaje: junij 2019


Monako

Priložnostna stran kovanca za 2 €

Motiv: 200. obletnica ustoličenja kneza Honoréja V.

Opis: na kovancu je upodobljen knez Honoré V. Na levi je napis »HONORÉ V«, na desni pa ime države izdajateljice »MONACO«. Na dnu je v polkrogu napis »1819 – Avènement – 2019«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 15.000 kovancev

Datum izdaje: junij 2019


Francija

Priložnostna stran kovanca za 2 €

Motiv: 60. obletnica Asterixa

Opis: Asterix je že 60 let prava ikona francoske kulture. Bistroumni in prebrisani Galec, ki sta ga leta 1959 ustvarila scenarist René Goscinny in stripar Albert Uderzo, pooseblja Francoze. Poleg umetniških značilnosti Asterixu mednarodno slavo že vrsto let prinaša humorno upodabljanje sodobne družbe. Že od vsega začetka se prevaja v vse jezike Evropske unije in dosega ogromen uspeh. Tako je na primer v Nemčiji enako slaven kot v Franciji. Že dolgo je zelo priljubljen tudi v Združenem kraljestvu, na Nizozemskem, v Španiji, na Portugalskem, v Italiji in Skandinaviji. Poleg tega, da je francoska ikona, je Asterix postal simbol evropske devete umetnosti. Motiv upodablja profil Asterixa z njegovo slavno čelado s krilci. Obkrožen je z lovorikami in rimskimi napisi, ki se nanašajo na njegovih 60 let. Na vrhu je napis »ASTÉRIX«, pod njim pa je oznaka države izdajateljice »RF« (République française). Letnica izdaje »2019« je izpisana na dnu jedra, skupaj z oznakama francoske državne kovnice in kovničarja. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 310.000 kovancev

Datum izdaje: maj 2019


Slovaška

Priložnostna stran kovanca za 2 €

Motiv: 100. obletnica smrti Milana Rastislava Štefánika

Opis: motiv upodablja portret Milana Rastislava Štefánika, ki je ena najpomembnejših osebnosti v zgodovini Slovaške. Na levi strani portreta sta ena nad drugo letnici Štefánikovega rojstva »1880« in smrti »1919«. Na levi strani jedra kovanca sta v polkrogu izpisani ime »MILAN RASTISLAV ŠTEFÁNIK« in ime države izdajateljice »SLOVENSKO«. Letnica izdaje »2019« je desno od portreta. Pod letnico sta stilizirani črki »PV«, začetnici oblikovalca Petra Valacha, in pod njima oznaka kovnice Kremnica (Mincovňa Kremnica), ki jo sestavljata začetnici »MK« med dvema matricama. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1 milijon kovancev

Datum izdaje: april 2019


San Marino

Priložnostna stran kovanca za 2 €

Motiv: 500. obletnica smrti Leonarda da Vincija

Opis: v jedru kovanca je upodobljen angel, ki ga je naslikal Leonardo da Vinci v delu »Kristusov krst«; v polkrogu nad motivom je na levi napis »SAN MARINO«, na desni pa »1519 Leonardo 2019«; na levi sta tudi začetnici oblikovalke Uliane Prazza »UP« in spodaj desno oznaka kovnice mesta Rim »R«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 60.500 kovancev

Datum izdaje: april 2019


Andora

Priložnostna stran kovanca za 2 €

Motiv: finale svetovnega pokala v smučanju 2019

Opis: finale svetovnega pokala v smučanju 2019 je potekal od 11. do 17. marca 2019 v Kneževini Andori. Tako je Andora gostila eno najpomembnejših tekmovanj v alpskem smučanju na svetu. To je najprestižnejši zimski športni dogodek, kar jih je gostila, in prelomnica v razvoju države kot športne destinacije. V ospredju kovanca je smučar, ki se spušča po strmini. V ozadju je uradni logotip finala svetovnega pokala v smučanju, ki s štirimi ukrivljenimi linijami ponazarja smučišča, na katerih je potekalo tekmovanje. Motiv dopolnjuje še nekaj snežink in napis »FINALS DE LA COPA DEL MÓN D’ESQUÍ ANDORRA 2019« (finale svetovnega pokala v smučanju Andora 2019). Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 60.000 kovancev

Datum izdaje: marec 2019


Vatikan

Priložnostna stran kovanca za 2 €

Motiv: 90. obletnica ustanovitve Vatikanske mestne države

Opis: motiv prikazuje portret papeža Pija XI. (voditelja države v letu 1929) in Lateransko palačo v Rimu. Zgoraj je v polkrogu z leve proti desni izpisano ime države izdajateljice »STATO DELLA CITTÀ DEL VATICANO«. Na dnu jedra sta letnici »1929« in »2019«, pod njima pa ime oblikovalke »FUSCO«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 91.000 kovancev

Datum izdaje: marec 2019


Španija

Priložnostna stran kovanca za 2 €

Motiv: Unescova svetovna kulturna in naravna dediščina – staro mesto Avila in njegove cerkve zunaj obzidja

Opis: mesto Avila, ki ga obdaja najbolje ohranjeno obzidje v Španiji, je ohranilo preprostost in čistost srednjeveškega sloga. V jedru je upodobljen detajl mestnega obzidja. Na vrhu je v loku izpisana beseda »ESPAÑA«, leto izdaje »2019« in oznaka kovnice. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1 milijon kovancev

Datum izdaje: februar 2019


Irska

Priložnostna stran kovanca za 2 €

Motiv: 100 let od ustanovitve predstavniškega doma irskega parlamenta Dáil Éireann

Opis: motiv prikazuje prvo sejo irskega predstavniškega doma v tako imenovani okrogli dvorani (»Round room«). Seja 21. januarja 1919 velja za začetek državnega upravljanja irskega naroda in je v celoti potekala v irskem jeziku, da bi se poudaril njen simbolni pomen. Velika okrogla dvorana v zgradbi Mansion House se razprostira nad prvo izvoljeno poslansko zbornico. V tradicionalni uncialni pisavi je v sredini motiva izpisano besedilo »An Chéad Dáil« in na vrhu letnica »1919«. Na dnu sta izpisana ime države in letnica izdaje »ÉIRE 2019«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske Unije.

Obseg izdaje: 1 milijon kovancev

Datum izdaje: januar 2019


Nemčija

Priložnostna stran kovanca za 2 €

Motiv: 70. obletnica ustanovitve Bundesrata (nemškega zveznega sveta)

Opis: Motiv je izjemno podrobna in natančna upodobitev stavbe Bundesrata. Na zgornji polovici jedra kovanca so oznaka kovnice (»A«, »D«, »F«, »G« ali »J«), začetnice oblikovalca in letnica »2019«. Na spodnji polovici jedra kovanca sta napis »BUNDESRAT« in oznaka Nemčije kot države izdajateljice »D«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske Unije.

Obseg izdaje: 30 milijonov kovancev

Datum izdaje: januar 2019


Italija

Priložnostna stran kovanca za 2 €

Motiv: 500. obletnica smrti Leonarda da Vincija

Opis: kovanec prikazuje detajl s slike »Dama s Hermelinom« (Dama con l’ermellino), ki je delo Leonarda da Vincija (hrani jo narodni muzej v Krakovu). Na levi so napis »LEONARDO«, začetnice avtorice Marie Angele Cassol »MAC« in logotip Republike Italije »RI«. Na desni so oznaka rimske kovnice »R« in letnici »1519–2019«. Prva označuje leto smrti Leonarda, druga pa je letnica izdaje kovancev. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 3 milijoni kovancev

Datum izdaje: januar 2019


Luksemburg

Priložnostna stran kovanca za 2 €

Motiv: 100. obletnica ustoličenja velike vojvodinje Charlotte

Opis: na levi strani je podoba velikega vojvode Henrija, na desni pa je podoba velike vojvodinje Charlotte. Na dnu je ime države izdajateljice »LUXEMBOURG«, pod njim pa je letnica izdaje »2019«. Zgoraj je okrog podob v polkrogu izpisano »Centenaire de l’accession au trône de la Grande-Duchesse Charlotte«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 500.000 kovancev

Datum izdaje: januar 2019


Belgija

Priložnostna stran kovanca za 2 €

Motiv: 450. obletnica smrti Pietra Bruegla starejšega

Opis: v jedru kovanca sta upodobljena portret slavnega belgijskega umetnika Pietra Bruegla starejšega in slika na slikarskem stojalu. Nad motivom so izpisani ime »P. BRUEGEL«, letnica »1569« z majhnim križcem, ki označuje leto umetnikove smrti, in letnica izdaje »2019«. Ker bo kovance kovala nizozemska kraljeva kovnica, so na levi strani oznaka kovnice mesta Utrecht (Merkurjeva palica), oznaka direktorja belgijske kovnice (grb občine Herzele) in oznaka države »BE«. Na desni strani sta začetnici oblikovalca kovanca »LL« (Luc Luycx). Vzdolž roba jedra majhne pike tvorijo krog. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 155.000 kovancev

Datum izdaje: januar 2019


Belgija

Priložnostna stran kovanca za 2 €

Motiv: 25. obletnica Evropskega monetarnega inštituta (EMI)

Opis: v jedru kovanca je na desni prikazan portret Alexandra Lamfalussyja, prvega predsednika EMI, pod portretom pa je njegovo ime. Na levi strani je na sredini kratica »EMI«, nad njo pa je letnica »1994«, ki označuje leto ustanovitve inštituta in imenovanja Alexandra Lamfalussyja za njegovega prvega predsednika. Pod kratico »EMI« je drug na drugem upodobljenih več kovancev, na katerih so od zgoraj navzdol napisi »€«, »ECU« in »BEF«. Ker kovanec izdaja Belgija, je bila izbrana oznaka »BEF«, ki je kratica nekdanje belgijske nacionalne valute. Namen tega je simbolično ponazoriti prehod z nacionalnih valut na enotno evropsko valuto euro, saj se je EMI osredotočal predvsem na ustanovitev Evropskega sistema centralnih bank, vključno z ECB, in nove valute. Na zgornji levi strani kovanca je napis »European Monetary Institute«. Ker bo kovance kovala nizozemska kraljeva kovnica, sta na levi strani oznaka kovnice mesta Utrecht (Merkurjeva palica) in oznaka direktorja belgijske kovnice (grb občine Herzele). Na dnu sta oznaka države »BE« in letnica »2019«. Na desni sta izpisani začetnici oblikovalca kovanca »LL« (Luc Luycx). Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 155.000 kovancev

Datum izdaje: januar 2019