Priložnostni spominski kovanci za 2 € – 2019

Opisi na tej strani so vzeti iz Uradnega lista Evropske unije, zato se lahko nekoliko razlikujejo od drugih besedil, objavljenih na tem spletnem mestu.

Španija

Priložnostna stran kovanca za 2 €

Motiv: Unescova svetovna kulturna in naravna dediščina – staro mesto Avila in njegove cerkve zunaj obzidja

Opis: mesto Avila, ki ga obdaja najbolje ohranjeno obzidje v Španiji, je ohranilo preprostost in čistost srednjeveškega sloga. V jedru je upodobljen detajl mestnega obzidja. Na vrhu je v loku izpisana beseda »ESPAÑA«, leto izdaje »2019« in oznaka kovnice. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1 milijon kovancev

Datum izdaje: februar 2019


Francija

Priložnostna stran kovanca za 2 €

Motiv: 30. obletnica padca berlinskega zidu

Opis: pred tridesetimi leti je berlinski zid padel. Poleg vpliva na nemško družbo je ta dogodek imel posledice za cel svet. 9. novembra 1989 je zaznamoval konec hladne vojne in napovedal, da se bodo mednarodne napetosti po več desetletjih umirile. Na evropski ravni je predstavljal prvi korak k ponovni združitvi ene od vodilnih držav Evropske unije. Ta velika sprememba je bila pozneje uresničena z Moskovsko pogodbo, katere podpisnica je bila tudi Francija. Evropska unija je takrat v enem samem letu sprejela 16 milijonov novih državljanov, kar je z vidika strukturnih in gospodarskih učinkov skoraj enako pridružitvi nove države.
Motiv predstavlja berlinski zid, ki je na sredini odprt, da lahko skozenj prehajajo golobice (prispodoba mednarodne sprave) ter navdušena množica. V ozadju so upodobljena Brandenburška vrata, ki so najbolj znamenit simbol Berlina. Na eni strani zidu je zapis »30 ans de la chute du Mur de Berlin/30 Jahre Mauerfall« (30 let od padca berlinskega zidu). Na dnu motiva je letnica izdaje »2019«, na desni pa oznaka države izdajateljice »RF« (Francoska republika). Na kolobarju je 12 zvezd Evropske Unije.

Obseg izdaje: 10 milijonov kovancev

Datum izdaje: januar 2019


Irska

Priložnostna stran kovanca za 2 €

Motiv: 100 let od ustanovitve predstavniškega doma irskega parlamenta Dáil Éireann

Opis: motiv prikazuje prvo sejo irskega predstavniškega doma v tako imenovani okrogli dvorani (»Round room«). Seja 21. januarja 1919 velja za začetek državnega upravljanja irskega naroda in je v celoti potekala v irskem jeziku, da bi se poudaril njen simbolni pomen. Velika okrogla dvorana v zgradbi Mansion House se razprostira nad prvo izvoljeno poslansko zbornico. V tradicionalni uncialni pisavi je v sredini motiva izpisano besedilo »An Chéad Dáil« in na vrhu letnica »1919«. Na dnu sta izpisana ime države in letnica izdaje »ÉIRE 2019«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske Unije.

Obseg izdaje: 1 milijon kovancev

Datum izdaje: januar 2019


Nemčija

Priložnostna stran kovanca za 2 €

Motiv: 70. obletnica ustanovitve Bundesrata (nemškega zveznega sveta)

Opis: Motiv je izjemno podrobna in natančna upodobitev stavbe Bundesrata. Na zgornji polovici jedra kovanca so oznaka kovnice (»A«, »D«, »F«, »G« ali »J«), začetnice oblikovalca in letnica »2019«. Na spodnji polovici jedra kovanca sta napis »BUNDESRAT« in oznaka Nemčije kot države izdajateljice »D«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske Unije.

Obseg izdaje: 30 milijonov kovancev

Datum izdaje: januar 2019


Italija

Priložnostna stran kovanca za 2 €

Motiv: 500. obletnica smrti Leonarda da Vincija

Opis: kovanec prikazuje detajl s slike »Dama s Hermelinom« (Dama con l’ermellino), ki je delo Leonarda da Vincija (hrani jo narodni muzej v Krakovu). Na levi so napis »LEONARDO«, začetnice avtorice Marie Angele Cassol »MAC« in logotip Republike Italije »RI«. Na desni so oznaka rimske kovnice »R« in letnici »1519–2019«. Prva označuje leto smrti Leonarda, druga pa je letnica izdaje kovancev. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 3 milijoni kovancev

Datum izdaje: januar 2019


Luksemburg

Priložnostna stran kovanca za 2 €

Motiv: 100. obletnica ustoličenja velike vojvodinje Charlotte

Opis: na levi strani je podoba velikega vojvode Henrija, na desni pa je podoba velike vojvodinje Charlotte. Na dnu je ime države izdajateljice »LUXEMBOURG«, pod njim pa je letnica izdaje »2019«. Zgoraj je okrog podob v polkrogu izpisano »Centenaire de l’accession au trône de la Grande-Duchesse Charlotte«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 500.000 kovancev

Datum izdaje: januar 2019


Belgija

Priložnostna stran kovanca za 2 €

Motiv: 450. obletnica smrti Pietra Bruegla starejšega

Opis: v jedru kovanca sta upodobljena portret slavnega belgijskega umetnika Pietra Bruegla starejšega in slika na slikarskem stojalu. Nad motivom so izpisani ime »P. BRUEGEL«, letnica »1569« z majhnim križcem, ki označuje leto umetnikove smrti, in letnica izdaje »2019«. Ker bo kovance kovala nizozemska kraljeva kovnica, so na levi strani oznaka kovnice mesta Utrecht (Merkurjeva palica), oznaka direktorja belgijske kovnice (grb občine Herzele) in oznaka države »BE«. Na desni strani sta začetnici oblikovalca kovanca »LL« (Luc Luycx). Vzdolž roba jedra majhne pike tvorijo krog. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 155.000 kovancev

Datum izdaje: januar 2019


Belgija

Priložnostna stran kovanca za 2 €

Motiv: 25. obletnica Evropskega monetarnega inštituta (EMI)

Opis: v jedru kovanca je na desni prikazan portret Alexandra Lamfalussyja, prvega predsednika EMI, pod portretom pa je njegovo ime. Na levi strani je na sredini kratica »EMI«, nad njo pa je letnica »1994«, ki označuje leto ustanovitve inštituta in imenovanja Alexandra Lamfalussyja za njegovega prvega predsednika. Pod kratico »EMI« je drug na drugem upodobljenih več kovancev, na katerih so od zgoraj navzdol napisi »€«, »ECU« in »BEF«. Ker kovanec izdaja Belgija, je bila izbrana oznaka »BEF«, ki je kratica nekdanje belgijske nacionalne valute. Namen tega je simbolično ponazoriti prehod z nacionalnih valut na enotno evropsko valuto euro, saj se je EMI osredotočal predvsem na ustanovitev Evropskega sistema centralnih bank, vključno z ECB, in nove valute. Na zgornji levi strani kovanca je napis »European Monetary Institute«. Ker bo kovance kovala nizozemska kraljeva kovnica, sta na levi strani oznaka kovnice mesta Utrecht (Merkurjeva palica) in oznaka direktorja belgijske kovnice (grb občine Herzele). Na dnu sta oznaka države »BE« in letnica »2019«. Na desni sta izpisani začetnici oblikovalca kovanca »LL« (Luc Luycx). Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 155.000 kovancev

Datum izdaje: januar 2019