Monede comemorative de 2 EUR – seria 2019

Descrierile monedelor de pe această pagină au fost preluate din Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și, prin urmare, pot fi ușor diferite de alte materiale publicate pe acest website.

Franța

fața comemorativă a monedei de 2 EUR

Obiectul comemorării: Cea de-a 30-a aniversare a căderii Zidului Berlinului

Descriere: Căderea Zidului Berlinului a avut loc în urmă cu treizeci de ani. Dincolo de impactul asupra societății germane, a fost un eveniment care a avut consecințe pe plan mondial. La 9 noiembrie 1989, aceasta a marcat sfârșitul Războiului Rece și a anunțat o reconciliere după mai multe decenii de tensiuni la nivel internațional. În Europa, căderea Zidului Berlinului a reprezentat primul pas către reunificarea uneia dintre principalele țări ale Uniunii Europene. Această schimbare majoră s‑a concretizat ulterior în Tratatul de la Moscova, la care Franța a fost parte semnatară. Uniunea Europeană a întâmpinat atunci 16 milioane de noi cetățeni într-un singur an, fapt ce a generat efecte structurale și economice aproape echivalente celor ale aderării unei noi țări!
Desenul prezintă Zidul Berlinului, deschiderea din partea centrală a acestuia permițând trecerea porumbeilor (alegorii ale reconcilierii internaționale) și a mulțimii jubilante. Pe fundal este reprezentată Poarta Brandenburg, simbol prin excelență al Berlinului. Mențiunea „30 ans de la chute du Mur de Berlin/30 Jahre Mauerfall” este înscrisă pe o latură a zidului. În partea de jos a desenului este inscripționat anul emiterii, „2019”, iar în partea dreaptă apare codul țării emitente, „RF” (République française). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 10 milioane de monede

Data emiterii: octombrie 2019


Estonia

fața comemorativă a monedei de 2 EUR

Obiectul comemorării: Cea de-a 150-a aniversare a Festivalului cântecului

Descriere: Desenul este inspirat de procesiunea Sărbătorii cântecului, care se deplasează precum valurile mării, în urale de mândrie și bucurie și într-o adevărată paradă a portului național. Elementele grafice reunesc muzica, costumele naționale și diferitele locuri de desfășurare a grandioasei și impresionantei Sărbători a cântecului celebrate de națiune la malul mării. Desenul prezintă, de asemenea, primele note din imnul național al Estoniei și, în partea de jos, textul „Laulupidu 150” (Sărbătoarea cântecului 150). În partea de sus este înscris anul emiterii, „2019”, iar dedesubt, denumirea țării emitente, „EESTI”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 milion de monede

Data emiterii: iunie 2019


Grecia

fața comemorativă a monedei de 2 EUR

Obiectul comemorării: 150 de ani de la moartea lui Andreas Kalvos

Descriere: Născut în Zante, Andreas Kalvos (1792-1869) este unul dintre cei mai importanți poeți greci moderni. Combinând o educație neoclasică solidă cu idealurile înalte ale romantismului, el a exprimat, într-o greacă demotică arhaizantă, atât ideile revoluționare ale timpului său, cât și viziunea sa personală. Pe fața națională a monedei este ilustrat un portret al lui Andreas Kalvos. De-a lungul marginii interioare, în partea stângă, apare inscripția „ANDREAS KALVOS 1792-1869”, alături de anul baterii monedelor și o palmetă (simbolul monetăriei grecești); de-a lungul marginii interioare, la dreapta, figurează mențiunea „REPUBLICA ELENĂ”. De asemenea, în partea dreaptă este vizibilă monograma artistului (George Stamatopoulos). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 750 000 de monede

Data emiterii: iunie 2019


Grecia

fața comemorativă a monedei de 2 EUR

Obiectul comemorării: 100 de ani de la nașterea lui Manolis Andronicos

Descriere: Manolis Andronicos (1919-1992) a fost unul dintre cei mai mari arheologi ai Greciei. Descoperirea mormintelor regale la Vergina, în 1977, a scos la suprafață obiecte de mare rafinament care atestă splendoarea civilizației macedonene antice. Desenul înfățișează un portret al lui Manolis Andronicos. De-a lungul marginii interioare, în partea stângă, apare inscripția „MANOLIS ANDRONICOS 1919-1992”, alături de anul baterii monedelor și o palmetă (simbolul monetăriei grecești); de-a lungul marginii interioare, la dreapta, figurează mențiunea „REPUBLICA ELENĂ”. De asemenea, în partea dreaptă este vizibilă monograma artistului (George Stamatopoulos). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 750 000 de monede

Data emiterii: iunie 2019


Monaco

fața comemorativă a monedei de 2 EUR

Obiectul comemorării: Cea de-a 200-a aniversare a înscăunării Prințului Honoré al V‑lea

Descriere: Desenul prezintă efigia Prințului Honoré al V-lea. În partea stângă se află inscripția „HONORÉ V”, iar în partea dreaptă, denumirea țării emitente, „MONACO”. În partea de jos, în semicerc, este gravată inscripția „1819 — Avènement — 2019”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 15 000 de monede

Data emiterii: iunie 2019


Franța

fața comemorativă a monedei de 2 EUR

Obiectul comemorării: Cea de-a 60-a aniversare a personajului Asterix

Descriere: Timp de 60 de ani, Asterix a reprezentat un personaj emblematic al culturii franceze. Creat în 1959 de scenaristul René Goscinny și de caricaturistul Albert Uderzo, acest personaj întruchipează inteligența și perspicacitatea francezilor prin identitatea sa galică. În afară de componenta artistică, prin faptul că a ilustrat societatea contemporană cu umor, Asterix a câștigat o mare notorietate internațională timp de mulți ani. Încă de la început, aventurile lui Asterix au fost traduse în toate limbile Uniunii Europene, bucurându-se de un succes răsunător. De exemplu, reputația lui Asterix este deopotrivă de solidă în Germania și în Franța. De asemenea, personajul și-a creat, de mulți ani, un bun renume în Regatul Unit, Țările de Jos, Spania, Portugalia, Italia și Scandinavia. Dincolo de personajul emblematic al culturii franceze pe care îl reprezintă, Asterix a devenit o adevărată imagine a celei de-a noua arte europene. Desenul îl prezintă pe Asterix din profil, purtând celebrul coif înaripat, înconjurat de lauri și de inscripții romane care fac trimitere la cei 60 de ani de existență ai săi. În partea de sus apare inscripția „ASTÉRIX”, iar dedesubt figurează inițialele „RF” (République française) ale țării emitente. Anul emiterii, „2019”, este înscris în partea de jos, alături de simbolul monetăriei franceze și de marca gravorului. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 310 000 de monede

Data emiterii: mai 2019


Slovacia

fața comemorativă a monedei de 2 EUR

Obiectul comemorării: Cea de-a 100-a comemorare a decesului lui Milan Rastislav Štefánik

Descriere: Desenul înfățișează portretul lui Milan Rastislav Štefánik, una dintre cele mai importante figuri din istoria Slovaciei. În partea stângă a portretului figurează data nașterii lui Štefánik, „1880”, și data decesului său, „1919”, prima aflându-se deasupra celei de-a doua. În partea interioară a monedei, la stânga, apar, în arc de cerc, numele „MILAN RASTISLAV ŠTEFÁNIK” și denumirea țării emitente, „SLOVENSKO”. Anul emiterii, „2019”, este gravat între portret și partea dreaptă. Sub acest an, sunt inscripționate literele stilizate „PV”, reprezentând inițialele autorului, Peter Valach, iar sub acestea este redat simbolul monetăriei din Kremnica (Mincovňa Kremnica), format din literele „MK” plasate între două ștanțe. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 milion de monede

Data emiterii: aprilie 2019


Republica San Marino

fața comemorativă a monedei de 2 EUR

Obiectul comemorării: Comemorarea a 500 de ani de la moartea lui Leonardo da Vinci

Descriere: Moneda prezintă, în centrul său, un înger pictat de Leonardo da Vinci, detaliu din tabloul „Botezul lui Hristos”; de-a lungul cercului interior, în partea stângă apare inscripția „SAN MARINO”, iar în partea dreaptă, textul „1519 Leonardo 2019”; la stânga se află inițialele autoarei Uliana Pernazza, „UP”, și, în dreapta jos, litera „R”, simbolul monetăriei din Roma. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 60 500 de monede

Data emiterii: aprilie 2019


Andorra

fața comemorativă a monedei de 2 EUR

Obiectul comemorării: Finalele Cupei Mondiale de Schi 2019

Descriere: Finalele Cupei Mondiale de Schi 2019 au avut loc în Principatul Andorra în perioada 11-17 martie 2019. Cu ocazia acestui eveniment, Principatul Andorra a găzduit una dintre cele mai importante competiții de schi alpin din lume. Pentru Principatul Andorra, aceasta a reprezentat cel mai prestigios eveniment în domeniul sporturilor de iarnă organizat vreodată în țară și un punct de cotitură în traiectoria țării ca destinație sportivă. Desenul de pe monedă prezintă în prim-plan un schior alunecând pe o pistă. Pe fundal, patru linii curbe, care pornesc de la sigla oficială a acestor Finale ale Cupei Mondiale de Schi, reprezintă pistele pe care s-a desfășurat concursul. Câțiva fulgi de zăpadă completează desenul, alături de inscripția „FINALS DE LA COPA DEL MÓN D’ESQUÍ ANDORRA 2019” (Finalele Cupei Mondiale de Schi 2019 Andorra). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 60 000 de monede

Data emiterii: martie 2019


Cetatea Vaticanului

fața comemorativă a monedei de 2 EUR

Obiectul comemorării: Cea de-a 90-a aniversare a înființării Statului Cetății Vaticanului

Descriere: Desenul redă un portret al Papei Pius al XI-lea (suveran al statului în 1929) și complexul Lateran din Roma. În partea de sus, de la stânga la dreapta, în semicerc, este inscripționată denumirea țării eminente, „STATO DELLA CITTÀ DEL VATICANO”. În partea de jos sunt gravați anii „1929” și „2019”, iar dedesubt, numele artistului, „FUSCO”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 91 000 de monede

Data emiterii: martie 2019


Spania

fața comemorativă a monedei de 2 EUR

Obiectul comemorării: Siturile patrimoniului cultural și natural mondial UNESCO – Partea veche a orașului Avila și bisericile sale situate extra muros

Descriere: Orașul Avila, care este înconjurat de cele mai bine conservate fortificații din Spania, a păstrat austeritatea și puritatea stilului medieval. Moneda reproduce în partea centrală un detaliu al acestor fortificații. În partea de sus, în arc de cerc figurează denumirea „ESPAÑA”, anul emiterii, „2019”, și simbolul monetăriei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 milion de monede

Data emiterii: februarie 2019


Irlanda

fața comemorativă a monedei de 2 EUR

Obiectul comemorării: Aniversarea a 100 de ani de la înființarea Dáil Éireann (parlamentul irlandez)

Descriere: Desenul redă prima ședință a Dáil Éireann în Sala Rotundă. Guvernarea națiunii irlandeze a început la 21 ianuarie, iar ședința s‑a desfășurat în întregime în limba irlandeză pentru a marca caracterul simbolic al reuniunii. Marea Sală Rotundă de la Mansion House este reprezentată în arc de cerc deasupra vastei congregații a primului Dáil ales al națiunii. Cuvintele „An Chéad Dáil” din centrul desenului, alături de anul „1919” în partea de sus, sunt înscrise cu caractere unciale tradiționale. În partea de jos sunt gravate denumirea țării și anul emiterii, „ÉIRE 2019”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 milion de monede

Data emiterii: ianuarie 2019


Germania

fața comemorativă a monedei de 2 EUR

Obiectul comemorării: Celebrarea a 70 de ani de la înființarea Bundesratului

Descriere: Moneda redă, cu mare precizie și finețe, clădirea Bundesratului. În jumătatea superioară a cercului interior al monedei sunt inscripționate simbolul monetăriei respective („A”, „D”, „F”, „G” sau „J”), inițialele artistului și anul „2019”. În jumătatea inferioară sunt gravate denumirea „BUNDESRAT” și codul țării emitente (Germania), „D”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 30 de milioane de monede

Data emiterii: ianuarie 2019


Italia

fața comemorativă a monedei de 2 EUR

Obiectul comemorării: 500 de ani de la moartea lui Leonardo da Vinci

Descriere: Pe monedă este reprodus un detaliu al picturii „Dama con l’ermellino” (Dama cu hermină) de Leonardo da Vinci (Muzeul Național din Cracovia). În partea stângă figurează inscripția „LEONARDO”, inițialele autoarei Maria Angela Cassol, „M.A.C.” și codul „RI”, acronimul Republicii Italiene; în partea dreaptă sunt gravate simbolul monetăriei din Roma, litera „R”, și datele „1519-2019”, reprezentând anul morții lui Leonardo și, respectiv, anul emiterii monedei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 3 milioane de monede

Data emiterii: ianuarie 2019


Luxemburg

fața comemorativă a monedei de 2 EUR

Obiectul comemorării: Aniversarea a 100 de ani de la urcarea pe tron a Marii Ducese Charlotte

Descriere: Moneda înfățișează, în partea stângă, efigia Alteței Sale Regale Marele Duce Henri, iar în partea dreaptă, efigia Marii Ducese Charlotte. În partea de jos este inscripționată denumirea țării emitente, „LUXEMBOURG”, dedesubtul căreia apare anul emiterii, „2019”. În partea de sus, în semicerc deasupra efigiilor, se află inscripția „Centenaire de l’accession au trône de la Grande-Duchesse Charlotte” (Centenarul urcării pe tron a Marii Ducese Charlotte). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 500 000 de monede

Data emiterii: ianuarie 2019


Belgia

fața comemorativă a monedei de 2 EUR

Obiectul comemorării: Împlinirea a 450 de ani de la moartea lui Pieter Bruegel cel Bătrân

Descriere: În cercul interior al monedei figurează portretul celebrului artist belgian Pieter Bruegel cel Bătrân, împreună cu un tablou pe șevalet. Deasupra acestuia sunt inscripționate numele „P. BRUEGEL”, anul 1569, însoțit de un obelisc discret care face trimitere la anul morții, precum și anul emiterii, 2019. Întrucât Monetăria Regală din Țările de Jos este cea care va bate monedele, simbolul monetăriei din Utrecht, caduceul zeului Mercur, este prezent în partea stângă, alături de simbolul directorului monetăriei din Belgia, stema localității Herzele, și codul țării, „BE”. Inițialele „LL”, care fac referire la graficianul monedei, Luc Luycx, se află în partea dreaptă. De-a lungul marginii părții centrale a monedei, o serie de puncte mici formează un cerc. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 155 000 de monede

Data emiterii: ianuarie 2019


Belgia

fața comemorativă a monedei de 2 EUR

Obiectul comemorării: A 25-a aniversare a Institutului Monetar European (IME)

Descriere: În partea dreaptă a cercului interior al monedei figurează portretul lui Alexandre Lamfalussy, primul președinte al IME, iar în partea de jos este inscripționat numele acestuia. Abrevierea „EMI” apare în plan central, la stânga, deasupra acesteia fiind gravat anul 1994, care face trimitere la data înființării Institutului și la numirea lui Lamfalussy în funcția de prim președinte al acestuia. Sub abrevierea „EMI” sunt reprezentate mai multe monede care cad unele peste altele, cu inscripțiile „€”, „ECU” și „BEF” dispuse de sus în jos. Fiind vorba despre o emisiune belgiană, s-a ales abrevierea fostei monede naționale a Belgiei, „BEF”. Scopul acestei reprezentări este acela de a simboliza tranziția de la monedele naționale la o monedă unică europeană, euro, deoarece obiectivul principal al IME a fost crearea Sistemului European al Băncilor Centrale, inclusiv a BCE și a noii monede. În partea superioară stângă a monedei figurează inscripția „European Monetary Institute” (Institutul Monetar European). Întrucât Monetăria Regală din Țările de Jos este cea care va bate monedele, simbolul monetăriei din Utrecht, caduceul zeului Mercur, este prezent în partea stângă, alături de simbolul directorului monetăriei din Belgia, stema localității Herzele. Codul țării emitente, „BE”, și anul emiterii, „2019”, se află în partea de jos. Inițialele „LL”, care fac referire la graficianul monedei, Luc Luycx, figurează în partea dreaptă. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 155 000 de monede

Data emiterii: ianuarie 2019