Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Monede comemorative de 2 EUR – seria 2019

Unele descrieri ale monedelor de pe această pagină au fost preluate din Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și, prin urmare, pot fi ușor diferite de alte materiale publicate pe acest website.

Andorra

Obiectul comemorării: 600 de ani de la înființarea Consiliului Național

Descriere: Desenul comemorează 600 de ani de la înființarea Consell de la Terra (Consiliul Național). Acesta a fost un organism reprezentativ creat în 1419, predecesorul Consell General (Consiliul General), parlamentul Andorrei. Desenul înfățișează partea superioară a porții de intrare a vechiului sediu al parlamentului (Casa de la Vall), deasupra acesteia fiind redate stema țării și un fragment dintr-o fereastră. Două grupuri compacte de figuri umane, dispuse de ambele părți ale desenului similar unor pietre care alcătuiesc structura edificiului, simbolizează coeziunea comunității sociale a andorranilor, uniți în istoria, instituțiile și valorile lor.
Desenul este completat, în partea superioară, de inscripția „600 ANYS DEL CONSELL DE LA TERRA” (600 de ani de la înființarea Consiliului Național), iar în partea inferioară, de denumirea țării emitente, „ANDORRA” și de anii „1419” și „2019” gravați în centrul numărului „600”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 60 000 de monede

Data emiterii: trimestrul IV 2019

Estonia

Obiectul comemorării: 100 de ani de la înființarea Universității din Tartu

Descriere: Moneda va marca centenarul Universității din Tartu, prima universitate de limbă estonă. Universitatea a fost fondată în anul 1632 de regele Gustav al II-lea Adolf al Suediei și este una dintre cele mai vechi universități din nordul și din estul Europei. În anul 1919, aceasta a devenit prima universitate de limbă estonă. Desenul are ca motiv clădirea principală a universității. Pe monedă figurează, de asemenea, inscripțiile „RAHVUSÜLIKOOL 100” (Universitatea Națională 100) și „UNIVERSITAS TARTUENSIS”, anul „1632”, țara emitentă „EESTI” și anul emiterii „2019”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 000 000 de monede

Data emiterii: noiembrie 2019

Slovenia

Obiectul comemorării: Centenarul înființării Universității din Ljubljana

Descriere: Logoul Universității din Ljubljana constituie elementul central al desenului. În partea stângă, deasupra pătratului plin al logoului, fațada clădirii Universității este înlocuită cu inscripția „100 LET UNIVERZE V LJUBLJANI”. Fundalul desenului este texturat pentru a scoate în evidență inscripția și pătratul plin. În partea dreaptă jos apare inscripția „SLOVENIJA 2019”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 000 000 de monede

Data emiterii: trimestrul IV 2019

Lituania

Obiectul comemorării: Sutartinės (cântece lituaniene pe mai multe voci – înscrise pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității a UNESCO)

Descriere: Desenul prezintă motive liniare, care simbolizează melodiile polifonice din patrimoniul unic lituanian – cântecele folclorice Sutartinės. Liniile se lățesc și se îngustează, formând un vârtej decorat cu diverse figuri geometrice și motive naturale în miniatură. Denumirea țării emitente, „LIETUVA”, inscripția „SUTARTINĖS” (cântece lituaniene pe mai multe voci) și anul emiterii, „2019”, sunt gravate în semicerc. Simbolul monetăriei lituaniene este, de asemenea, inscripționat în arc de cerc. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 500 000 de monede

Data emiterii: trimestrul III 2019

Lituania

Obiectul comemorării: Samogitia (regiune etnografică a Lituaniei)

Descriere: Desenul prezintă un urs ridicându-se pe labele din spate, cu un lanț în jurul gâtului. Acesta a fost ilustrat pe stema regiunii Samogitia începând cu secolul al XVI-lea. Ursul este reprezentat pe un scut deasupra căruia se află o coroană și care este ținut de un soldat în armură (simbol al curajului, puterii de sacrificiu și patriotismului) și de o zeiță cu o ancoră (simbol al speranței). Sub scut este gravată inscripția latină „PATRIA UNA” (o singură patrie). Desenul este înconjurat de inscripțiile „LIETUVA” (Lituania) și „ŽEMAITIJA” (Samogitia), anul emiterii, „2019”, și simbolul monetăriei lituaniene. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 500 000 de monede

Data emiterii: trimestrul III 2019

Portugalia

Obiectul comemorării: 600 de ani de la descoperirea arhipelagului Madeira de către navigatorii portughezi Bartolomeu Perestrelo și Tristão Vaz

Descriere: Evenimentul, cunoscut ca prima descoperire teritorială portugheză, a marcat o etapă istorică în consolidarea Portugaliei ca putere maritimă și a reprezentat începutul epocii descoperirilor portugheze (1418-1522). Desenul înfățișează arhipelagul Madeira și insula Porto Santo. În semicerc figurează inscripțiile „600 anos do Descobrimento da Madeira e do Porto Santo” și „PORTUGAL 2019”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 500 000 de monede

Data emiterii: semestrul II 2019

Portugalia

Obiectul comemorării: 500 de ani de la prima circumnavigare a Pământului, organizată și condusă de exploratorul și navigatorul portughez Fernando Magellan (în limba portugheză, Fernão de Magalhães)

Descriere: Expediția spaniolă către Indiile de Est a început în 1519 și s-a încheiat în 1522, având ca rezultat prima călătorie în jurul Pământului. Desenul prezintă efigia lui Fernando Magellan. În partea dreaptă, în semicerc, se află inscripția „CIRCUM NAVEGAÇÃO” (circumnavigare) și, dedesubt, inscripția „1519 FERNÃO DE MAGALHÃES”. În partea stângă, în arc de cerc, sunt gravate anul emiterii, „2019”, și denumirea țării emitente, „PORTUGAL”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 750 000 de monede

Data emiterii: semestrul II 2019

Malta

Obiectul comemorării: Natura și mediul

Descriere: Desenul a fost creat de un elev și redă un pom fructifer și o imagine stilizată a soarelui. În partea stângă jos se află denumirea țării emitente, „MALTA”, iar sub aceasta este gravat anul emiterii, „2019”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 320 000 de monede

Data emiterii: 21 octombrie 2019

Cetatea Vaticanului

Obiectul comemorării: Capela Sixtină – terminarea restaurării – 1994-2019

Descriere: Desenul prezintă Judecata de Apoi din Capela Sixtină. În partea stângă, în arc de cerc, este gravată denumirea țării emitente, „CITTÀ DEL VATICANO”. În partea dreaptă, în semicerc, figurează inscripțiile „CAPPELLA SISTINA – FINE DEI RESTAURI” și „1994-2019”. În dreapta apare simbolul monetăriei, „R”, iar în partea de jos, numele artistei, „D. LONGO”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 91 000 de monede

Data emiterii: 1 octombrie 2019

Franţa

Obiectul comemorării: Cea de-a 30-a aniversare a căderii Zidului Berlinului

Descriere: Căderea Zidului Berlinului a avut loc în urmă cu treizeci de ani. Dincolo de impactul asupra societății germane, a fost un eveniment care a avut consecințe pe plan mondial. La 9 noiembrie 1989, aceasta a marcat sfârșitul Războiului Rece și a anunțat o reconciliere după mai multe decenii de tensiuni la nivel internațional. În Europa, căderea Zidului Berlinului a reprezentat primul pas către reunificarea uneia dintre principalele țări ale Uniunii Europene. Această schimbare majoră s‑a concretizat ulterior în Tratatul de la Moscova, la care Franța a fost parte semnatară. Uniunea Europeană a întâmpinat atunci 16 milioane de noi cetățeni într-un singur an, fapt ce a generat efecte structurale și economice aproape echivalente celor ale aderării unei noi țări!
Desenul prezintă Zidul Berlinului, deschiderea din partea centrală a acestuia permițând trecerea porumbeilor (alegorii ale reconcilierii internaționale) și a mulțimii jubilante. Pe fundal este reprezentată Poarta Brandenburg, simbol prin excelență al Berlinului. Mențiunea „30 ans de la chute du Mur de Berlin/30 Jahre Mauerfall” este înscrisă pe o latură a zidului. În partea de jos a desenului este inscripționat anul emiterii, „2019”, iar în partea dreaptă apare codul țării emitente, „RF” (République française). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 10 milioane de monede

Data emiterii: octombrie 2019

Germania

Obiectul comemorării: Cea de-a 30-a aniversare a căderii Zidului Berlinului

Descriere: Căderea Zidului Berlinului a avut loc în urmă cu treizeci de ani. Dincolo de impactul asupra societății germane, a fost un eveniment care a avut consecințe pe plan mondial. La 9 noiembrie 1989, aceasta a marcat sfârșitul Războiului Rece și a anunțat o reconciliere după mai multe decenii de tensiuni la nivel internațional. În Europa, căderea Zidului Berlinului a reprezentat primul pas către reunificarea uneia dintre principalele țări ale Uniunii Europene. Această schimbare majoră s‑a concretizat ulterior în Tratatul de la Moscova, la care Franța a fost parte semnatară. Uniunea Europeană a întâmpinat atunci 16 milioane de noi cetățeni într-un singur an, fapt ce a generat efecte structurale și economice aproape echivalente celor ale aderării unei noi țări! Desenul prezintă Zidul Berlinului, deschiderea din partea centrală a acestuia permițând trecerea porumbeilor (alegorii ale reconcilierii internaționale) și a mulțimii jubilante. Pe fundal este reprezentată Poarta Brandenburg, simbol prin excelență al Berlinului. Mențiunea „30 Jahre Mauerfall” (30 de ani de la căderea Zidului Berlinului) este înscrisă pe o latură a zidului. În partea de jos a desenului este inscripționat anul emiterii, „2019”, iar în partea dreaptă apare codul țării emitente, „D”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 30 000 000 de monede

Data emiterii: septembrie/octombrie 2019

Finlanda

Obiectul comemorării: Constituția Finlandei

Descriere: Desenul prezintă trei câmpuri circulare unite în centru. Cele trei câmpuri reprezintă trias politica, separația puterilor în stat în trei ramuri diferite: puterea legislativă, puterea executivă și puterea judecătorească. Anul emiterii, „2019”, este înscris în centru, la stânga. Codul țării emitente, „FI”, și simbolul monetăriei se află în partea dreaptă jos. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 500 000 de monede

Data emiterii: septembrie/octombrie 2019

Luxemburg

Obiectul comemorării: 100 de ani de la adoptarea votului universal

Descriere: Moneda înfățișează, în partea stângă, efigia Alteței Sale Regale Marele Duce Henri, iar în partea dreaptă, o urnă de vot în care o mână introduce un buletin de vot. În partea de jos este înscrisă denumirea țării emitente, „LUXEMBOURG”. În partea de sus, în arc de cerc, se află inscripția „Centenaire du suffrage universel” (Centenarul votului universal) și, mai jos, inscripția „1919-2019”, cel de-al doilea an reprezentând anul emiterii. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 500 000 de monede

Data emiterii: septembrie 2019

Letonia

Obiectul comemorării: Motivul soarelui care răsare

Descriere: Moneda este dedicată istoricului stemei Letoniei și prezintă motivul soarelui care răsare. Acesta a fost inițial inclus în propunerea de desen pentru simbolul Letoniei autonome, creat de artistul Ansis Cīrulis în 1917. Ulterior, acest motiv a devenit unul dintre elementele de bază ale stemei Letoniei. Motivul soarelui care răsare a fost utilizat de artistul Ansis Cīrulis și anterior, pe blazonul pușcașilor letoni și în alte opere ale sale. După fondarea Republicii Letonia în 1918, variații ale motivului respectiv au apărut în toate propunerile de desen pentru stemele noului stat. Stema Letoniei a fost adoptată oficial în 1921. Desenul prezintă motivul soarelui care răsare, în centrul căruia se află literele B și L stilizate – abrevieri ale cuvintelor „Brīvā Latvija” (Letonia liberă). Pe monedă figurează și inscripția„UZLECOŠĀ SAULE” (Soarele care răsare), denumirea țării emitente, „LATVIJA”, și anul emiterii, „2019”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 307 000 de monede

Data emiterii: trimestrul III 2019

San Marino

Obiectul comemorării: 550 de ani de la moartea lui Filippo Lippi

Descriere: Moneda redă, în centru, Fecioara cu pruncul, detaliu din opera lui Filippo Lippi „Fecioara cu pruncul și doi îngeri”; în partea de sus se află inscripțiile „SAN MARINO” și „FILIPPO LIPPI”, iar în partea stângă, anul „1469” și litera „R”, simbolul monetăriei din Roma. În partea stângă jos sunt gravate inițialele artistei Maria Angela Cassol, „M.A.C”, iar în centru este inscripționat anul „2019”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 60 500 de monede

Data emiterii: septembrie 2019

Malta

Obiectul comemorării: Sit al patrimoniul mondial UNESCO – Templele preistorice de la Ta’ Haġrat

Descriere: Desenul prezintă templul preistoric de la Ta’ Haġrat, situat în Mġarr, un mic sat din nord-vestul Maltei. Templul este format din două structuri, cea mai mare datând din perioada 3600-3200 î. Hr. Templul are o intrare monumentală, care este caracteristica sa distinctivă. În partea de sus a desenului apare inscripția „TA’HAĠRAT TEMPLES 3600-3000 BC”, iar în partea de jos figurează denumirea țării emitente, „MALTA”, și anul emiterii, „2019”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 320 000 de monede

Data emiterii: iulie 2019

Estonia

Obiectul comemorării: Cea de-a 150-a aniversare a Festivalului cântecului

Descriere: Desenul este inspirat de procesiunea Sărbătorii cântecului, care se deplasează precum valurile mării, în urale de mândrie și bucurie și într-o adevărată paradă a portului național. Elementele grafice reunesc muzica, costumele naționale și diferitele locuri de desfășurare a grandioasei și impresionantei Sărbători a cântecului celebrate de națiune la malul mării. Desenul prezintă, de asemenea, primele note din imnul național al Estoniei și, în partea de jos, textul „Laulupidu 150” (Sărbătoarea cântecului 150). În partea de sus este înscris anul emiterii, „2019”, iar dedesubt, denumirea țării emitente, „EESTI”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 milion de monede

Data emiterii: iunie 2019

Grecia

Obiectul comemorării: 150 de ani de la moartea lui Andreas Kalvos

Descriere: Născut în Zante, Andreas Kalvos (1792-1869) este unul dintre cei mai importanți poeți greci moderni. Combinând o educație neoclasică solidă cu idealurile înalte ale romantismului, el a exprimat, într-o greacă demotică arhaizantă, atât ideile revoluționare ale timpului său, cât și viziunea sa personală. Pe fața națională a monedei este ilustrat un portret al lui Andreas Kalvos. De-a lungul marginii interioare, în partea stângă, apare inscripția „ANDREAS KALVOS 1792-1869”, alături de anul baterii monedelor și o palmetă (simbolul monetăriei grecești); de-a lungul marginii interioare, la dreapta, figurează mențiunea „REPUBLICA ELENĂ”. De asemenea, în partea dreaptă este vizibilă monograma artistului (George Stamatopoulos). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 750 000 de monede

Data emiterii: iunie 2019

Grecia

Obiectul comemorării: 100 de ani de la nașterea lui Manolis Andronicos

Descriere: Manolis Andronicos (1919-1992) a fost unul dintre cei mai mari arheologi ai Greciei. Descoperirea mormintelor regale la Vergina, în 1977, a scos la suprafață obiecte de mare rafinament care atestă splendoarea civilizației macedonene antice. Desenul înfățișează un portret al lui Manolis Andronicos. De-a lungul marginii interioare, în partea stângă, apare inscripția „MANOLIS ANDRONICOS 1919-1992”, alături de anul baterii monedelor și o palmetă (simbolul monetăriei grecești); de-a lungul marginii interioare, la dreapta, figurează mențiunea „REPUBLICA ELENĂ”. De asemenea, în partea dreaptă este vizibilă monograma artistului (George Stamatopoulos). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 750 000 de monede

Data emiterii: iunie 2019

Monaco

Obiectul comemorării: Cea de-a 200-a aniversare a înscăunării Prințului Honoré al V-lea

Descriere: Desenul prezintă efigia Prințului Honoré al V-lea. În partea stângă se află inscripția „HONORÉ V”, iar în partea dreaptă, denumirea țării emitente, „MONACO”. În partea de jos, în semicerc, este gravată inscripția „1819 — Avènement — 2019”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 15 000 de monede

Data emiterii: iunie 2019

Franţa

Obiectul comemorării: Cea de-a 60-a aniversare a personajului Asterix

Descriere: Timp de 60 de ani, Asterix a reprezentat un personaj emblematic al culturii franceze. Creat în 1959 de scenaristul René Goscinny și de caricaturistul Albert Uderzo, acest personaj întruchipează inteligența și perspicacitatea francezilor prin identitatea sa galică. În afară de componenta artistică, prin faptul că a ilustrat societatea contemporană cu umor, Asterix a câștigat o mare notorietate internațională timp de mulți ani. Încă de la început, aventurile lui Asterix au fost traduse în toate limbile Uniunii Europene, bucurându-se de un succes răsunător. De exemplu, reputația lui Asterix este deopotrivă de solidă în Germania și în Franța. De asemenea, personajul și-a creat, de mulți ani, un bun renume în Regatul Unit, Țările de Jos, Spania, Portugalia, Italia și Scandinavia. Dincolo de personajul emblematic al culturii franceze pe care îl reprezintă, Asterix a devenit o adevărată imagine a celei de-a noua arte europene. Desenul îl prezintă pe Asterix din profil, purtând celebrul coif înaripat, înconjurat de lauri și de inscripții romane care fac trimitere la cei 60 de ani de existență ai săi. În partea de sus apare inscripția „ASTÉRIX”, iar dedesubt figurează inițialele „RF” (République française) ale țării emitente. Anul emiterii, „2019”, este înscris în partea de jos, alături de simbolul monetăriei franceze și de marca gravorului. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 310 000 de monede

Data emiterii: mai 2019

Slovacia

Obiectul comemorării: Cea de-a 100-a comemorare a decesului lui Milan Rastislav Štefánik

Descriere: Desenul înfățișează portretul lui Milan Rastislav Štefánik, una dintre cele mai importante figuri din istoria Slovaciei. În partea stângă a portretului figurează data nașterii lui Štefánik, „1880”, și data decesului său, „1919”, prima aflându-se deasupra celei de-a doua. În partea interioară a monedei, la stânga, apar, în arc de cerc, numele „MILAN RASTISLAV ŠTEFÁNIK” și denumirea țării emitente, „SLOVENSKO”. Anul emiterii, „2019”, este gravat între portret și partea dreaptă. Sub acest an, sunt inscripționate literele stilizate „PV”, reprezentând inițialele autorului, Peter Valach, iar sub acestea este redat simbolul monetăriei din Kremnica (Mincovňa Kremnica), format din literele „MK” plasate între două ștanțe. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 milion de monede

Data emiterii: aprilie 2019

San Marino

Obiectul comemorării: Comemorarea a 500 de ani de la moartea lui Leonardo da Vinci

Descriere: Moneda prezintă, în centrul său, un înger pictat de Leonardo da Vinci, detaliu din tabloul „Botezul lui Hristos”; de-a lungul cercului interior, în partea stângă apare inscripția „SAN MARINO”, iar în partea dreaptă, textul „1519 Leonardo 2019”; la stânga se află inițialele autoarei Uliana Pernazza, „UP”, și, în dreapta jos, litera „R”, simbolul monetăriei din Roma. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 60 500 de monede

Data emiterii: aprilie 2019

Andorra

Obiectul comemorării: Finalele Cupei Mondiale de Schi 2019

Descriere: Finalele Cupei Mondiale de Schi 2019 au avut loc în Principatul Andorra în perioada 11-17 martie 2019. Cu ocazia acestui eveniment, Principatul Andorra a găzduit una dintre cele mai importante competiții de schi alpin din lume. Pentru Principatul Andorra, aceasta a reprezentat cel mai prestigios eveniment în domeniul sporturilor de iarnă organizat vreodată în țară și un punct de cotitură în traiectoria țării ca destinație sportivă. Desenul de pe monedă prezintă în prim-plan un schior alunecând pe o pistă. Pe fundal, patru linii curbe, care pornesc de la sigla oficială a acestor Finale ale Cupei Mondiale de Schi, reprezintă pistele pe care s-a desfășurat concursul. Câțiva fulgi de zăpadă completează desenul, alături de inscripția „FINALS DE LA COPA DEL MÓN D’ESQUÍ ANDORRA 2019” (Finalele Cupei Mondiale de Schi 2019 Andorra). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 60 000 de monede

Data emiterii: martie 2019

Cetatea Vaticanului

Obiectul comemorării: Cea de-a 90-a aniversare a înființării Statului Cetății Vaticanului

Descriere: Desenul redă un portret al Papei Pius al XI-lea (suveran al statului în 1929) și complexul Lateran din Roma. În partea de sus, de la stânga la dreapta, în semicerc, este inscripționată denumirea țării eminente, „STATO DELLA CITTÀ DEL VATICANO”. În partea de jos sunt gravați anii „1929” și „2019”, iar dedesubt, numele artistului, „FUSCO”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 91 000 de monede

Data emiterii: martie 2019

Spania

Obiectul comemorării: Siturile patrimoniului cultural și natural mondial UNESCO – Partea veche a orașului Avila și bisericile sale situate extra muros

Descriere: Orașul Avila, care este înconjurat de cele mai bine conservate fortificații din Spania, a păstrat austeritatea și puritatea stilului medieval. Moneda reproduce în partea centrală un detaliu al acestor fortificații. În partea de sus, în arc de cerc figurează denumirea „ESPAÑA”, anul emiterii, „2019”, și simbolul monetăriei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 milion de monede

Data emiterii: februarie 2019

Irlanda

Obiectul comemorării: Aniversarea a 100 de ani de la înființarea Dáil Éireann (parlamentul irlandez)

Descriere: Desenul redă prima ședință a Dáil Éireann în Sala Rotundă. Guvernarea națiunii irlandeze a început la 21 ianuarie, iar ședința s-a desfășurat în întregime în limba irlandeză pentru a marca caracterul simbolic al reuniunii. Marea Sală Rotundă de la Mansion House este reprezentată în arc de cerc deasupra vastei congregații a primului Dáil ales al națiunii. Cuvintele „An Chéad Dáil” din centrul desenului, alături de anul „1919” în partea de sus, sunt înscrise cu caractere unciale tradiționale. În partea de jos sunt gravate denumirea țării și anul emiterii, „ÉIRE 2019”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 milion de monede

Data emiterii: ianuarie 2019

Germania

Obiectul comemorării: Celebrarea a 70 de ani de la înființarea Bundesratului

Descriere: Moneda redă, cu mare precizie și finețe, clădirea Bundesratului. În jumătatea superioară a cercului interior al monedei sunt inscripționate simbolul monetăriei respective („A”, „D”, „F”, „G” sau „J”), inițialele artistului și anul „2019”. În jumătatea inferioară sunt gravate denumirea „BUNDESRAT” și codul țării emitente (Germania), „D”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 30 de milioane de monede

Data emiterii: ianuarie 2019

Italia

Obiectul comemorării: 500 de ani de la moartea lui Leonardo da Vinci

Descriere: Pe monedă este reprodus un detaliu al picturii „Dama con l’ermellino” (Dama cu hermină) de Leonardo da Vinci (Muzeul Național din Cracovia). În partea stângă figurează inscripția „LEONARDO”, inițialele autoarei Maria Angela Cassol, „M.A.C.” și codul „RI”, acronimul Republicii Italiene; în partea dreaptă sunt gravate simbolul monetăriei din Roma, litera „R”, și datele „1519-2019”, reprezentând anul morții lui Leonardo și, respectiv, anul emiterii monedei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 3 milioane de monede

Data emiterii: ianuarie 2019

Luxemburg

Obiectul comemorării: Aniversarea a 100 de ani de la urcarea pe tron a Marii Ducese Charlotte

Descriere: Moneda înfățișează, în partea stângă, efigia Alteței Sale Regale Marele Duce Henri, iar în partea dreaptă, efigia Marii Ducese Charlotte. În partea de jos este inscripționată denumirea țării emitente, „LUXEMBOURG”, dedesubtul căreia apare anul emiterii, „2019”. În partea de sus, în semicerc deasupra efigiilor, se află inscripția „Centenaire de l’accession au trône de la Grande-Duchesse Charlotte” (Centenarul urcării pe tron a Marii Ducese Charlotte). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 500 000 de monede

Data emiterii: ianuarie 2019

Belgia

Obiectul comemorării: Împlinirea a 450 de ani de la moartea lui Pieter Bruegel cel Bătrân

Descriere: În cercul interior al monedei figurează portretul celebrului artist belgian Pieter Bruegel cel Bătrân, împreună cu un tablou pe șevalet. Deasupra acestuia sunt inscripționate numele „P. BRUEGEL”, anul 1569, însoțit de un obelisc discret care face trimitere la anul morții, precum și anul emiterii, 2019. Întrucât Monetăria Regală din Țările de Jos va bate monedele, simbolul monetăriei din Utrecht, caduceul zeului Mercur, este prezent în partea stângă, alături de marca directorului monetăriei din Belgia, stema localității Herzele, și codul țării, „BE”. Inițialele „LL”, care fac referire la graficianul monedei, Luc Luycx, se află în partea dreaptă. De-a lungul marginii părții centrale a monedei, o serie de puncte mici formează un cerc. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 155 000 de monede

Data emiterii: ianuarie 2019

Belgia

Obiectul comemorării: A 25-a aniversare a Institutului Monetar European (IME)

Descriere: În partea dreaptă a cercului interior al monedei figurează portretul lui Alexandre Lamfalussy, primul președinte al IME, iar în partea de jos este inscripționat numele acestuia. Abrevierea „EMI” apare în plan central, la stânga, deasupra acesteia fiind gravat anul 1994, care face trimitere la data înființării Institutului și la numirea lui Lamfalussy în funcția de prim președinte al acestuia. Sub abrevierea „EMI” sunt reprezentate mai multe monede care cad unele peste altele, cu inscripțiile „€”, „ECU” și „BEF” dispuse de sus în jos. Fiind vorba despre o emisiune belgiană, s-a ales abrevierea fostei monede naționale a Belgiei, „BEF”. Scopul acestei reprezentări este acela de a simboliza tranziția de la monedele naționale la o monedă unică europeană, euro, deoarece obiectivul principal al IME a fost crearea Sistemului European al Băncilor Centrale, inclusiv a BCE și a noii monede. În partea superioară stângă a monedei figurează inscripția „European Monetary Institute” (Institutul Monetar European). Întrucât Monetăria Regală din Țările de Jos va bate monedele, simbolul monetăriei din Utrecht, caduceul zeului Mercur, este prezent în partea stângă, alături de marca directorului monetăriei din Belgia, stema localității Herzele. Codul țării emitente, „BE”, și anul emiterii, „2019”, se află în partea de jos. Inițialele „LL”, care fac referire la graficianul monedei, Luc Luycx, figurează în partea dreaptă. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 155 000 de monede

Data emiterii: ianuarie 2019