Αναμνηστικά κέρματα των 2 ευρώ - 2019

Οι περιγραφές στη σελίδα αυτή προέρχονται από την Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, συνεπώς, ενδέχεται να παρουσιάζουν μικρές διαφορές σε σχέση με άλλες πληροφορίες που δημοσιεύονται στον παρόντα δικτυακό τόπο.

Ισπανία

Σχέδιο αναμνηστικού κέρματος των 2 ευρώ

Θέμα: Μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Unesco: η παλιά πόλη της Avila και οι εκτός των τειχών εκκλησίες της

Περιγραφή: Η πόλη της Avila, η οποία περιβάλλεται από τα καλύτερα διατηρημένα τείχη στην Ισπανία, διατηρεί το λιτό και αμιγές μεσαιωνικό ύφος της. Στο κέντρο του κέρματος απεικονίζεται λεπτομέρεια από τα τείχη της Avila. Στο επάνω μέρος, σε κυκλική διάταξη, αναγράφονται η λέξη «ESPAÑA», το έτος έκδοσης «2019» και το σήμα του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Φεβρουάριος 2019


Γαλλία

Σχέδιο αναμνηστικού κέρματος των 2 ευρώ

Θέμα: 30 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Περιγραφή: Πριν από τριάντα χρόνια έπεσε το Τείχος του Βερολίνου. Πέρα από τον αντίκτυπο που είχε στη γερμανική κοινωνία, ήταν ένα γεγονός με παγκόσμιες συνέπειες. Στις 9 Νοεμβρίου 1989 το γεγονός αυτό σηματοδότησε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και προανήγγειλε τον κατευνασμό μετά από αρκετές δεκαετίες διεθνών εντάσεων. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτέλεσε το πρώτο βήμα για την επανένωση μίας από τις ηγέτιδες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η σημαντική αλλαγή έγινε στη συνέχεια πράξη με τη Συνθήκη της Μόσχας, της οποίας η Γαλλία ήταν συμβαλλόμενο μέρος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποδέχθηκε τότε 16 εκατομμύρια νέους πολίτες μέσα σε ένα μόνο έτος, γεγονός το οποίο είχε σχεδόν τις ίδιες επιδράσεις σε διαρθρωτικό και οικονομικό επίπεδο όπως η ένταξη μιας νέας χώρας!
Στο κέρμα αναπαριστάται το Τείχος του Βερολίνου, ανοικτό στο κέντρο του, από το οποίο περνούν περιστέρια (αλληγορία του διεθνούς κατευνασμού) και το ενθουσιώδες πλήθος. Στο βάθος αναπαριστάται η Πύλη του Βρανδεμβούργου, το κατεξοχήν σύμβολο του Βερολίνου. Στη μία πλευρά του τείχους αναγράφεται η ένδειξη «30 ans de la chute du Mur de Berlin/30 Jahre Mauerfall» (30 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου). Στο κάτω μέρος του κέρματος αναγράφεται το έτος έκδοσης, «2019», και στα δεξιά του η ένδειξη της χώρας έκδοσης, «RF» [που αντιστοιχεί στο «République française» (Γαλλική Δημοκρατία)]. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 10.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2019


Ιρλανδία

Σχέδιο αναμνηστικού κέρματος των 2 ευρώ

Θέμα: 100 χρόνια από την ίδρυση της Dáil Éireann (Ιρλανδική Βουλή των Αντιπροσώπων)

Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει την πρώτη συνεδρίαση της Dáil Éireann (Ιρλανδική Βουλή των Αντιπροσώπων) στη στρογγυλή αίθουσα. Η διακυβέρνηση του ιρλανδικού έθνους άρχισε την 21η Ιανουαρίου και η συνεδρίαση διεξήχθη εξ ολοκλήρου στην ιρλανδική γλώσσα για να σηματοδοτηθεί ο συμβολικός χαρακτήρας της. Η μεγάλη στρογγυλή αίθουσα του Mansion House διαγράφεται σαν τόξο πάνω από το πλήθος των συναθροισμένων για την πρώτη εκλεγμένη Βουλή των Αντιπροσώπων του έθνους. Οι λέξεις «An Chéad Dáil» αναγράφονται στο κέντρο του κέρματος, μαζί με το έτος «1919» στην κορυφή, με παραδοσιακή στρογγυλή γραμματοσειρά. Στο κάτω μέρος αναγράφονται το όνομα της χώρας και το έτος έκδοσης «ÉIRE 2019». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2019


Γερμανία

Σχέδιο αναμνηστικού κέρματος των 2 ευρώ

Θέμα: 70ή επέτειος από την ίδρυση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου («Bundesrat»)

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται ανάγλυφα με εξαιρετική λεπτομέρεια και μεγάλη ακρίβεια το κτίριο που στεγάζει το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο. Στο επάνω μισό μέρος του κέρματος εμφαίνονται το διακριτικό σήμα του αντίστοιχου νομισματοκοπείου («A», «D», «F», «G» ή «J»), τα αρχικά του καλλιτέχνη και το έτος «2019». Στο κάτω μισό μέρος του κέρματος περιλαμβάνονται η ένδειξη «BUNDESRAT» και ο κωδικός της χώρας έκδοσης «D» (Γερμανία). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 30.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2019


Ιταλία

Σχέδιο αναμνηστικού κέρματος των 2 ευρώ

Θέμα: 500 χρόνια από τον θάνατο του Leonardo da Vinci

Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει λεπτομέρεια του πίνακα ζωγραφικής «Dama con l’ermellino» (Η κυρία με την ερμίνα) του Leonardo da Vinci (Εθνικό Μουσείο της Κρακοβίας). Στα αριστερά εμφαίνεται η επιγραφή «LEONARDO», τα αρχικά της χαράκτριας, Maria Angela Cassol «MAC» και το λογότυπο «RI», αρκτικόλεξο της Ιταλικής Δημοκρατίας· δεξιά αναγράφονται το σήμα του νομισματοκοπείου της Ρώμης, «R», και οι ημερομηνίες «1519-2019», το έτος θανάτου του Leonardo και το έτος έκδοσης του κέρματος, αντίστοιχα. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 3.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2019


Λουξεμβούργο

Σχέδιο αναμνηστικού κέρματος των 2 ευρώ

Θέμα: Η 100ή επέτειος από την ενθρόνιση της Μεγάλης Δούκισσας Καρλόττας

Περιγραφή: Στο αριστερό μέρος του κέρματος απεικονίζεται η προτομή της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου και στο δεξιό μέρος η προτομή της Μεγάλης Δούκισσας Καρλόττας. Στο κάτω μέρος αναγράφεται η χώρα έκδοσης «LUXEMBOURG» και από κάτω το έτος έκδοσης «2019». Στο επάνω μέρος, σε ημικύκλιο γύρω από τις προτομές, υπάρχει η επιγραφή «Centenaire de l’accession au trône de la Grande-Duchesse Charlotte» (Εκατονταετηρίδα από την ενθρόνιση της Μεγάλης Δούκισσας Καρλόττας). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2019


Βέλγιο

Σχέδιο αναμνηστικού κέρματος των 2 ευρώ

Θέμα: 450 χρόνια από τον θάνατο του Pieter Bruegel του πρεσβύτερου

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται προσωπογραφία του γνωστού Βέλγου καλλιτέχνη Pieter Bruegel του πρεσβύτερου, καθώς και ένας πίνακας ζωγραφικής πάνω σε καβαλέτο. Πάνω από την αναπαράσταση αυτή, εμφανίζεται το όνομα «P. BRUEGEL», το έτος «1959» και ένας μικρός οβελίσκος που αναφέρεται στη χρονολογία θανάτου, καθώς και το έτος έκδοσης «2019». Δεδομένου ότι η κοπή των κερμάτων θα πραγματοποιηθεί από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο των Κάτω Χωρών, στο αριστερό μέρος εμφανίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου της Ουτρέχτης, το κηρύκειο του Ερμή, το σήμα του διευθυντή του βελγικού νομισματοκοπείου, ο θυρεός του δήμου Herzele, καθώς και η ένδειξη της χώρας έκδοσης «BE». Τα αρχικά «LL» του σχεδιαστή του κέρματος, κ. Luc Luycx, αναγράφονται στα δεξιά. Τέλος, στο εσωτερικό μέρος σχηματίζεται ένας κύκλος από μικρές κουκίδες. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 155.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2019


Βέλγιο

Σχέδιο αναμνηστικού κέρματος των 2 ευρώ

Θέμα: 25η επέτειος του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (ΕΝΙ)

Περιγραφή: Στο κέρμα, στα δεξιά, απεικονίζεται προσωπογραφία του Alexandre Lamfalussy, του πρώτου προέδρου του ENI (European Monetary Institute - EMI), κάτω από την οποία αναγράφεται το όνομά του. Αριστερά, στο κέντρο, εμφανίζεται το αρκτικόλεξο «EMI» (ENI) και, από πάνω, το έτος «1994», που αναφέρεται στη χρονολογία κατά την οποία συστάθηκε το ίδρυμα και ορίστηκε ως πρώτος πρόεδρός του ο Lamfalussy. Κάτω από το αρκτικόλεξο «EMI» απεικονίζονται διάφορα κέρματα να πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο, με την ένδειξη «€», «ECU» και «BEF» από επάνω προς τα κάτω. Δεδομένου ότι πρόκειται για έκδοση του Βελγίου, επιλέχθηκε η ένδειξη «BEF», που αποτελεί το αρκτικόλεξο του πρώην εθνικού νομίσματος. Η αναπαράσταση αυτή έχει ως σκοπό να συμβολίσει τη μετάβαση από τα εθνικά νομίσματα σε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, το ευρώ, καθώς βασικός στόχος του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος ήταν η θέσπιση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του νέου νομίσματος. Στο πάνω μέρος της αριστερής πλευράς του κέρματος εμφανίζεται η επιγραφή «European Monetary Institute». Δεδομένου ότι η κοπή των κερμάτων θα πραγματοποιηθεί από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο των Κάτω Χωρών, στο αριστερό μέρος εμφανίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου της Ουτρέχτης, το κηρύκειο του Ερμή, το σήμα του διευθυντή του βελγικού νομισματοκοπείου, καθώς και ο θυρεός του δήμου Herzele. Στο κάτω μέρος εμφανίζεται η ένδειξη της χώρας έκδοσης «BE» και το έτος έκδοσης «2019». Τα αρχικά «LL» του σχεδιαστή του κέρματος, κ. Luc Luycx, αναγράφονται στα δεξιά. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 155.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2019