Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Αναμνηστικά κέρματα των 2 ευρώ - 2019

Οι περιγραφές στη σελίδα αυτή προέρχονται από την Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, συνεπώς, ενδέχεται να παρουσιάζουν μικρές διαφορές σε σχέση με άλλες πληροφορίες που δημοσιεύονται στον παρόντα δικτυακό τόπο.

Ανδόρα

Θέμα: 600ή επέτειος του Συμβουλίου της Γης

Περιγραφή: Το σχέδιο είναι αφιερωμένο στην 600ή επέτειο από τη δημιουργία του Consell de la Terra (Συμβούλιο της Γης). Το Συμβούλιο της Γης ήταν όργανο εκπροσώπησης που δημιουργήθηκε το 1419 και αποτελούσε προκάτοχο του Consell General (Γενικό Συμβούλιο), του κοινοβουλίου της Ανδόρας. Το σχέδιο απεικονίζει το πάνω τμήμα της πύλης εισόδου του Casa de la Vall (της πρώην έδρας του κοινοβουλίου), μαζί με το θυρεό της χώρας και ένα τμήμα παραθύρου πάνω από αυτό. Δύο συμπαγείς ομάδες ανθρώπινων προσώπων εκατέρωθεν του σχεδίου, σαν να επρόκειτο για πέτρες του κτιρίου, συμβολίζουν τη συνοχή των κατοίκων της Ανδόρας ως κοινωνικού συνόλου με ενιαία ιστορία, θεσμούς και αξίες.
Το σχέδιο συμπληρώνεται από την επιγραφή «600 ANYS DEL CONSELL DE LA TERRA» (600ή επέτειος του Συμβουλίου της Γης) στην κορυφή και από το όνομα της χώρας έκδοσης «ANDORRA» και των δύο ετών «1419» και «2019» στο μέσον του αριθμού «600» στο κάτω μέρος. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 60.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: δ’ τρίμηνο του 2019

Εσθονία

Θέμα: 100ή επέτειος του Πανεπιστημίου του Tartu

Περιγραφή: Το κέρμα θα σηματοδοτήσει την 100ή επέτειο της ίδρυσης του Πανεπιστημίου του Tartu ως πρώτου πανεπιστημίου εσθονικής γλώσσας. Το πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1632 από τον βασιλιά της Σουηδίας Γουστάβο Β' Αδόλφο και είναι ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια της βόρειας και ανατολικής Ευρώπης. Το 1919 έγινε το πρώτο πανεπιστήμιο εσθονικής γλώσσας. Το σχέδιο απεικονίζει το κύριο κτίριο του πανεπιστημίου. Αναγράφονται επίσης οι επιγραφές «RAHVUSÜLIKOOL 100» (εθνικό πανεπιστήμιο 100) και «UNIVERSITAS TARTUENSIS», το έτος «1632», η χώρα έκδοσης «EESTI» και το έτος έκδοσης «2019». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριο κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Νοέμβριος 2019

Σλοβενία

Θέμα: 100ή επέτειος της ίδρυσης του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνας

Περιγραφή: Στο κέντρο του κέρματος απεικονίζεται ο λογότυπος του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνας. Στο αριστερό μέρος, η πρόσοψη του Πανεπιστημίου πάνω από το συμπαγές τετράγωνο του λογοτύπου αντικαθίσταται από την επιγραφή «100 LET UNIVERZE V LJUBLJANI». Το φόντο του σχεδίου είναι ανάγλυφο, ώστε να αναδεικνύει εντονότερα την επιγραφή με το συμπαγές τετράγωνο. Στο κάτω δεξιό μέρος, αναγράφεται η ένδειξη «SLOVENIJA 2019». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριο κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: δ’ τρίμηνο του 2019

Λιθουανία

Θέμα: Sutartinės (λιθουανικά πολυφωνικά τραγούδια, τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Unesco για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας)

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζονται γραμμικά μοτίβα που συμβολίζουν τις πολυφωνικές μελωδίες της μοναδικής λιθουανικής κληρονομιάς – τα λαϊκά τραγούδια sutartinės. Οι γραμμές αυτές πλαταίνουν και στενεύουν, περιστρεφόμενες σε μια σπείρα διακοσμημένη με διάφορα μικροσκοπικά γεωμετρικά σχήματα και αναπαραστάσεις από τη φύση. Η ένδειξη της χώρας έκδοσης «LIETUVA», καθώς και η ένδειξη «SUTARTINĖS» (λιθουανικά πολυφωνικά τραγούδια), όπως και το έτος έκδοσης «2019», απεικονίζονται σε ημικυκλική διάταξη. Στο κέρμα απεικονίζεται επίσης το διακριτικό του νομισματοκοπείου της Λιθουανίας. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: γ’ τρίμηνο του 2019

Λιθουανία

Θέμα: Σαμογιτία (εθνογραφικές περιοχές της Λιθουανίας)

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται αρκούδα που στέκεται στα πίσω πόδια της και φέρει περιλαίμιο με κρίκο για το πέρασμα αλυσίδας. Η παράσταση αυτή περιλαμβάνεται στο εθνόσημο της Σαμογιτία από τον 16ο αιώνα. Η αρκούδα τοποθετείται πάνω σε αιγίδα, στο επάνω μέρος της οποίας εφάπτεται στέμμα· την αιγίδα κρατούν ένας στρατιώτης με πανοπλία (σύμβολο θάρρους, θυσίας και πατριωτισμού) και μία θεά με μια άγκυρα (σύμβολο ελπίδας). Από κάτω αναγράφεται η φράση «PATRIA UNA» (μία πατρίδα). Η σύνθεση περιβάλλεται από τις ενδείξεις «LIETUVA» (Λιθουανία) και «ŽEMAITIJA» (Σαμογιτία), το έτος έκδοσης «2019» και το διακριτικό του νομισματοκοπείου της Λιθουανίας. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: γ’ τρίμηνο του 2019

Πορτογαλία

Θέμα: 600 χρόνια από την ανακάλυψη του Αρχιπελάγους της Μαδέρας από τους Πορτογάλους θαλασσοπόρους Bartolomeu Perestrelo και Tristão Vaz

Περιγραφή: Το γεγονός, γνωστό ως η πρώτη πορτογαλική γεωγραφική ανακάλυψη, αποτέλεσε ορόσημο για την εδραίωση της Πορτογαλίας ως θαλάσσιας δύναμης και υπήρξε η απαρχή της πορτογαλικής Εποχής των Ανακαλύψεων (1418-1522). Στο κέρμα απεικονίζονται το Αρχιπέλαγος της Μαδέρας και το νησί Πόρτο Σάντο. Σε ημικυκλική διάταξη αναγράφονται οι ενδείξεις «600 anos do Descobrimento da Madeira e do Porto Santo» και «PORTUGAL 2019». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: β’ εξάμηνο του 2019

Πορτογαλία

Θέμα: 500 χρόνια από τον πρώτο περίπλου της Γης υπό την οργάνωση και καθοδήγηση του Πορτογάλου εξερευνητή και θαλασσοπόρου Φερδινάνδου Μαγγελάνου (Fernão de Magalhães)

Περιγραφή: Η ισπανική αποστολή στις Ανατολικές Ινδίες ξεκίνησε το 1519 και έληξε το 1522 και είχε ως αποτέλεσμα την πραγματοποίηση του πρώτου περίπλου της Γης. Στο κέρμα απεικονίζεται προσωπογραφία του Φερδινάνδου Μαγγελάνου. Στη δεξιά πλευρά, αναγράφεται ημικυκλικά η φράση «CIRCUM NAVEGAÇÃO» (περίπλους) και από κάτω η επιγραφή «1519 FERNÃO DE MAGALHÃES». Στην αριστερή πλευρά, σε ημικυκλική διάταξη, αναγράφεται το έτος έκδοσης «2019» και η ονομασία της χώρας έκδοσης «PORTUGAL». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 750.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: β’ εξάμηνο του 2019

Μάλτα

Θέμα: Φύση και περιβάλλον

Περιγραφή: Το σχέδιο είναι δημιουργία ενός μαθητή και απεικονίζει ένα οπωροφόρο δένδρο και μια στιλιζαρισμένη αναπαράσταση του ήλιου. Στο κάτω αριστερό μέρος αναγράφεται η ονομασία της χώρας έκδοσης «MALTA» και από κάτω το έτος έκδοσης «2019». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 320.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: 21 Οκτωβρίου 2019

Πόλη του Βατικανού

Θέμα: Cappella Sistina — Αποπεράτωση των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης 1994-2019

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται η Δευτέρα Παρουσία όπως αναπαριστάται στην Cappella Sistina. Στο αριστερό μέρος, αναγράφεται σε ημικυκλική διάταξη η χώρα έκδοσης «CITTÀ DEL VATICANO». Δεξιά, σε ημικύκλιο, αναγράφονται οι ενδείξεις «CAPPELLA SISTINA – FINE DEI RESTAURI» και «1994-2019». Στη δεξιά πλευρά αναγράφεται το διακριτικό του νομισματοκοπείου «R» και στο κάτω μέρος το όνομα της καλλιτέχνιδος «D. LONGO». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 91.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: 1η Οκτωβρίου 2019

Γαλλία

Θέμα: 30 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Περιγραφή: Πριν από τριάντα χρόνια έπεσε το Τείχος του Βερολίνου. Πέρα από τον αντίκτυπο που είχε στη γερμανική κοινωνία, ήταν ένα γεγονός με παγκόσμιες συνέπειες. Στις 9 Νοεμβρίου 1989 το γεγονός αυτό σηματοδότησε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και προανήγγειλε τον κατευνασμό μετά από αρκετές δεκαετίες διεθνών εντάσεων. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτέλεσε το πρώτο βήμα για την επανένωση μίας από τις ηγέτιδες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η σημαντική αλλαγή έγινε στη συνέχεια πράξη με τη Συνθήκη της Μόσχας, της οποίας η Γαλλία ήταν συμβαλλόμενο μέρος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποδέχθηκε τότε 16 εκατομμύρια νέους πολίτες μέσα σε ένα μόνο έτος, γεγονός το οποίο είχε σχεδόν τις ίδιες επιδράσεις σε διαρθρωτικό και οικονομικό επίπεδο όπως η ένταξη μιας νέας χώρας!
Στο κέρμα αναπαριστάται το Τείχος του Βερολίνου, ανοικτό στο κέντρο του, από το οποίο περνούν περιστέρια (αλληγορία του διεθνούς κατευνασμού) και το ενθουσιώδες πλήθος. Στο βάθος αναπαριστάται η Πύλη του Βρανδεμβούργου, το κατεξοχήν σύμβολο του Βερολίνου. Στη μία πλευρά του τείχους αναγράφεται η ένδειξη «30 ans de la chute du Mur de Berlin/30 Jahre Mauerfall» (30 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου). Στο κάτω μέρος του κέρματος αναγράφεται το έτος έκδοσης, «2019», και στα δεξιά του η ένδειξη της χώρας έκδοσης, «RF» [που αντιστοιχεί στο «République française» (Γαλλική Δημοκρατία)]. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 10 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2019

Γερμανία

Θέμα: 30ή επέτειος της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου

Περιγραφή: Πριν από τριάντα χρόνια έπεσε το Τείχος του Βερολίνου. Πέρα από τον αντίκτυπο που είχε στη γερμανική κοινωνία, ήταν ένα γεγονός με παγκόσμιες συνέπειες. Στις 9 Νοεμβρίου 1989 το γεγονός αυτό σηματοδότησε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και προανήγγειλε τον κατευνασμό μετά από αρκετές δεκαετίες διεθνών εντάσεων. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτέλεσε το πρώτο βήμα για την επανένωση μίας από τις ηγέτιδες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η σημαντική αλλαγή έγινε στη συνέχεια πράξη με τη Συνθήκη της Μόσχας, της οποίας η Γαλλία ήταν συμβαλλόμενο μέρος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποδέχθηκε τότε 16 εκατομμύρια νέους πολίτες μέσα σε ένα μόνο έτος, γεγονός το οποίο είχε σχεδόν τις ίδιες επιδράσεις σε διαρθρωτικό και οικονομικό επίπεδο όπως η ένταξη μιας νέας χώρας! Το σχέδιο αναπαριστά το Τείχος του Βερολίνου, ανοικτό στο κέντρο του, από το οποίο περνούν περιστέρια (αλληγορία του διεθνούς κατευνασμού) και το ενθουσιώδες πλήθος. Στο βάθος αναπαριστάται η Πύλη του Βρανδεμβούργου, το κατεξοχήν σύμβολο του Βερολίνου. Στη μία πλευρά του τείχους αναγράφεται η ένδειξη «30 Jahre Mauerfall» (30 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου). Στο κάτω μέρος του κέρματος αναγράφεται το έτος έκδοσης «2019» και στα δεξιά του η ένδειξη της χώρας έκδοσης, «D». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 30 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος/Οκτώβριος 2019

Φινλανδία

Θέμα: Το Σύνταγμα της Φινλανδίας

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζονται τρία κυκλικά πεδία που συνδέονται μεταξύ τους στο κέντρο. Τα τρία πεδία συμβολίζουν τη διάκριση των εξουσιών (trias politica) σε νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική εξουσία. Το έτος έκδοσης «2019» αναγράφεται στο κέντρο της αριστερής πλευράς του κέρματος. Στο κάτω δεξιό άκρο, αναγράφονται η ένδειξη της χώρας έκδοσης «FI» και το διακριτικό του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος/Οκτώβριος 2019

Λουξεµβούργο

Θέμα: Η 100ή επέτειος της καθολικής ψηφοφορίας

Περιγραφή: Στο αριστερό μέρος του κέρματος απεικονίζεται προσωπογραφία της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου και στο δεξιό μέρος μια κάλπη στην οποία ένα χέρι ρίχνει ένα ψηφοδέλτιο. Στο κάτω μέρος, αναγράφεται η χώρα έκδοσης «LUXEMBOURG». Στο επάνω μέρος, σε ημικύκλιο, αναγράφεται η φράση «Centenaire du suffrage universel» (εκατονταετηρίδα καθολικής ψηφοφορίας) και στο κάτω μέρος τα έτη «1919-2019», εκ των οποίων το δεύτερο είναι και το έτος έκδοσης. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2019

Λετονία

Θέμα: Ο ανατέλλων ήλιος

Περιγραφή: Το κέρμα είναι αφιερωμένο στην ιστορία του εθνόσημου της Λετονίας και αναπαριστά έναν ανατέλλοντα ήλιο. Αυτό το μοτίβο ήταν αρχικά τμήμα της σχεδιαστικής πρότασης για το σύμβολο της αυτόνομης Λετονίας, το οποίο φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης Ansis Cīrulis το 1917. Αργότερα, το μοτίβο αυτό αναδείχθηκε ως ένα από τα βασικά στοιχεία του εθνόσημου της Λετονίας. Ο Ansis Cīrulis είχε ήδη χρησιμοποιήσει το μοτίβο του ανατέλλοντος ηλίου στον σχεδιασμό του εμβλήματος του σώματος των Λετονών Τυφεκιοφόρων και σε άλλα έργα του. Μετά την ίδρυση της Δημοκρατίας της Λετονίας το 1918, όλες οι προτάσεις για τον σχεδιασμό του εθνόσημου του νέου κράτους περιελάμβαναν παραλλαγές αυτού του μοτίβου. Το εθνόσημο της Λετονίας υιοθετήθηκε επισήμως το 1921. Το κέρμα απεικονίζει έναν ανατέλλοντα ήλιο ο οποίος στο κέντρο του φέρει στιλιζαρισμένα τα γράμματα Β και L [συντομογραφία των λέξεων «Brīvā Latvija» (ελεύθερη Λετονία)]. Επίσης, αναγράφεται η φράση «UZLĒCOŠĀ SAULE» (ανατέλλων ήλιος), η ονομασία της χώρας έκδοσης «LATVIJA» και το έτος έκδοσης «2019». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 307.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: γ’ τρίμηνο του 2019

Άγιος Μαρίνος

Θέμα: 550ή επέτειος του θανάτου του Filippo Lippi

Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει στο κέντρο του την Παρθένο βρεφοκρατούσα, λεπτομέρεια από το έργο του Filippo Lippi «Madonna col Bambino e angeli». Στο επάνω μέρος αναγράφονται οι ενδείξεις «SAN MARINO» και «FILIPPO LIPPI» και αριστερά το έτος «1469» και το γράμμα «R», διακριτικό του νομισματοκοπείου της Ρώμης. Στο κάτω μέρος, αριστερά αναγράφονται τα αρχικά της χαράκτριας Maria Angela Cassol «M.A.C.» και στο κέντρο το έτος έκδοσης «2019». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 60.500 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2019

Μάλτα

Θέμα: Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco – προϊστορικοί ναοί Ta’ Haġrat

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται ο ναός Ta’ Haġrat, ένας προϊστορικός ναός που βρίσκεται στο Mġarr, ένα μικρό χωριό στη βορειοδυτική Μάλτα. Ο ναός αποτελείται από δύο δομές, η μεγαλύτερη από τις οποίες χρονολογείται περίπου στο 3600-3200 π.Χ.. Ο εν λόγω ναός έχει μια μνημειώδη πύλη, η οποία αποτελεί και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του. Στο επάνω μέρος του κέρματος, αναγράφεται η φράση «TA’HAĠRAT TEMPLES 3600-3000 BC». Στο κάτω μέρος αναγράφεται η ονομασία της χώρας έκδοσης «MALTA» και το έτος έκδοσης «2019». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 320.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούλιος 2019

Εσθονία

Θέμα: 150ή επέτειος του Φεστιβάλ Τραγουδιού

Περιγραφή: Το σχέδιο εμπνέεται από την παρέλαση του Φεστιβάλ Τραγουδιού, η οποία κινείται σαν τα κύματα στη θάλασσα, με ιαχές υπερηφάνειας και χαράς και ποικίλες εθνικές ενδυμασίες. Το σχέδιο συνδυάζει μουσική, εθνικές ενδυμασίες και τις διάφορες τοποθεσίες του μεγαλειώδους και συναρπαστικού αυτού εορτασμού τραγουδιού του έθνους κοντά στη θάλασσα. Το σχέδιο απεικονίζει επίσης τις πρώτες νότες του εσθονικού εθνικού ύμνου και, στο κάτω μέρος, αναγράφονται οι λέξεις «Laulupidu 150» (Εορτασμός Τραγουδιού 150). Στο επάνω μέρος αναγράφεται το έτος έκδοσης «2019» και από κάτω η ονομασία της χώρας έκδοσης «EESTI». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριο κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2019

Ελλάδα

Θέμα: Ανδρέας Κάλβος – 150 χρόνια μνήμης

Περιγραφή: Ο Ανδρέας Κάλβος (1792-1869) γεννήθηκε στη Ζάκυνθο και είναι ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Έλληνες ποιητές. Ο ποιητής, που συνδύαζε μια γερή νεοκλασική παιδεία με τα υψηλά ιδανικά του ρομαντισμού, εξέφρασε, σε αρχαΐζουσα δημοτική, τόσο τις επαναστατικές ιδέες της εποχής του όσο και το προσωπικό του όραμα. Η εθνική όψη του κέρματος απεικονίζει προσωπογραφία του Ανδρέα Κάλβου. Περιμετρικά, στα αριστερά, αναγράφεται το ονοματεπώνυμο «ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ 1792-1869», μαζί με το έτος κοπής και ένα ανθέμιο (το σήμα του Ελληνικού Νομισματοκοπείου)· περιμετρικά, στα δεξιά, αναγράφονται οι λέξεις «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ». Στα δεξιά εμφανίζεται επίσης το μονόγραμμα του καλλιτέχνη (Γεωργίου Σταματόπουλου). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 750.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2019

Ελλάδα

Θέμα: Επέτειος 100 χρόνων από τη γέννηση του Μανόλη Ανδρόνικου

Περιγραφή: Ο Μανόλης Ανδρόνικος (1919-1992) ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες αρχαιολόγους. Το 1977 ανακάλυψε τους βασιλικούς τάφους στη Βεργίνα και έφερε στο φως εξαιρετικά ευρήματα που μαρτυρούν το μεγαλείο του αρχαίου μακεδονικού πολιτισμού. Το κέρμα απεικονίζει προσωπογραφία του Μανόλη Ανδρόνικου. Περιμετρικά, στα αριστερά, αναγράφεται το ονοματεπώνυμο «ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ 1919-1992», μαζί με το έτος κοπής και ένα ανθέμιο (το σήμα του Ελληνικού Νομισματοκοπείου)· περιμετρικά, στα δεξιά, αναγράφονται οι λέξεις «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ». Στα δεξιά εμφανίζεται επίσης το μονόγραμμα του καλλιτέχνη (Γεωργίου Σταματόπουλου). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 750.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2019

Μονακό

Θέμα: Επέτειος 200 χρόνων από την ενθρόνιση του Πρίγκηπα Ονώριου Ε΄

Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει την προτομή του Πρίγκιπα Ονώριου Ε′. Στα αριστερά εμφαίνεται η επιγραφή «HONORÉ V» και στα δεξιά η ονομασία της χώρας έκδοσης «MONACO». Στο κάτω μέρος, σε ημικύκλιο, αναγράφεται η επιγραφή «1819 – Avènement – 2019». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 15.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2019

Γαλλία

Θέμα: Η 60ή επέτειος του Αστερίξ

Περιγραφή: Εδώ και 60 χρόνια, ο Αστερίξ είναι εμβληματικός χαρακτήρας του γαλλικού πολιτισμού. Ο ήρωας αυτός, που δημιουργήθηκε το 1959 από τον σεναριογράφο René Goscinny και τον σχεδιαστή κόμικς Albert Uderzo, ενσαρκώνει το αρχέτυπο του Γάλλου, με την εξυπνάδα και την οξύτητά του, μέσα από τη γαλατική ταυτότητα. Πέρα από την καλλιτεχνική του γραμμή, ο Αστερίξ έχει αποκτήσει εδώ και πολλά χρόνια μεγάλη διεθνή φήμη, απεικονίζοντας με χιούμορ τη σύγχρονη κοινωνία. Από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε, έχει μεταφραστεί σε όλες της γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τεράστια επιτυχία. Η φήμη του Αστερίξ είναι εξίσου μεγάλη στη Γερμανία, παραδείγματος χάριν, όπως και στη Γαλλία. Εδώ και πολλά χρόνια, είναι επίσης εξαιρετικά διάσημος στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και τη Σκανδιναβία. Εκτός από Γάλλο θρύλο, ο Αστερίξ έχει αναδειχθεί και σε εμβληματικό χαρακτήρα της ευρωπαϊκής 9ης τέχνης. Το σχέδιο αναπαριστά τον Αστερίξ σε προφίλ να φορά το περίφημο φτερωτό κράνος του. Περιβάλλεται από δάφνες και ρωμαϊκές επιγραφές που αναφέρονται στα 60 χρόνια του. Στο επάνω μέρος αναγράφεται η επιγραφή «ASTÉRIX» και από κάτω η ένδειξη της χώρας έκδοσης «RF» («République française»). Το έτος έκδοσης «2019» αναγράφεται στο κάτω μέρος, μαζί με το σήμα του γαλλικού νομισματοκοπείου και τα διακριτικά του διευθυντή του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 310.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάιος 2019

Σλοβακία

Θέμα: Επέτειος 100 χρόνων από τον θάνατο του Milan Rastislav Štefánik

Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει προσωπογραφία του Milan Rastislav Štefánik, μίας από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της ιστορίας της Σλοβακίας. Στα αριστερά της προσωπογραφίας αναγράφονται το έτος γέννησης «1880» και το έτος θανάτου «1919» του Štefánik, το ένα πάνω από το άλλο. Στα αριστερά αναγράφονται σε ημικύκλιο το όνομα «MILAN RASTISLAV ŠTEFÁNIK» και η ονομασία της χώρας έκδοσης «SLOVENSKO». Μεταξύ της προσωπογραφίας και της δεξιάς πλευράς εμφαίνεται το έτος έκδοσης «2019». Κάτω από το έτος υπάρχουν τα σχηματοποιημένα αρχικά «PV» του σχεδιαστή, Peter Valach, και από κάτω το σήμα του νομισματοκοπείου της Σλοβακίας (Mincovňa Kremnica), το οποίο αποτελείται από το ακρωνύμιο «MK» ανάμεσα σε δύο σφραγίδες. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριο κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Απρίλιος 2019

Άγιος Μαρίνος

Θέμα: Επέτειος 500 χρόνων από τον θάνατο του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Περιγραφή: Στο κέντρο του κέρματος αναπαριστάται ένας άγγελος ζωγραφισμένος από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι, λεπτομέρεια από το έργο «Βάπτιση του Χριστού». Περιμετρικά, στα αριστερά, αναγράφεται η επιγραφή «SAN MARINO» και, στα δεξιά, η επιγραφή «1519 Leonardo 2019»· στα αριστερά, τα αρχικά της καλλιτέχνιδος Uliana Pernazza «UP» και, στα δεξιά, το γράμμα «R», αναγνωριστικό του νομισματοκοπείου της Ρώμης. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 60.500 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Απρίλιος 2019

Ανδόρα

Θέμα: Οι Τελικοί του Παγκόσμιου Κυπέλλου Σκι 2019

Περιγραφή: Οι τελικοί του Παγκόσμιου Κυπέλλου Σκι 2019 διεξήχθηκαν στο Πριγκιπάτο της Ανδόρας από τις 11 έως τις 17 Μαρτίου 2019. Με τη διοργάνωση αυτή, το Πριγκιπάτο της Ανδόρας φιλοξένησε έναν από τους σημαντικότερους αγώνες αλπικού σκι στον κόσμο. Για το Πριγκιπάτο της Ανδόρας ήταν η πιο σημαντική χειμερινή αθλητική διοργάνωση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα και αποτέλεσε σημείο καμπής για την πορεία της χώρας ως αθλητικού προορισμού. Το κέρμα απεικονίζει σε πρώτο πλάνο έναν σκιέρ που κατηφορίζει σε μια πλαγιά. Στο φόντο, τέσσερις καμπύλες γραμμές, από το επίσημο λογότυπο των τελικών του Παγκόσμιου Κυπέλλου Σκι, αντιπροσωπεύουν τις πλαγιές στις οποίες διεξήχθηκαν οι αγώνες. Το σχέδιο συμπληρώνεται από μερικές νιφάδες χιονιού, μαζί με την επιγραφή «FINALS DE LA COPA DEL MÓN D’ESQUÍ ANDORRA 2019» (Τελικοί Παγκόσμιου Κυπέλλου Σκι Ανδόρα 2019). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 60.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος 2019

Πόλη του Βατικανού

Θέμα: 90ή επέτειος της ίδρυσης της Πόλης του Βατικανού

Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει προσωπογραφία του Πάπα Πίου ΙΑ′ (αρχηγός του κράτους το 1929) και το Λατερανό στη Ρώμη. Στο επάνω μέρος, από τα αριστερά προς τα δεξιά, σε ημικύκλιο, αναγράφεται η χώρα έκδοσης «STATO DELLA CITTÀ DEL VATICANO». Στο κάτω μέρος αναγράφονται τα έτη «1929» και «2019» και από κάτω το όνομα της καλλιτέχνιδος «FUSCO». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 91.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος 2019

Ισπανία

Θέμα: Μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Unesco: η παλιά πόλη της Avila και οι εκτός των τειχών εκκλησίες της

Περιγραφή: Η πόλη της Avila, η οποία περιβάλλεται από τα καλύτερα διατηρημένα τείχη στην Ισπανία, διατηρεί το λιτό και αμιγές μεσαιωνικό ύφος της. Στο κέντρο του κέρματος απεικονίζεται λεπτομέρεια από τα τείχη της Avila. Στο επάνω μέρος, σε κυκλική διάταξη, αναγράφονται η λέξη «ESPAÑA», το έτος έκδοσης «2019» και το σήμα του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριο κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Φεβρουάριος 2019

Ιρλανδία

Θέμα: 100 χρόνια από την ίδρυση της Dáil Éireann (Ιρλανδική Βουλή των Αντιπροσώπων)

Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει την πρώτη συνεδρίαση της Dáil Éireann (Ιρλανδική Βουλή των Αντιπροσώπων) στη στρογγυλή αίθουσα. Η διακυβέρνηση του ιρλανδικού έθνους άρχισε την 21η Ιανουαρίου και η συνεδρίαση διεξήχθη εξ ολοκλήρου στην ιρλανδική γλώσσα για να σηματοδοτηθεί ο συμβολικός χαρακτήρας της. Η μεγάλη στρογγυλή αίθουσα του Mansion House διαγράφεται σαν τόξο πάνω από το πλήθος των συναθροισμένων για την πρώτη εκλεγμένη Βουλή των Αντιπροσώπων του έθνους. Οι λέξεις «An Chéad Dáil» αναγράφονται στο κέντρο του κέρματος, μαζί με το έτος «1919» στην κορυφή, με παραδοσιακή στρογγυλή γραμματοσειρά. Στο κάτω μέρος αναγράφονται το όνομα της χώρας και το έτος έκδοσης «ÉIRE 2019». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριο κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2019

Γερμανία

Θέμα: 70ή επέτειος από την ίδρυση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου («Bundesrat»)

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται ανάγλυφα με εξαιρετική λεπτομέρεια και μεγάλη ακρίβεια το κτίριο που στεγάζει το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο. Στο επάνω μισό μέρος του κέρματος εμφαίνονται το διακριτικό σήμα του αντίστοιχου νομισματοκοπείου («A», «D», «F», «G» ή «J»), τα αρχικά του καλλιτέχνη και το έτος «2019». Στο κάτω μισό μέρος του κέρματος περιλαμβάνονται η ένδειξη «BUNDESRAT» και ο κωδικός της χώρας έκδοσης «D» (Γερμανία). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 30 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2019

Ιταλία

Θέμα: 500 χρόνια από τον θάνατο του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει λεπτομέρεια του πίνακα ζωγραφικής «Dama con l’ermellino» (Η κυρία με την ερμίνα) του Leonardo da Vinci (Εθνικό Μουσείο της Κρακοβίας). Στα αριστερά εμφαίνεται η επιγραφή «LEONARDO», τα αρχικά της χαράκτριας, Maria Angela Cassol «MAC», και το λογότυπο «RI», αρκτικόλεξο της Ιταλικής Δημοκρατίας· στα δεξιά αναγράφονται το σήμα του νομισματοκοπείου της Ρώμης, «R», και οι ημερομηνίες «1519-2019», το έτος θανάτου του Leonardo και το έτος έκδοσης του κέρματος, αντίστοιχα. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 3 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2019

Λουξεµβούργο

Θέμα: Η 100ή επέτειος από την ενθρόνιση της Μεγάλης Δούκισσας Καρλόττας

Περιγραφή: Στο αριστερό μέρος του κέρματος απεικονίζεται η προτομή της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου και στο δεξιό μέρος η προτομή της Μεγάλης Δούκισσας Καρλόττας. Στο κάτω μέρος αναγράφεται η χώρα έκδοσης «LUXEMBOURG» και από κάτω το έτος έκδοσης «2019». Στο επάνω μέρος, σε ημικύκλιο γύρω από τις προτομές, υπάρχει η επιγραφή «Centenaire de l’accession au trône de la Grande-Duchesse Charlotte» (Εκατονταετηρίδα από την ενθρόνιση της Μεγάλης Δούκισσας Καρλόττας). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2019

Βέλγιο

Θέμα: 450 χρόνια από τον θάνατο του Pieter Bruegel του πρεσβύτερου

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται προσωπογραφία του γνωστού Βέλγου καλλιτέχνη, Pieter Bruegel του πρεσβύτερου, καθώς και ένας πίνακας ζωγραφικής πάνω σε καβαλέτο. Πάνω από την αναπαράσταση αυτή, εμφανίζεται το όνομα «P. BRUEGEL», το έτος «1959» και ένας μικρός οβελίσκος που αναφέρεται στη χρονολογία θανάτου, καθώς και το έτος έκδοσης «2019». Δεδομένου ότι η κοπή των κερμάτων θα πραγματοποιηθεί από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο των Κάτω Χωρών, στο αριστερό μέρος εμφανίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου της Ουτρέχτης, το κηρύκειο του Ερμή, το σήμα του διευθυντή του βελγικού νομισματοκοπείου, ο θυρεός του δήμου Herzele, καθώς και η ένδειξη της χώρας έκδοσης «BE». Τα αρχικά «LL» του σχεδιαστή του κέρματος, κ. Luc Luycx, αναγράφονται στα δεξιά. Τέλος, στο εσωτερικό μέρος σχηματίζεται ένας κύκλος από μικρές κουκίδες. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 155.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2019

Βέλγιο

Θέμα: 25η επέτειος του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (ΕΝΙ)

Περιγραφή: Στο κέρμα, στα δεξιά, απεικονίζεται προσωπογραφία του Alexandre Lamfalussy, του πρώτου προέδρου του ENI (European Monetary Institute - EMI), κάτω από την οποία αναγράφεται το όνομά του. Αριστερά, στο κέντρο, εμφανίζεται το αρκτικόλεξο «EMI» (ENI) και, από πάνω, το έτος «1994», που αναφέρεται στη χρονολογία κατά την οποία συστάθηκε το ίδρυμα και ορίστηκε ως πρώτος πρόεδρός του ο Lamfalussy. Κάτω από το αρκτικόλεξο «EMI» απεικονίζονται διάφορα κέρματα να πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο, με την ένδειξη «€», «ECU» και «BEF» από επάνω προς τα κάτω. Δεδομένου ότι πρόκειται για έκδοση του Βελγίου, επιλέχθηκε η ένδειξη «BEF», που αποτελεί το αρκτικόλεξο του πρώην εθνικού νομίσματος. Η αναπαράσταση αυτή έχει ως σκοπό να συμβολίσει τη μετάβαση από τα εθνικά νομίσματα σε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, το ευρώ, καθώς βασικός στόχος του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος ήταν η θέσπιση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του νέου νομίσματος. Στο επάνω μέρος της αριστερής πλευράς του κέρματος εμφανίζεται η επιγραφή «European Monetary Institute». Δεδομένου ότι η κοπή των κερμάτων θα πραγματοποιηθεί από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο των Κάτω Χωρών, στο αριστερό μέρος εμφανίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου της Ουτρέχτης, το κηρύκειο του Ερμή, το σήμα του διευθυντή του βελγικού νομισματοκοπείου, καθώς και ο θυρεός του δήμου Herzele. Στο κάτω μέρος εμφανίζεται η ένδειξη της χώρας έκδοσης «BE» και το έτος έκδοσης «2019». Τα αρχικά «LL» του σχεδιαστή του κέρματος, κ. Luc Luycx, αναγράφονται στα δεξιά. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 155.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2019