2 eurós emlékérmék – 2019

Az itt olvasható leírások az Európai Unió Hivatalos Lapjából származnak, ezért kissé eltérhetnek a honlapunkon közzétett egyéb anyagoktól.

Franciaország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: 30 éve omlott le a berlini fal

Leírás: Harminc éve omlott le a berlini fal. A német társadalomra gyakorolt hatáson túl ez egy globális következményekkel járó esemény volt. Az 1989. november 9-i történések a hidegháború végét és a több évtizedes nemzetközi feszültségek utáni megbékélés kezdetét jelzik. Európai szinten ez jelentette az első lépést az Európai Unió egyik vezető országának újraegyesítése felé. E nagy horderejű fordulat később a moszkvai szerződést eredményezte, amelynek Franciaország volt az egyik aláírója. Az Európai Unió annak idején mindössze egy év alatt 16 millió új polgárt üdvözölhetett; ez felér egy új ország fogadásának strukturális és gazdasági hatásával!
A rajzolat a közepén nyitott berlini falat mutatja, amelyen galambok (a nemzetközi megbékélés szimbólumai) és az ünneplő tömeg haladnak át. A háttérben a Brandenburgi kapu, Berlin legismertebb jelképe látható. A fal egyik oldalán a „30 ans de la chute du Mur de Berlin/30 Jahre Mauerfall” felirat olvasható. A rajzolat alján a kibocsátás éve, „2019”, tőle jobbra pedig a kibocsátó ország megjelölése, „RF” (République française) szerepel. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 10 millió érme

Kibocsátási dátum: 2019. október


Észtország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: A Dalfesztivál 150. évfordulója

Leírás: A rajzolatot a Dal Ünnepe alkalmából rendezett felvonulás ihlette, amelyen a tenger hullámaihoz hasonlóan hömpölygő, büszke és örömteli felvonulók mutatják be a sokféle népviseletet. A rajzolat egyesíti a zenét, a nemzeti viseleteket és a tengermelléki nemzet hatalmas Dal Ünnepének különböző helyszíneit. Láthatóak az észt nemzeti himnusz első hangjegyei, valamint a rajzolat alján a „Laulupidu 150” (Dal Ünnepe 150) felirat. A rajzolat felső részén a kibocsátás éve, „2019” szerepel, alatta a kibocsátó ország neve, „EESTI”. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 1 millió érme

Kibocsátási dátum: 2019. június


Görögország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Andreasz Kalvosz halálának 150. évfordulója

Leírás: A Zákintoszon született Andreasz Kalvosz (1792–1869) az egyik legfontosabb modern görög költő. Műveiben a neoklasszicista műveltség és a romantika ideáljainak, valamint az ógörög és az újgörög nyelveknek az ötvözésével kifejezésre juttatta mind korának forradalmi ideáljait, mind személyes jövőképét. Az érme nemzeti előlapján Andreasz Kalvosz portréja látható. A belső perem mentén bal oldalon az „ANDREASZ KALVOSZ 1792–1869” felirat, valamint a pénzverés éve és a palmetta (a Görög Állami Pénzverde verdejele) látható. A belső perem mentén jobb oldalon a „GÖRÖG KÖZTÁRSASÁG” felirat helyezkedik el. A jobb oldalon a művész (Georgiosz Sztamatopulosz) monogramja látható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 750 000 érme

Kibocsátási dátum: 2019. június


Görögország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Manolisz Andronikosz születésének századik évfordulója

Leírás: Manolisz Andronikosz (1919–1992) Görögország egyik legjelentősebb régésze volt. A vezetésével 1977-ben Verginában feltárt királyi sírhelyekből előkerült különleges leletek az ókori makedón civilizáció fénykoráról tanúskodnak. A rajzolaton Manolisz Andronikosz portréja látható. A belső perem mentén bal oldalon a „MANOLISZ ANDRONIKOSZ 1919–1992” felirat, valamint a pénzverés éve és a palmetta (a Görög Állami Pénzverde verdejele) látható. A belső perem mentén jobb oldalon a „GÖRÖG KÖZTÁRSASÁG” felirat helyezkedik el. A jobb oldalon a művész (Georgiosz Sztamatopulosz) monogramja látható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 750 000 érme

Kibocsátási dátum: 2019. június


Monaco

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: V. Honoré herceg trónra lépésének 200. évfordulója

Leírás: A rajzolat V. Honoré herceg képmását ábrázolja, a bal oldalon a „HONORÉ V” felirat, jobb oldalon pedig a kibocsátó ország neve „MONACO” olvasható. Alul, félkörben az „1819 – Avènement – 2019” felirat szerepel. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 15 000 érme

Kibocsátási dátum: 2019. június


Franciaország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Asterix 60. évfordulója

Leírás: Asterix 60 éve a francia kultúra emblematikus alakja. A René Goscinny francia forgatókönyvíró és Albert Uderzo karikaturista által 1959-ben megalkotott karakter intelligenciájával és ravaszságával a gall identitáson keresztül testesíti meg a francia férfit. A kortárs társadalom humoros ábrázolásának köszönhetően Asterix a művészi vonalon kívül is évek óta nagy nemzetközi hírnévnek örvend. A róla szóló képregényt megjelenése óta az Európai Unió valamennyi hivatalos nyelvére lefordították, hatalmas sikert aratva. Asterix például Németországban is ugyanolyan híres, mint Franciaországban, és az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Spanyolországban, Portugáliában, Olaszországban és Skandináviában is évek óta nagyon jól ismert. Amellett, hogy Franciaországban ikonként tartják számon, Asterix a „kilencedik művészeti ág” igazi alakjává vált Európában. A rajzolaton Asterix képmása látható híres, szárnyakkal díszített sisakjában, profilból, babérkoszorúval és 60 éves múltjára utaló római feliratokkal keretezve. Felül az „ASTÉRIX” felirat, míg alatta a kibocsátó ország megjelölése, „RF” (République française) látható. Az alsó részen a kibocsátás éve „2019”, valamint a francia verdejel és mesterjegy szerepel. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 310 000 érme

Kibocsátási dátum: 2019. május


Szlovákia

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Milan Rastislav Štefánik halálának 100. évfordulója

Leírás: A rajzolaton Milan Rastislav Štefánik arcképe látható, aki a szlovák történelem egyik legkiemelkedőbb alakja. A képmás bal oldalán Štefánik születésének (1880) és halálának (1919) évszámai helyezkednek el egymás felett. Az érme belső részének bal oldalán félkörben a „MILAN RASTISLAV ŠTEFÁNIK” név, valamint a kibocsátó ország neve, „SLOVENSKO” szerepel. A kibocsátás éve, „2019” az arckép és az érme jobb oldala között helyezkedik el. Az évszám alatt a tervező, Peter Valach nevének stilizált kezdőbetűi („PV”) és a körmöcbányai pénzverde (Mincovňa Kremnica) verdejele (két érmesajtoló között az „MK” felirat) olvashatók. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 1 millió érme

Kibocsátási dátum: 2019. április


San Marino

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Leonardo da Vinci halálának 500. évfordulója

Leírás: Az érme közepén egy Leonardo da Vinci által festett angyal látható, mely a „Krisztus keresztelése” című festmény részlete. A rajzolat körül bal oldalon a „SAN MARINO”, jobb oldalon pedig az „1519 Leonardo 2019” felirat helyezkedik el. Az érme bal oldalán az alkotó, Uliana Pernazza „UP” monogramja, valamint a jobb alsó oldalon a római pénzverde azonosítója, az „R” betű látható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 60 500 érme

Kibocsátási dátum: 2019. április


Andorra

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: A 2019. évi Sí Világkupa döntője

Leírás: A 2019. évi Sí Világkupa döntőjét 2019. március 11–17. között tartották az Andorrai Hercegségben. Ezzel az eseménnyel az Andorrai Hercegség az alpesi síelés világszerte egyik legfontosabb versenyének adott otthont. Az országban rendezett eddigi legrangosabb téli sporteseményként mérföldkövet jelentett Andorra számára a sportúticéllá váláshoz vezető úton. Az érme rajzolata az előtérben egy sípályán lesikló síelőt ábrázol. A háttérben a Sí Világkupa döntőjének hivatalos logójából átvett négy ívelt vonal látható, amely a verseny helyszínét, a sípályákat jelképezi. A rajzolatot hópelyhek és a „FINALS DE LA COPA DEL MÓN D’ESQUÍ ANDORRA 2019” (Sí Világkupa döntője Andorra 2019) felirat teszi teljessé. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 60 000 érme

Kibocsátási dátum: 2019. március


Vatikán

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: A Vatikánvárosi Állam megalapításának 90. évfordulója

Leírás: A rajzolaton XI. Piusz pápa (az 1929-ben függetlenné vált állam akkori államfője) képmása és a római Lateráni bazilika látható. Felül félkörben balról jobbra a kibocsátó ország neve, a „STATO DELLA CITTÀ DEL VATICANO” felirat olvasható. Alul az „1929” és „2019” évszámok, azok alatt pedig a művész neve, „FUSCO” található. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 91 000 érme

Kibocsátási dátum: 2019. március


Spanyolország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: UNESCO kulturális és természeti világörökségi helyszín – Avila óvárosa és templomai a falakon kívül

Leírás: Avila városa, amelyet Spanyolország leginkább épségben fennmaradt falai vesznek körül, megőrizte a középkori stílus mértékletességét és puritánságát. A rajzolat közepén az avilai fal egy részlete látható. A rajzolat felső részén körívben olvasható az „ESPAÑA” szó, a kibocsátás éve, „2019”, és a verdejel. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 1 millió érme

Kibocsátási dátum: 2019. február


Írország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: 100 évvel ezelőtt alakult meg a Dáil Éireann (az Ír Parlament)

Leírás: A rajzolaton a Dáil Éireann kerek teremben (Round Room) tartott első ülése látható. Az ír nemzet parlamentje január 21‑én kezdte meg működését, az ülést kizárólag ír nyelven tartották, ami az ülés szimbolikus jellegét hangsúlyozta. A Mansion House nagy kerek termének íve magasodik az ország első megválasztott parlamentje, a Dáil ülése felett. A rajzolat közepén a hagyományos unciális betűkkel megjelenített „An Chéad Dáil” felirat, a rajzolat tetején az „1919” évszám olvasható. A rajzolat alsó részén az ország neve és a kibocsátás éve, „ÉIRE 2019” szerepel. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 1 millió érme

Kibocsátási dátum: 2019. január


Németország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: A Bundesrat alapításának 70. évfordulója

Leírás: A rajzolat a Bundesrat épületének részletesen kidolgozott és finoman megmunkált domborművét ábrázolja. Az érme belső részének felső felén olvasható az érintett verde verdejele („A”, „D”, „F”, „G” vagy „J”), a művész monogramja és a „2019”-es évszám. Az érme belső részének alsó felén látható a „BUNDESRAT” felirat és a kibocsátó ország, Németország országkódja: „D”. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 30 millió érme

Kibocsátási dátum: 2019. január


Olaszország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Leonardo da Vinci halálának 500. évfordulója

Leírás: A rajzolat Leonardo da Vinci „Dama con l’ermellino” (Hölgy hermelinnel) c. festményének egy részletét ábrázolja (Nemzeti Múzeum, Krakkó). Bal oldalán a „LEONARDO” felirat, az alkotó Maria Angela Cassol nevének „MAC” kezdőbetűi és az Olasz Köztársaság rövidítésének „RI” logója látható. Jobb oldalán a római pénzverde „R” verdejele és az „1519‑2019” évszámok olvashatók: Leonardo halálának, illetve az érme kibocsátásának éve. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 3 millió érme

Kibocsátási dátum: 2019. január


Luxemburg

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Sarolta nagyhercegnő trónra lépésének 100. évfordulója

Leírás: A rajzolat bal oldalán őfelsége Henrik nagyherceg képmása, a jobb oldalán pedig Sarolta nagyhercegnő képmása látható. A rajzolat alján a kibocsátó ország neve, „LUXEMBOURG” található, alatta pedig a kibocsátás éve, „2019”. A rajzolat tetején, a képmások körül félkörívben a „Centenaire de l’accession au trône de la Grande-Duchesse Charlotte” (Sarolta nagyhercegnő trónra lépésének századik évfordulója) felirat található. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 500 000 érme

Kibocsátási dátum: 2019. január


Belgium

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Idősebb Pieter Bruegel halálának 450. évfordulója

Leírás: Az érme belső része a híres belga festőművész, idősebb Pieter Bruegel portréját ábrázolja, szemben vele egy festőállványra helyezett festménnyel. E fölött olvasható P. BRUEGEL neve, az „1569”-es év egy apró keresztjellel, amely a halálának évére utal, és a kibocsátás éve, „2019”. Mivel a holland királyi verde veri az emlékérmét, a bal oldalon Utrecht verdejele, egy hírnökbot található, együtt a belga verdejellel, Herzele város címerével és a „BE” országjellel. Az érme tervezője – Luc Luycx – nevének „LL” kezdőbetűi a jobb oldalon láthatók. Végül a belső rész szélén elhelyezkedő kis pontok egy kört alkotnak. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 155 000 érme

Kibocsátási dátum: 2019. január


Belgium

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Az Európai Monetáris Intézet (EMI) 25. évfordulója

Leírás: Az érme belső részének jobb oldalán Lámfalussy Sándornak, az EMI első elnökének portréja látható, alatta pedig a neve olvasható. Bal oldalon, középen az „EMI” rövidítés, felette az „1994”-es évszám látható, amely az intézet létrehozásának időpontjára és Lámfalussynak, az intézet első elnökének kinevezésére utal. Az „EMI” rövidítés alatt több, egymásra hulló érme jelenik meg, amelyek felirata föntről lefelé haladva „€”, „ECU” és „BEF”. Tekintettel arra, hogy ezt az érmét Belgium bocsátja ki, a „BEF”‑et, korábbi nemzeti valutájuk rövidítését választották. Az ábrázolás célja, hogy jelképezze a nemzeti valutáknak az európai közös fizetőeszközre, az euróra való átállását, mivel az EMI fő célkitűzése a Központi Bankok Európai Rendszerének létrehozása volt, ideértve az EKB‑t és az új pénznemet is. Az érme bal oldalának felső részén a „European Monetary Institute” felirat szerepel. Mivel a holland királyi verde veri az emlékérmét, a bal oldalon Utrecht verdejele, egy hírnökbot található a belga verdejel, Herzele város címere mellett. A „BE” országjel és a kibocsátási év, „2019”, az érme alján helyezkedik el. Az érme tervezője – Luc Luycx – nevének „LL” kezdőbetűi a jobb oldalon láthatók. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 155 000 érme

Kibocsátási dátum: 2019. január