Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Herdenkingsmunten van 2 euro - 2006

Vaticaanstad

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 500 jaar Zwitserse Garde

Beschrijving van het ontwerp: op de munt is een Zwitserse Gardist te zien die de eed van trouw aan de paus aflegt. In een halve cirkel rond de gardist is het opschrift “GUARDIA SVIZZERA PONTIFICIA” te lezen.Onder de vlag is de naam van de uitgevende staat “CITTÀ DEL VATICANO” weergegeven. Aan de linkerzijde, boven de signatuur van de graveur “O. ROSSI” langs de vlaggenstok, staat het jaartal “1506”. Rechts boven het muntteken “R” staat het jaartal “2006”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 100.000 munten

Uitgiftedatum: november 2006

San Marino

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 500e sterfdag van Cristoffel Columbus

Beschrijving van het ontwerp: portret van Christoffel Columbus en drie karvelen. Boven het portret staat het opschrift “SAN MARINO”; rechts ervan staan een windroos en het muntteken “R”. In een cartouche onder het portret staan de data “1506 — 2006”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 120.000 munten

Uitgiftedatum: oktober 2006

Finland

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 100e verjaardag van het algemeen en gelijk stemrecht

Beschrijving van het ontwerp: in het midden van de munt staan een mannengezicht en een vrouwengezicht, gescheiden door een lijn. Links daarvan is de datum “1.10.1906” te zien en rechts “20 FI 06”, het jaar van uitgifte met de afkorting FI voor Finland. Naast elk van de twee gezichten staat het muntteken “M”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 2,5 miljoen munten

Uitgiftedatum: oktober 2006

België

Onderwerp van de herdenkingsmunt: het Atomium

Beschrijving van het ontwerp: in het midden van de munt staat het Atomium afgebeeld, met rechts ervan de initialen van de graveur, “LL”, en met aan de voet ervan twee munttekens. Langs de buitenrand van de munt staan de twaalf sterren van de Europese Unie, samen met de letter “B” en het jaar van uitgifte “2006”.

Oplage: 5 miljoen munten

Uitgiftedatum: april 2006

Duitsland

Onderwerp van de herdenkingsmunt: Schleswig-Holstein

Beschrijving van het ontwerp: de “Holstentor”, de historische stadspoort van Lübeck, staat midden op de munt afgebeeld, met eronder het woord “Schleswig-Holstein”, de eerste van de zestien federale staten van Duitsland die met een gedenkmunt wordt bedacht. De initialen van de graveur, “HH”, zijn rechts van de afbeelding weergegeven, en een van de letters “A”, “D”, “F”, “G” of “J” als muntteken links. Het jaar van uitgifte, 2006, de twaalf sterren van de Europese Unie en de woorden “Bundesrepublik Deutschland” staan langs de buitenrand afgebeeld.

Oplage: 30 miljoen munten

Uitgiftedatum: februari 2006

Italië

Onderwerp van de herdenkingsmunt: XXe Olympische Winterspelen - Turijn 2006

Beschrijving van het ontwerp: in het midden van de munt bevindt zich een afbeelding van een skiër, een dynamische, kromlijnige figuur. Daarboven staan de woorden “GIOCHI INVERNALI” en links van hem wordt de locatie van de Winterspelen aangegeven door het woord “TORINO” en een afbeelding van het bekendste historische gebouw van Turijn, de Mole Antonelliana. Het monogram van de Italiaanse Republiek “RI” en het muntteken “R” bevinden zich ook links van de skiër. Het jaar van uitgifte, 2006, en de initialen van de ontwerpster, “MCC” (Maria Carmela Colaneri), staan rechts van de skiër afgebeeld. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 40 miljoen munten

Uitgiftedatum: januari 2006

Luxemburg

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 25e verjaardag van groothertog Guillaume, de troonopvolger

Beschrijving van het ontwerp: de beeltenis van groothertog Henri is geplaatst bovenop die van groothertog Guillaume in het midden van de munt. Onder de beeltenissen bevindt zich het jaar van uitgifte, 2006, met de letter “S” en het muntteken. Boven de beeltenissen staat het woord “LËTZEBUERG”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 1,1 miljoen munten

Uitgiftedatum: januari 2006