Menu

Prigodne kovanice od 2 € – 2006.

Država Vatikanskog Grada

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 500. obljetnica Papinske švicarske garde

Opis: Na kovanici je prikazan pripadnik Švicarske garde koji polaže prisegu odanosti Papi. Natpis »GUARDIA SVIZZERA PONTIFICIA« čini polukrug oko pripadnika garde, dok se ispod zastave nalazi naziv države izdavateljice »CITTÀ DEL VATICANO«. Na lijevoj strani kovanice nalazi se godina »1506«, a ispod nje, uzduž stijega zastave potpis graverke »O. ROSSI«. Na desnoj strani nalazi se godina »2006«, a ispod nje oznaka kovnice »R«. Kružno, unutar prstena, nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 100 000 kovanica

Datum izdanja: studeni 2006.


San Marino

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 500. obljetnica smrti Kristofora Kolumba

Opis: Na kovanici se nalazi portret Kristofora Kolumba i prikaz triju karavela. Iznad portreta nalazi se natpis »SAN MARINO«, a na njegovoj desnoj strani ruža vjetrova i oznaka kovnice »R«. Na svitku ispod portreta napisane su godine »1506 – 2006«. Dizajn je okružen s 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 120 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2006.


Finska

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 100. obljetnica općeg i jednakog biračkog prava

Opis: U jezgri kovanice prikazani su muško i žensko lice razdvojeni linijom. S njihove lijeve strane nalazi se datum »1.10.1906«, a s njihove desne strane natpis »20 FI 06« koji predstavlja godinu izdanja i kraticu za Finsku u sredini. Pored svakog lica nalazi se oznaka kovnice »M«. Kružno, unutar prstena, nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 2,5 milijuna kovanica

Datum izdanja: listopad 2006.


Belgija

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: Atomium

Opis: U jezgri kovanice prikazan je Atomium, a desno od njega monogram gravera »LL«. U podnožju te znamenitosti nalaze se dvije oznake kovnice. Na prstenu kovanice prikazano je 12 zvijezda Europske unije, slovo »B« i godina kovanja »2006.«.

Opseg izdanja: 5 milijuna kovanica

Datum izdanja: travanj 2006.


Njemačka

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: Schleswig-Holstein

Opis: Holstentor, vrata koja simboliziraju grad Lübeck, nalaze se unutar jezgre kovanice, a ispod njih natpis »Schleswig-Holstein«, naziv prve od 16 njemačkih saveznih pokrajina koje će biti zabilježene na eurokovanici. S desne strane motiva napisani su monogram gravera »HH«, a s lijeve oznaka jedne od pet kovnica: »A«, »D«, »F«, »G« ili »J«. Na prstenu se nalazi godina kovanja »2006«, 12 zvijezda Europske unije i riječi »Bundesrepublik Deutschland«.

Opseg izdanja: 30 milijuna kovanica

Datum izdanja: veljača 2006.


Italija

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: XX. Zimske olimpijske igre – Torino 2006.

Opis: Lik skijaša u pokretu dok svladava zavoj nalazi se unutar jezgre kovanice. Iznad njega nalazi se natpis »GIOCHI INVERNALI«, a s njegove lijeve strane riječ »TORINO« označava mjesto održavanja Olimpijskih igara i prikaz znamenite torinske građevine Mole Antonelliana. Monogram Talijanske Republike »RI« i oznaka kovnice »R« također se nalaze s lijeve strane skijaša. S njegove desne strane prikazana je godina izdanja »2006« i monogram autorice Marije Carmele Colaneri »MCC«. Dizajn je okružen s 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 40 milijuna kovanica

Datum izdanja: siječanj 2006.


Luksemburg

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 25. rođendan prijestolonasljednika, velikog vojvode Guillaumea

Opis: U jezgri kovanice prikazan je veliki vojvoda Henri, ispred lika velikog vojvode Guillaumea. Godina izdanja »2006« nalazi se ispod portreta i okružuje je slovo »S« s jedne i oznaka kovnice s druge strane. Iznad portreta nalazi se riječ »LËTZEBUERG«. Kružno, unutar prstena, nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1,1 milijun kovanica

Datum izdanja: siječanj 2006.


Povratak na vrh