Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

2 eurós emlékérmék – 2006

Vatikán

A megemlékezés tárgya: a Pápai Svájci Gárda fennállásának 500. évfordulója

A rajzolat leírása: Az érme svájci gárdistát ábrázol, amint hűségesküt tesz a pápának. A gárdista alakját félkör alakban a „GUARDIA SVIZZERA PONTIFICIA” felirat övezi, a zászló alatt pedig a kibocsátó állam neve, a „CITTÁ DEL VATICANO” szerepel. Bal oldalon, a zászlórúd mentén, a vésnök „O. ROSSI” aláírása fölött az „1506” évszám olvasható. A „2006” évszám jobbra az „R” verdejel fölé került. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

A kibocsátás mennyisége: 100 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2006. november

San Marino

A megemlékezés tárgya: Kolumbusz Kristóf halálának 500. évfordulója

A rajzolat leírása: Az érmén Kolumbusz Kristóf arcképe és három vitorlás hajó látható. A portré fölött a „SAN MARINO” felirat, jobbra pedig a szélrózsa és az „R” verdejel szerepel. A portré alá egy tekercsen az „1506–2006” évszámokat helyezték el. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 120 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2006. október

Finnország

A megemlékezés tárgya: az általános és egyenlő választójog bevezetésének 100. évfordulója

A rajzolat leírása: Az érme belső részén egy férfi és egy női arc látható, amelyeket egy vonal választ el egymástól. Az arcoktól balra az „1.10.1906”, jobbra a „20 FI 06” felirat helyezkedik el, utóbbi Finnország nevének a kibocsátás évszáma közé ékelt rövidítése (FI). Az „M” verdejel mindkét arc mellett megtalálható. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

A kibocsátás mennyisége: 2,5 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2006. október

Belgium

A megemlékezés tárgya: Atomium

A rajzolat leírása: Az érme közepén az Atomium képe látható, tőle jobbra a vésnök monogramja: „LL”. A rajzolat alsó részén látható a két pénzverdejel. Az érme külső körívén az Európai Unió tizenkét csillaga, a „B” betű és „2006”, a pénzverés éve helyezkedik el.

A kibocsátás mennyisége: 5 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2006. április

Németország

A megemlékezés tárgya: Schleswig-Holstein

A rajzolat leírása: Az érme közepe Lübeck város jellegzetes kapuját, a „Holstentor”-t ábrázolja, alatta „Schleswig-Holstein” nevével, amely a tizenhat német szövetségi tartomány közül az első, amelyről euroérmével emlékeznek meg. A vésnök monogramját alkotó „HH” betűk a rajzolat jobb oldali részén láthatók, a pénzverdének megfelelő „A”, „D”, „F”, „G”, illetve „J” jel pedig a bal oldalon. Az érme külső körívén a kibocsátás éve, „2006”, az Európai Unió tizenkét csillaga és a „Bundesrepublik Deutschland” felirat látható.

A kibocsátás mennyisége: 30 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2006. február

Olaszország

A megemlékezés tárgya: XX. Téli Olimpiai Játékok – Torino, 2006

A rajzolat leírása: Az érme közepén egy síelő dinamikus, ívelt vonalú alakja látható. Felette a „GIOCHI INVERNALI” szavak olvashatók, bal oldalán a Téli Játékok színhelyét a „TORINO” felirat és a várost jelképező Mole Antonelliana épület jelöli. Az Olasz Köztársaság „RI” monogramja és az „R” verdejel szintén a síelőtől balra látható. Tőle jobbra a kibocsátás éve (2006), valamint „MCC”, a tervező (Maria Carmela Colaneri) nevének kezdőbetűi helyezkednek el. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 40 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2006. január

Luxemburg

A megemlékezés tárgya: a trónörökös, Vilmos nagyherceg 25. születésnapja.

A rajzolat leírása: Az érme közepén Henrik nagyherceg képmása látható, amely részben fedi Vilmos nagyherceg képmását. Alattuk a kibocsátás dátuma (2006), mellette az „S” betű és a pénzverde jele látható. A képmások felett a „LËTZEBUERG” szó olvasható. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

A kibocsátás mennyisége: 1,1 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2006. január