Menu

2 eurós emlékérme – 2006

Vatikán

A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja

Téma: a Pápai Svájci Gárda fennállásának 500. évfordulója

Leírás: az érme svájci gárdistát ábrázol, amint hűségesküt tesz a pápának. A gárdista alakját félkör alakban a „GUARDIA SVIZZERA PONTIFICIA” felirat övezi, a zászló alatt pedig a kibocsátó állam neve, a „CITTÁ DEL VATICANO” szerepel. Bal oldalon, a zászlórúd mentén, a vésnök „O. ROSSI” aláírása fölött az „1506”-os évszám olvasható. A „2006”-os évszám jobbra az „R” verdejel fölé került. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

Kibocsátott darabszám: 100 000 érme

Kibocsátási dátum: 2006. november


San Marino

A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Kolumbusz Kristóf halálának 500. évfordulója

Leírás: az érmén Kolumbusz Kristóf arcképe és három vitorlás hajó látható. A portré fölött a „SAN MARINO” felirat, jobbra pedig a szélrózsa és az „R” verdejel szerepel. A portré alá egy tekercsen az „1506–2006” évszámokat helyezték el. A rajzolatot az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

Kibocsátott darabszám: 120 000 érme

Kibocsátási dátum: 2006. október


Finnország

A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja

Téma: az általános és egyenlő választójog bevezetésének 100. évfordulója

Leírás: az érme belső részén egy férfi és egy női arc látható, amelyeket egy vonal választ el egymástól. Az arcoktól balra az „1.10.1906”, jobbra „20 FI 06” felirat helyezkedik el, utóbbi Finnország nevének a kibocsátás évszáma közé ékelt rövidítése („FI”). Az „M” verdejel mindkét arc mellett megtalálható. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

Kibocsátott darabszám: 2,5 millió érme

Kibocsátási dátum: 2006. október


Belgium

A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Atomium

Leírás: az érme közepén az Atomium képe látható, tőle jobbra a vésnök monogramja: „LL”. A rajzolat alsó részén látható a két pénzverdejel. Az érme külső körívén az Európai Unió tizenkét csillaga, a „B” betű és „2006”, a pénzverés éve helyezkedik el.

Kibocsátott darabszám: 5 millió érme

Kibocsátási dátum: 2006. április


Németország

A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Schleswig-Holstein

Leírás: az érme közepe Lübeck város jellegzetes kapuját a „Holstentor”-t ábrázolja, alatta „Schleswig-Holstein” nevével, amely a tizenhat német szövetségi állam közül az első, amelyről euroérmével emlékeznek meg. A vésnök monogramját alkotó „HH” betűk a rajzolat jobboldali részén láthatók, a pénzverdének megfelelő „A”, „D”, „F”, „G”, illetve „J” jel pedig a bal oldalon. Az érme külső körívén a kibocsátás éve, „2006”, az Európai Unió tizenkét csillaga, és a „Bundesrepublik Deutschland” felirat látható.

Kibocsátott darabszám: 30 millió érme

Kibocsátási dátum: 2006. február


Olaszország

A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja

Téma: XX. Téli Olimpiai Játékok – Torino, 2006

Leírás: az érme közepén egy síelő dinamikus, ívelt vonalú alakja látható. Felette a „GIOCHI INVERNALI” szavak olvashatók, bal oldalán a Téli Játékok színhelyét a “TORINO” felirat és a várost jelképező Mole Antonelliana épület jelöli. Az Olasz Köztársaság „RI” monogramja és az „R” verdejel szintén a síelőtől balra látható. Tőle jobbra a kibocsátás éve („2006”), valamint „MCC”, a tervező (Maria Carmela Colaneri) nevének kezdőbetűi olvashatók. A rajzolatot az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

Kibocsátott darabszám: 40 millió érme

Kibocsátási dátum: 2006. január


Luxemburg

A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja

Téma: a trónörökös, Guillaume nagyherceg 25. születésnapja.

Leírás: az érme közepén Henri nagyherceg képmása látható, amely részben fedi Guillaume nagyherceg képmását. Alattuk a kibocsátás dátuma („2006”), mellette az „S” betű és a pénzverde jele látható. A képmások felett a „LËTZEBUERG” szó olvasható. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

Kibocsátott darabszám: 1,1 millió érme

Kibocsátási dátum: 2006. január


Vissza a lap tetejére