Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Αναμνηστικά κέρματα των 2 ευρώ - 2006

Πόλη του Βατικανού

Θέμα: 500 χρόνια από τη σύσταση της ελβετικής φρουράς του Βατικανού

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται ένας Ελβετός φρουρός να δίνει όρκο πίστης στον Πάπα. Τον φρουρό περιβάλλει ημικυκλικά η επιγραφή «GUARDIA SVIZZERA PONTIFICIA», ενώ κάτω από τη σημαία αναγράφεται το όνομα του κράτους έκδοσης «CITTÀ DEL VATICANO». Στα αριστερά, επάνω από την υπογραφή του χαράκτη «O. ROSSI» κατά μήκος του ιστού της σημαίας αναγράφεται το έτος «1506». Στα δεξιά, επάνω από το σήμα του νομισματοκοπείου «R» αναγράφεται το έτος «2006». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 100.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Νοέμβριος 2006

Άγιος Μαρίνος

Θέμα: 500 χρόνια από τον θάνατο του Χριστόφορου Κολόμβου

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται ο Χριστόφορος Κολόμβος και τρεις καραβέλες. Επάνω από την προσωπογραφία του εμφανίζεται η επιγραφή «SAN MARINO» και στα δεξιά της ένα ανεμολόγιο (ρόδο των ανέμων) και το σήμα του νομισματοκοπείου «R». Κάτω από την προσωπογραφία του, μέσα σε ρόλους περγαμηνής, αναγράφονται οι ημερομηνίες «1506-2006». Το σχέδιο περιβάλλουν τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 120.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2006

Φινλανδία

Θέμα: 100 χρόνια από την καθιέρωση της καθολικότητας και ισότητας της ψήφου

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζονται ένα ανδρικό και ένα γυναικείο πρόσωπο, τα οποία διαχωρίζονται από μια γραμμή. Στα αριστερά αναγράφεται η ημερομηνία «1.10.1906» και στα δεξιά η επιγραφή «20 FI 06», δηλαδή το έτος έκδοσης με τη συντομογραφία της Φιλανδίας, «FI». Το σήμα του νομισματοκοπείου «M» εμφανίζεται δίπλα σε κάθε πρόσωπο. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 2,5 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2006

Βέλγιο

Θέμα: Το Ατόμιουμ

Περιγραφή: Στο κέρμα εμφανίζεται η εικόνα του Ατόμιουμ και στα δεξιά του τα αρχικά του χαράκτη «LL». Στη βάση του εμφανίζονται δύο σήματα νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το γράμμα «B» και το έτος έκδοσης «2006».

Ποσότητα: 5 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Απρίλιος 2006

Γερμανία

Θέμα: Σλέσβιχ-Χόλσταιν

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται η Holstentor, η πύλη που συμβολίζει την πόλη του Lübeck, και κάτω από αυτήν εμφανίζονται οι λέξεις «Schleswig-Holstein», το πρώτο από τα 16 ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας στο οποίο αφιερώνεται αναμνηστικό κέρμα ευρώ. Στα δεξιά του σχεδίου εμφανίζονται τα αρχικά του χαράκτη «HH» και στα αριστερά το σήμα του αντίστοιχου νομισματοκοπείου («A», «D», «F», «G» ή «J»). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται το έτος έκδοσης «2006», τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι λέξεις «BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND».

Ποσότητα: 30 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Φεβρουάριος 2006

Ιταλία

Θέμα: 20οί Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες - Τορίνο 2006

Περιγραφή: Στο κέρμα εμφανίζεται η καμπυλοειδής εικόνα ενός χιονοδρόμου σε κίνηση. Επάνω από αυτόν, αναγράφονται οι λέξεις «GIOCHI INVERNALI» και στα αριστερά του η λέξη «TORINO», η τοποθεσία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, και το ορόσημο του Τορίνο, το κτίριο Mole Antonelliana. Στα αριστερά του χιονοδρόμου εμφανίζονται επίσης το μονόγραμμα της Ιταλικής Δημοκρατίας «RI» και το σήμα του νομισματοκοπείου «R». Στα δεξιά του απεικονίζονται το έτος έκδοσης «2006» και τα αρχικά της σχεδιάστριας «MCC» (Maria Carmela Colaneri). Το σχέδιο περιβάλλεται από τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 40 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2006

Λουξεμβούργο

Θέμα: 25α γενέθλια του Μεγάλου Δούκα Γουλιέλμου, διαδόχου του θρόνου

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται η μορφή του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου μπροστά από τη μορφή του Μεγάλου Δούκα Γουλιέλμου. Κάτω από τις μορφές εμφανίζεται το έτος έκδοσης «2006». Στα αριστερά και στα δεξιά του έτους αναγράφονται το γράμμα «S» και το σήμα του νομισματοκοπείου αντίστοιχα. Επάνω από τις μορφές αναγράφεται η λέξη «LËTZEBUERG». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1,1 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2006