Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Herdenkingsmunten van 2 euro – 2020

De beschrijvingen op deze pagina zijn overgenomen uit het Publicatieblad van de Europese Unie en kunnen daarom enigszins afwijken van ander materiaal op deze website.

Luxemburg

Onderwerp van de herdenkingsmunt: de geboorte van prins Charles

Beschrijving van het ontwerp: in het midden van het ontwerp zijn prins Charles en zijn ouders, Hunne Koninklijke Hoogheden Erfgroothertog Guillaume en Erfgroothertogin Stéphanie afgebeeld. Onder die afbeelding staat de tekst “S.A.R. de Prënz Charles” (Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Charles), gevolgd door de geboortedatum “10 mei 2020”. Links verticaal wordt de aanduiding van het land van uitgifte weergegeven met het woord “LËTZEBUERG”. Het monogram (de letter ‘H’ met een kroon) staat voor groothertog Henri. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 500.000 munten

Datum van uitgifte: december 2020

Portugal

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 730 jaar Universiteit van Coimbra

Beschrijving van het ontwerp: de toren van de Universiteit van Coimbra en een visuele compositie van driehoeken die de daken van de universiteit voorstellen; het hoogste dak is van de Joaninabibliotheek. Tussen de driehoeken staat de vermelding “UNIVERSIDADE DE COIMBRA 730 ANOS PORTUGAL 2020” (Universiteit van Coimbra 730 jaar Portugal 2020). Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 360.000 munten

Datum van uitgifte: november 2020

Slowakije

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 20e verjaardag van de toetreding van Slowakije tot de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO)

Beschrijving van het ontwerp: in de rechterbovenhelft van het ontwerp voor de nationale zijde wordt het concept van het digitaal humanisme verbeeld: printplaten in de vorm van het menselijk brein, met in het midden een cirkel die een microprocessor voorstelt. Rechts onderaan staat het Slowaakse wapenschild. In een vierkant dat gedeeltelijk overlapt met de hoofdafbeelding staan de woorden “20. VÝROČIE” en “VSTUP SR DO OECD” (20e verjaardag van de toetreding van Slowakije tot de OESO). Onder het vierkant staat de naam van het uitgevende land “SLOVENSKO” en daaronder het jaar van uitgifte “2020”. Tussen het vierkant en de linkerrand van het ontwerp staat het muntteken van de munt van Kremnica (Mincovňa Kremnica), dat bestaat uit de letters “MK” tussen twee muntstempels. Onder het muntteken staan de gestileerde letters “PV”, die verwijzen naar de ontwerper Peter Valach. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 1 miljoen munten

Datum van uitgifte: november 2020

Cyprus

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 30e verjaardag van het Cypriotisch Instituut voor Neurologie en Genetica

Beschrijving van het ontwerp: een zenuwcel met synapsen, een verwijzing naar de werkzaamheden van het Cypriotisch Instituut voor Neurologie en Genetica, dat zijn 30e verjaardag viert. Het Cypriotisch Instituut voor Neurologie en Genetica geniet internationale erkenning en speelt een actieve en essentiële rol als regionaal, nationaal en internationaal kenniscentrum dat kwalitatieve diensten, innovatief onderzoek en postdoctoraal onderwijs aanbiedt. In een cirkel rond het ontwerp staan de naam van het land van uitgifte, “KYΠΡΟΣ - KIBRIS”, en de zin “ΙΝΣΤΙTOYΤΟ ΝΕΥΡΟΛΟΓΊΑΣ & ΓΕΝΕΤΙKHΣ KYΠΡΟY 1990-2020” (Cypriotisch Instituut voor Neurologie en Genetica 1990-2020). Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 412.000 munten

Datum van uitgifte: vierde kwartaal 2020

Litouwen

Onderwerp van de herdenkingsmunt: cultureel erfgoed van de Unesco - Kryžių kalnas (Heuvel der Kruisen)

Beschrijving van het ontwerp: de Heuvel der Kruisen, delen van houten en ijzeren kruisen als symbool voor het Litouwse kruismakersambacht en de Litouwse volkscultuur. Het kruismakersambacht en de kruissymboliek in Litouwen zijn opgenomen in de representatieve Unesco-lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Op de munt staan de volgende inscripties: de naam Litouwen, “LIETUVA”, en het jaar van uitgifte “2020” bovenaan, “KRYŽIŲ KALNAS” (de Heuvel der Kruisen) en het muntteken van de Litouwse Munt onderaan. Het ontwerp is van de hand van Rytas Jonas Belevičius. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 500.000 munten

Datum van uitgifte: vierde kwartaal 2020

Finland

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 100e geboortedag van Väinö Linna

Beschrijving van het ontwerp: de munt eert de bekende Finse schrijver Väinö Linna, die in 2020 100 jaar zou zijn geworden. Het ontwerp verwijst naar Linna’s werk in een textielfabriek en toont, afgezien van zijn gezicht, letters die als draden de woorden in zijn boeken weven. Aan de linkerkant bevindt zich de inscriptie VÄINÖ LINNA. Onderaan staat het jaar van uitgifte, “2020”, het land van uitgifte, “FI”, en het muntmerk. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 800.000 munten

Datum van uitgifte: september-december 2020

Malta

Onderwerp van de herdenkingsmunt: kinderspelletjes

Beschrijving van het ontwerp: een aantal traditionele spelletjes die populair zijn bij Maltese kinderen. Het gaat om knikkeren, tollen, en het traditionele vervaardigen en oplaten van vliegers. Ook is een Maltese versie van het hinkelspel afgebeeld, dat plaatselijk bekendstaat als “passju”. De drie bijen die in een cirkel rondvliegen, zijn een verwijzing naar een populair liedje dat Maltese kinderen tijdens hun spel zingen. Aan de onderzijde staan de naam van het land van uitgifte “MALTA” en het jaar van uitgifte “2020”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 220.000 munten

Datum van uitgifte: oktober 2020

Duitsland

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 50e verjaardag van de knieval van Willy Brandt in Warschau

Beschrijving van het ontwerp: te zien is hoe Willy Brandt, de toenmalige Duitse bondskanselier, nederig knielt voor het Monument voor de helden van het getto van Warschau. De opstand in het getto van Warschau van 1943 wordt opgeroepen door het krachtige beeld van de compositie. Het ontwerp beeldt betekenisvolle symbolen af die in uiterst fijn reliëf zijn aangebracht: een zevenarmige menora, de slachtoffers van het getto en de knieval. In het binnenste deel van de munt staan tevens de initialen van de kunstenaar (bovenaan), het muntmerk van het respectieve munthuis (“A”, “D”, “F”, “G” of “J”), het jaar, “2020” (linksmidden), de code voor Duitsland als land van uitgifte, “D” (rechtsonder), en de vermelding “50 JAHRE KNIEFALL VON WARSCHAU”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 30 miljoen munten

Datum van uitgifte: oktober 2020

Frankrijk

Onderwerp van de herdenkingsmunt: medisch onderzoek

Beschrijving van het ontwerp: een allegorische voorstelling van menselijke eenheid, voorgesteld door een gezicht in een wereldbol. Het gezicht kijkt naar het allerkleinste, dat wordt verbeeld door delen van DNA-strengen in een cirkel. De schuine as van het ontwerp staat in deze allegorie voor onderzoeken en begrijpen, waardoor het allerkleinste wordt beheerst en bestudeerd en ziekten worden overwonnen. De aanduiding van het land van uitgifte “RF” bevindt zich rechtsboven, het muntmerk en het jaar van uitgifte “2020” staan linksonder. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 300.000 munten

Datum van uitgifte: oktober 2020

Vaticaanstad

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 500e sterfdag van Rafaël Sanzio

Beschrijving van het ontwerp: het ontwerp bestaat uit een portret van Rafaël en twee engelen. Rechts staat in een halve cirkel de inscriptie “RAFFAELLO SANZIO”. Boven de afbeelding van de twee engelen staan de jaren “1520” en “2020”, en eronder de naam van het uitgevende land “CITTA’ DEL VATICANO”. Onderaan staan het muntteken “R” en de naam van de kunstenares “D. LONGO”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 101.000 munten

Uitgiftedatum: oktober 2020

San Marino

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 250e sterfdag van Giambattista Tiepolo

Beschrijving van het ontwerp: links op de munt is de buste van een engel afgebeeld, een detail uit Tiepolo’s schilderij “Agar ed Ismaele”, dat in de “Scuola Grande di San Rocco” in Venetië hangt, en zijn de initialen “C.M.” te zien van de auteur Claudia Momoni. Bovenaan staan het opschrift “TIEPOLO” en de letter “R” voor de munt van Rome; rechts staan de data 1770 en 2020 en het opschrift “SAN MARINO”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 54.000 munten

Uitgiftedatum: augustus-september 2020

Finland

Onderwerp van de herdenkingsmunt: universiteiten en de samenleving – 100 jaar universiteit van Turku

Beschrijving van het ontwerp: het rasterpatroon vertegenwoordigt de interactie tussen universiteiten en de samenleving. Bovenaan het ontwerp staat het jaar van uitgifte “2020”, rechts het muntteken met daaronder de aanduiding van het land van uitgifte “FI”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 800.000 munten

Uitgiftedatum: lente/zomer 2020

Andorra

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 50 jaar algemeen stemrecht voor vrouwen

Beschrijving van het ontwerp: op het ontwerp van de munt is een vrouwengezicht afgebeeld, omwikkeld door eindeloos bewegende lijnen. Deze lijnen worden gevormd door Catalaanse vrouwennamen die zo dicht bij elkaar staan dat ze afzonderlijk moeilijk leesbaar zijn, als eerbetoon aan de solidariteit van vrouwen in de strijd voor hun rechten. De inscripties “50 ANYS DEL SUFRAGI UNIVERSAL FEMENÍ (50 jaar algemeen stemrecht voor vrouwen) en “ANDORRA 1970 - 2020” vervolledigen het ontwerp. Deze inscripties zijn op zodanige wijze in het lijnenspel geïntegreerd dat grotere nadruk komt te liggen op de verjaardag die wordt herdacht. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 60.000 munten

Uitgiftedatum: tweede helft 2020

Slovenië

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 500e geboortedag van Adam Bohorič

Beschrijving van het ontwerp: centraal in het ontwerp staat een meertalige slogan van de omslag van de Latijns-Sloveense grammatica van Adam Bohorič, getiteld “Proste zimske urice”. De slogan in het Sloveens, geschreven in bohoričica (het naar Adam Bohorič genoemde lettertype), dat gemakkelijk herkenbaar is aan de typische letter f, staat op de onderste helft van de munt. Daarachter staat de Sloveense slogan in het Latijn, als weerspiegeling van de bijdrage van Bohorič tot de internationale academische wereld. Bovenaan het ontwerp staat in een halve cirkel de inscriptie “ADAM BOHORIČ1520/SLOVENIJA 2020”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 1 miljoen munten

Uitgiftedatum: tweede helft 2020

Letland

Onderwerp van de herdenkingsmunt: Letgaals aardewerk

Beschrijving van het ontwerp: de munt is gewijd aan Letgaals aardewerk. Het traditionele aardewerk heeft zich gedurende langere tijd in twee districten – Letgallen en Kurzume – ontwikkeld, maar is alleen in Letgallen steeds aan de volgende generaties doorgegeven en aldus blijven bestaan. Het Letgaalse aardewerk maakt ook deel uit van de Letse culturele canon. Het ontwerp is een afbeelding van een kandelaar in klei, een typisch stuk Letgaals aardewerk. Het is voorzien van het opschrift “LATGALES KERAMIKA” (Letgaals aardewerk), de naam van het land “LATVIJA” en het jaar van uitgifte “2020”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 412.000 munten

Uitgiftedatum: tweede kwartaal 2020

Frankrijk

Onderwerp van de herdenkingsmunt: Charles de Gaulle

Beschrijving van het ontwerp: op de munt wordt Charles de Gaulle op twee verschillende tijdstippen in profiel afgebeeld. Het profiel op de achtergrond toont generaal Charles de Gaulle in uniform bij zijn oproep tot verzet van 18 juni 1940 of tijdens de bevrijding van Parijs. Het profiel op de voorgrond beeldt Charles de Gaulle af tijdens zijn tweede presidentiële ambtstermijn. De vermelding RF is gedeeltelijk geïntegreerd in het kruis van Lotharingen, dat door generaal de Gaulle in 1940 werd gekozen als symbool van het vrije Frankrijk. In het kruis van Lotharingen zijn tevens de jaartallen vermeld van zijn geboorte en zijn overlijden, en het jaar van uitgifte. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 18.061.940 munten

Uitgiftedatum: juni 2020

Andorra

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 27e Ibero-Amerikaanse top in Andorra

Beschrijving van het ontwerp: de 27e Ibero-Amerikaanse top van staatshoofden en regeringsleiders wordt in 2020 in het Vorstendom Andorra gehouden. Andorra, het nieuwste en kleinste lid van de Ibero-Amerikaanse Conferentie, zal als gastheer optreden voor deze bijeenkomst op het hoogste politieke niveau, die 19 Latijns-Amerikaanse landen omvat, samen met Spanje, Portugal en Andorra, om te werken aan gemeenschappelijke doelstellingen zoals duurzame ontwikkeling. Op de beeldenaar van de munt is een boom weergegeven die is opgebouwd uit menselijke silhouetten en tandwielen. De menselijke silhouetten symboliseren de integratie van maatschappij, cultuur en onderwijs voor het realiseren van een duurzame toekomst. De tandwielen symboliseren de synergie van beweging tussen de ideeën en voorstellen van de deelnemers aan deze top. Naast de boom staat het logo van deze 27e top. De bovenzijde ervan bestaat uit drie driehoeken die staan voor de kleuren van de Andorrese vlag. De onderzijde ervan bestaat uit zes driehoeken die staan voor de openstelling van Andorra voor de duurzameontwikkelings-doelstellingen. Rondom de beeldenaar staat het opschrift “XXVII CIMERA IBEROAMERICANA ANDORRA 2020” (27e Ibero-Amerikaanse top Andorra 2020). Langs de buitenrand van de munt staan de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 73.500 munten

Uitgiftedatum: juni 2020

Monaco

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 300e geboortedag van prins Honoré III

Beschrijving van het ontwerp: het ontwerp toont de beeltenis van prins Honoré III. Links staat het opschrift “HONORÉ III” en rechts de naam van het land van uitgifte “MONACO”. Onderaan staat in een halve cirkel de inscriptie “1720 – Naissance – 2020”. Langs de buitenrand van de munt staan de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 15.000 munten

Uitgiftedatum: juni 2020

Italië

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 150e geboortedag van Maria Montessori

Beschrijving van het ontwerp: een portret van Maria Montessori in een geometrische compositie met enkele didactische elementen ontleend aan haar onderwijssysteem. Rechts in het ontwerp “RI”, het acroniem van de Italiaanse Republiek; links “R”, het muntteken van het munthuis van Rome; rechts “LDS”, de initialen van de ontwerper Luciana De Simoni; bovenaan het jaartal “1870”, het geboortejaar van de Italiaanse pedagoge; onderaan het jaartal “2020”, het jaar van uitgifte van de munt; rondom het portret de inscriptie “MARIA MONTESSORI”. Langs de buitenrand van de munt staan de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 3 miljoen munten

Uitgiftedatum: juni 2020

Griekenland

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 100 jaar sinds de vereniging van Thracië met Griekenland

Beschrijving van het ontwerp: het ontwerp is een replica van een oude munt uit de Thracische stad Abdera, waarop een griffioen is afgebeeld. Langs de binnenrand staat in het Grieks “100 JAAR SINDS DE VERENIGING VAN THRACIË MET GRIEKENLAND” en “HELLEENSE REPUBLIEK”, alsmede het jaar van uitgifte “2020” en een palmet (het muntmerk van de Griekse munt). Links is ook het monogram van de ontwerper (George Stamatopoulos) zichtbaar. De regio Thracië, gelegen in het uiterste noordoosten van het land, werd na het einde van de Eerste Wereldoorlog met Griekenland verenigd. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 750.000 munten

Datum van uitgifte: mei 2020

België

Onderwerp van de herdenkingsmunt: Jan van Eyck

Beschrijving van het ontwerp: aan de binnenkant van de beeldenaar is het portret van de bekende Vlaamse kunstenaar Jan van Eyck afgebeeld, samen met zijn handtekening en een schilderspalet met ook de initialen LL, verwijzend naar de ontwerper van de munt, de heer Luc Luycx, en twee penselen. Daarboven staat de naam J. van Eyck. Omdat de Koninklijke Nederlandse Munt de munten zal slaan, staat het muntteken van Utrecht, de staf van Mercurius, onderaan samen met het Belgische muntmeesterteken, het wapen van de gemeente Herzele. De landcode BE en het jaartal 2020 staan rechts. Langs de buitenrand van de munt staan de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 155.000 munten

Uitgiftedatum: mei 2020

Portugal

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 75e verjaardag van de Verenigde Naties

Beschrijving van het ontwerp: op het ontwerp is het VN-logo afgebeeld. Bovenaan staat het jaar van uitgifte “2020”, de naam van het land van uitgifte “PORTUGAL” en de inscriptie “UN 75 YEARS”. Onder de woorden “UN” en “YEARS” staat hun vertaling in het Portugees “ONU” en “ANOS”. Aan de linkerkant staat de naam van de munt “CASA DA MOEDA” en aan de rechterkant de naam van de graveur “ANDRÉ LETRIA”. Langs de buitenrand van de munt staan de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 510.000 munten

Uitgiftedatum: mei 2020

Malta

Onderwerp van de herdenkingsmunt: als Unesco-werelderfgoed aangemerkte plaats – prehistorische tempels van Skorba

Beschrijving van het ontwerp: het ontwerp toont Skorba, een prehistorische tempel in de buurt van het gehucht Zebbiegh, in het noordwesten van Malta. Het complex bestaat uit twee naast elkaar gebouwde tempels. Deze werden gebouwd op een veel oudere nederzetting, waarvan de overblijfselen buiten het tempelcomplex werden ontdekt. Skorba heeft niet de monumentaliteit van de andere tempels op de Maltese eilanden. Desalniettemin is de site van het grootste belang omdat archeologen hiermee de prehistorische culturele sequentie van Malta hebben kunnen bepalen en hebben kunnen vaststellen dat de eilanden voor het eerst werden bewoond rond 5.000 v.Chr. Aan de bovenzijde van het ontwerp staat de inscriptie “SKORBA TEMPLES 3600-2500 BC”. Aan de onderzijde staan de naam van het land van uitgifte “MALTA” en het jaar van uitgifte “2020”. Langs de buitenrand van de munt staan de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 170.000 munten

Uitgiftedatum: mei 2020

Vaticaanstad

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 100e geboortedag van paus Johannes Paulus II

Beschrijving van het ontwerp: het ontwerp bevat paus Johannes Paulus II, het huis waar hij is geboren en de basiliek in de buurt van zijn huis in Wadowice, Polen. Linksboven staat in een halve cirkel het opschrift “PAPA GIOVANNI PAOLO II”. Rechts staan de jaren “1920 2020” en het muntteken “R”. Onderaan, in een halve cirkel, staat de naam van het uitgevende land “CITTA’ DEL VATICANO”. Onder de afbeelding van de basiliek staan de artiestennaam “G. TITOTTO” en de initialen van de graveur “M.A.C. INC” (Maria Angela Cassol, graveur). Langs de buitenrand van de munt staan de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 101.000 munten

Uitgiftedatum: mei 2020

San Marino

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 500e sterfdag van Rafaël

Beschrijving van het ontwerp: het ontwerp toont het profiel van de Heilige Maagd, een detail uit het fresco “Madonna di Casa Santi”, het eerste meesterwerk van de zeer jonge Rafaël dat hij schilderde in zijn geboortehuis in Urbino, waar nu de prestigieuze Accademia Raffaello is gevestigd. Het werk toont de Heilige Maagd met het kind Jezus, dat op haar knieën slaapt, en belichaamt de fijngevoeligheid van de intimiteit tussen moeder en zoon, een terugkerend thema in zijn kunst. Bovenaan rechts staan de naam van het land van uitgifte “SAN MARINO” en de jaartallen “1520” en “2020”. Onderaan staat de inscriptie “RAFFAELLO”, rechts de initialen van de ontwerpster Annalisa Masini “A.M.” en links de letter “R”, het muntteken van het munthuis van Rome. Langs de buitenrand van de munt staan de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 54.000 munten

Uitgiftedatum: maart 2020

Litouwen

Onderwerp van de herdenkingsmunt: Aukštaitija (uit de reeks Litouwse etnografische regio’s)

Beschrijving van het ontwerp: op de munt staat een wapenschild afgebeeld met daarop een ridder in harnas met een zwaard in de rechterhand. Het wapenschild wordt gedragen door twee engelen die op symbolische wijze Aukštaitija verheerlijken en beschermen. Aukštaitija is een van de belangrijkste regio’s en de bakermat van de Litouwse staat. Onderaan staat het Latijnse opschrift “PATRIAM TUAM MUNDUM EXISTIMA” (BESCHOUW UW LAND VAN HERKOMST ALS DE HELE WERELD). Rond dit ontwerp staan eveneens de opschriften “LIETUVA” (het land van uitgifte), “AUKŠTAITIJA”, het jaar van uitgifte “2020” en het muntteken van de Litouwse Munt. Langs de buitenrand van de munt staan de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 500.000 munten

Uitgiftedatum: maart 2020

Estland

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 200e verjaardag van de ontdekking van Antarctica

Beschrijving van het ontwerp: de ontdekking houdt verband met Estland. Een van de eersten die Antarctica zag in 1820 was Fabian Gottlieb von Bellingshausen, een Baltisch-Duitse zeevaarder geboren in Saaremaa (Estland). Hij beschreef de ontdekking. Op de munt staat een motief van een zeilschip afgebeeld. Verder staan de volgende inscripties op de munt: “Fabian Gottlieb von Bellingshausen” en “ANTARKTIKA 200”, de landsnaam “EESTI” en het jaar van uitgifte “2020”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 750.000 munten

Uitgiftedatum: maart 2020

Spanje

Onderwerp van de herdenkingsmunt: Unesco cultureel en natuurlijk Werelderfgoed – Aragón en de Aragonese Mudejararchitectuur

Beschrijving van het ontwerp: op de munt staat de toren van El Salvador in Teruel afgebeeld. Links staat in hoofdletters het woord “ESPAÑA” en rechts het muntteken met daaronder het jaar van uitgifte “2020”. Bovenaan in het midden staat in boogvorm en in hoofdletters het bijschrift “ARQUITECTURA MUDEJAR DE ARAGÓN”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 4 miljoen munten

Uitgiftedatum: februari 2020

Duitsland

Onderwerp van de herdenkingsmunt: de Bundesländer-reeks – Brandenburg

Beschrijving van het ontwerp: op de munt staat het kasteel Sanssouci. In de bovenste helft van het binnenste gedeelte van het muntstuk staan het muntteken van de betrokken munt (“A”, “D”, “F”, “G” of “J”), de initialen van de kunstenaar en het jaar “2020”. In de onderste helft van het binnenste gedeelte van het muntstuk staan de inscriptie “BRANDENBURG” en de code van Duitsland als het uitgevende land “D”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 30 miljoen munten

Uitgiftedatum: februari 2020

België

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 2020 internationaal jaar van de plantgezondheid (IYPH 2020)

Beschrijving van het ontwerp: op het binnenste gedeelte van de munt staat het officiële IYPH 2020-logo, dat symbool staat voor bladeren, en de tekst “International year of plant health”. De bladeren staan symbool voor gezonde planten als bron van de zuurstof die we inademen, het voedsel dat we eten en alle leven op aarde. Die positieve afbeelding van bladeren die beschermd zijn tegen dodelijke plagen en ziekten vormt een cirkel die de wereld voorstelt en benadrukt hoezeer de plantgezondheid en -bescherming een zaak van de hele wereld is. Plantgezondheid is de sleutel tot het beëindigen van honger, het terugdringen van armoede, het beschermen van het milieu en het stimuleren van de economische ontwikkeling. Aangezien de Koninklijke Nederlandse Munt de munt zal slaan, bevindt zich rechts het muntteken van Utrecht, een mercuriusstaf. Het muntteken van de directeur van de Koninklijke Munt van België, het wapenschild van de gemeente Herzele, bevindt zich links. De landcode BE en het jaartal 2020 staan onderaan. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 755.000 munten

Uitgiftedatum: februari 2020

Estland

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 100e verjaardag van de Vrede van Tartu

Beschrijving van het ontwerp: op 2 februari 1920 werd tussen Estland en Sovjet-Rusland de Vrede van Tartu ondertekend. Daarmee werd de oostelijke grens van Estland vastgelegd en kwam er een einde aan de onafhankelijkheidsoorlog. Op de munt staat een boom afgebeeld met takken waartussen de woorden TARTU RAHU zijn verborgen (Vrede van Tartu). De landsnaam “EESTI” en de datum van uitgifte “2 februari 2020” staan ook op de munt. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 1 miljoen munten

Uitgiftedatum: februari 2020

Italië

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 80e verjaardag van de oprichting van “Corpo Nazionale dei Vigili del Fuoco” (nationale brandweer)

Beschrijving van het ontwerp: het ontwerp laat in het midden het logo van de nationale brandweer zien. Links “RI”, de afkorting van de Italiaanse Republiek; rechts het jaar van de uitgifte van de munt “2020”; “R”, het muntteken van het munthuis in Rome; onderaan “LDS”, de initialen van ontwerper Luciana De Simoni; bovenaan de boogvormige inscriptie “CORPO NAZIONALE DEI VIGILI DEL FUOCO”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 3 miljoen munten

Uitgiftedatum: januari 2020

Luxemburg

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 200e geboortedag van prins Henri

Beschrijving van het ontwerp: aan de rechterkant de beeltenis van Zijne Koninklijke Hoogheid, Groothertog Henri, en aan de linkerkant de beeltenis van prins Henri. Onderaan staan de naam van het uitgevende land “LUXEMBOURG” en het jaar van uitgifte “2020”. Links, halfcirkelvormig, staat de inscriptie “Prince Henri d’Orange-Nassau” en onder zijn beeltenis staat de inscriptie “1820 – 1879”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 500.000 munten

Uitgiftedatum: januari 2020

Griekenland

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 2500 jaar sinds de slag bij Thermopylae

Beschrijving van het ontwerp: het ontwerp toont een oud-Griekse helm. Langs de binnenkant staat in het Grieks “2500 JAAR SINDS DE SLAG BIJ THERMOPYLAE” en “HELLEENSE REPUBLIEK”. Verder staan in de achtergrond het jaar van uitgifte, "2020", en een palmet (het muntteken van de Griekse munt). Onderaan, rechts van de helm, is het monogram van de ontwerper (George Stamatopoulos) zichtbaar. Hoewel de slag bij Thermopylae op een nederlaag voor de Grieken uitdraaide, blijft het een tijdloos symbool van heldhaftig verzet. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 750.000 munten

Datum van uitgifte: januari 2020