Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Αναμνηστικά κέρματα των 2 ευρώ - 2020

Οι περιγραφές στη σελίδα αυτή προέρχονται από την Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, συνεπώς, ενδέχεται να παρουσιάζουν μικρές διαφορές σε σχέση με άλλες πληροφορίες που δημοσιεύονται στον παρόντα δικτυακό τόπο.

Λουξεμβούργο

Θέμα: Η γέννηση του Πρίγκιπα Κάρολου

Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει στο κέντρο τον Πρίγκηπα Κάρολο, καθώς και τις προσωπογραφίες των γονέων του, των Αυτών Βασιλικών Υψηλοτήτων, του διαδόχου Μεγάλου Δούκα Γουλιέλμου και της διαδόχου Μεγάλης Δούκισσας Στεφανίας. Κάτω από τις εν λόγω προσωπογραφίες, αναγράφεται το κείμενο «S.A.R. de Prënz Charles» (Η Αυτού Βασιλική Υψηλότης Πρίγκηπας Κάρολος), ακολουθούμενο από την ημερομηνία γέννησής του, «10.5.2020». Στα αριστερά, απεικονίζεται κάθετα η λέξη «LËTZEBUERG» ως ονομασία της χώρας έκδοσης. Το μονόγραμμα (το γράμμα «Η» με στέμμα) αποτελεί αναφορά στον Μεγάλο Δούκα Ερρίκο. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 2020

Πορτογαλία

Θέμα: 730ή επέτειος από την ίδρυση του Πανεπιστημίου της Coimbra

Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει τον πύργο του Πανεπιστημίου της Coimbra και εικαστική σύνθεση τριγώνων που συμβολίζουν τις στέγες του πανεπιστημίου, η υψηλότερη εκ των οποίων είναι η στέγη της βιβλιοθήκης Joanina. Τα τρίγωνα παρεμβάλλονται μεταξύ των χαρακτήρων «UNIVERSIDADE DE COIMBRA 730 ANOS PORTUGAL 2020» (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙOΤΗΣ COIMBRA 730 ΕΤΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 2020). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 360.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Νοέμβριος 2020

Σλοβακία

Θέμα: Εικοστή επέτειος της προσχώρησης της Σλοβακίας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)

Περιγραφή: Το πάνω δεξιό ήμισυ του κέρματος απεικονίζει μια αναπαράσταση της έννοιας του ψηφιακού ανθρωπισμού: τυπωμένα κυκλώματα σε σχήμα ανθρώπινου εγκεφάλου, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται ένας κύκλος που αναπαριστά έναν μικροεπεξεργαστή. Στο κάτω δεξιό άκρο είναι τοποθετημένος ο θυρεός της Σλοβακίας. Εγγεγραμμένες σε τετράγωνο περίγραμμα που επικαλύπτει εν μέρει την κύρια εικόνα είναι οι λέξεις «20. VÝROČIE» και «VSTUP SR DO OECD» (20ή επέτειος της προσχώρησης της Σλοβακίας στον ΟΟΣΑ). Κάτω από το τετράγωνο αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «SLOVENSKO» και το έτος έκδοσης «2020», το ένα πάνω από το άλλο. Ανάμεσα στο τετράγωνο και το αριστερό άκρο του σχεδίου βρίσκεται το σήμα του νομισματοκοπείου της Σλοβακίας (Mincovňa Kremnica), το οποίο αποτελείται από τα γράμματα «MK» ανάμεσα σε δύο μήτρες. Κάτω από το σήμα του νομισματοκοπείου αναγράφονται σχηματοποιημένα τα γράμματα «PV», που παραπέμπουν στον σχεδιαστή Peter Valach. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Νοέμβριος 2020

Κύπρος

Θέμα: Η 30ή επέτειος του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής της Κύπρου

Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει έναν «νευρώνα με τις συνάψεις του», με αφορμή τον εορτασμό των 30 χρόνων του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής της Κύπρου. Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής της Κύπρου είναι αναγνωρισμένο διεθνώς και διαδραματίζει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο ως εθνικό, περιφερειακό και διεθνές κέντρο αριστείας για την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, καινοτόμου έρευνας και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης. Γύρω από το σχέδιο κυκλικά αναγράφονται η ονομασία της χώρας έκδοσης «ΚΥΠΡΟΣ - KIBRIS» και η φράση «ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ & ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 1990-2020». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 412.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Δ΄ τρίμηνο του 2020

Λιθουανία

Θέμα: Πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO — Kryžių Kalnas (ο Λόφος των Σταυρών)

Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει τον Λόφο των Σταυρών: μέρη ξύλινων και σφυρηλατημένων σταυρών, οι οποίοι συμβολίζουν τη λιθουανική τέχνη στον τομέα και τη λαϊκή κληρονομιά. Η τέχνη της κατασκευής σταυρών και ο συμβολισμός τους στη Λιθουανία περιλαμβάνονται στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της UNESCO για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Οι αναγραφόμενες ενδείξεις είναι οι εξής: το όνομα της Λιθουανίας «LIETUVA», το έτος έκδοσης «2020» στο επάνω μέρος, «KRYŽIŲ KALNAS» (ο Λόφος των Σταυρών) και το σήμα του λιθουανικού νομισματοκοπείου στο κάτω μέρος. Σχεδιάστηκε από τον Rytas Jonas Belevičius. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Δ΄ τρίμηνο του 2020

Φινλανδία

Θέμα: Εκατονταετηρίδα Väinö Linna

Περιγραφή: Το κέρμα είναι αφιερωμένο στον φημισμένο εκλιπόντα Φινλανδό συγγραφέα Väinö Linna. Το φετινό έτος σηματοδοτεί την 100ή επέτειο από τη γέννησή του το 1920. Το σχέδιο συμβολίζει την εποχή που ο Linna εργαζόταν σε εργοστάσιο υφαντουργίας και απεικονίζει, εκτός από το πρόσωπό του, γράμματα που διαπερνούν τα βιβλία του με τη μορφή υφαντών και κλωστών. Στην αριστερή πλευρά βρίσκεται η ένδειξη VÄINÖ LINNA. Στο κάτω μέρος αναγράφονται το έτος έκδοσης «2020», η ένδειξη της χώρας έκδοσης «FI» και το σήμα του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 800.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2020

Μάλτα

Θέμα: Παιδικά παιχνίδια

Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει διάφορα παραδοσιακά παιδικά παιχνίδια, τα οποία είναι δημοφιλή στη Μάλτα, μεταξύ αυτών βόλους, σβούρες, καθώς και την παραδοσιακή κατασκευή και το παραδοσιακό πέταγμα χαρταετού. Απεικονίζεται επίσης η μαλτεζική εκδοχή του παιχνιδιού «κουτσό», το οποίο είναι γνωστό τοπικά ως «passju». Τρεις μέλισσες πετούν σε κύκλο, παραπέμποντας σε δημοφιλές τραγούδι που τραγουδούν τα παιδιά στη Μάλτα καθώς παίζουν. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται η ονομασία της χώρας έκδοσης «Malta» και το έτος έκδοσης «2020». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 220.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2020

Γερμανία

Θέμα: Η 50ή επέτειος της γονυκλισίας του Willy Brandt στη Βαρσοβία (Kniefall von Warschau)

Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει τον Brandt, ο οποίος ήταν τότε ο καγκελάριος της Γερμανίας, να γονατίζει μπροστά στο μνημείο των ηρώων του γκέτο της Βαρσοβίας σε μια κίνηση ταπεινότητας. Η συγκλονιστική σύνθεση των εικόνων φέρνει στον νου την εξέγερση του γκέτο της Βαρσοβίας που έγινε το 1943. Με εξαιρετικά λεπτή και ανάγλυφη εγχάραξη, στο κέρμα απεικονίζονται σύμβολα μεγάλης βαρύτητας: μια μενορά με επτά λυχνάρια, τα θύματα του γκέτο, καθώς και η γονυκλισία. Στο εσωτερικό μέρος του κέρματος εμφαίνονται επίσης τα αρχικά του καλλιτέχνη (πάνω μέρος), το σήμα του αντίστοιχου νομισματοκοπείου («A», «D», «F», «G» ή «J»), το έτος «2020» (κέντρο αριστερά), ο κωδικός της χώρας έκδοσης «D» (Γερμανία) (κάτω δεξιά) και η ένδειξη «50 JAHRE KNIEFALL VON WARSCHAU». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 30 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2020

Γαλλία

Θέμα: Ιατρική έρευνα

Περιγραφή: Το κέρμα συμβολίζει την ενωμένη ανθρωπότητα, η οποία αναπαριστάται από ένα πρόσωπο που εγχαράσσεται σε μια σφαίρα. Το πρόσωπο αντικρίζει το απειροελάχιστο, το οποίο αναπαριστάται από τμήματα DNA που εγχαράσσονται σε έναν κύκλο. Με τον πλάγιο άξονά της, αυτή η αλληγορία συμβολίζει την έρευνα και τη νοημοσύνη που κυριαρχούν στο απειροελάχιστο, το μελετούν και κατατροπώνουν τις ασθένειες. Στο πάνω δεξιό μέρος του κέρματος αναγράφεται η ένδειξη της χώρας έκδοσης «RF», ενώ κάτω αριστερά βρίσκεται το σήμα του νομισματοκοπείου και το έτος έκδοσης «2020». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 300.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2020

Πόλη του Βατικανού

Θέμα: 500ή επέτειος του θανάτου του Ραφαήλ (Raffaello Sanzio)

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται πορτρέτο του Ραφαήλ και δύο αγγέλων. Στο δεξιό μέρος, σε ημικύκλιο, υπάρχει η επιγραφή «RAFFAELLO SANZIO». Πάνω από την εικόνα των δύο αγγέλων αναγράφονται τα έτη «1520» και «2020» και από κάτω αναγράφεται η ονομασία της χώρας έκδοσης «CITTÀ DEL VATICANO». Στο κάτω μέρος εμφανίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου «R» και το όνομα του καλλιτέχνη «D. LONGO». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 101.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2020

Άγιος Μαρίνος

Θέμα: 250ή επέτειος του θανάτου του Giambattista Tiepolo

Περιγραφή: Στην αριστερή πλευρά απεικονίζεται η προτομή ενός αγγέλου, λεπτομέρεια από το έργο του Tiepolo «Άγαρ και Ισμαήλ», το οποίο φυλάσσεται στη «Scuola Grande di San Rocco» στη Βενετία, και τα αρχικά της καλλιτέχνιδας Claudia Momoni «C.M». Στο επάνω μέρος βρίσκεται η επιγραφή «TIEPOLO» και το γράμμα «R» που συμβολίζει το νομισματοκοπείο της Ρώμης. Στη δεξιά πλευρά αναγράφονται οι ημερομηνίες «1770» και «2020» και η ονομασία της χώρας «SAN MARINO». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 54.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2020

Φινλανδία

Θέμα: Πανεπιστημία και κοινωνία – 100ή επέτειος του Πανεπιστημίου του Turku

Περιγραφή: Το σχέδιο προσομοιάζει έναν κάνναβο, ο οποίος συμβολίζει την αλληλεπίδραση μεταξύ των πανεπιστημίων και της κοινωνίας. Στο επάνω μέρος του σχεδίου αναγράφεται το έτος έκδοσης «2020», στα δεξιά το σήμα του νομισματοκοπείου και ακριβώς από κάτω η ένδειξη της χώρας έκδοσης «FI». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 800.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Άνοιξη/Καλοκαίρι 2020

Ανδόρα

Θέμα: 50 χρόνια καθολικής ψηφοφορίας των γυναικών

Περιγραφή: Το σχέδιο του κέρματος απεικονίζει το πρόσωπο μιας γυναίκας που περιβάλλεται από αέναα κινούμενες γραμμές. Οι γραμμές αποτελούνται από γυναικεία ονόματα στην καταλανική γλώσσα, τα οποία είναι γραμμένα χωρίς κενά μεταξύ τους και είναι ως εκ τούτου δύσκολο να αναγνωστούν μεμονωμένα, ως φόρο τιμής στην αλληλεγγύη των γυναικών που αγωνίστηκαν για τα δικαιώματά τους. Το σχέδιο συμπληρώνεται με την επιγραφή «50 ANYS DEL SUFRAGI UNIVERSAL FEMENÍ» (50 χρόνια καθολικής ψηφοφορίας των γυναικών) και «ANDORRA 1970 - 2020». Και οι λέξεις αυτές ενσωματώνονται κατά κάποιον τρόπο στην κίνηση των γραμμών, ώστε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην τιμώμενη επέτειο. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 60.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Β’ εξάμηνο του 2020

Σλοβενία

Θέμα: 500ή επέτειος της γέννησης του Άνταμ Μπόχοριτς (Adam Bohorič)

Περιγραφή: Το σχέδιο περιλαμβάνει απόφθεγμα σε δυο γλώσσες παρμένο από το εξώφυλλο της λατινοσλοβενικής γραμματικής του Μπόχοριτς, με τίτλο «Proste zimske urice». Το απόφθεγμα στα σλοβενικά, γραμμένο σε bohoričica (στο είδος γραφής που φέρει το όνομα του Άνταμ Μπόχοριτς), αναγνωρίζεται εύκολα λόγω του χαρακτηριστικού γράμματος f και βρίσκεται στο κάτω ήμισυ του κεντρικού τμήματος του κέρματος. Στο δεύτερο πλάνο, το σλοβενικό απόφθεγμα στα λατινικά αντιπροσωπεύει τη συμβολή του Μπόχοριτς στον διεθνή πανεπιστημιακό χώρο. Στο επάνω μέρος του σχεδίου, ημικυκλικά, υπάρχει η επιγραφή «ADAM BOHORIČ1520 / SLOVENIJA 2020». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριο κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Β’ εξάμηνο του 2020

Λετονία

Θέμα: Κεραμικά της Λατγαλίας

Περιγραφή: Το κέρμα είναι αφιερωμένο στα κεραμικά της Λατγαλίας. Η παραδοσιακή κεραμική καλλιεργήθηκε για σημαντικές χρονικές περιόδους σε δύο περιοχές, τη Λατγαλία (Latgale) και την Κουρλάνδη (Kurzeme)· ωστόσο, μόνο στη Λατγαλία επιβίωσε με το πέρασμα του χρόνου και πέρασε στις επόμενες γενεές. Η λατγαλική κεραμική έχει μάλιστα συμπεριληφθεί στον λετονικό πολιτιστικό κανόνα. Το σχέδιο απεικονίζει ένα χαρακτηριστικό αντικείμενο λατγαλικής κεραμικής – έναν πήλινο κηροστάτη. Αναγράφεται η φράση «LATGALES KERAMIKA» (κεραμικά της Λατγαλίας), η ονομασία της χώρας «LATVIJA», καθώς και το έτος έκδοσης «2020». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 412.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Β’ τρίμηνο του 2020

Γαλλία

Θέμα: Σαρλ ντε Γκωλ

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει δύο προφίλ του Σαρλ ντε Γκωλ σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές. Στο φόντο εμφαίνεται το προφίλ του Σαρλ ντε Γκωλ με τη στολή του στρατηγού την οποία φορούσε κατά τη διάρκεια της επιστράτευσης της 18ης Ιουνίου 1940 ή κατά την απελευθέρωση του Παρισιού. Στο πρώτο πλάνο απεικονίζεται το προφίλ του Σαρλ ντε Γκωλ κατά τη διάρκεια της δεύτερης προεδρικής θητείας του. Τέλος, η αναφορά RF επικαλύπτει έναν σταυρό της Λωρραίνης, σύμβολο της ελεύθερης Γαλλίας που επέλεξε ο στρατηγός ντε Γκωλ το 1940. Οι ημερομηνίες γέννησης και θανάτου του, καθώς και η ημερομηνία έκδοσης, αναγράφονται επίσης στον σταυρό της Λωρραίνης. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 18.061.940 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2020

Ανδόρα

Θέμα: Η 27η ιβηροαμερικανική σύνοδος κορυφής στην Ανδόρα

Περιγραφή: Η 27η ιβηροαμερικανική σύνοδος κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων θα πραγματοποιηθεί στο Πριγκιπάτο της Ανδόρας το 2020. Η Ανδόρα, το νεότερο και μικρότερο μέλος της Ιβηροαμερικανικής Διάσκεψης, θα φιλοξενήσει αυτήν τη συνάντηση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, η οποία περιλαμβάνει 19 χώρες της Λατινικής Αμερικής, καθώς και την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ανδόρα, προκειμένου να εργαστούν για την επίτευξη κοινών στόχων, όπως η βιώσιμη ανάπτυξη. Το κέρμα απεικονίζει ένα δέντρο που αποτελείται από ανθρώπινες φιγούρες και οδοντωτούς τροχούς. Οι ανθρώπινες φιγούρες συμβολίζουν την ενοποίηση της κοινωνίας, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης για την επίτευξη ενός βιώσιμου μέλλοντος. Οι οδοντωτοί τροχοί συμβολίζουν τη συνέργεια των κινήσεων των ιδεών και των προτάσεων των συμμετεχόντων στην εν λόγω σύνοδο. Δίπλα στο δέντρο, υπάρχει ο λογότυπος της 27ης συνόδου κορυφής. Στο πάνω μέρος, τρία τρίγωνα αντιπροσωπεύουν τα χρώματα της σημαίας της Ανδόρας. Στο κάτω μέρος, έξι τρίγωνα αντιπροσωπεύουν το άνοιγμα της Ανδόρας στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Γύρω από το σχέδιο, υπάρχει η επιγραφή «XXVII CIMERA IBEROAMERICANA ANDORRA 2020» (27η ιβηροαμερικανική σύνοδος κορυφής στην Ανδόρα 2020). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 73.500 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2020

Μονακό

Θέμα: 300ή επέτειος της γέννησης του Πρίγκιπα Ονώριου Γ’

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει τον Πρίγκιπα Ονώριο Γ’. Στο αριστερό μέρος υπάρχει η επιγραφή «HONORÉ III» και στο δεξιό μέρος η ονομασία της χώρας έκδοσης «MONACO». Στο κάτω μέρος, σε ημικύκλιο, αναγράφεται η επιγραφή «1720 – Naissance – 2020». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 15.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2020

Ιταλία

Θέμα: Η 150ή επέτειος της γέννησης της Maria Montessori

Περιγραφή: Πορτρέτο της Maria Montessori σε γεωμετρική σύνθεση με ορισμένα διδακτικά στοιχεία προερχόμενα από το εκπαιδευτικό της σύστημα. Στο δεξιό μέρος, υπάρχουν τα γράμματα «RI», αρκτικόλεξο της Ιταλικής Δημοκρατίας· αριστερά, το γράμμα «R», αναγνωριστικό του νομισματοκοπείου της Ρώμης· δεξιά, τα γράμματα «LDS», αρχικά της σχεδιάστριας Luciana De Simoni· στο επάνω και στο κάτω μέρος, οι ημερομηνίες «1870» και «2020», το έτος γέννησης της Ιταλίδας παιδαγωγού και το έτος έκδοσης του κέρματος, αντιστοίχως· γύρω από το πορτρέτο, η επιγραφή «MARIA MONTESSORI». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 3.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2020

Ελλάδα

Θέμα: 100 χρόνια από την ένωση της Θράκης με την Ελλάδα

Περιγραφή: Το σχέδιο αναπαράγει ένα αρχαίο κέρμα της θρακικής πόλης των Αβδήρων, στο οποίο εμφαίνεται ένας γρύπας. Περιμετρικά στο εσωτερικό άκρο αναγράφονται οι λέξεις «100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ» και «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», καθώς και το έτος έκδοσης «2020», ενώ απεικονίζεται και ένα ανθέμιο (το σήμα του ελληνικού νομισματοκοπείου). Στα αριστερά είναι επίσης ορατό το μονόγραμμα του καλλιτέχνη (Γιώργος Σταματόπουλος). Η περιοχή της Θράκης, που βρίσκεται στη βορειοανατολική γωνία της χώρας, ενώθηκε με την Ελλάδα μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ποσότητα: 750.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάιος 2020

Βέλγιο

Θέμα: Jan van Eyck

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται το πορτρέτο του διάσημου Φλαμανδού καλλιτέχνη Jan van Eyck μαζί με την υπογραφή του και μια παλέτα ζωγράφου που περιέχει επίσης τα αρχικά LL, τα οποία παραπέμπουν στον σχεδιαστή του κέρματος, τον κ. Luc Luycx, καθώς και δύο πινέλα. Επάνω από το σχέδιο, υπάρχει το όνομα J. van Eyck. Δεδομένου ότι η κοπή των κερμάτων θα πραγματοποιηθεί από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο των Κάτω Χωρών, στο κάτω μέρος εμφανίζονται το σήμα του νομισματοκοπείου της Ουτρέχτης, δηλαδή το κηρύκειο του Ερμή, καθώς και το σήμα του διευθυντή του βελγικού νομισματοκοπείου, ήτοι ο θυρεός του δήμου Herzele. Στο δεξιό μέρος εμφανίζεται η ένδειξη της χώρας έκδοσης «BE» και το έτος έκδοσης «2020». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 155.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάιος 2020

Πορτογαλία

Θέμα: 75η επέτειος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται το λογότυπο του ΟΗΕ. Στο επάνω μέρος αναγράφεται το έτος έκδοσης «2020», η ονομασία της χώρας έκδοσης «PORTUGAL» και η επιγραφή «UN 75 YEARS». Κάτω από τις λέξεις «UN» και «YEARS» αναγράφεται η μετάφρασή τους στα πορτογαλικά «ONU» και «ANOS». Στην αριστερή πλευρά αναγράφεται η ονομασία του νομισματοκοπείου «CASA DA MOEDA» και στη δεξιά πλευρά το όνομα του χαράκτη «ANDRÉ LETRIA». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 510.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάιος 2020

Μάλτα

Θέμα: Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco – προϊστορικοί ναοί Skorba

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζονται ο ναός Skorba, ένας προϊστορικός ναός που βρίσκεται κοντά στον οικισμό Zebbiegh, στο βορειοδυτικό τμήμα της Μάλτας. Το συγκρότημα αποτελείται από δύο ναούς που έχουν κατασκευαστεί ο ένας πλάι στον άλλο. Οι ναοί αυτοί οικοδομήθηκαν πάνω σε έναν πολύ παλαιότερο οικισμό, τα ερείπια του οποίου ανακαλύφθηκαν εκτός του συγκροτήματος των ναών. Οι ναοί Skorba δεν διαθέτουν τον μνημειώδη χαρακτήρα των άλλων ναών στα νησιά της Μάλτας. Ωστόσο, η τοποθεσία είναι υψίστης σημασίας αφού έδωσε τη δυνατότητα στους αρχαιολόγους να καθορίσουν την προϊστορική πολιτιστική αλληλουχία της Μάλτας και να αποδείξουν ότι τα νησιά κατοικήθηκαν για πρώτη φορά περί το 5.000 π.Χ. Στο επάνω μέρος του κέρματος αναγράφεται η φράση «SKORBA TEMPLES 3600-2500 BC». Στο κάτω μέρος βρίσκεται η ονομασία της χώρας έκδοσης «MALTA» και το έτος έκδοσης «2020». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 170.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάιος 2020

Πόλη του Βατικανού

Θέμα: 100ή επέτειος από τη γέννηση του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ

Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ, το σπίτι στο οποίο είχε γεννηθεί και την εκκλησία ρυθμού Βασιλικής κοντά στο σπίτι του στο Wadowice της Πολωνίας. Στο επάνω αριστερό μέρος υπάρχει σε ημικύκλιο η επιγραφή «PAPA GIOVANNLI PAOLO II». Στο δεξιό μέρος αναγράφονται οι χρονολογίες «1920 2020» και το σήμα του νομισματοκοπείου «R». Στο κάτω μέρος, σε ημικυκλική διάταξη, αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «CITTÀ DEL VATICANO». Κάτω από την εικόνα της Βασιλικής διαβάζουμε το όνομα του καλλιτέχνη «G. TITOTTO» και τα αρχικά της χαράκτριας «M.A.C. INC» (Maria Angela Cassol, χαράκτρια). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 101.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάιος 2020

Άγιος Μαρίνος

Θέμα: 500ή επέτειος του θανάτου του Ραφαήλ

Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει το πρόσωπο της Παρθένου, σε πλάγια όψη, λεπτομέρεια από την τοιχογραφία «Madonna di Casa Santi», το πρώτο αριστούργημα που φιλοτέχνησε ο νεότατος Ραφαήλ στο οικογενειακό σπίτι στο Ουρμπίνο, όπου φιλοξενείται σήμερα η φημισμένη Ακαδημία Raffaello. Το έργο αναπαριστά την Παρθένο με το Θείο Βρέφος αποκοιμισμένο στα γόνατά της και διαποτίζεται από την εκλεπτυσμένη οικειότητα που χαρακτηρίζει τη σχέση μητέρας και γιου, ένα θέμα που επανέρχεται στην καλλιτεχνική του παραγωγή. Στο επάνω δεξιό μέρος υπάρχει το όνομα της χώρας έκδοσης «SAN MARINO» και τα έτη «1520» και «2020». Στο κάτω μέρος, εμφανίζεται η επιγραφή «RAFFELLO», στο δεξιό μέρος τα αρχικά της καλλιτέχνιδας Annalisa Masini «A.M.» και στο αριστερό το γράμμα «R», αναγνωριστικό του νομισματοκοπείου της Ρώμης. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 54.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος 2020

Λιθουανία

Θέμα: Aukštaitija (από τη σειρά Εθνογραφικές Περιοχές της Λιθουανίας)

Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει θυρεό με σιδερόφρακτο ιππότη που κρατάει ξίφος στο δεξί του χέρι. Τον θυρεό βαστούν δύο άγγελοι, οι οποίοι συμβολικά εξυμνούν και προστατεύουν την Aukštaitija — μια από τις σημαντικότερες περιοχές της Λιθουανίας και λίκνο της υπόστασής της ως κράτους. Από κάτω αναγράφεται η φράση «PATRIAM TUAM MUNDUM EXISTIMA» (πατρίδα σου είναι όλη η γη). Το σχέδιο περιβάλλεται από επιγραφές: «LIETUVA» (το όνομα της χώρας έκδοσης), «AUKŠTAITIJA», το έτος έκδοσης «2020» και το σήμα του νομισματοκοπείου της Λιθουανίας. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος 2020

Εσθονία

Θέμα: 200ή επέτειος από την ανακάλυψη της Ανταρκτικής

Περιγραφή: Η ανακάλυψη συνδέεται με την Εσθονία, επειδή ένας από τους πρώτους ανθρώπους που αντίκρισε την Ανταρκτική το 1820 ήταν ο Fabian Gottlieb von Bellingshausen, ένας Γερμανός ναυτικός από τη Βαλτική, γεννημένος στο Saaremaa, ο οποίος τεκμηρίωσε την ανακάλυψη. Το σχέδιο απεικονίζει ένα ιστιοφόρο πλοίο. Επίσης, αναγράφονται οι ενδείξεις «Fabian Gottlieb von Bellingshausen» και «ANTARKTIKA 200», η χώρα έκδοσης «EESTI», και το έτος έκδοσης «2020». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 750.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος 2020

Ισπανία

Θέμα: Μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της UNESCO – Αραγονία και αραγονική αρχιτεκτονική μουδέχαρ

Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει το καμπαναριό του ναού του Σαν Σαλβαδόρ στην Τερουέλ. Στην αριστερή πλευρά με κεφαλαία γράμματα αποτυπώνεται η λέξη «ESPAÑA» και στη δεξιά πλευρά το σήμα του νομισματοκοπείου και από κάτω το έτος έκδοσης 2020. Στο επάνω μέρος του κεντρικού τμήματος, σε ημικυκλική διάταξη και με κεφαλαία γράμματα, αναγράφεται η επιγραφή «ARQUITECTURA MUDÉJAR DE ARAGÓN». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 4.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Φεβρουάριος 2020

Γερμανία

Θέμα: Βραδεμβούργο (σειρά «Ομοσπονδιακά κρατίδια»)

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται το ανάκτορο Σανσουσί. Στο επάνω μέρος του κέρματος εμφαίνονται το διακριτικό σήμα του αντίστοιχου νομισματοκοπείου («A», «D», «F», «G» ή «J»), τα αρχικά του καλλιτέχνη και το έτος «2020». Στο κάτω μέρος του κέρματος περιλαμβάνονται η ένδειξη «BRANDENBURG» και ο κωδικός της χώρας έκδοσης «D» (Γερμανία). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 30.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Φεβρουάριος 2020

Βέλγιο

Θέμα: Διεθνές έτος υγείας των φυτών – 2020

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται το επίσημο λογότυπο του Διεθνούς έτους υγείας των φυτών – 2020, το οποίο αποτελείται από αναπαράσταση φύλλων, και η επιγραφή «INTERNATIONAL YEAR OF PLANT HEALTH» (Διεθνές έτος υγείας των φυτών). Τα φύλλα συμβολίζουν τα υγιή φυτά ως πηγή του οξυγόνου που αναπνέουμε, της τροφής που τρώμε, αλλά και κάθε ζωής πάνω στη γη. Αυτή η θετική εικόνα των φύλλων, προστατευμένων από θανάσιμα παράσιτα και νόσους, έχει σχήμα κύκλου ο οποίος συμβολίζει τον κόσμο και υπογραμμίζει ότι η υγεία και η προστασία των φυτών αποτελεί παγκόσμιο ζήτημα. Η υγεία των φυτών είναι το κλειδί για την εξάλειψη της πείνας, τη μείωση της φτώχειας, την προστασία του περιβάλλοντος, και την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης. Δεδομένου ότι η κοπή των κερμάτων θα πραγματοποιηθεί από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο των Κάτω Χωρών, στα δεξιά εμφανίζεται το κηρύκειο του Ερμή, σήμα του νομισματοκοπείου της Ουτρέχτης. Στα αριστερά εμφανίζεται το σήμα του διευθυντή του βελγικού νομισματοκοπείου, ο θυρεός του δήμου Herzele. Στο κάτω μέρος εμφανίζεται η ένδειξη της χώρας έκδοσης «BE» και το έτος έκδοσης «2020». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 755.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Φεβρουάριος 2020

Εσθονία

Θέμα: 100ή επέτειος της συνθήκης ειρήνης του Τάρτου

Περιγραφή: Η συνθήκη υπεγράφη μεταξύ της Εσθονίας και της Σοβιετικής Ρωσίας στις 2 Φεβρουαρίου 1920 και καθόρισε τα ανατολικά σύνορα της Εσθονίας, τερματίζοντας τον πόλεμο της εσθονικής ανεξαρτησίας. Το σχέδιο απεικονίζει ένα δέντρο με κλαδιά στα οποία κρύβονται οι λέξεις «TARTU RAHU» (συνθήκη ειρήνης του Τάρτου). Επίσης, αναγράφεται η ονομασία της χώρας έκδοσης «EESTI» και η ημερομηνία έκδοσης «2 Φεβρουαρίου 2020». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Φεβρουάριος 2020

Ιταλία

Θέμα: 80ή επέτειος της ίδρυσης του «Corpo Nazionale dei Vigili del Fuoco» (Εθνικό Πυροσβεστικό Σώμα)

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται, στο κέντρο, το λογότυπο του Εθνικού Πυροσβεστικού Σώματος. Αριστερά, τα γράμματα «RI», αρκτικόλεξο της Ιταλικής Δημοκρατίας· δεξιά, το έτος έκδοσης του κέρματος, «2020»· το γράμμα «R», αναγνωριστικό του νομισματοκοπείου της Ρώμης· στο κάτω μέρος, τα γράμματα «LDS», αρχικά της σχεδιάστριας Luciana De Simoni και στο επάνω μέρος, επιγραφή σε σχήμα τόξου «CORPO NAZIONALE DEI VIGILI DEL FUOCO». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 3.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2020

Λουξεμβούργο

Θέμα: 200ή επέτειος της γέννησης του Πρίγκιπα Ερρίκου

Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει στα δεξιά προσωπογραφία της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας, του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου, και στα αριστερά προσωπογραφία του Πρίγκιπα Ερρίκου. Στο κάτω μέρος αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «LUXEMBOURG» και το έτος έκδοσης «2020». Στα αριστερά, σε ημικυκλική διάταξη, αναγράφεται η επιγραφή «Prince Henri d’Orange-Nassau» και, κάτω από την προσωπογραφία του, η επιγραφή «1820-1879». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2020

Ελλάδα

Θέμα: 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών

Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει ένα αρχαίο ελληνικό κράνος. Περιμετρικά αναγράφονται οι λέξεις «2500 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ» και «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ». Στο φόντο αναγράφεται επίσης το έτος έκδοσης «2020», ενώ απεικονίζεται και ένα ανθέμιο (το σήμα του ελληνικού νομισματοκοπείου). Στο κάτω μέρος του κέρματος και δεξιά από το κράνος είναι ορατό το μονόγραμμα του καλλιτέχνη (Γιώργος Σταματόπουλος). Η μάχη των Θερμοπυλών, αν και κατέληξε σε ήττα των Ελλήνων, παραμένει διαχρονικό σύμβολο ηρωικής αντίστασης. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 750.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2020