Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

2 eurós emlékérmék – 2020

Az itt olvasható leírások az Európai Unió Hivatalos Lapjában található információkon alapulnak, ezért kissé eltérhetnek a honlapunkon közzétett egyéb anyagoktól.

Luxemburg

A megemlékezés tárgya: Károly herceg születése

A rajzolat leírása: A rajzolat középpontjában Károly herceg ábrázolása, valamint szüleinek képmásai, őfelsége Guillaume örökletes nagyherceg és Stephanie örökletes nagyhercegnő láthatók. E képmások alatt a „S.A.R. de Prënz Charles” (Őfelsége Károly herceg) szöveg után a „2020. május 10.” születési idő található. Bal oldalon függőlegesen helyezkedik el a kibocsátó országot megjelölő „LËTZEBUERG” szó. A monogram (a koronával ellátott „H” betű) Henrik nagyherceget szimbolizálja. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 500 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2020. december

Portugália

A megemlékezés tárgya: A Coimbra-i Egyetem 730. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat a Coimbrai Egyetem harangtornyát, valamint az „UNIVERSIDADE DE COIMBRA 730 ANOS PORTUGAL 2020” (A 730 ÉVES COIMBRAI EGYETEM, PORTUGÁLIA 2020) felirat betűi között elhelyezkedő, a Coimbrai Egyetem tetőit reprezentáló háromszögekből álló vizuális kompozíciót ábrázolja, amelyek közül legmagasabbra a Joanina Könyvtár teteje emelkedik. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 360 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2020. november

Szlovákia

A megemlékezés tárgya: Szlovákia Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) való csatlakozásának 20. évfordulója

A rajzolat leírása: A nemzeti előlap jobb felső felét díszítő rajzolat a digitális humanizmus koncepcióját ábrázolja: a nyomtatott áramkörök egy emberi agyat formáznak, amelynek közepén egy mikroprocesszort jelképező kör látható. A szlovák címer az előlap jobb alsó oldalán helyezkedik el. A fő képpel részben átfedésben lévő négyzeten belül a következő szövegek olvashatók: „20. VÝROČIE” és „VSTUP SR DO OECD” (Szlovákia OECD-hez való csatlakozásának 20. évfordulója). A négyzet alatt a kibocsátó ország nevét „SLOVENSKO” és a kibocsátás évét „2020” egymás alatt helyezték el. A négyzet és a rajzolat bal széle között a kremnicai verde (Mincovňa Kremnica) verdejele található, amelyet két érmesajtoló között az „MK” felirat jelöl. A verdejel alatt Peter Valach tervezőre utaló, stilizált „PV” betűk olvashatók. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 1 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2020. november

Ciprus

A megemlékezés tárgya: A Ciprusi Neurológiai és Genetikai Intézet fennállásának 30. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat egy „neuront és annak nyúlványait” ábrázolja, ami a 30 éves fennállását ünneplő Ciprusi Neurológiai és Genetikai Intézet tevékenységeit jelképezi. A Ciprusi Neurológiai és Genetikai Intézet nemzetközi ismertségnek örvend, és nemzeti, regionális és nemzetközi kiválósági központként aktív és alapvető szerepet játszik a magas színvonalú szolgáltatások, az innovatív kutatás és a posztgraduális oktatás terén. A rajzolat körül a kibocsátó ország neve „KYΠΡΟΣ – KIBRIS” és a „ΙΝΣΤΙTOYΤΟ ΝΕΥΡΟΛΟΓΊΑΣ & ΓΕΝΕΤΙKHΣ KYΠΡΟY 1990–2020” (azaz a Ciprusi Neurológiai és Genetikai Intézet 1990–2020) felirat olvasható. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 412 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2020 utolsó negyedéve

Litvánia

A megemlékezés tárgya: UNESCO kulturális örökség – Kryžių Kalnas (a Keresztek Hegye)

A rajzolat leírása: A rajzolat a Keresztek Hegyét, fából és kovácsolt vasból készült keresztek részleteit ábrázolja, amelyek a litván keresztkészítés mesterségét és a népi kultúrát jelképezik. A litván keresztkészítés mestersége és a keresztekkel kapcsolatos szimbolizmus szerepel az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív UNESCO-listáján. A feltüntetett feliratok a következők: Litvánia neve: „LIETUVA”, tetején a kiállítás éve, „2020”, a „KRYŽIŲ KALNAS” (a Keresztek Hegye) és alul a litván pénzverde jele. A rajzolatot Rytas Jonas Belevičius készítette. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 500 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2020 utolsó negyedéve

Finnország

A megemlékezés tárgya: 100 éve született Väinö Linna

A rajzolat leírása: Az érme Väinö Linna híres finn írót ünnepli. Idén ünnepeljük születésének (1920) századik évfordulóját. A rajzolat Linna textilgyárban végzett munkájának állít emléket. Arcképe mellett szövött anyag és szálak láthatók, amelyek áthaladnak a könyvein. A „VÄINÖ LINNA” felirat a bal oldalon található. Alul olvasható a kibocsátás éve, „2020”, a kibocsátó ország „FI” betűjele és a verdejel. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 800 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2020. szeptember–december

Málta

A megemlékezés tárgya: Gyermekjátékok

A rajzolat leírása: A rajzolat a máltai gyermekek körében népszerű különböző hagyományos játékokat ábrázolja, például üveggolyókat, búgócsigát és papírsárkányt, ahogyan azt hagyományosan készítik és reptetik. A rajzolaton található az ugróiskola máltai változata is, amely a helyiek körében „passju” néven ismert. A körben repülő három méh a máltai gyermekek által a játék közben énekelt népszerű dalra emlékeztet. A rajzolaton szerepel a kibocsátó ország neve, „Malta” és a kibocsátási év, „2020”. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 220 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2020. október

Németország

A megemlékezés tárgya: Kniefall von Warschau, azaz Willy Brandt varsói térdre borulásának 50. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolaton Brandt, Németország akkori kancellárja látható, aki a varsói gettó hőseinek állított emlékmű előtt alázatosan térdelve tiszteleg. A kompozíció erőteljes képei felidézik az 1943-as varsói gettólázadást. A rendkívül kimunkált rajzolat olyan szembetűnő jelképeket ábrázol, mint a hétágú menóra, a gettó áldozatai és a térdre borulás. Az érme belső részén a művész kezdőbetűi (felül), a megfelelő pénzverde verdejele („A”, „D”, „F”, „G” vagy „J”), az évszám, „2020” (a bal oldal középső részén), Németország kibocsátó országkódja, a „D” (jobb alsó rész) és az „50 JAHRE KNIEFALL VON WARSCHAU” felirat is szerepel. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 30 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2020. október

Franciaország

A megemlékezés tárgya: Orvostudományi kutatás

A rajzolat leírása: A rajzolat egy gömbbe ágyazott arcot ábrázol, amely az emberek közösségét jelképezi. Az arc a végtelenül apró részletekbe tekint, amelyek egy DNS-fragmensek által mintázott körben láthatók. A ferde képtengelye révén ez az allegória azt fejezi ki, hogy a kutatás és az intelligencia uralja, tanulmányozza a végtelenül apró részleteket és legyőzi a betegségeket. A kibocsátó ország „RF” jelzése a rajzolat jobb felső részén, a verdejel és a kibocsátás éve („2020”) pedig a bal alsó részén található. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 300 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2020. október

Vatikán

A megemlékezés tárgya: Raffaello Sanzio halálának 500. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolaton Raffaello Sanzio arcképe és két angyal látható. Jobboldalt félkörívben a „RAFFAELLO SANZIO” felirat olvasható. A két angyal felett az „1520” és a „2020” évszám, az angyalok alatt a kibocsátó ország neve „CITTA’ DEL VATICANO” helyezkedik el. Lent az „R” verdejel és az alkotó neve „D. LONGO” látható. Az érme külső peremét az európai zászló 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 101 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2020. október

San Marino

A megemlékezés tárgya: Giambattista Tiepolo halálának 250. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat bal oldalán Tiepolo „Hágár és Izmael” című, a velencei „Scuola Grande di San Rocco” gyűjteményében őrzött festményének részlete, egy angyal felsőteste látható, továbbá az alkotó, Claudia Momoni „C.M.” monogramja. A rajzolat tetején a „TIEPOLO” felirat és a római pénzverde azonosítója, az „R” betű, jobbra az „1770” és a „2020” évszám, valamint a „SAN MARINO” felirat olvasható. Az érme külső peremét az európai zászló 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 54 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2020. augusztus–szeptember

Finnország

A megemlékezés tárgya: egyetemek és társadalom – 100 éve alapították a turkui egyetemet

A rajzolat leírása: A rácsot ábrázoló rajzolat az egyetemek és a társadalom közötti kapcsolatot jelképezi. A rajzolat tetején a kibocsátás éve „2020”, jobb oldalon a verdejel, a verdejel alatt pedig a kibocsátó országot jelölő „FI” látható. Az érme külső peremét az európai zászló 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 800 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2020 tavasza/nyara

Andorra

A megemlékezés tárgya: a nők általános választójogának 50 éve

A rajzolat leírása: A rajzolaton női arc látható, melyet végtelenbe futó vonalak vesznek körbe. Ezeket a vonalakat katalán nyelven írt női nevek alkotják, melyeket szorosan egymás mellé helyeztek, azok egyenként nehezen olvashatók ki, és a jogaikért küzdő nők közötti szolidaritást jelképezik. A rajzolatot az „50 ANYS DEL SUFRAGI UNIVERSAL FEMENÍ (A nők általános választójogának 50 éve) és az „ANDORRA 1970–2020” feliratok teszik teljessé. E feliratokat belefoglalták a vonalakba és követik azok irányát, ami még inkább kiemeli a megemlékezés tárgyának jelentőségét. Az érme külső peremét az európai zászló 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 60 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2020 második fele

Szlovénia

A megemlékezés tárgya: Adam Bohorič születésének 500. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat közepén többnyelvű idézet látható, mely Bohorič „Proste zimske urice” címet viselő latin–szlovén nyelvtan kiadványának borítójáról származik. Az érme közepének alsó felén elhelyezkedő idézetet szlovén nyelven, az Adam Bohorič után elnevezett bohoričica írásmódban írták, mely könnyen felismerhető a jellegzetes „f” betűről. A háttérben a szlovén nyelvű idézet latin változata olvasható – Bohorič nemzetközi tudományos élethez való hozzájárulásának jelképeként. A rajzolat tetején félkörívben az „ADAM BOHORIČ 1520 / SLOVENIJA 2020” felirat látható. Az érme külső peremét az európai zászló 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 1 000 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2020 második fele

Lettország

A megemlékezés tárgya: latgaliai kerámia

A rajzolat leírása: Az érme rajzolatának tárgya a latgaliai kerámia. A hagyományos kerámiaművesség két térségben, Latgale-ban és Kurzeme-ben virágzott jelentős ideig, de csak Latgale-ban maradt fenn az idők folyamán, és itt adták át a következő generációknak a mesterségbeli tudást. A latgaliai kerámia a lett kulturális kánonnak is része. A rajzolaton a latgaliai kerámia tipikus alkotása, egy agyag gyertyatartó látható. Az érmén a „LATGALES KERAMIKA” (latgaliai kerámia) felirat, az ország neve „LATVIJA”, valamint a kibocsátás éve „2020” olvasható. Az érme külső peremét az európai zászló 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 412 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2020 második negyedéve

Franciaország

A megemlékezés tárgya: Charles de Gaulle

A rajzolat leírása: A rajzolat Charles de Gaulle két profilját ábrázolja, melyek életének két különböző eseményéhez kapcsolódnak. A háttérben a tábornoki egyenruhát viselő Charles de Gaulle profilja látható, az 1940. június 18-i fegyverbe hívás illetve Párizs felszabadításának idején. Az előtérben Charles de Gaulle profilja látható, második elnöki ciklusa idején. Az „RF”betűk részben a lotaringiai kereszt részét képezik, melyet de Gaulle tábornok választott a szabad Franciaország szimbólumának 1940-ben. Születésének és halálának éve, valamint a kibocsátás éve szintén a lotaringiai kereszten látható. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható. Az érme külső peremét az európai zászló 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 18 061 940 érme

A kibocsátás időpontja: 2020. június

Andorra

A megemlékezés tárgya: a 27. ibér-amerikai csúcstalálkozó Andorrában

A rajzolat leírása: Az ibér-amerikai állam- és kormányfők 27. csúcstalálkozóját az Andorrai Fejedelemségben tartják 2020-ban. Andorra, az Ibér-Amerikai Konferencia legújabb és legkisebb tagja ad otthont ennek a legmagasabb politikai szinten megrendezendő találkozónak, amelyen Spanyolország, Portugália és Andorra, valamint 19 latin-amerikai ország vesz részt, és amelynek célja olyan közös célok elérése, mint például a fenntartható fejlődés. Az érme rajzolatán emberi alakokból és fogaskerekekből kirajzolódó fa látható. Az előbbiek a társadalomnak, a kultúrának és az oktatásnak a fenntartható jövő megvalósítása érdekében történő integrációját szimbolizálják, míg a fogaskerekek a csúcstalálkozó résztvevőinek ötletei és javaslatai által beindított együttműködést jelképezik. A fa mellett látható a 27. csúcstalálkozó logója is. A logó felső oldalán lévő három háromszög az andorrai lobogó színeit ábrázolja, az alsó részén lévő hat háromszög pedig Andorra fenntartható fejlesztési célok felé való nyitását képviseli. A rajzolat körül a következő felirat látható: „XXVII CIMERA IBEROAMERICANA ANDORRA 2020” (27. ibér-amerikai csúcstalálkozó, Andorra, 2020.). Az érme külső peremét az európai zászló 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 73 500 érme

A kibocsátás időpontja: 2020. június

Monaco

A megemlékezés tárgya: III. Honoré herceg születésének 300. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat III. Honoré herceg képmását ábrázolja. Bal oldalon a „HONORÉ III” felirat, jobb oldalon pedig a kibocsátó ország neve, „MONACO” olvasható. Alul, félkörben az „1720 – Naissance – 2020” felirat szerepel. Az érme külső peremét az európai zászló 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 15 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2020. június

Olaszország

A megemlékezés tárgya: Maria Montessori születésének 150. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolaton geometrikus kompozícióban Maria Montessori arcképe, valamint néhány, a pedagógiai módszeréhez használt oktatási eszköz látható. A jobb oldalon az Olasz Köztársaság rövidítése (RI), balra a római pénzverdét jelölő „R” betű található. Jobbra a tervező, Luciana De Simoni nevének kezdőbetűi (LDS), felül és alul pedig az olasz pedagógus születési évére (1870) és az érme kibocsátásának évére (2020) utaló évszámok olvashatók. Az arckép körül a „MARIA MONTESSORI” felirat húzódik. Az érme külső peremét az európai zászló 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 3 000 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2020. június

Görögország

A megemlékezés tárgya: Trákia és Görögország egyesítésének 100. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat a trákiai Abdera város egykori, griffet ábrázoló érméjét jeleníti meg. A belső gyűrű peremén a „TRÁKIA ÉS GÖRÖGORSZÁG EGYESÍTÉSÉNEK 100. ÉVFORDULÓJA” és a „GÖRÖG KÖZTÁRSASÁG” felirat, valamint a kibocsátás éve, „2020” és egy palmetta (a Görög Állami Pénzverde verdejele) látható. A bal oldalon a művész (Georgiosz Sztamatopulosz) monogramja helyezkedik el. Az ország északkeleti részén található Trákia régió az első világháború végét követően egyesült Görögországgal. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 750 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2020. május

Belgium

A megemlékezés tárgya: Jan van Eyck

A rajzolat leírása: Az érme belső része a híres flamand művész, Jan van Eyck arcképét ábrázolja, aláírásával és egy festőpalettával együtt, amelyen az érme tervezőjére, Luc Luycx-ra utaló LL kezdőbetűk is megtalálhatók. A palettához két ecset is tartozik. Ezek felett olvasható a J. van Eyck név. Mivel a holland királyi pénzverde fogja verni az emlékérmét, alul Utrecht verdejele, egy hírnökbot, valamint a belga verdejel, Herzele város címere látható. A „BE” országjel és a „2020” kibocsátási év az érme jobb oldalán helyezkedik el. Az érme külső peremét az európai zászló 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 155 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2020. május

Portugália

A megemlékezés tárgya: az ENSZ fennállásának 75. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat az ENSZ logóját ábrázolja. Felül a kibocsátás éve, „2020”, a kibocsátó ország neve, „PORTUGAL” és a „UN 75 YEARS” felirat olvasható. A „UN” és „YEARS” szavak alatt azok portugál fordítása, „ONU” és „ANOS” szerepel. A bal oldalon a verde neve, „CASA DA MOEDA”, a jobb oldalon pedig a vésnök neve, „ANDRÉ LETRIA” szerepel. Az érme külső peremét az európai zászló 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 510 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2020. május

Málta

A megemlékezés tárgya: UNESCO világörökségi helyszín – Skorba újkőkori temploma

A rajzolat leírása: A rajzolat a Málta északnyugati részén fekvő Zebbiegh település közelében található, Skorba elnevezésű újkőkori templomot ábrázolja. Az épületegyüttes két egymás mellé épített templomból áll. Ezek egy sokkal régebbi településre épültek, amelynek maradványait a templomkomplexumon kívül fedezték fel. Skorba nem olyan monumentális, mint a máltai szigetek többi temploma. Mindazonáltal a lelőhely rendkívül fontos, mivel lehetővé tette a régészek számára, hogy meghatározzák Málta ősi kulturális korszakait és megállapítsák, hogy a szigeteken i. e. 5000 körül jelentek meg az első lakók. A rajzolat felső részén a „SKORBA TEMPLES 3600 - 2500 BC” felirat látható. Alul a kibocsátó ország neve, „MALTA” és a kibocsátás éve, „2020” olvasható. Az érme külső peremét az európai zászló 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 170 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2020. május

Vatikán

A megemlékezés tárgya: II. János Pál pápa születésének 100. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat II. János Pál pápát ábrázolja, valamint szülőházát és az otthonához közeli bazilikát a lengyelországi Wadowice városában. Balra fent félkörívben a „PAPA GIOVANNI PAOLO II” felirat olvasható. Jobb oldalon az „1920 2020” évszámok és az „R” verdejel látható. Alul félkörben a kibocsátó ország neve, „CITTA’ DEL VATICANO” szerepel. A bazilika képe alatt a művész neve, „G. TITOTTO” és a vésnök monogramja, „M.A.C. INC” (Maria Angela Cassol, vésnök) felirat olvasható. Az érme külső peremét az európai zászló 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 101 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2020. május

San Marino

A megemlékezés tárgya: Raffaello halálának 500. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolaton Szűz Mária profilja látható, amely a „Madonna di Casa Santi” néven ismert freskó részlete. A kép az ifjú Raffaello első remekműve, amelyet a rangos Raffaello Akadémiának jelenleg otthont adó urbinói szülőházában festett. A freskón Szűz Mária látható, aki az ölében alvó kisded Jézust tartja a karjaiban. A művet áthatja az anya és fia közötti emelkedett meghittség, amely Raffaello művészetének visszatérő témája. Fent jobbra a kibocsátó ország neve, „SAN MARINO”, továbbá az „1520” és a „2020” évszám látható. Lent a „RAFFAELLO” felirat, jobbra az alkotó, Annalisa Masini „A.M.” monogramja, és balra a római pénzverde azonosítója, az „R” betű látható. Az érme külső peremét az európai zászló 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 54 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2020. március

Litvánia

A megemlékezés tárgya: Aukštaitija (a litvániai néprajzi régiók sorozatból)

A rajzolat leírása: A rajzolat egy címert ábrázol, amelyen egy páncélos lovag kardot tart a jobb kezében. A címert két angyal tartja, akik szimbolikusan dicsőítik és védelmezik Aukštaitiját, Litvánia egyik legfontosabb régióját, államiságának bölcsőjét. Alattuk a „PATRIAM TUAM MUNDUM EXISTIMA” (tekintsd szülőföldedet az egész világnak) latin felirat olvasható. A rajzolat körül a következő feliratok szerepelnek: „LIETUVA” (a kibocsátó ország neve), „AUKŠTAITIJA”, a kibocsátás éve, „2020”, valamint a litvániai pénzverde verdejele. Az érme külső peremét az európai zászló 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 500 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2020. március

Észtország

A megemlékezés tárgya: az Antarktisz felfedezésének kétszázadik évfordulója

A rajzolat leírása: A felfedezés Észtországhoz kapcsolódik, mivel a Saaremaa-n született balti német tengerész, Fabian Gottlieb von Bellingshausen volt az egyik első ember, aki az Antarktiszt 1820-ban megpillantotta, és felfedezését dokumentálta. A rajzolat egy vitorlás hajó motívumát ábrázolja. Megtalálható még rajta a „Fabian Gottlieb von Bellingshausen” és az „ANTARKTIKA 200” felirat, az „EESTI” országnév és „2020”, a kibocsátás éve. Az érme külső peremét az európai zászló 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 750 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2020. március

Spanyolország

A megemlékezés tárgya: UNESCO kulturális és természeti világörökségi helyszínek – Aragónia és az aragóniai mudéjar stílusú építészet

A rajzolat leírása: A rajzolat a terueli El Salvador-templom tornyát ábrázolja. Bal oldalon nyomtatott nagybetűkkel az „ESPAÑA” szó, jobb oldalon a verdejel, alatta pedig a kibocsátás éve, „2020” látható. A belső rész tetején körívben és nyomtatott nagybetűkkel az „ARQUITECTURA MUDEJAR DE ARAGÓN” felirat szerepel. Az érme külső peremét az európai zászló 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 4 000 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2020. február

Németország

A megemlékezés tárgya: Brandenburg („szövetségi tartományok” [Bundesländer] sorozat)

A rajzolat leírása: A rajzolat a Sanssouci palotát ábrázolja. Az érme belső részének felső felén olvasható az adott verde verdejele (A, D, F, G vagy J), a tervező monogramja és a „2020” évszám. Az érme belső részének alsó felén látható a „BRANDENBURG” felirat és a kibocsátó ország, Németország „D” országkódja. Az érme külső peremét az európai zászló 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 30 000 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2020. február

Belgium

A megemlékezés tárgya: a növényegészségügy nemzetközi éve 2020 (International Year of Plant Health – IYPH 2020)

A rajzolat leírása: Az érme belső része a növényegészségügy nemzetközi éve, 2020 hivatalos, leveleket jelképező logóját, valamint az „International year of plant health” szöveget ábrázolja. A levelek a belélegzett oxigén, az elfogyasztott élelmiszer és a földi élet forrását jelképezik. A halálos kártevőkkel és betegségekkel szemben védett, pozitív képet sugalló levelek kört alkotnak, amely a világot jelképezi, és rávilágít arra, hogy a növények egészsége és védelme globális horderejű kérdés. A növényzet egészsége elengedhetetlen az éhezés felszámolásához, a szegénység csökkentéséhez, a környezet védelméhez és a gazdasági fejlődés fellendítéséhez. Mivel a holland királyi pénzverde fogja verni az emlékérmét, a jobb oldalon egy hírnökbot, Utrecht verdejele található. A belga verdejel, Herzele város címere a bal oldalon, míg a „BE” országjel és a kibocsátás éve, „2020”, az érme alján helyezkedik el. Az érme külső peremét az európai zászló 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 755 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2020. február

Észtország

A megemlékezés tárgya: a tartui békeszerződés századik évfordulója

A rajzolat leírása: A szerződés, amelyet 1920. február 2-án írt alá Észtország és Szovjet-Oroszország, rögzítette Észtország keleti határait, véget vetve a függetlenségi háborúnak. A rajzolat egy fát ábrázol, amelynek ágai a TARTU RAHU (tartui békeszerződés) szavakat rejtik. Olvasható még rajta az „EESTI” országnév, valamint „02.02.2020”, a kibocsátás napja. Az érme külső peremét az európai zászló 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 1 000 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2020. február

Olaszország

A megemlékezés tárgya: a Corpo Nazionale dei Vigili del Fuoco (nemzeti tűzoltóság) megalapításának 80. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat közepén a nemzeti tűzoltóság emblémája helyezkedik el. A bal oldalon az Olasz Köztársaság rövidítése (RI), a jobb oldalon az érme kibocsátásának éve (2020) és a római pénzverdét jelölő „R” betű látható. Az embléma alatt a tervező, Luciana De Simoni nevének „LDS” kezdőbetűi találhatók, fölötte az ívelt „CORPO NAZIONALE DEI VIGILI DEL FUOCO” felirat olvasható. Az érme külső peremét az európai zászló 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 3 000 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2020. január

Luxemburg

A megemlékezés tárgya: Henrik herceg születésének 200. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat jobb oldalán őfelsége Henrik nagyherceg képmása, bal oldalán pedig Henrik herceg képmása látható. Lent a kibocsátó ország neve, „LUXEMBOURG”, valamint az évszám, „2020” olvasható. Baloldalt félkörívben a „Prince Henri d’Orange-Nassau”, a képmás alatt pedig az „1820–1879” felirat szerepel. Az érme külső peremét az európai zászló 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 500 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2020. január

Görögország

A megemlékezés tárgya: 2500 év telt el a thermopülai csata óta

A rajzolat leírása: A rajzolat egy ókori görög sisakot ábrázol. A belső körgyűrű peremén az „A THERMOPÜLAI CSATA 2500. ÉVFORDULÓJA”, valamint a „GÖRÖG KÖZTÁRSASÁG” felirat húzódik. A háttérben a kibocsátás éve, „2020” és egy palmetta (a Görög Állami Pénzverde verdejele) is megjelenik. A sisak alatt jobb oldalon a művész (Georgiosz Sztamatopulosz) monogramja látható. A thermopülai csata a görögök kudarca ellenére is a hősies ellenállás időtlen szimbóluma marad. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 750 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2020. január