SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

2-euroerindringsmønter – 2020

Beskrivelserne på denne side stammer fra Den Europæiske Unions Tidende og kan derfor afvige en anelse fra andet materiale offentliggjort her på webstedet.

Luxembourg

Anledning: Prins Charles fødsel

Beskrivelse: I midten af mønten er afbildet fremvisningen af prins Charles og portrætterne af hans forældre, Deres Kongelige Højheder arvestorhertug Guillaume og arvestorhertuginde Stephanie. Under disse portrætter følges teksten "S.A.R. de Prënz Charles" af fødselsdatoen "10. maj 2020". Til venstre ses vertikalt ordet "LËTZEBUERG", navnet på den udstedende stat. Monogrammet (bogstav "H" med en krone) repræsenterer storhertug Henri. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 500.000 mønter

Udsendt: December 2020

Portugal

Anledning: Coimbra Universitets 730-års jubilæum

Beskrivelse: Designet viser universitetets tårn og en visuel komposition af trekanter, der skal forestille universitetets tag, hvoraf det højeste er Joanina-bibliotekets tag. Påskriften lyder "UNIVERSIDADE DE COIMBRA 730 ANOS PORTUGAL 2020". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 360.000 mønter

Udsendt: November 2020

Slovakiet

Anledning: 20-året for Slovakiets tiltrædelse af Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD)

Beskrivelse: Den øverste højre af den nationale side bærer en gengivelse af begrebet digital humanisme: et printkort formet som en menneskelig hjerne med en cirkel i midten, der repræsenterer en mikroprocessor. Det slovakiske rigsvåben er placeret nederst til højre. Indskrevet i en kvadrat, der delvis overlapper hovedbilledet, optræder ordene "20, VÝROČIE" og "VSTUP SR DO OECD" (20-året for Slovakiets tiltrædelse af OECD). Herunder er angivet den udstedende stats navn, "SLOVENSKO", og derunder udstedelsesåret "2020". Mellem kvadraten og designets venstre kant ses møntmærket for Mincovňa Kremnica bestående af bogstaverne "MK" placeret mellem to møntstempler. Under møntmærket ses de stiliserede bogstaver "PV", der henviser til designeren Peter Valach. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 1 mio. mønter

Udsendt: November 2020

Cypern

Anledning: 30-årsdagen for Cyperns Institut for Neurologi og Genetik

Beskrivelse: På mønten er afbildet en "neuron med sin synapse" med henvisning til de aktiviteter, som Cyperns Institut for Neurologi og Genetik udfører. Instituttet fejrer sine 30 år. Cyperns Institut for Neurologi og Genetik er internationalt anerkendt og spiller en aktiv og væsentlig rolle som et nationalt, regionalt og internationalt ekspertisecenter, der leverer tjenester af høj kvalitet, innovativ forskning og efteruddannelse. Rundt om påskriften i en ring ses navnet på den udstedende stat "KYΠΡΟΣ - KIBRIS" og sætningen "ΙΝΣΤΙTOYΤΟ ΝΕΥΡΟΛΟΓΊΑΣ & ΓΕΝΕΤΙKHΣ KYΠΡΟY 1990-2020" (dvs. Cyperns Institut for Neurologi og Genetik 1990-2020). På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 412.000 mønter

Udsendt: 4. kvartal 2020

Litauen

Anledning: UNESCO-kulturarv - Kryžių Kalnas (Korshøjen)

Beskrivelse: Mønten afbilder Korshøjen: stykker af træ- og jernkors, der symboliserer Litauens folkekultur og håndværkstradition med at fremstille kors. Fremstillingen af og symbolikken forbundet med kors i Litauen er optaget på UNESCO’s repræsentative liste over menneskehedens immaterielle kulturarv. Mønten bærer følgende inskriptioner: Litauens navn "LIETUVA" og udstedelsesåret "2020" foroven og "KRYŽIŲ KALNAS" (Korshøjen) og det litauiske møntvæsens mærke forneden. Designet er udarbejdet af Rytas Jonas Belevičius. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 500.000 mønter

Udsendt: 4. kvartal 2020

Finland

Anledning: Väinö Linna 100 år

Beskrivelse: Med denne mønt fejres den kendte afdøde finske forfatter Väinö Linna. I år fejrer vi 100-året for hans fødsel i 1920. Designet afspejler Linnas arbejde i en tekstilvirksomhed, og udover hans ansigt ses bogstaver som vævede stoffer og tråde, der løber igennem hans bøger. I venstre side ses påskriften VÄINÖ LINNA. Nederst ses påskriften for udstedelsesåret "2020", for den udstedende stat "FI" og møntmærket. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 800.000 mønter

Udsendt: September-december 2020

Μalta

Anledning: Spil til børn

Beskrivelse: På mønten er afbildet en blanding af traditionelle spil, der er populære blandt maltesiske børn. Det drejer sig om marmorkugler, snurretoppe og drager. Der er også afbildet en maltesisk version af en hinkerude, som lokalt er kendt som "passju". Tre bier, der flyver i en cirkel, henviser til en populær sang, som maltesiske børn synger under leg. Designet omfatter også navnet på den udstedende stat, "Malta", og udstedelsesåret "2020". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 220.000 mønter

Udsendt: Oktober 2020

Tyskland

Anledning: 50-året for Willy Brandts Kniefall von Warschau

Beskrivelse: Designet viser Willy Brandt, der var Tysklands kansler på dette tidspunkt, og som knæler foran monumentet for ghettoheltene i Warszawa for at vise ydmyghed. Opstanden i Warszawas ghetto i 1943 vækkes til live af kompositionens billedkraft. Med meget fin relief viser designet overbevisende symboler: en syvarmet lysestage, ghettoofrene og knæfaldet. På møntens indre del står kunstnerens initialer (øverst), møntmærket for den relevante møntanstalt ("A", "D", "F", "G" eller "J"), årstallet "2020" (i midten til venstre), Tysklands landekode "D" (nederst til højre) og påskriften "50 JAHRE KNIEFALL VON WARSCHAU". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 30 mio. mønter

Udsendt: Oktober 2020

Frankrig

Anledning: Medicinsk forskning

Beskrivelse: Designet viser et ansigt indgraveret i en sfære som et symbol for mennesket i forening. Ansigtet betragter det allermindste, repræsenteret ved dele af DNA indgraveret i en cirkel. Ved den skrå akse repræsenterer denne allegori den forskning og den intelligens, der dominerer det allermindste, studerer det og triumferer over sygdomme. Øverst til højre er angivet den udstedende stat, "RF", mens møntmærket og udstedelsesåret "2020" ses nederst til venstre. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 300.000 mønter

Udsendt: Oktober 2020

Vatikanstaten

Anledning: 500-årsdagen for Raphael Sanzios død

Beskrivelse: Designet viser et portræt af Raphael og to engle. Til højre, i en halvcirkel, ses inskriptionen "RAFFAELLO SANZIO". Over billedet ses årstallene "1520" og "2020" og derunder navnet på den udstedende stat, "CITTA' DEL VATICANO". Nederst ses møntmærket "R" og kunstnerens navn, "D. LONGO". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 101.000 mønter

Udsendt: Oktober 2020

San Marino

Anledning: 250-året for Giambattista Tiepolos død

Beskrivelse: Til venstre ses busten af en engel, der stammer fra Tiepolos værk "Agar ed Ismaele", som befinder sig i "Scuola Grande di San Rocco" i Venedig, og kunstneren Claudia Momonis initialer, CM. Øverst ses inskriptionen "TIEPOLO" og bogstavet "R" for møntanstalten i Rom. Til højre optræder årstallene 1770 og 2020 og inskriptionen "SAN MARINO". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 54.000 mønter

Udsendt: August-september 2020

Finland

Anledning: Universiteter og samfund — Turku Universitet 100 år

Beskrivelse: Det netværkslignende design symboliserer interaktionen mellem universiteter og samfund. Øverst ses udstedelsesåret "2020", til højre møntmærket og derunder forkortelsen for den udstedende stat, "FI". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 800.000 mønter

Udsendt: Forår/sommer 2020.

Andorra

Anledning: 50-året for indførelsen af kvinders valgret

Beskrivelse: Møntens motiv viser et kvindeansigt omgivet af endeløse linjer i bevægelse. Disse linjer består af pigenavne på catalansk tæt på hinanden, som gør det vanskeligt at læse dem individuelt, som en hyldest til solidariteten blandt kvinder i kampen for deres rettigheder. Inskriptionerne "50 ANYS DEL SUFRAGI UNIVERSAL FEMENÍ" (50-året for indførelsen af kvinders valgret) og "ANDORRA 1970-2020" fuldender designet. Disse inskriptioner er også inkorporeret i linjernes bevægelse for at fremhæve betydningen af den begivenhed, der fejres. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 60.000 mønter

Udsendt: 2. halvår 2020

Slovenien

Anledning: 500-årsdagen for Adam Bohoričs fødsel

Beskrivelse: I midten af designet bærer mønten et flersproget slogan hentet fra omslaget til Bohoričs latinsk – slovenske grammatik med titlen "Proste zimske urice". Sloganet på slovensk skrevet på bohoričica (skrifttype opkaldt efter Adam Bodhorič) er let genkendeligt på grund af brugen af et typisk bogstav f og er placeret i nederste halvdel af møntens midte. Bagved ses det slovenske slogan skrevet på latin, og det repræsenterer Bohoričs bidrag til det internationale akademiske miljø. Øverst i designet i en halvcirkel ses inskriptionen "ADAM BOHORIČ1520/SLOVENIJA 2020". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 1.000.000 mønter

Udsendt: 2. halvår 2020

Letland

Anledning: Keramik fra Lettgallen

Beskrivelse: Mønten er tilegnet lertøj fra Lettgallen. I lange tider blev der i de to landskaber Lettgallen og Kurland fremstillet traditionelt lertøj, men kun i Lettgallen overlevede pottemagerkunsten og blev givet videre til efterfølgende generationer. Den lettgalliske keramik indgår i Letlands kulturkanon. Designet viser et stykke typisk lettgallisk keramik, en kandelaber af lertøj. På mønten ses påskriften "LATGALES KERAMIKA" (lettgallisk keramik), navnet på den udstedende stat "LATVIJA" (Letland) samt udstedelsesåret "2020". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 412.000 mønter

Udsendt: 2. kvartal 2020

Frankrig

Anledning: Charles de Gaulle

Beskrivelse: Designet viser to profiler af Charles de Gaulle fra to forskellige tidspunkter. Profilen i baggrunden viser Charles de Gaulle i uniform som general i hæren under opfordringen til kamp den 18. juni 1940 eller under befrielsen af Paris. Profilen i forgrunden viser Charles de Gaulle i hans anden præsidentperiode. Påskriften RF er delvist integreret i et lorrainekors, som general de Gaulle valgte som symbol for det frie Frankrig i 1940. De Gaulles fødselsdato og dødsdato samt årstallet er også indgraveret i lorrainekorset. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 18.061.940

Udsendt: Juni 2020

Andorra

Anledning: Det 27. iberoamerikanske topmøde i Andorra

Beskrivelse: Det 27. iberoamerikanske topmøde mellem stats- og regeringschefer afholdes i Fyrstendømmet Andorra i 2020. Andorra, det nyeste og mindste medlem af den iberoamerikanske konference, skal være vært for dette møde på højeste politiske niveau, hvor 19 latinamerikanske lande samt Spanien, Portugal og Andorra samles for at arbejde hen imod fælles mål som fx bæredygtig udvikling. Møntens motiv viser et træ, der udgøres af menneskelige silhuetter og tandhjul. De menneskelige silhuetter symboliserer integrationen af samfund, kultur og uddannelse med henblik på at skabe en bæredygtig fremtid. Tandhjulene symboliserer synergien mellem topmødedeltagernes idéer og forslag. Ved siden af træet ses logoet for dette 27. topmøde. På logoets øvre del repræsenterer tre trekanter farverne i Andorras flag. På logoets nedre del repræsenterer seks trekanter Andorras orientering mod mål for bæredygtig udvikling. Omkring motivet står påskriften "XXVII CIMERA IBEROAMERICANA ANDORRA 2020" (27. iberoamerikanske topmøde, Andorra 2020). På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 73.500 mønter

Udsendt: Juni 2020

Monaco

Anledning: 300-året for fyrst Honoré III's fødsel

Beskrivelse: På mønten er fyrst Honoré III afbildet. Til venstre står påskriften "HONORÉ III", og til højre ses navnet på den udstedende stat "MONACO". Nederst i en halvcirkel står påskriften "1720 – Naissance – 2020". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 15.000 mønter

Udsendt: Juni 2020

Italien

Anledning: 150-året for Maria Montessoris fødsel

Beskrivelse: Et portræt af Maria Montessori i en geometrisk sammensætning med enkelte didaktiske elementer fra hendes uddannelsessystem. I højre hjørne påskriften "RI", der er akronymet for Den Italienske Republik. Til venstre påskriften "R", der betegner møntanstalten i Rom. Til højre påskriften "LDS", der er designeren Luciana De Simonis initialer. Øverst og nederst årstallene "1870" og "2020", hhv. den italienske pædagogs fødselsår og møntens udstedelsesår. Rundt om portrættet påskriften "MARIA MONTESSORI". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 3.000.000 mønter

Udsendt: Juni 2020

Grækenland

Anledning: 100 år siden Thrakiens forening med Grækenland

Beskrivelse: Motivet gengiver en gammel mønt med en grif fra den thrakiske by Abdera. I omskrift langs møntens indre del ses ordene "100 ÅR SIDEN THRAKIENS FORENING MED GRÆKENLAND" og "DEN HELLENSKE REPUBLIK" samt udstedelsesåret "2020" og en palmette (møntmærket for det græske møntvæsen). Til venstre ses endvidere kunstnerens monogram (George Stamatopoulos). Regionen Thrakien, der ligger i landets nordøstlige hjørne, blev forenet med Grækenland efter afslutningen af Første Verdenskrig. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 750.000 mønter

Udsendt: Maj 2020

Belgien

Anledning: Jan van Eyck

Beskrivelse: På møntens indre del ses et portræt af den berømte flamske kunstner Jan van Eyck, hans underskrift og en malerpalet. Initialerne LL, der henviser til møntens designer Luc Luycx, og to malerpensler er også afbildet. Herover ses navnet J. van Eyck. Da mønterne vil blive slået af den kongelige nederlandske mønt, ses Utrechts møntmærke, en merkurstav, forneden sammen med den belgiske møntdirektørs mærke, kommunen Herzeles våbenskjold. Landekoden BE og årstallet 2020 ses til højre. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 155.000 mønter

Udsendt: Maj 2020

Portugal

Anledning: De Forenede Nationers 75-års jubilæum

Beskrivelse: Motivet viser FN's logo. Øverst ses udstedelsesåret "2020", navnet på den udstedende stat "PORTUGAL" og påskriften "UN 75 YEARS". Under teksten "UN" og "YEARS" står den portugisiske oversættelse af denne, "ONU" og "ANOS". På venstre side ses navnet på møntstedet "CASA DA MOEDA" og på højre side gravørens navn "ANDRÉ LETRIA". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 510.000 mønter

Udsendt: Maj 2020

Μalta

Anledning: UNESCO's verdensarvsliste – de forhistoriske templer Skorba

Beskrivelse: Motivet viser Skorba, et forhistorisk tempelkompleks i nærheden af lokaliteten Zebbiegh på den nordvestlige del af Malta. Komplekset består af to templer, der er bygget side om side. De blev opført på en betydeligt ældre bosættelse, hvis rester er fundet uden for tempelkomplekset. Skorba er ikke lige så monumentalt som de andre templer på de maltesiske øer. Ikke desto mindre er området af stor betydning, da det har givet arkæologerne kendskab til Maltas forhistoriske kulturudvikling og gjort det muligt at fastslå, at de første bosættelser på øerne stammer fra omkring 5.000 f. Kr. Øverst på mønten står påskriften "SKORBA TEMPLES 3600-2500 BC". Nederst ses navnet på den udstedende stat "MALTA" og udstedelsesåret, "2020". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 170.000 mønter

Udsendt: Maj 2020

Vatikanstaten

Anledning: 100-året for pave Johannes Paul 2.'s fødsel

Beskrivelse: Motivet viser pave Johannes Paul 2., hans fødehjem og basilikaen nær hans hjem i Wadowice i Polen. Øverst til venstre i en halvcirkel står påskriften "PAPA GIOVANNI PAOLO II". Til højre ses årstallene "1920 2020" og møntmærket "R". Nederst i en halvcirkel ses navnet på den udstedende stat "CITTÀ DEL VATICANO". Under billedet af basilikaen står kunstnerens navn "G. TITOTTO" og gravørens initialer "M.A.C. INC" (Maria Angela Cassol, gravør). På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 101.000 mønter

Udsendt: Maj 2020

San Marino

Anledning: 500-året for Raffaellos død

Beskrivelse: På mønten ses Jomfru Maria i profil – et udsnit fra fresken "Madonna di Casa Santi", det første mesterværk malet af en purung Rafael i familiens hjem i Urbino, der nu huser det prestigefyldte Raffaello-akademi. Værket forestiller Jomfru Maria med det sovende Jesusbarn på skødet og udtrykker den ømhed og nærhed mellem mor og søn, der er et tilbagevendende tema i Raffaellos kunstneriske virke. Øverst til højre ses navnet på den udstedende stat, "SAN MARINO", samt årstallene "1520" og "2020". Nederst bærer mønten påskriften "RAFFAELLO", til højre herfor kunstneren Annalisa Masinis initialer "A.M." og til venstre møntmærket "R" for møntanstalten i Rom. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 54.000 mønter

Udsendt: Marts 2020

Litauen

Anledning: Aukštaitija (fra serien Litauiske etnografiske regioner)

Beskrivelse: Designet viser et våbenskjold, hvorpå en ridder i rustning holder et sværd i sin højre hånd. Våbenskjoldet holdes oppe af to engle, der symbolsk hylder og beskytter Aukštaitija, en af de vigtigste regioner i Litauen og vuggen for landets status som selvstændig stat. Nedenfor ses påskriften på latin "PATRIAM TUAM MUNDUM EXISTIMA" (BETRAGT DIT HJEMLAND SOM VÆRENDE HELE VERDEN). Designet er omgivet af påskrifter: "LIETUVA" (navnet på den udstedende stat), "AUKŠTAITIJA", udstedelsesåret "2020" og det litauiske møntvæsens mærke. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 500.000 mønter

Udsendt: Marts 2020

Estland

Anledning: Tohundredeåret for opdagelsen af Antarktis

Beskrivelse: Opdagelsen forbindes med Estland, fordi Fabian Gottlieb von Bellingshausen, der dokumenterede opdagelsen efter at være en af de første til at få øje på Antarktis i 1820, var en baltisk-tysk søfarende født i Saaremaa. Mønten afbilder et sejlskib. Den bærer desuden inskriptionerne "Fabian Gottlieb von Bellingshausen", "ANTARKTIKA 200", landenavnet "EESTI" og udstedelsesåret "2020". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 750.000 mønter

Udsendt: Marts 2020

Spanien

Anledning: UNESCO's verdensarvsliste — Aragón og aragonsk mudéjararkitektur

Beskrivelse: Motivet forestiller tårnet El Salvador de Teruel. Til venstre står ordet "ESPAÑA" med blokbogstaver, til højre ses møntmærket og derunder udstedelsesåret 2020. I en halvcirkel øverst i møntens indre del optræder illustrationsteksten "ARQUITECTURA MUDÉJAR DE ARAGÓN" med blokbogstaver. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 4.000.000 mønter

Udsendt: Februar 2020

Tyskland

Anledning: Brandenburg (Bundesländer-serien)

Beskrivelse: Designet viser Sanssouci-paladset. I den inderste dels øvre halvdel ses møntmærket for det respektive møntsted ("A", "D", "F", "G" eller "J"), kunstnerens initialer og årstallet "2020". I den inderste dels nedre halvdel ses inskriptionen "BRANDENBURG" og Tysklands landekode "D". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 30.000.000 mønter

Udsendt: Februar 2020

Belgien

Anledning: Det internationale år for plantesundhed 2020

Beskrivelse: På møntens indre del ses det officielle logo for det internationale år for plantesundhed 2020, som forestiller blade, samt teksten "International year of plant health". Bladene er et symbol på sunde planter som en kilde til den ilt, vi indånder, de fødevarer, vi indtager, og alt liv på jorden. Dette positive billede af blade beskyttet mod dødbringende planteskadegørere og -sygdomme udgør en cirkel, som symboliserer vores planet og understreger, at plantesundhed og -beskyttelse er et globalt anliggende. Plantesundhed er nøglen til at udrydde sult, mindske fattigdom, beskytte miljøet og sætte skub i den økonomiske udvikling. Da mønterne vil blive slået af den kongelige nederlandske mønt, er Utrechts møntmærke, en merkurstav, placeret til højre. Den belgiske møntdirektørs mærke, kommunen Herzeles våbenskjold, er placeret til venstre. Landekoden BE og årstallet 2020 ses forneden. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 755.000 mønter

Udsendt: Februar 2020

Estland

Anledning: Hundredåret for freden i Tartu

Beskrivelse: Fredstraktaten blev undertegnet mellem Estland og Rusland den 2. februar 1920, og den fastlagde Estlands østlige grænse og bragte uafhængighedskrigen til ophør. Designet viser et træ med grene, der dækker for ordene TARTU RAHU (Tartu-fredstraktaten). Mønten bærer også navnet "EESTI" og datoen for udstedelsen "2. februar 2020". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 1.000.000 mønter

Udsendt: Februar 2020

Italien

Anledning: 80-året for oprettelsen af "Corpo Nazionale dei Vigili del Fuoco" (det nationale brandkorps)

Beskrivelse: Designet viser det nationale brandkorps' logo i midten. Til venstre påskriften "RI", der er akronymet for Den Italienske Republik. Til højre udstedelsesåret "2020", påskriften "R", der betegner møntanstalten i Rom. Nedenfor påskriften "LDS", der er designeren Luciana De Simonis initialer. Ovenfor den bueformede påskrift "CORPO NAZIONALE DEI VIGILI DEL FUOCO". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 3.000.000 mønter

Udsendt: Januar 2020

Luxembourg

Anledning: 200-årsdagen for prins Henris fødsel

Beskrivelse: I højre side ses et portræt af Hans Kongelige Højhed Storhertug Henri og i venstre side et portræt af prins Henri. Nederst er navnet på den udstedende stat "LUXEMBOURG" og årstallet "2020" angivet. Til venstre ses i en halvcirkel påskriften "Prince Henri d'Orange-Nassau" og under portrættet påskriften "1820-1879". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 500.000 mønter

Udsendt: Januar 2020

Grækenland

Anledning: Det er 2.500 år siden, at slaget ved Thermopylæ fandt sted

Beskrivelse: Mønten afbilder en oldgræsk hjelm. I omskrift langs møntens indre del ses påskrifterne "2500-ÅRET FOR SLAGET VED THERMOPULÆ" og "DEN HELLENSKE REPUBLIK". I omskrift i baggrunden ses også udstedelsesåret "2020" og en palmette (møntmærket for det græske møntvæsen). Neden under og til højre for hjelmen findes kunstnerens monogram (George Stamatopoulos). Selv om slaget endte i nederlag for grækerne, forbliver slaget ved Thermopylæ et tidløst symbol på heroisk modstand. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 750.000 mønter

Udsendt: Januar 2020