Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Herdenkingsmunten van 2 euro - 2008

Vaticaanstad

Onderwerp van de herdenkingsmunt: Paulusjaar – de 2000e verjaardag van zijn geboortedag

Beschrijving van het ontwerp: op de munt is de bekering van Paulus op de weg naar Damascus (op de achtergrond) afgebeeld. Verblind door een hemels licht valt hij van zijn steigerende paard. Links van de afbeelding staat het land van uitgifte, „CITTÀ DEL VATICANO”, rechts het opschrift „ANNO SANCTO PAULO DICATO” en het jaar „2008”, het muntteken „R” en de naam van de kunstenaar, „VEROI”. Onder de afbeelding staan de initialen van de graveur, „L.D.S. INC.”, Luciana De Simoni. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 100.000 munten

Uitgiftedatum: oktober 2008

Finland

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 60e verjaardag van de Universele Verklaring van de rechten van de mens

Beschrijving van het ontwerp: op de munt is een mens in een hart afgebeeld, met daaronder het opschrift „HUMAN RIGHTS”. De munt is ontworpen door de beeldhouwer Tapio Kettunen. „FI” voor Finland, „K” voor de beeldhouwer en het muntteken worden onderin de binnenste cirkel van de munt weergegeven.Het jaar van uitgifte (2008) staat bovenin. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 1,5 miljoen munten

Uitgiftedatum: oktober 2008

Portugal

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 60e verjaardag van de Universele Verklaring van de rechten van de mens

Beschrijving van het ontwerp: in het binnenste gedeelte van de munt is aan de bovenzijde het Portugese wapen afgebeeld met daaronder de naam van de uitgevende staat („PORTUGAL”) en het jaartal „2008”. De onderste helft van het middengedeelte is een geometrisch ontwerp. De binnenrand bestaat uit de inscriptie „60 ANOS DA DECLARAÇÃO UNIVERSAL DOS DIREITOS HUMANOS”, gevolgd door (in heel kleine letters) „Esc. J. Duarte INCM”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 1 miljoen munten

Uitgiftedatum: september 2008

Frankrijk

Onderwerp van de herdenkingsmunt: Frans voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie in de tweede helft van 2008

Beschrijving van het ontwerp: in het midden van de munt staat het opschrift „2008 PRÉSIDENCE FRANÇAISE UNION EUROPÉENNE RF”. Het muntteken en het muntmeesterteken bevinden zich respectievelijk links en rechts onderaan. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 20 miljoen munten

Uitgiftedatum: juli 2008

Slovenië

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 500e verjaardag van de geboortedag van Primož Trubar

Beschrijving van het ontwerp: op de munt staat de beeltenis van Primož Trubar, links van opzij gezien. Aan de linkerzijde staan de opschriften „PRIMOŽ TRUBAR” en „1508 • 1586” gegraveerd, en rechts onderaan het opschrift „SLOVENIJA 2008”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 1 miljoen munten

Uitgiftedatum: mei 2008

België

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 60e verjaardag van de Universele Verklaring van de rechten van de mens

Beschrijving van het ontwerp: op de munt staan gebogen lijnen afgebeeld rond een rechthoek waarin het cijfer 60 staat. Boven de rechthoek bevindt zich het jaartal „2008” met daaronder de woorden „UNIVERSAL DECLARATION OF HUMAN RIGHTS”. Onder het ontwerp staat de naam van het land in de drie officiële talen: „BELGIE — BELGIQUE — BELGIEN”. Links van het ontwerp is het muntteken te zien en rechts ervan de signatuur van de muntmeester. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 5 miljoen munten

Uitgiftedatum: mei 2008

San Marino

Onderwerp van de herdenkingsmunt: Europees jaar van de interculturele dialoog

Beschrijving van het ontwerp: op de munt staan vijf menselijke silhouetten afgebeeld die de culturen van de vijf regio's in Europa symboliseren, tezamen met de heilige geschriften van de diverse gemeenschappen. Het opschrift „ANNO EUROPEO DEL DIALOGO INTERCULTURALE” staat onder het motief, en „SAN MARINO” en het jaar van uitgifte „2008” erboven. De initialen van de ontwerper „E.L.F.”, Ettore Lorenzo Frapiccini, staan rechts van het motief, en het muntteken „R” links ervan. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 130.000 munten

Uitgiftedatum: april 2008

Italië

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 60e verjaardag van de Universele Verklaring van de rechten van de mens

Beschrijving van het ontwerp: op de munt zijn een man en een vrouw afgebeeld met een olijftak, een korenaar, een tandrad en wat prikkeldraad, die symbool staan voor het recht op vrede, voedsel, werk en vrijheid. Tussen de twee figuren staat het monogram „RI” van de Italiaanse Republiek, evenals het jaar van uitgifte „2008”. Onderaan de afbeelding is het cijfer „60” te zien in de vorm van een ketting bestaande uit gebroken ringen, alsmede het opschrift „DIRITTI UMANI” (rechten van de mens). De initialen „MCC” van ontwerpster Maria Carmela Colaneri en het muntteken „R” staan aan de rechterzijde. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 5 miljoen munten

Uitgiftedatum: april 2008

Luxemburg

Onderwerp van de herdenkingsmunt: groothertog Henri en het Château de Berg

Beschrijving van het ontwerp: op de munt zijn groothertog Henri en het Château de Berg, zijn officiële residentie, afgebeeld. Boven in het ontwerp staat het jaar van uitgifte, 2008, met daarnaast het muntteken en het teken van de graveerwerkplaats. Onder in het ontwerp is het woord „LËTZEBUERG” weergegeven. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 1,3 miljoen munten

Uitgiftedatum: februari 2008

Duitsland

Onderwerp van de herdenkingsmunt: „Länder”-reeks - Hamburg

Beschrijving van het ontwerp: de munt toont de barokkerk van St. Michaelis, in de volksmond de “Michel” genoemd. Het is een symbool van de stad en de bondsstaat Hamburg, zoals ten uitdrukking komt in het opschrift onder de afbeelding. Het jaar van uitgifte, 2008, de 12 sterren van de Europese Unie en de woorden „BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND” staan langs de buitenrand. Het muntteken staat rechts boven op de munt.

Oplage: 30 miljoen munten

Uitgiftedatum: februari 2008