Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Priložnostni spominski kovanci za 2 € – 2008

Vatikan

Motiv: leto sv. Pavla – 2000. obletnica njegovega rojstva

Opis: v jedru kovanca je upodobljena spreobrnitev Pavla na poti v Damask, ki se vidi v ozadju. Pavel, zaslepljen od nebeške luči, pade s konja, ki se vzpenja na zadnjih nogah. Na levi strani motiva je napis »CITTÀ DEL VATICANO«, ki označuje državo izdajateljico, na desni pa napis »ANNO SANCTO PAULO DICATO« ter letnica »2008«, oznaka kovnice »R« in ime oblikovalca »VEROI«. Začetnice vrezovalke Luciane De Simoni »L.D.S. INC.« so izpisane pod motivom. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 100.000 kovancev

Datum izdaje: oktober 2008

Finska

Motiv: 60. obletnica Splošne deklaracije človekovih pravic

Opis: kovanec je oblikoval kipar Tapio Kettunen. V jedru kovanca je upodobljen človek znotraj srca, pod motivom pa je napis »HUMAN RIGHTS«. Oznaki »FI« za Finsko in »K« za kiparja ter oznaka kovnice so na spodnji strani jedra kovanca, letnica izdaje »2008« pa je na zgornji strani. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1,5 milijona kovancev

Datum izdaje: oktober 2008

Portugalska

Motiv: 60. obletnica Splošne deklaracije človekovih pravic

Opis: na vrhu kovanca je upodobljen portugalski grb, pod njim pa sta izpisani ime države, ki je kovanec izdala »PORTUGAL«, in letnica »2008«. Na spodnji polovici kovanca so upodobljene geometrične oblike z napisom »60 ANOS DA DECLARAÇÃO UNIVERSAL DOS DIREITOS HUMANOS«, ki mu v drobnem tisku sledi napis »Esc. J. Duarte INCM«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1 milijon kovancev

Datum izdaje: september 2008

Francija

Motiv: predsedovanje Francije Svetu Evropske unije v drugi polovici leta 2008

Opis: v jedru kovanca je napis: »2008 PRÉSIDENCE FRANÇAISE UNION EUROPÉENNE RF«. Oznaka kovnice je vgravirana spodaj levo, oznaka mojstra kovnice pa spodaj desno. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 20 milijonov kovancev

Datum izdaje: julij 2008

Slovenija

Motiv: 500. obletnica rojstva Primoža Trubarja

Opis: v jedru kovanca je upodobljen profil Primoža Trubarja. Napis »PRIMOŽ TRUBAR« in letnici »1508–1586« so na levi strani, na desni strani spodaj pa je napis »SLOVENIJA 2008«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1 milijon kovancev

Datum izdaje: maj 2008

Belgija

Motiv: 60. obletnica Splošne deklaracije človekovih pravic

Opis: v jedru kovanca so upodobljene valovite črte okoli pravokotnika, na katerem je številka »60«. Nad njim je letnica »2008«, pod njim pa napis »UNIVERSAL DECLARATION OF HUMAN RIGHTS«. Pod motivom je izpisano ime države v treh uradnih jezikih: »BELGIE – BELGIQUE – BELGIEN«. Na levi je oznaka kovnice, na desni pa podpis mojstra kovnice. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 5 milijonov kovancev

Datum izdaje: maj 2008

San Marino

Motiv: evropsko leto medkulturnega dialoga

Opis: v jedru kovanca je skupaj s svetimi besedili različnih skupnosti upodobljenih pet človeških silhuet, ki simbolizirajo kulturo petih evropskih območij. Pod motivom je napis »ANNO EUROPEO DEL DIALOGO INTERCULTURALE«, nad njim pa »SAN MARINO« ter letnica izdaje »2008«. Na desni strani motiva so začetnice »E.L.F.« umetnika Ettora Lorenza Frapiccinija, na levi pa je oznaka kovnice »R«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 130.000 kovancev

Datum izdaje: april 2008

Italija

Motiv: 60. obletnica Splošne deklaracije človekovih pravic

Opis: v jedru kovanca sta upodobljena moški in ženska z oljčno vejo, žitnim klasom, zobatim kolesom in bodečo žico, ki simbolizirajo pravico do miru, hrane, dela in svobode. Med osebama je monogram Republike Italije »IR« ter letnica izdaje »2008«. Na spodnji strani podobe so členi verige, ki oblikujejo številko »60«, in napis »DIRITTI UMANI«. Na desni strani so začetnice »MCC« umetnice Marie Carmele Colaneri in oznaka kovnice »R«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 5 milijonov kovancev

Datum izdaje: april 2008

Luksemburg

Motiv: veliki vojvoda Henri in palača Château de Berg

Opis: kovanec prikazuje velikega vojvodo Henrija in njegovo uradno rezidenco, palačo Château de Berg. Letnica izdaje »2008« je na vrhu jedra kovanca, levo in desno od nje pa sta oznaka kovnice in oznaka vrezovalnice. Beseda »LËTZEBUERG« je izpisana ob spodnjem robu motiva. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1,3 milijona kovancev

Datum izdaje: februar 2008

Nemčija

Motiv: zvezna dežela Hamburg

Opis: na kovancu je upodobljena baročna cerkev svetega Mihaela, ki ji mnogi pravijo kar »Michel«. Cerkev je simbol mesta in zvezne dežele Hamburg, kot nakazuje napis pod podobo. Na kolobarju so letnica izdaje »2008«, 12 zvezd Evropske unije in besedi »BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND«. Oznaka kovnice je v zgornjem desnem delu kovanca.

Obseg izdaje: 30 milijonov kovancev

Datum izdaje: februar 2008