Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

2 euron erikoisrahat – 2008

Vatikaanivaltio

Aihe: Paavalin juhlavuosi – 2 000 vuotta apostoli Paavalin syntymästä

Kuvaus: Kolikon kuva-aiheena on Paavalin kääntymys Damaskoksen tiellä (taustalla). Taivaalta säteilevä kirkas valo sokaisee Paavalin, joka putoaa takajaloilleen kavahtaneen hevosensa selästä. Kuvan vasemmalle puolelle on sijoitettu liikkeeseenlaskijavaltion nimi ”CITTÀ DEL VATICANO” ja oikealle puolelle teksti ”ANNO SANCTO PAULO DICATO”, vuosiluku 2008, rahapajan tunnus ”R” sekä taiteilijan nimi ”VEROI”. Kaivertaja Luciana De Simonin nimikirjaimet ”L.D.S. INC.” on sijoitettu kuvan alle. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 100 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: lokakuu 2008

Suomi

Aihe: Ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen 60. vuosipäivä

Kuvaus: Kuvanveistäjä Tapio Kettusen suunnittelemassa kolikossa on sydän, jonka keskellä on ihmishahmo, ja sen alla teksti ”HUMAN RIGHTS”. Sisäosan alareunassa ovat Suomen maatunnus ”FI”, kuvanveistäjän nimikirjain ”K” sekä rahapajan tunnus, ja yläreunassa on liikkeeseenlaskuvuosi 2008. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1,5 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: lokakuu 2008

Portugali

Aihe: Ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen 60. vuosipäivä

Kuvaus: Kolikon yläreunassa on Portugalin vaakuna ja sen alla liikkeeseenlaskijamaan nimi ”PORTUGAL” sekä vuosiluku 2008. Kolikon alaosassa on geometrinen kuvio ja sisäosan reunassa sanat ”60 ANOS DA DECLARAÇÃO UNIVERSAL DOS DIREITOS HUMANOS” sekä niiden perässä teksti ”Esc. J. Duarte INCM” hyvin pienin kirjaimin. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: syyskuu 2008

Ranska

Aihe: Ranskan EU-puheenjohtajakausi vuoden 2008 jälkipuoliskolla

Kuvaus: Kolikossa on teksti ”2008 PRÉSIDENCE FRANÇAISE UNION EUROPÉENNE RF”. Tekstin alla vasemmalla on rahapajan tunnus ja oikealla sen johtajan tunnus. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 20 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: heinäkuu 2008

Slovenia

Aihe: Primož Trubarin syntymän 500. vuosipäivä

Kuvaus: Kolikossa on Primož Trubarin profiilikuva. Sen vasemmalla puolella ovat sanat ”PRIMOŽ TRUBAR” ja vuosiluvut ”1508 • 1586”, ja oikealla alhaalla on teksti ”SLOVENIJA 2008”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: toukokuu 2008

Belgia

Aihe: Ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen 60. vuosipäivä

Kuvaus: Kolikkoon on kuvattu suorakulmion sisällä oleva numero 60, jonka yläpuolella yhdistyvät kaartuvat linjat. Suorakulmion yläpuolella on luku 2008 ja alapuolella sanat ”UNIVERSAL DECLARATION OF HUMAN RIGHTS”. Alareunassa on maan nimi sen kolmella virallisella kielellä: ”BELGIE – BELGIQUE – BELGIEN”. Rahapajan tunnus on kuvion vasemmalla puolella ja sen johtajan tunnus oikealla. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 5 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: toukokuu 2008

San Marino

Aihe: Euroopan kulttuurienvälisen vuoropuhelun teemavuosi

Kuvaus: Kolikkoon on kuvattu viisi ihmishahmoa, jotka symboloivat Euroopan eri alueiden kulttuureja, sekä eri yhteisöjen pyhiä tekstejä. Kuvan alla on teksti ”ANNO EUROPEO DEL DIALOGO INTERCULTURALE”, ja kuvan yläpuolelle on sijoitettu sanat ”SAN MARINO” ja liikkeeseenlaskuvuosi 2008. Taiteilija Ettore Lorenzo Frapiccinin nimikirjaimet ”E.L.F.” ovat kuvan oikealla ja rahapajan tunnus ”R” vasemmalla puolella. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 130 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: huhtikuu 2008

Italia

Aihe: Ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen 60. vuosipäivä

Kuvaus: Kolikkoon on kuvattu mies ja nainen sekä oliivipuun oksa, viljantähkä, hammasratas ja piikkilankaa – symboloimassa rauhaa, ravintoa, työtä ja oikeutta vapauteen. Italian tasavallan monogrammi ”RI” ja liikkeeseenlaskuvuosi 2008 on sijoitettu hahmojen väliin. Kuvan alareunassa on teksti ”DIRITTI UMANI” (ihmisoikeudet) ja siitä vasemmalla ketjun renkaista muodostuva numero ”60”. Taiteilija Maria Carmela Colanerin nimikirjaimet ”MCC” ja rahapajan tunnus ”R” ovat oikeassa reunassa. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 5 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: huhtikuu 2008

Luxemburg

Aihe: Suurherttua Henri ja Château de Berg

Kuvaus: Kolikkoon on kuvattu suurherttua Henri ja hallitsijan virka-asunto ”Château de Berg”. Kolikon yläreunassa ovat liikkeeseenlaskuvuosi 2008 sekä sen vierellä rahapajan ja kaivertajan tunnukset. Alareunassa on sana ”LËTZEBUERG”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1,3 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: helmikuu 2008

Saksa

Aihe: Hampurin osavaltio

Kuvaus: Kolikon kuvassa on barokkikirkko St.Michaelis eli ”Michel”. Kuten kuvan alla olevasta kaiverruksesta voi päätellä, se symboloi Hampurin kaupunkia ja osavaltiota. Kolikon ulkorenkaalla ovat liikkeeseenlaskuvuosi 2008, Euroopan unionin lipun 12 tähteä sekä sanat ”BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND”. Rahapajan tunnus on oikealla ylhäällä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 30 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: helmikuu 2008