Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Αναμνηστικά κέρματα των 2 ευρώ - 2008

Πόλη του Βατικανού

Θέμα: Το Έτος του Αποστόλου Παύλου – 2.000 χρόνια από τη γέννησή του

Περιγραφή: Στο κέρμα αναπαρίσταται η μεταστροφή του Αποστόλου Παύλου στο δρόμο προς τη Δαμασκό, η οποία διακρίνεται στο βάθος. Θαμπωμένος από ένα ουράνιο φως, πέφτει από το άλογό του το οποίο απεικονίζεται να σηκώνει τα μπροστινά του πόδια. Στα αριστερά εμφανίζεται η επιγραφή «CITTÀ DEL VATICANO» που δηλώνει τη χώρα έκδοσης, ενώ στα δεξιά η επιγραφή «ANNO SANCTO PAULO DICATO», το έτος «2008», το σήμα του νομισματοκοπείου «R» και το όνομα του καλλιτέχνη «VEROI». Τα αρχικά της χαράκτριας «L.D.S. INC.» (Luciana De Simoni), αναγράφονται κάτω από την παράσταση. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 100.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2008

Φινλανδία

Θέμα: 60ή επέτειος της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Περιγραφή: Στο κέρμα, το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Tapio Kettunen, απεικονίζεται ένας άνθρωπος μέσα σε μια καρδιά και, κάτω από αυτήν, αναγράφεται η επιγραφή «HUMAN RIGHTS». Στο κάτω μέρος του κέρματος εμφανίζονται τα γράμματα «FI» που αντιπροσωπεύουν τη Φινλανδία, το μονόγραμμα «K» του γλύπτη και το σήμα του νομισματοκοπείου, ενώ στο επάνω μέρος εμφανίζεται το έτος έκδοσης «2008». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1,5 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2008

Πορτογαλία

Θέμα: 60ή επέτειος της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Περιγραφή: Στο επάνω μέρος του κέρματος απεικονίζεται το εθνόσημο της Πορτογαλίας και ακριβώς από κάτω αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «PORTUGAL» και το έτος «2008». Στο κάτω ημικύκλιο του κέρματος εμφανίζεται ένα γεωμετρικό σχέδιο και η επιγραφή «60 ANOS DA DECLARAÇÃO UNIVERSAL DOS DIREITOS HUMANOS», η οποία ακολουθείται από την επιγραφή «Esc. J. Duarte INCM» με μικροσκοπικά γράμματα. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριο κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2008

Γαλλία

Θέμα: Γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2008

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται η επιγραφή «2008 PRÉSIDENCE FRANÇAISE UNION EUROPÉENNE RF». Κάτω από αυτήν, στα αριστερά και στα δεξιά αντίστοιχα, εμφανίζονται το σήμα του νομισματοκοπείου και τα διακριτικά του διευθυντή του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 20 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούλιος 2008

Σλοβενία

Θέμα: 500 χρόνια από τη γέννηση του Primož Trubar

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται η μορφή του Primož Trubar προφίλ. Στα αριστερά εμφανίζονται οι επιγραφές «PRIMOŽ TRUBAR» και «1508 • 1586» και κάτω δεξιά η επιγραφή «SLOVENIJA 2008». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριο κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάιος 2008

Βέλγιο

Θέμα: 60ή επέτειος της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζονται καμπύλες γραμμές γύρω από ένα ορθογώνιο στο οποίο αναγράφεται ο αριθμός «60». Επάνω από το ορθογώνιο εμφανίζεται το έτος «2008» και κάτω από αυτό η επιγραφή «UNIVERSAL DECLARATION OF HUMAN RIGHTS». Κάτω από το σχέδιο αναγράφεται το όνομα της χώρας στις τρεις επίσημες γλώσσες της: «BELGIE – BELGIQUE – BELGIEN». Στα αριστερά και στα δεξιά του σχεδίου εμφανίζονται το σήμα του νομισματοκοπείου και τα διακριτικά του διευθυντή του νομισματοκοπείου αντιστοίχως. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 5 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάιος 2008

Άγιος Μαρίνος

Θέμα: Ευρωπαϊκό Έτος Διαπολιτισμικού Διαλόγου

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζονται πέντε ανθρώπινες μορφές που συμβολίζουν τους πολιτισμούς των πέντε περιφερειών της Ευρώπης, καθώς και τα ιερά κείμενα των διάφορων κοινοτήτων. Κάτω από την παράσταση εμφανίζεται η επιγραφή «ANNO EUROPEO DEL DIALOGO INTERCULTURALE» και επάνω από αυτήν η επιγραφή «SAN MARINO» και το έτος έκδοσης «2008». Στα δεξιά του σχεδίου εμφανίζονται τα αρχικά «E.L.F.» του καλλιτέχνη Ettore Lorenzo Frapiccini και στα αριστερά το σήμα του νομισματοκοπείου «R». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 130.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Απρίλιος 2008

Ιταλία

Θέμα: 60ή επέτειος της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται ένας άνδρας και μια γυναίκα, μαζί με ένα κλαδί ελιάς, ένα στάχυ, έναν οδοντωτό τροχό και ένα αγκαθωτό σύρμα, σύμβολα του δικαιώματος στην ειρήνη, την τροφή, την εργασία και την ελευθερία αντιστοίχως. Το μονόγραμμα της Ιταλικής Δημοκρατίας «RI», καθώς και το έτος έκδοσης «2008» εμφανίζονται ανάμεσα στις δύο μορφές. Στο κάτω μέρος της παράστασης απεικονίζονται οι κρίκοι μιας αλυσίδας, που σχηματίζουν τον αριθμό «60» και η επιγραφή «DIRITTI UMANI» (ανθρώπινα δικαιώματα). Στα δεξιά εμφανίζονται τα αρχικά «MCC» της καλλιτέχνιδος Maria Carmela Colaneri και το σήμα του νομισματοκοπείου «R». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 5 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Απρίλιος 2008

Λουξεµβούργο

Θέμα: Ο Μεγάλος Δούκας Ερρίκος και το «Château de Berg»

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται ο Μεγάλος Δούκας Ερρίκος και το «Chateau de Berg», η επίσημη κατοικία. Στο επάνω μέρος αναγράφεται το έτος έκδοσης «2008» ανάμεσα στις σφραγίδες του νομισματοκοπείου και του χαράκτη. Στο κάτω μέρος εμφανίζεται η λέξη «LËTZEBUERG». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1,3 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Φεβρουάριος 2008

Γερμανία

Θέμα: Ομοσπονδιακό κρατίδιο του Αμβούργου

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται η εκκλησία σε ρυθμό μπαρόκ St. Michaelis ή Michel όπως είναι ευρέως γνωστή. Αποτελεί σύμβολο της πόλης και ομοσπονδιακού κρατιδίου του Αμβούργου, όπως καταδεικνύει η επιγραφή κάτω από την παράσταση. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται το έτος έκδοσης «2008», τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι λέξεις «BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND». Στο επάνω δεξιά μέρος απεικονίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου.

Ποσότητα: 30 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Φεβρουάριος 2008