Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

2 eurós emlékérmék – 2008

Vatikán

A megemlékezés tárgya: Szent Pál-év – Szent Pál születésének 2000. évfordulója

A rajzolat leírása: Az érme Pál megtérését ábrázolja a damaszkuszi úton. A város a kép hátterében tűnik fel. Pál az égi fénytől elvakítva leesik felágaskodó lováról. A jelenettől balra a kibocsátó ország neve (CITTÀ DEL VATICANO) olvasható, tőle jobbra az „ANNO SANCTO PAULO DICATO” feliratot, a „2008” évszámot, a verdejelet (R) és a kép alkotójának nevét (VEROI) helyezték el. A vésnök, Luciana De Simoni monogramja (L.D.S. INC.) a kép alatt látható. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

A kibocsátás mennyisége: 100 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2008. október

Finnország

A megemlékezés tárgya: az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 60. évfordulója

A rajzolat leírása: A Tapio Kettunen szobrászművész által tervezett érme egy szívben álló emberalakot ábrázol, amely motívum alatt a „HUMAN RIGHTS” (EMBERI JOGOK) felirat olvasható. Az érme belső részének alján jelenik meg a Finnországot jelölő „FI” jelzés, a szobrászművész nevének kezdőbetűje (K) és a verdejel, a tetején pedig a kibocsátás éve (2008) látható. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

A kibocsátás mennyisége: 1,5 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2008. október

Portugália

A megemlékezés tárgya: az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 60. évfordulója

A rajzolat leírása: Az érme felső részén a portugál címer, közvetlenül alatta pedig a kibocsátó ország neve (PORTUGAL) és a kibocsátás éve, „2008” látható. Az érme alsó részén egy geometriai ábra és a „60 ANOS DA DECLARAÇÃO UNIVERSAL DOS DIREITOS HUMANOS” felirat látható, amely mögött apró betűvel az „Esc. J. Duarte INCM” felirat olvasható. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

A kibocsátás mennyisége: 1 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2008. szeptember

Franciaország

A megemlékezés tárgya: az Európai Unió Tanácsának francia elnöksége 2008 második felében

A rajzolat leírása: Az érmén a következő felirat olvasható: „2008 PRÉSIDENCE FRANÇAISE UNION EUROPÉENNE RF”. Az írás alatt bal oldalon a verdejel, jobb oldalon a pénzverő mester jele látható. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

A kibocsátás mennyisége: 20 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2008. július

Szlovénia

A megemlékezés tárgya: Primož Trubar születésének 500. évfordulója

A rajzolat leírása: Az érme Primož Trubar képét mutatja oldalnézetből. Balra a „PRIMOŽ TRUBAR” és az „1508 • 1586”, jobbra lent pedig a „SLOVENIJA 2008” felirat látható. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

A kibocsátás mennyisége: 1 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2008. május

Belgium

A megemlékezés tárgya: az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 60. évfordulója

A rajzolat leírása: Az érmén a 60-as számmal megjelölt téglalap körül ívelt vonalak láthatók. A téglalap fölött a „2008” évszám és a „UNIVERSAL DECLARATION OF HUMAN RIGHTS” (Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata) felirat olvasható. A rajzolat alatt helyezték el az ország nevét három hivatalos nyelven: „BELGIE – BELGIQUE – BELGIEN”. A verdejel és a vésnök mesterjegye a rajzolattól balra, illetve jobbra látható. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

A kibocsátás mennyisége: 5 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2008. május

San Marino

A megemlékezés tárgya: a kultúrák közötti párbeszéd európai éve

A rajzolat leírása: Az érme Európa öt régiójának kultúráit szimbolizáló öt emberalakot ábrázol, a különféle közösségekre jellemző szent szövegekkel. A motívum alatt az „ANNO EUROPEO DEL DIALOGO INTERCULTURALE” felirat olvasható, fölötte „SAN MARINO” neve és a kibocsátási év (2008) van feltüntetve. Ettore Lorenzo Frapiccininek, az érme tervezőjének a monogramja (E.L.F.) a motívumtól jobbra található, míg az „R” verdejel tőle balra. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

A kibocsátás mennyisége: 130 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2008. április

Olaszország

A megemlékezés tárgya: az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 60. évfordulója

A rajzolat leírása: Az emlékérme egy férfit és egy nőt ábrázol a békéhez, a táplálékhoz, a munkához és a szabadsághoz való jogot jelképező olajág, búzakalász, fogaskerék, illetve szögesdrót kíséretében. Az Olasz Köztársaság nevének kezdőbetűi (RI) és a kibocsátási év (2008) a két alak közé kerültek. Alattuk láncszemekből a 60-as szám rajzolódik ki, valamint a „DIRITTI UMANI” (emberi jogok) felirat olvasható. Jobbra az emlékérme készítőjének, Maria Carmela Colanerinek a monogramja (MCC) és az „R” verdejel látható. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

A kibocsátás mennyisége: 5 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2008. április

Luxemburg

A megemlékezés tárgya: Henrik nagyherceg és a „Château de Berg”

A rajzolat leírása: Az érmén Henrik nagyherceg és hivatalos rezidenciája, a „Château de Berg” látható. A kibocsátás évszámát (2008) a verdejel és a pénzverőműhely jele szegélyezi az érme felső részén. A „LËTZEBUERG” szó a rajzolat alsó részére került. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

A kibocsátás mennyisége: 1,3 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2008. február

Németország

A megemlékezés tárgya: Hamburg szövetségi tartomány

A rajzolat leírása: Az érmén a barokk stílusban épült Szent Mihály-templom (vagy ismertebb nevén a „Michel”) látható, amely Hamburg város és Hamburg állam szimbóluma. Erre utal a kép alatt olvasható felirat is. Az érme külső körívén a pénzverés éve (2008), az Európai Unió tizenkét csillaga és a „BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND” felirat olvasható. A verdejel az érme jobb felső részén található.

A kibocsátás mennyisége: 30 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2008. február