Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Prigodne kovanice od 2 € – 2008.

Država Vatikanskoga Grada

Tema: Godina sv. Pavla – 2000. obljetnica njegova rođenja

Opis: Na kovanici je prikazano Pavlovo obraćenje na putu u Damask, koji je vidljiv u pozadini. Zaslijepljen svjetlom s nebesa, Pavao pada s konja koji se uzdigao na stražnje noge. S lijeve strane motiva nalazi se natpis koji označava državu izdavanja »CITTA’ DEL VATICANO«, a s desne natpis »ANNO SANCTO PAULO DICATO« te godina »2008«, oznaka kovnice »R« i ime autora motiva »VEROI«. Inicijali graverke Luciane De Simoni »L.D.S. INC.« nalaze se ispod motiva. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 100 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2008.

Finska

Tema: 60. obljetnica Opće deklaracije o ljudskim pravima

Opis: Kovanicu je oblikovao kipar Tapio Kettunen, a na njoj je prikazan čovjek unutar srca, dok se ispod tog motiva nalazi natpis »HUMAN RIGHTS«. Oznaka »FI« za Finsku i »K« za kipara te oznaka kovnice nalaze se na donjem dijelu jezgre, dok je na njezinom vrhu godina izdavanja »2008«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 500 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2008.

Portugal

Tema: 60. obljetnica Opće deklaracije o ljudskim pravima

Opis: Na gornjem dijelu jezgre kovanice nalazi se portugalski grb, a neposredno ispod njega naziv države izdavanja (»PORTUGAL«) i godina »2008«. Na donjoj polovici jezgre prikazani su geometrijski oblici i natpis »60 ANOS DA DECLARAÇÃO UNIVERSAL DOS DIREITOS HUMANOS«, iza kojeg je sitnim slovima napisano »Esc. J. Duarte INCM«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 000 000 kovanica

Datum izdanja: rujan 2008.

Francuska

Tema: predsjedanje Francuske Vijećem Europske unije u drugoj polovici 2008. godine

Opis: Na kovanici se nalazi natpis »2008 PRÉSIDENCE FRANÇAISE UNION EUROPÉENNE RF«. Oznaka kovnice smještena je s donje lijeve strane, a oznaka direktora kovnice s donje desne strane. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 20 000 000 kovanica

Datum izdanja: srpanj 2008.

Slovenija

Tema: 500. obljetnica rođenja Primoža Trubara

Opis: Na kovanici je prikazan profil Primoža Trubara. Natpis »PRIMOŽ TRUBAR« i godine »1508 • 1586« nalaze se s lijeve strane, dok se na donjoj desnoj strani nalazi natpis »SLOVENIJA 2008«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 000 000 kovanica

Datum izdanja: svibanj 2008.

Belgija

Tema: 60. obljetnica Opće deklaracije o ljudskim pravima

Opis: Na kovanici su prikazane valovite linije oko pravokutnika u koji je upisan broj 60. Iznad pravokutnika nalazi se godina »2008«, a ispod njega natpis »UNIVERSAL DECLARATION OF HUMAN RIGHTS«. Naziv države napisan je ispod motiva na tri službena jezika: »BELGIE – BELGIQUE – BELGIEN«. S lijeve strane motiva nalazi se oznaka kovnice, a s desne oznaka direktora kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 5 000 000 kovanica

Datum izdanja: svibanj 2008.

San Marino

Tema: Europska godina međukulturnog dijaloga

Opis: Na kovanici su prikazani sveti tekstovi raznih vjerskih zajednica i pet ljudskih silueta koje simboliziraju kulture pet europskih regija. Ispod motiva nalazi se natpis »ANNO EUROPEO DEL DIALOGO INTERCULTURALE«, a iznad njega »SAN MARINO« i godina izdavanja »2008«. Inicijali autora motiva Ettorea Lorenza Frapiccinija »E.L.F.« nalaze se desno od motiva, a lijevo je oznaka kovnice »R«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 130 000 kovanica

Datum izdanja: travanj 2008.

Italija

Tema: 60. obljetnica Opće deklaracije o ljudskim pravima

Opis: Na kovanici su prikazani muškarac i žena s maslinovom grančicom, klipom kukuruza, zupčanikom i bodljikavom žicom – simbolima prava na mir, hranu, rad i slobodu. Između dviju figura smješten je monogram Talijanske Republike »RI« i godina izdavanja »2008«. Na dnu jezgre nalaze se karike lanca koje čine broj 60, a ondje je i natpis »DIRITTI UMANI«. Na desnoj su strani inicijali autorice motiva Marije Carmele Colaneri »MCC« i oznaka kovnice »R«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 5 000 000 kovanica

Datum izdanja: travanj 2008.

Luksemburg

Tema: veliki vojvoda Henri i palača Château de Berg

Opis: Na kovanici je prikazan veliki vojvoda Henri i njegova službena rezidencija, palača Château de Berg. Godina izdavanja »2008« napisana je na vrhu jezgre, lijevo od nje su oznaka kovnice i oznaka graverske radionice. Riječ »LËTZEBUERG« napisana je na dnu jezgre. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 300 000 kovanica

Datum izdanja: veljača 2008.

Njemačka

Tema: savezna zemlja Hamburg

Opis: Na kovanici je prikazana barokna crkva svetog Mihovila, poznata i pod nazivom Michel. Ona je simbol grada i savezne zemlje Hamburg, kao što nam govori natpis ispod motiva. Na prstenu kovanice nalazi se godina izdavanja »2008«, 12 zvijezda Europske unije i riječi »BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND«. Oznaka kovnice nalazi se na gornjem desnom dijelu jezgre.

Opseg izdanja: 30 000 000 kovanica

Datum izdanja: veljača 2008.