Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Herdenkingsmunten van €2 – 2023

De beschrijvingen op deze pagina zijn gebaseerd op het Publicatieblad van de Europese Unie en kunnen daarom enigszins afwijken van ander materiaal op deze website.

Andorra

Onderwerp: vuurfeesten van de zomerzonnewende in de Pyreneeën

Ontwerp: de vuurfeesten van de zomerzonnewende zijn in 2015 opgenomen in de representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid van Unesco. De vuurfeesten zijn traditionele en populaire festiviteiten die elk jaar in heel Andorra worden gehouden. Het ontwerp beeldt een menselijke figuur af, een "fallaire", die een traditionele mantel draagt en al zwaaiend met een "falla" een cirkel van vuur maakt. De falla is het belangrijkste attribuut van het festival en wordt gemaakt uit boomschors. Deze wordt aangestoken en dan op energieke wijze rondgedraaid om grote vuurcirkels te maken. De lijnen op de achtergrond vormen een grafische voorstelling van de zomerzonnewende. Op de munt staan ook de naam van het land van uitgifte "ANDORRA" en het jaar van uitgifte "2023". Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 70.000 munten

Datum van uitgifte: vierde kwartaal van 2023

Andorra

Onderwerp: 30 jaar VN-lidmaatschap van het Vorstendom Andorra

Ontwerp: twee elementen symboliseren de Verenigde Naties: een lauwerkrans en een wereldbol. Het getal 30, waarvan de wereldbol de 0 vormt, staat afgebeeld met daaronder de inscriptie ANYS (jaren) en het jaar van uitgifte, 2023. Bovenaan het ontwerp staan het wapenschild van Andorra en de inscriptie "ANDORRA MEMBRE DE LES NACIONS UNIDES" (Andorra lid van de Verenigde Naties). Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 70.000 munten

Datum van uitgifte: vierde kwartaal van 2023

Slovenië

Onderwerp: de 150e geboortedag van Josip Plemelj (wiskundige en astronoom)

Ontwerp: de munt toont delen van de vergelijking die Josip Plemelj als eerste mens heeft opgelost. Getallen en symbolen draaien in cirkels die de rotatie van de planeten, de beweging in de ruimte en het samenbrengen van afzonderlijk onoplosbare elementen voorstellen. Zo komen beide vakgebieden van het werk van Josip Plemelj samen: wiskunde en astronomie. Ook het opschrift "JOSIP PLEMELJ 1873", de naam van het land van uitgifte "SLOVENIJA" en het jaar van uitgifte "2023" zijn in het ontwerp opgenomen. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 1.000.000 munten

Datum van uitgifte: december 2023

Portugal

Onderwerp: vrede

Ontwerp: de munt is gewijd aan vrede tussen naties en aan vriendschappelijk en wederzijds voordelig samenleven. Het streven naar vrede vereist een collectieve inspanning. In de huidige sterk gepolariseerde geopolitieke context moet dit muntstuk mensen eraan herinneren dat vrede van onschatbare waarde is en absoluut moet worden beschermd. Het ontwerp toont het woord "VREDE" in de 16 officiële talen die in januari 2023 in de 20 landen van het eurogebied werden gesproken. Bovenaan staat het opschrift "PORTUGAL”, rechts bovenaan gevolgd door het jaar van uitgifte "2023"; links bovenaan staat de naam van de ontwerper "José S. Teixeira" en links het muntteken "CASA DA MOEDA", de naam van de Portugese Munt. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 1.015.000 munten

Datum van uitgifte: november 2023

Cyprus

Onderwerp: de 60e verjaardag van de oprichting van de Central Bank of Cyprus

Ontwerp: op de munt worden steeksleutels op een microchip afgebeeld. Deze staan symbool voor de economische stabiliteit in het moderne industriële en digitale tijdperk, waarvoor de Central Bank of Cyprus, die 60 jaar bestaat, garant staat. Onderaan staan de naam van het land van uitgifte “ΚYΠΡΟΣ KIBRIS” (Cyprus) en de jaartallen “1963-2023”. Daarnaast staat de zin "60 ΧΡOΝΙΑ ΑΠO ΤΗΝ IΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙKHΣ ΤΡAΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΚYΠΡΟΥ” (d.w.z. “De Central Bank of Cyprus werd 60 jaar geleden opgericht”) op de binnenste ring van de nationale zijde van de munt. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 412.000 munten

Datum van uitgifte: tweede/derde kwartaal van 2023

Finland

Onderwerp: sociale en gezondheidsdiensten

Ontwerp: op de munt is een gestileerde kaart van Finland afgebeeld. Aan de linkerkant staat “WELZIJN” in het Fins en Zweeds. Het jaar van uitgifte “2023” staat iets links van het midden op de munt. Onderaan staat de aanduiding van het land van uitgifte, “FI”. Aan de rechterkant staat het muntteken van de munt van Finland. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 400.000 munten

Datum van uitgifte: najaar 2023

Slowakije

Onderwerp: het 200e jubileum van de exprespostdienst per paardenkoets tussen Wenen en Bratislava

Ontwerp: de exprespostdienst per koets tussen Wenen en Bratislava wordt uitgebeeld door een snelrijdende paardenkoets en in het midden een rechthoek met een posthoorn. Onder de afbeelding staat "1823", het jaar waarin de exprespostdienst operationeel werd, met daaronder de namen van de steden in het Slowaaks: "VIEDEŇ" en "BRATISLAVA". Onderaan de binnenste cirkel van de munt staat het jaar van uitgifte "2023", gescheiden van de tekst daarboven door een horizontale lijn. De naam van het land van uitgifte "SLOVENSKO" staat bovenaan. Rechts van de koets staat het muntteken van de Munt van Kremnica (Mincovňa Kremnica), bestaande uit de letters "MK" tussen twee muntstempels. Net onder het teken staan de gestileerde initialen “MP”, die verwijzen naar de ontwerper van de nationale zijde, Mária Poldaufová. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 1.000.000 munten

Datum van uitgifte: oktober 2023

België

Onderwerp: 75 jaar algemeen vrouwenkiesrecht in België

Ontwerp: in het midden van de munt wordt het vakje van een stembiljet afgebeeld dat door een potlood wordt gekleurd. Het ingekleurde vakje wordt omringd door het venussymbool (het gendersymbool voor vrouw/vrouwelijk). Links onderaan ten opzichte van de centrale afbeelding staat 75 JAAR ANS. Rond de afbeelding staat in het Nederlands en in het Frans: "ALGEMEEN VROUWENKIESRECHT" – "SUFFRAGE UNIVERSEL FÉMININ". Onderaan het muntstuk bevinden zich de initialen van de ontwerper, Iris Bruijns. Aangezien de Koninklijke Nederlandse Munt de munt slaat, staat rechts het muntteken van Utrecht, een mercuriusstaf, samen met het Belgische muntmeesterteken, een asterbloem voor een erlenmeyer, de landcode "BE" en het jaartal "2023". Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 130.000 munten

Datum van uitgifte: oktober 2023

Kroatië

Onderwerp: de invoering van de euro als officiële munteenheid van Kroatië op 1 januari 2023

Ontwerp: op de munt staan horizontaal het land van uitgifte “HRVATSKA” (Kroatië) en het jaar van uitgifte “2023”, en langs de buitenrand “ČLANICA EUROPODRUČJA” (lid van het eurogebied). Deze woorden vormen symbolisch een gestileerd euroteken “€”. Het andere belangrijke motief op de munt is het kenmerkende en herkenbare symbool van Kroatië, het Kroatische schaakbord, dat deel uitmaakt van het wapenschild van de Republiek Kroatië. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 250.000 munten

Datum van uitgifte: september 2023

San Marino

Onderwerp: de herdenking van de 500e sterfdag van Luca Signorelli

Ontwerp: centraal op de munt wordt een engel afgebeeld. Dit is een detail van het schilderij “Il Paradiso” (Het paradijs) van Luca Signorelli in de kapel van San Brizio in de kathedraal van Orvieto. Links staat de letter “R”, het muntteken van het munthuis van Rome. Linksonder staat in een halve cirkel de naam “SIGNORELLI”. Rechts staat de naam van het land van uitgifte “SAN MARINO” en bovenaan de jaartallen “1523 2023”. Onderaan in het midden staan de initialen van de ontwerpster Marta Bonifacio, MB. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 56.000 munten

Datum van uitgifte: september 2023

Portugal

Onderwerp: Wereldjongerendag

Ontwerp: de Wereldjongerendag vond in augustus 2023 plaats in Lissabon. Dit is een feestelijke bijeenkomst van de paus en honderdduizenden jongeren van over heel de wereld die dezelfde universele beginselen delen: vrede, verbondenheid en broederschap. Op de munt staat een pelgrimskruis met mensachtige figuren in verschillende groottes en texturen, die samen een wereldbol vormen. Onderaan omarmen twee handen het geheel op een verwelkomende manier, een symbool voor de inclusie en universaliteit die deze bijeenkomst impliceert. Bovenaan staan twee opschriften: "JORNADA MUNDIAL DA JUVENTUDE" (Portugees voor Wereldjongerendag) en "LISBOA 2023". Onderaan staat het wapen van Portugal, de inscriptie “PORTUGAL”, het muntteken “CASA DA MOEDA” (de naam van de Portugese Munt) en de naam van de ontwerper “JOÃO DUARTE”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 1.015.000 munten

Datum van uitgifte: juli 2023

Ierland

Onderwerp: het 50-jarige lidmaatschap van Ierland van de Europese Unie

Ontwerp: op de munt staat een aangepaste versie van het logo van het “EU50”-programma dat door overheidsdiensten wordt gebruikt om evenementen rond het vijftigjarige EU-lidmaatschap van Ierland te promoten. De naam van het land van uitgifte “ÉIRE” (Ierland) staat boven het logo. Het jaartal 1973 verwijst naar het jaar waarin Ierland lid werd van de EU en het jaartal 2023 naar het jaar van uitgifte van de munt. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 500.000 munten

Datum van uitgifte: juli 2023

Griekenland

Onderwerp: 100 jaar na de geboorte van Maria Callas

Ontwerp: op de munt is een portret van de legendarische Griekse operazangeres Maria Callas afgebeeld. Langs de binnenrand staat “100e GEBOORTEDAG VAN MARIA CALLAS” en rechts het jaar van uitgifte “2023” en een palmet (het muntteken van de Griekse munt). Onder het portret staat de inscriptie “HELLEENSE REPUBLIEK”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 750.000 munten

Datum van uitgifte: juli 2023

Griekenland

Onderwerp: 150 jaar na de geboorte van Constantin Carathéodory

Ontwerp: op de munt is een portret van de Griekse wiskundige Constantin Carathéodory afgebeeld. Langs de binnenrand staat links “CONSTANTIN CARATHÉODORY 1873-1950” en rechts het jaar van uitgifte “2023” en een palmet (het muntteken van de Griekse munt). Onder het portret staat de inscriptie “HELLEENSE REPUBLIEK”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 750.000 munten

Datum van uitgifte: juli 2023

Estland

Onderwerp: nationale vogel van Estland, de boerenzwaluw

Ontwerp: op de munt is het silhouet van een boerenzwaluw afgebeeld met rechtsboven in een halve cirkel de tekst “HIRUNDO RUSTICA” (“boerenzwaluw” in het Latijn). Onderaan is de naam van het land van uitgifte “EESTI” vermeld en daaronder staat het jaar van uitgifte “2023”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 1.000.000 munten

Datum van uitgifte: tweede kwartaal 2023

Frankrijk

Onderwerp: WK rugby Frankrijk 2023

Ontwerp: ter gelegenheid van het wereldkampioenschap rugby dat in Frankrijk wordt gehouden, eert de Monnaie de Paris de rugbysport en dit kampioenschap waaraan teams uit twintig landen deelnemen. Op de munt staat een gestileerde rugbyspeler die een pass geeft. De wereldbol op de achtergrond stelt het rugbyveld voor waarop de doelpalen staan en maakt deel uit van een denkbeeldig rugbysterrenstelsel waarin de andere planeten ovaal zijn. Het embleem van het kampioenschap is links van de speler afgebeeld en de naam van het evenement staat bovenaan in een halve cirkel. De aanduiding van het land van uitgifte “RF”, het muntteken en het muntmeesterteken staan rechts onder de afbeelding. De naam van het kampioenschap, het land van uitgifte “FRANCE” en het jaartal “2023” staan linksonder. De naam van het kampioenschap (bovenaan in een halve cirkel) en de vermelding “RF” zijn weergegeven in het officiële lettertype van het evenement, namelijk Mobius. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 15.000.000 munten

Datum van uitgifte: juni 2023

Malta

Onderwerp: de aankomst van de Fransen op Malta in 1798

Ontwerp: in juni 1798 maakte Napoleon Bonaparte een einde aan de heerschappij van de Orde van Sint-Jan op Malta. Tijdens zijn korte verblijf op Malta installeerde Napoleon een republikeinse regering en zorgde hij voor een grondige hervorming van de wetten en instellingen van Malta, waaronder de afschaffing van slavernij en adellijke privileges. Er werd een lekenstaat opgericht en een einde gemaakt aan de inquisitie. De ingrijpende hervormingen werden toen niet door alle Maltezen aanvaard en het duurde niet lang voordat zij in opstand kwamen. De afbeelding toont een personificatie van de Franse Republiek zoals die op de officiële briefhoofden uit die tijd werd afgebeeld. Links staat in een halve cirkel het opschrift “225th ANNIVERSARY”, gevolgd door het opschrift “ARRIVAL OF THE FRENCH IN MALTA”. Onderaan is het jaar van uitgifte “2023” vermeld. Links en rechts van de afbeelding staan respectievelijk de opschriften “Liberté” en “Egalité”. Links boven het opschrift “Egalité” staan de jaartallen “1798-2023”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 85.500 munten

Datum van uitgifte: juni 2023

Malta

Onderwerp: de 550e geboortedag van Nicolaus Copernicus

Ontwerp: op de munt is een profielportret van Copernicus afgebeeld, samen met een gestileerd heliocentrisch model van het universum zoals voorgesteld door Copernicus. Linksboven staat het opschrift “NICOLAUS COPERNICUS 1473 – 1543” en linksonder de naam van het land van uitgifte “MALTA” gevolgd door het jaar van uitgifte “2023”. Onderaan staat ook de handtekening van kunstenares Daniela Fusco “FUSCO”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 95.500 munten

Datum van uitgifte: juni 2023

Monaco

Onderwerp: 100e geboortedag van Prins Rainier III

Ontwerp: de munt toont het portret van Prins Rainier III. Bovenaan staat in een halve cirkel de naam van het uitgevende land “MONACO”, gevolgd door het jaar van uitgifte “2023”. Onderaan staat de inscriptie “RAINIER III”, gevolgd door de datum “31 MAI 1923”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 25.000 munten

Datum van uitgifte: juni 2023

België

Onderwerp: het “jaar van de art nouveau”, dat in 2023 in België plaatsvindt

Ontwerp: er wordt een decoratief detail afgebeeld van de gevel van het “Hotel Van Eetvelde”, een iconisch herenhuis in Brussel dat door de Belgische art nouveau-architect Victor Horta is ontworpen en als Unesco-werelderfgoed is erkend. De gebogen, asymmetrische lijnen van dit decoratieve detail zijn een weerspiegeling van de karakteristieke, op de natuur geïnspireerde stijl van de art nouveau-beweging. Dit detail staat aan de onderkant van het muntstuk en aan de bovenkant is er een lege ruimte met het opschrift “ART NOUVEAU”. Helemaal rechts staan de initialen van de ontwerpster Iris Bruijns. Aangezien de Koninklijke Nederlandse Munt de munt slaat, staat uiterst links het muntteken van Utrecht, een mercuriusstaf, samen met het Belgische muntmeesterteken, een asterbloem voor een erlenmeyer, de landcode BE en het jaartal 2023. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 155.000 munten

Datum van uitgifte: juni 2023

Spanje

Onderwerp: het Spaanse voorzitterschap van de Raad van de EU

Ontwerp: het ontwerp bestaat uit twee beelden. Het eerste is het logo van het Spaanse voorzitterschap van de Raad van de EU. Rond het logo staat “ESPANA 2023 – PRESIDENCIA ESPANOLA” en “CONSEJO DE LA UNION EUROPEA” (Spanje 2023 – Spaans voorzitterschap en Raad van de Europese Unie). Het tweede beeld, onderaan op de munt, is een “M” met een kroon erop, het muntteken van de Fabrica Nacional de Moneda y Timbre Real Casa de la Moneda. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 1.500.000 munten

Datum van uitgifte: 1 juni 2023

Vaticaanstad

Onderwerp: de 150e sterfdag van Alessandro Manzoni

Ontwerp: op de munt staat het portret van Manzoni, een pen en het begin van zijn meesterwerk “I Promessi Sposi” (De verloofden). Bovenaan, van links naar rechts, staat in een halve cirkel het opschrift “CITTÀ DEL VATICANO” (Vaticaanstad). Onderaan staat de inscriptie “Alessandro Manzoni” en daaronder de jaartallen “1873◦2023”. Links staat het muntteken “R”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 82.500 munten

Datum van uitgifte: mei 2023

Vaticaanstad

Onderwerp: de 500e sterfdag van Pietro Perugino

Ontwerp: op de munt staan Perugino's portret en een detail van de doop van Jezus, zoals afgebeeld op een fresco in de Sixtijnse Kapel in het Vaticaan. Rechtsboven staat in een halve cirkel het opschrift “CITTÀ DEL VATICANO” (Vaticaanstad). Onderaan staat de inscriptie “PERUGINO” en daaronder de jaartallen “1523◦2023”. Links staat het muntteken “R”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 82.500 munten

Datum van uitgifte: mei 2023

Latvia

Feature: Ukraine Sunflower

Description: The design represents a sunflower, which is one of the national symbols of Ukraine, as Ukraine is one of the biggest sunflower oil producers and exporters worldwide. Since the start of the war in Ukraine, the sunflower has become a global symbol for peace. For the first time sunflowers were used as a peace symbol in the summer of 1996. Then they were planted in a military base near Pervomaysk, approximately 155 miles south of the capital Kyiv. Now sunflowers are used as a symbol of peace and support to Ukraine worldwide. At the top, in semi-circle, is the inscription ‘SLAVA UKRAINAI!’ (Glory to Ukraine) and at the bottom, in semi-circle, is the name of the issuing country ‘LATVIJA’ followed by the year of issuance ‘2023’. The author of the design is the Latvian artist Krišs Salmanis. The coin’s outer ring bears the 12 stars of the European flag.

Issuing volume: 415 000 coins

Issuing date: May 2023

Finland

Onderwerp: eerste Finse wet voor natuurbehoud

Ontwerp: op het muntstuk staat een gestileerde kever afgebeeld. Aan de bovenkant staat in een halve cirkel het Finse woord voor natuurbehoud (“LUONNONSUOJELU”) en aan de onderkant het Zweeds (“NATURSKYDD”) en het jaar van uitgifte “2023”. Rechts in het binnenste gedeelte van de munt staat de landafkorting “FI”. Links in het binnenste gedeelte staat het muntteken van de Finse munt. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 400.000 munten

Datum van uitgifte: voorjaar 2023

San Marino

Onderwerp: de 500e sterfdag van Perugino

Ontwerp: centraal op de munt wordt de Heilige Maagd Maria met het kindje Jezus afgebeeld. Dit is een detail van het schilderij “Madonna en kind troffen troost tussen Johannes de Doper en Sint-Sebastiaan” van Perugino, dat in de Uffizi-galerijen (Florence) wordt bewaard. Links staan het opschrift “PERUGINO”, de jaartallen “1523” en “2023” en het muntteken “R”. Rechts staat de naam van het land van uitgifte “SAN MARINO” en rechtsonder de initialen van de ontwerpster Maria Angela Cassol, MAC. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 56.000 munten

Datum van uitgifte: april 2023

Litouwen

Onderwerp: samen met Oekraïne

Ontwerp: in het midden is een gestileerde zonnebloem afgebeeld, waarvan de bloemblaadjes zijn weergegeven als silhouetten van mensen die elkaars hand vasthouden, elkaar omhelzen, elkaar beschermen, en die eenheid, steun en de kracht van saamhorigheid belichamen. Op artistieke wijze wordt de zonnebloem weergegeven als de opkomende zon, die hoop op een nieuw begin uitstraalt, met beelden van vogels, vrijheid, hoop en moed. De mensen stijgen boven de omstandigheden uit en zullen nooit een opgelegde wil accepteren, een verwijzing naar degenen die hun leven hebben opgeofferd en hun opstijgende zielen. Rondom de compositie staan de opschriften “LIETUVA” (Litouwen), “KARTU SU UKRAINA” (samen met Oekraïne), het jaar van uitgifte “2023” en het muntteken van de Litouwse Munt. De munt is ontworpen door Eglė Žemaitė. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 500.000 munten

Datum van uitgifte: eerste kwartaal van 2023

Spanje

Onderwerp: Unesco: Cáceres

Ontwerp: de oude stad van Cáceres vormt een stadswijk van deze hoofdstad in de autonome regio Extremadura in het westen van het Iberisch schiereiland. Deze werd op de werelderfgoedlijst geplaatst vanwege haar unieke historische kenmerken, die de sporen dragen van zeer diverse en tegenstrijdige invloeden (van de middeleeuwen tot het classisime), zoals de noordelijke gotiek, de islam, de Italiaanse renaissance en de kunst van de Nieuwe Wereld. Het ontwerp toont een panoramisch overzicht van het monumentale geheel, met name van het centrale plein. Aan de bovenkant staan het woord “ESPAÑA” en het jaar van uitgifte “2023”. Rechtsboven staat het muntteken. Aan de onderkant staat het woord “CÁCERES”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 1.500.000 munten

Datum van uitgifte: eerste kwartaal van 2023

Duitsland

Onderwerp: 1275e geboortedag van Karel de Grote (748-814), koning der Franken en keizer van het Heilige Roomse Rijk

Ontwerp: de afbeelding combineert twee elementen uit die tijd: het persoonlijke monogram van Karel de Grote en de achthoek van de Dom van Aken. De twee motieven zijn knap samengevoegd tot een uniek kunstwerk. De kracht van het ontwerp ligt in de dynamiek en het driedimensionale aspect. Al met al is het een innovatief eerbetoon aan een bijzondere figuur uit de Europese geschiedenis. Het binnenste gedeelte van de munt bevat bovenaan ook de inscriptie “KARL DER GROßE” (Karel de Grote), en onderaan staan het jaar van uitgifte “2023”, de jaartallen “748-814”, de code van Duitsland als land van uitgifte “D”, het muntteken van de desbetreffende munt (“A”, “D”, “F”, “G” of “J”) en de initialen van de ontwerper (“TW”). Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 20.000.000 munten

Datum van uitgifte: maart 2023

Slowakije

Onderwerp: de 100e verjaardag van de eerste bloedtransfusie in Slowakije

Ontwerp: op de munt staat een gelijkarmig kruis afgebeeld, het internationaal erkend symbool van medische hulp, hoop en menselijkheid. Op elke arm van het kruis staat één van de vier bloedgroepen: A, B, O en AB. Binnen het kruis zijn nog twee andere in elkaar geplaatste gelijkarmige kruisen te zien, met in het midden van de afbeelding een druppel bloed. Rond het centrale kruis zijn op gelijke afstand acht reageerbuisjes te zien, met elk een ingestanste, gestileerde druppel bloed. Tussen de buisjes is telkens een bloeddruppel in reliëf aangebracht. Rechts van het onderste buisje staan de gestileerde initialen “MP”, die verwijzen naar Mária Poldaufová, de ontwerpster van de nationale zijde van de munt; links staat het muntteken van de munt van Kremnica (Mincovňa Kremnica), bestaande uit de initialen “MK” tussen twee muntstempels. De rand van het binnenste gedeelte van de munt wordt grotendeels ingenomen door het opschrift “PRVÁ TRANSFSFŽZIA KRVI 1923-2023” (eerste bloedtransfusie). Aan de onderkant van de rand staat de naam van het uitgevende land “SLOVENSKO”. Deze wordt aan beide zijden met een punt van het opschrift gescheiden. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 1.000.000 munten

Datum van uitgifte: maart 2023

Luxemburg

Onderwerp: het 175-jarig bestaan van het Luxemburgse parlement

Ontwerp: links staat de beeltenis van Groothertog Henri en rechts het gebouw van de Kamer van Afgevaardigden. Rechtsboven het gebouw staan het jaartal “1848” en de tekst “Chambre des députés” (Kamer van Afgevaardigden). Onderaan in het midden zijn de naam van het uitgevende land “LUXEMBOURG” en het jaar van uitgifte “2023” vermeld. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 500.000 munten

Datum van uitgifte: februari 2023

Luxemburg

Onderwerp: Groothertog Henri’s 25-jarig lidmaatschap van het Internationaal Olympisch Comité


Ontwerp: de munt toont de beeltenis van groothertog Henri, die naar rechts kijkt en naar het cijfer “25”. Naast het portret staan verschillende pictogrammen van Olympische disciplines. Onder de afbeelding prijken drie elkaar kruisende ringen. Rechts onderaan staat de tekst “MEMBER VUM INTERNATIONALEN OLYMPESCHE KOMMITEE” (lid van het Internationaal Olympisch Comité). Links staan de naam van het land “LËTZEBUERG” en de tekst “GROUSSHERZOG HENRI”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld. 

Oplage: 500.000 munten 

Datum van uitgifte: februari 2023

Frankrijk

Onderwerp: Olympische Spelen in Parijs in 2024

Ontwerp: honderd jaar na de Olympische Spelen van 1924 in Parijs organiseert Frankrijk in 2024 opnieuw de zomerspelen in de Franse hoofdstad. Een jaar voorafgaand aan het evenement wil Monnaie de Paris in de aanloop naar de Spelen de aandacht vestigen op het olympisch erfgoed en dat van Parijs. Een gebeurtenis met een internationale uitstraling die geleidelijk sterker wordt in de jaren voorafgaand aan het evenement. In de afgelopen jaren zijn reeds diverse herdenkingsmunten van €2 aan de Olympische Spelen gewijd. Het ontwerp van de munt toont de Zaaister, een nationale figuur en een icoon van de Franse numismatiek, die het pugilisme beoefent, de voorloper van de bokssport, als verwijzing naar de klassieke Olympische Spelen. Haar silhouet staat op de voorgrond, met achter haar de Pont Neuf en omgeving, die kenmerkend is voor het gebied Île de la Cité, een karakteristiek deel van het Parijse stadsbeeld. Op de achtergrond wordt een atletiekbaan afgebeeld met rechts het embleem van Parijs 2024. Het jaar van uitgifte, de vermelding “RF” en de munttekens staan onder de boog, op de leuning van de brug en in de Seine. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 260.000 munten

Datum van uitgifte: januari 2023

Italië

Onderwerp: het 100-jarig bestaan van de luchtmacht

Ontwerp: de afbeelding toont het logo van het honderdjarig bestaan van de luchtmacht. Links staat de letter “R”, het muntteken van het munthuis van Rome; bovenaan “RI”, de afkorting van de Italiaanse Republiek; onderaan het opschrift “AERONAUTICA MILITARE” in boogvorm; en rechts “VdS”, de initialen van de ontwerper Valerio De Seta. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 3.000.000 munten

Datum van uitgifte: januari 2023

Italië

Onderwerp: de 150e sterfdag van Alessandro Manzoni

Ontwerp: de afbeelding toont het portret van Alessandro Manzoni, geïnspireerd op de afbeelding van de Italiaanse schrijver op het in 1967 uitgegeven bankbiljet van 100.000 lire. Links staan “RI”, de afkorting van de Italiaanse Republiek, de jaartallen “1873-2023”, het jaar van overlijden van de schrijver, het jaar van uitgifte van de munt en het boogvormige opschrift “ALESSANDRO MANZONI”. Rechts staan de letter “R”, het muntteken van het munthuis van Rome, en “AV”, de initialen van de ontwerper Antonio Vecchio. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 3.000.000 munten

Datum van uitgifte: januari 2023

Duitsland

Onderwerp: de Bundesländer-reeks – Hamburg

Ontwerp: het ontwerp toont het Elbphilharmonie-concertgebouw, het nieuwste herkenningspunt in de stad Hamburg. De indrukwekkende, gedetailleerde weergave van het concertgebouw tegen de achtergrond van het maritieme stedelijke landschap toont de deelstaat Hamburg op een uitzonderlijk overtuigende manier. Aan de linkerkant van het binnenste gedeelte van de munt staan de landencode van Duitsland, “D”, het jaartal “2023” en het muntteken van de betrokken munt (“A”, “D”, “F”, “G” of “J”). Aan de rechterkant staan de initialen van de ontwerper en in het onderste gedeelte staat het opschrift “HAMBURG”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 30.000.000 munten

Datum van uitgifte: januari 2023