Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Monede comemorative de 2 EUR – seria 2023

Unele descrieri ale monedelor de pe această pagină se bazează pe informații preluate din Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și, prin urmare, pot fi ușor diferite de alte materiale publicate pe acest website.

Andorra

Obiectul comemorării: Festivalurile focului organizate cu ocazia solstițiului de vară în Pirinei

Descriere: Festivalurile focului organizate cu ocazia solstițiului de vară au fost înscrise, în 2015, pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității a UNESCO. Acestea sunt festivități tradiționale și populare, organizate pe scară largă în Andorra în fiecare an. Desenul reproduce o figură umană, denumită „fallaire”, care poartă o pelerină tradițională și trasează un cerc de foc cu „falla”. Această „falla” constituie elementul principal al festivalului și este alcătuită din scoarțe de copac care, odată aprinse, sunt rotite cu forță, creându-se astfel cercuri mari de foc. Compoziția grafică a liniilor de pe fundalul desenului reprezintă solstițiul de vară, fiind însoțită de denumirea țării emitente, „ANDORRA”, și de anul „2023”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele de pe drapelul european.

Tirajul emisiunii: 70 000 de monede

Data emiterii: ultimul trimestru al anului 2023

Andorra

Obiectul comemorării: 30 de ani de la intrarea Principatului Andorra în Organizația Națiunilor Unite

Descriere: Organizația Națiunilor Unite este reprezentată prin două elemente simbolice: două ramuri de dafin și un glob terestru, ce face parte din cifra 30 redată pe monedă, sub care apar inscripția „ANYS” (ani) și anul „2023”. În partea superioară a desenului figurează stema Andorrei și inscripția „ANDORRA MEMBRE DE LES NACIONS UNIDES” (Andorra membră a Organizației Națiunilor Unite). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele de pe drapelul european.

Tirajul emisiunii: 70 000 de monede

Data emiterii: ultimul trimestru al anului 2023

Slovenia

Obiectul comemorării: Aniversarea a 150 de ani de la nașterea matematicianului și astronomului Josip Plemelj

Descriere: Desenul prezintă părți ale ecuației rezolvate de Josip Plemelj – prima persoană din lume care a reușit să o rezolve. Numere și simboluri se rotesc pe circumferințe care ilustrează rotația planetelor și mișcarea în spațiu și care reunesc, într-un întreg, elemente individuale indisolubile. În acest fel, sunt redate pe monedă ambele domenii de activitate ale lui Josip Plemelj, mai exact matematica și astronomia. Inscripția „JOSIP PLEMELJ 1873”, denumirea țării emitente, „SLOVENIJA”, și anul emiterii, „2023”, sunt integrate în desen. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele de pe drapelul european.

Tirajul emisiunii: 1 000 000 de monede

Data emiterii: decembrie 2023

Portugalia

Obiectul comemorării: Pacea

Descriere: Moneda este dedicată păcii între națiuni și coexistenței amicale și reciproc avantajoase. Idealul păcii trebuie să se bazeze pe un efort colectiv destinat atingerii unui obiectiv comun. În contextul geopolitic actual extrem de polarizat, această monedă reamintește imperativitatea protejării bunului de neprețuit pe care îl constituie pacea. Desenul prezintă cuvântul „PAZ” (PACE) dispus în raze ce pleacă din centrul monedei, în cele 16 limbi oficiale vorbite în cele 20 de țări din zona euro în ianuarie 2023. În partea de sus se poate citi inscripția „PORTUGAL”, urmată de anul emiterii, „2023”, în colțul din dreapta sus; în partea stângă sus figurează numele graficianului, „José S. Teixeira”, iar în stânga apare simbolul monetăriei, „CASA DA MOEDA” (denumirea monetăriei portugheze). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele de pe drapelul european.

Tirajul emisiunii: 1 015 000 de monede

Data emiterii: noiembrie 2023

Cipru

Obiectul comemorării: Cea de-a 60-a aniversare a înființării Central Bank of Cyprus

Descriere: Desenul prezintă unelte pe un microcip care simbolizează stabilitatea economiei, în era industrială și digitală modernă, asigurată de Central Bank of Cyprus, care sărbătorește 60 de ani de existență. În partea de jos se află denumirea țării emitente, „ΚYΠΡΟΣ KIBRIS”, precum și anii „1963-2023”. Totodată, în partea interioară a feței naționale a monedei este înscrisă mențiunea „60 ΧΡOΝΙΑ ΑΠO ΤΗΝ IΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙKHΣ ΤΡAΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΚYΠΡΟΥ” (60 de ani de la înființarea Central Bank of Cyprus). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele de pe drapelul european.

Tirajul emisiunii: 412 000 de monede

Data emiterii: trimestrul II/III 2023

Finlanda

Obiectul comemorării: Serviciile sociale și de sănătate

Descriere: Pe monedă este redată o hartă stilizată a Finlandei. În partea stângă figurează inscripția „BUNĂSTARE” în limbile finlandeză și suedeză. În centrul monedei, ușor spre stânga, este gravat anul emiterii, „2023”. În partea de jos se află codul țării emitente, „FI”, iar în partea dreaptă, simbolul Monetăriei Finlandei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele de pe drapelul european.

Tirajul emisiunii: 400 000 de monede

Data emiterii: toamna anului 2023

Slovacia

Obiectul comemorării: Aniversarea a 200 de ani de la primul serviciu de poștalion rapid între Viena și Bratislava

Descriere: Serviciul de poștalion rapid între Viena și Bratislava este redat simbolic pe monedă printr-o diligență în mișcare rapidă, în centrul căreia este inserat un dreptunghi ce conține un corn de poștalion. Sub imagine este inscripționat anul „1823”, în care serviciul de curierat rapid a început să funcționeze, iar sub această dată se află numele orașelor, în limba slovacă, „VIEDEŇ” și „BRATISLAVA”, plasate unul deasupra celuilalt. În partea de jos a cercului interior al monedei figurează anul emiterii, „2023”, separat de textul precedent printr-o linie orizontală. Denumirea țării emitente, „SLOVENSKO”, este înscrisă de-a lungul marginii superioare a desenului. La dreapta poștalionului se află simbolul monetăriei din Kremnica (Mincovňa Kremnica), format din inițialele „MK” plasate între două ștanțe. Imediat sub simbol sunt gravate inițialele stilizate „MP”, care fac trimitere la Mária Poldaufová, autoarea desenului feței naționale. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele de pe drapelul european.

Tirajul emisiunii: 1 000 000 de monede

Data emiterii: octombrie 2023

Belgia

Obiectul comemorării: Cea de-a 75-a aniversare a dreptului de vot al femeilor în Belgia

Descriere: Desenul prezintă, în partea centrală, o casetă de pe un buletin de vot, care este colorată de un creion. Peste caseta colorată se suprapune simbolul lui Venus (simbolul genului feminin). În partea stângă jos, lângă imaginea centrală, este înscrisă mențiunea „75 JAAR ANS”. În jurul imaginii centrale se află, de asemenea, următoarele inscripții în limbile neerlandeză și franceză: „ALGEMEEN VROUWENKIESRECHT” – „SUFFRAGE UNIVERSEL FÉMININ”. În partea de jos a monedei sunt gravate inițialele autoarei desenului, Iris Bruijns. Întrucât Monetăria Regală din Țările de Jos va bate monedele, simbolul monetăriei din Utrecht, caduceul zeului Mercur, este prezent în extremitatea dreaptă, alături de marca directorului monetăriei din Belgia, o floare de aster în fața unui pahar Erlenmeyer, codul țării, „BE”, și anul emiterii, „2023”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele de pe drapelul european.

Tirajul emisiunii: 130 000 de monede

Data emiterii: octombrie 2023

Croația

Obiectul comemorării: Introducerea euro ca monedă oficială a Croației la 1 ianuarie 2023

Descriere: Desenul conține denumirea țării emitente, „HRVATSKA” (Croația), și anul emiterii, „2023”, înscrise pe orizontală, precum și cuvintele „ČLANICA EUROPODRUČJA” (membră a zonei euro), care sunt înscrise de-a lungul marginii exterioare a părții centrale a monedei. Aceste inscripții formează un simbol stilizat al monedei euro, „€”. Celălalt motiv central al monedei este reprezentat de simbolul distinctiv și ușor de recunoscut al Croației, tabla de șah croată, care reprezintă o parte din stema Republicii Croația. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele de pe drapelul european.

Tirajul emisiunii: 250 000 de monede

Data emiterii: septembrie 2023

San Marino

Obiectul comemorării: 500 de ani de la moartea lui Luca Signorelli

Descriere: În centrul monedei este reprezentat un înger, detaliu din pictura „Paradisul” de Luca Signorelli, păstrată în Capela San Brizio a Catedralei din Orvieto. În partea stângă este gravată litera „R”, simbolul Monetăriei din Roma. În partea stângă jos, în semicerc, este înscris numele „SIGNORELLI”. În partea dreaptă figurează denumirea țării emitente, „SAN MARINO”, iar în partea superioară, anii „1523 2023”. În partea inferioară, în centru, se află inițialele autoarei Marta Bonifacio, „MB”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele de pe drapelul european.

Tirajul emisiunii: 56 000 de monede

Data emiterii: septembrie 2023

Portugalia

Obiectul comemorării: Ziua mondială a tineretului

Descriere: Ziua mondială a tineretului a avut loc la Lisabona în luna august 2023. Aceasta este o întâlnire la nivel mondial a tinerilor care doresc să participe la o adunare festivă cu Papa și cu sute de mii de alți tineri ce împărtășesc aceleași principii universale ale păcii, uniunii și fraternității în întreaga lume. Desenul înfățișează crucea pelerinului, precum și un grup de siluete umane de diferite mărimi și texturi, dispuse astfel încât să formeze un glob. În partea de jos, două mâini cuprind ansamblul într-un gest călduros ce simbolizează incluziunea și universalitatea întruchipate de această adunare. Pe marginea superioară se află două inscripții: „JORNADA MUNDIAL DA JUVENTUDE” („Ziua mondială a tineretului” în limba portugheză) și „LISBOA 2023”. Pe marginea inferioară figurează stema Portugaliei, inscripția „PORTUGAL”, simbolul monetăriei, „CASA DA MOEDA” (denumirea monetăriei portugheze), și numele graficianului, „JOÃO DUARTE”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele de pe drapelul european.

Tirajul emisiunii: 1 015 000 de monede

Data emiterii: iulie 2023

Irlanda

Obiectul comemorării: 50 de ani de la aderarea Irlandei la Uniunea Europeană

Descriere: Desenul prezintă o modificare a logoului programului „EU50” utilizat de departamentele guvernamentale pentru a promova evenimente care marchează cea de a 50-a aniversare a aderării Irlandei la UE. Denumirea țării emitente, „ÉIRE”, este inserată deasupra logoului. De asemenea, figurează anii „1973”, anul în care Irlanda a aderat la UE, și „2023”, anul emiterii monedei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele de pe drapelul european.

Tirajul emisiunii: 500 000 de monede

Data emiterii: iulie 2023

Grecia

Obiectul comemorării: 100 de ani de la nașterea Mariei Callas

Descriere: Moneda prezintă un portret al legendarei soprane elene Maria Callas. De-a lungul marginii interioare figurează textul „100 DE ANI DE LA NAȘTEREA MARIEI CALLAS”, în partea dreaptă este gravat anul emiterii, „2023”, alături de o palmetă (simbolul monetăriei elene), iar sub portret apare inscripția „REPUBLICA ELENĂ”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele de pe drapelul european.

Tirajul emisiunii: 750 000 de monede

Data emiterii: iulie 2023

Grecia

Obiectul comemorării: 150 de ani de la nașterea lui Constantin Carathéodory

Descriere: Moneda prezintă un portret al matematicianului elen Constantin Carathéodory. De-a lungul marginii interioare, în partea stângă, figurează textul „CONSTANTIN CARATHÉODORY 1873-1950”, în partea dreaptă este gravat anul emiterii, „2023”, alături de o palmetă (simbolul monetăriei elene), iar sub portret apare inscripția „REPUBLICA ELENĂ”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele de pe drapelul european.

Tirajul emisiunii: 750 000 de monede

Data emiterii: iulie 2023

Estonia

Obiectul comemorării: Pasărea națională a Estoniei – rândunica

Descriere: Desenul redă silueta rândunicii, cu textul „HIRUNDO RUSTICA” (denumirea în limba latină a rândunicii) gravat în dreapta sus, în semicerc. În partea de jos este inscripționată denumirea țării emitente, „EESTI”, dedesubtul căreia apare anul emiterii, „2023”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele de pe drapelul european.

Tirajul emisiunii: 1 000 000 de monede

Data emiterii: trimestrul II 2023

Franța

Obiectul comemorării: Cupa Mondială de Rugby 2023 organizată în Franța

Descriere: Cu ocazia Cupei Mondiale de Rugby organizate în Franța, Monnaie de Paris aduce un omagiu jocului de rugby și acestei competiții, care va reuni echipe din douăzeci de țări. Desenul prezintă un jucător stilizat de rugby care execută o pasă. Pe fundal, planeta este înfățișată sub forma unui teren de rugby pe care sunt plasate buturi de rugby. Cadrul face parte dintr-o galaxie imaginară de rugby, în care celelalte planete sunt ovale. Lângă jucător este inserată emblema competiției, denumirea acesteia înconjurând elementele grafice. Sub imaginea din partea dreaptă figurează codul țării emitente, „RF”, simbolul monetăriei și marca directorului monetăriei. În partea stângă figurează denumirea competiției, țara emitentă, „FRANCE”, și anul, „2023”. Denumirea competiției, care înconjoară desenul, precum și mențiunea „RF” sunt redate în fontul oficial al evenimentului, denumit Mobius. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele de pe drapelul european.

Tirajul emisiunii: 15 000 000 de monede

Data emiterii: iunie 2023

Malta

Obiectul comemorării: Sosirea francezilor în Malta în 1798

Descriere: În iunie 1798, Napoleon Bonaparte a pus capăt conducerii exercitate de Ordinul Sfântului Ioan în Malta. În timpul șederii sale de scurtă durată în Malta, Napoleon a instituit un guvern republican și a lansat o reformă profundă a legilor și instituțiilor din această țară. Printre altele, sclavia și privilegiile clasei nobiliare au fost abolite. A fost creat un stat laic, iar tribunalul Inchiziției a fost închis. La momentul respectiv, reformele de anvergură nu au fost acceptate în totalitate de cetățenii Maltei și, nu după mult timp, aceștia s-au răsculat. Desenul înfățișează o personificare a Republicii Franceze, astfel cum este redată pe anteturile oficiale din perioada respectivă. În partea stângă apare inscripția „A 225-A ANIVERSARE”, urmată, într-un semicerc care începe din partea de sus și continuă către dreapta, de inscripția „SOSIREA FRANCEZILOR ÎN MALTA”. În partea inferioară este gravat anul emiterii, „2023”. Inscripțiile „Liberté” (Libertate) și „Egalité” (Egalitate) se află în partea stângă și, respectiv, în partea dreaptă a imaginii. În partea superioară stângă a inscripției „Egalité” sunt gravați anii „1798-2023”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele de pe drapelul european.

Tirajul emisiunii: 85 500 de monede

Data emiterii: iunie 2023

Malta

Obiectul comemorării: Cea de-a 550-a aniversare a nașterii lui Nicolaus Copernic

Descriere: Desenul prezintă un portret din profil al lui Nicolaus Copernic, precum și o reprezentare stilizată a universului heliocentric, astfel cum a fost propus de Copernic. În partea stângă sus figurează inscripția „NICOLAUS COPERNICUS 1473-1543”, iar în stânga jos apare denumirea țării emitente, „MALTA”, urmată de anul emiterii, „2023”. Tot în partea de jos apare semnătura artistei Daniela Fusco, „FUSCO”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele de pe drapelul european.

Tirajul emisiunii: 95 500 de monede

Data emiterii: iunie 2023

Principatul Monaco

Obiectul comemorării: Aniversarea a 100 de ani de la nașterea Prințului Rainier III

Descriere: Desenul prezintă efigia Prințului Rainier III. În partea de sus, în semicerc, figurează denumirea țării emitente, „MONACO”, urmată de anul emiterii, „2023”. În partea de jos apare inscripția „RAINIER III”, urmată de data „31 MAI 1923”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele de pe drapelul european.

Tirajul emisiunii: 25 000 de monede

Data emiterii: iunie 2023

Belgia

Obiectul comemorării: „Anul Art Nouveau”, desfășurat în cursul anului 2023 în Belgia

Descriere: Desenul prezintă un detaliu decorativ de pe fațada Hotelului Van Eetvelde, o construcție emblematică din Bruxelles, proiectată de arhitectul Art Nouveau belgian Victor Horta și inclusă în patrimoniul mondial UNESCO. Liniile curbe asimetrice ale acestui detaliu decorativ reflectă stilul caracteristic, inspirat de natură, al curentului Art Nouveau. Acest detaliu ocupă întreaga jumătate inferioară a monedei, lăsând un spațiu liber în jumătatea superioară, unde figurează mențiunea „ART NOUVEAU”. În extrema dreaptă sunt inscripționate inițialele autoarei, Iris Bruijns. Întrucât Monetăria Regală din Țările de Jos va bate monedele, simbolul monetăriei din Utrecht, caduceul zeului Mercur, este prezent în extremitatea stângă, alături de marca directorului monetăriei din Belgia, o floare de aster în fața unui pahar Erlenmeyer, codul țării, „BE”, și anul emiterii, „2023”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele de pe drapelul european.

Tirajul emisiunii: 155 000 de monede

Data emiterii: iunie 2023

Spania

Obiectul comemorării: Președinția spaniolă a Consiliului UE

Descriere: Moneda prezintă două imagini. Prima este logoul Președinției spaniole a Consiliului UE. În jurul logoului se află inscripțiile: „ESPANA 2023 – PRESIDENCIA ESPANOLA” și „CONSEJO DE LA UNION EUROPEA” („Spania 2023 – Președinția spaniolă” și „Consiliul Uniunii Europene”). În partea inferioară a celei de-a doua imagini este reprezentat simbolul monetăriei Fabrica Nacional de Moneda y Timbre Real Casa de la Moneda, sub forma literei „M” cu o coroană. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele de pe drapelul european.

Tirajul emisiunii: 1 500 000 de monede

Data emiterii: 1 iunie 2023

Cetatea Vaticanului

Obiectul comemorării: Împlinirea a 150 de ani de la moartea lui Alessandro Manzoni

Descriere: Pe monedă figurează portretul lui Manzoni, un stilou și începutul capodoperei sale, „I Promessi Sposi”. În partea de sus, de la stânga la dreapta, se află, în semicerc, inscripția „CITTÀ DEL VATICANO”. În partea de jos este înscris numele „Alessandro Manzoni”, sub care apar anii „1873◦2023”. În partea stângă este gravat simbolul monetăriei, „R”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele de pe drapelul european.

Tirajul emisiunii: 82 500 de monede

Data emiterii: mai 2023

Cetatea Vaticanului

Obiectul comemorării: 500 de ani de la moartea lui Pietro Perugino

Descriere: Moneda prezintă portretul lui Perugino și un detaliu al frescei sale, „Botezul lui Hristos”, aflată în Capela Sixtină din Vatican. În dreapta sus, în semicerc, se află inscripția „CITTÀ DEL VATICANO”. În partea de jos este înscris numele „PERUGINO”, sub care apar anii „1523◦2023”. În partea stângă este gravat simbolul monetăriei, „R”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele de pe drapelul european.

Tirajul emisiunii: 82 500 de monede

Data emiterii: mai 2023

Latvia

Feature: Ukraine Sunflower

Description: The design represents a sunflower, which is one of the national symbols of Ukraine, as Ukraine is one of the biggest sunflower oil producers and exporters worldwide. Since the start of the war in Ukraine, the sunflower has become a global symbol for peace. For the first time sunflowers were used as a peace symbol in the summer of 1996. Then they were planted in a military base near Pervomaysk, approximately 155 miles south of the capital Kyiv. Now sunflowers are used as a symbol of peace and support to Ukraine worldwide. At the top, in semi-circle, is the inscription ‘SLAVA UKRAINAI!’ (Glory to Ukraine) and at the bottom, in semi-circle, is the name of the issuing country ‘LATVIJA’ followed by the year of issuance ‘2023’. The author of the design is the Latvian artist Krišs Salmanis. The coin’s outer ring bears the 12 stars of the European flag.

Issuing volume: 415 000 coins

Issuing date: May 2023

Finlanda

Obiectul comemorării: Prima lege finlandeză privind conservarea naturii

Descriere: Tema monedei este un gândac stilizat. În partea de sus, în semicerc, figurează inscripția „CONSERVAREA NATURII” în limba finlandeză, iar în partea de jos, tot în semicerc, inscripția „CONSERVAREA NATURII” în limba suedeză și anul emiterii, „2023”. În partea dreaptă a cercului interior al monedei sunt inscripționate literele „FI”, iar în cea stângă este gravat simbolul Monetăriei Finlandei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele de pe drapelul european.

Tirajul emisiunii: 400 000 de monede

Data emiterii: primăvara anului 2023

San Marino

Obiectul comemorării: 500 de ani de la moartea lui Perugino

Descriere: În centrul desenului este reprezentată Fecioara Maria cu pruncul Iisus, un detaliu din tabloul lui Perugino „Fecioara cu pruncul Iisus între Sfântul Ioan Botezătorul și Sfântul Sebastian”, conservat la Galeriile Uffizi din Florența. În partea stângă figurează inscripția „PERUGINO”, anii „1523” și „2023” și simbolul monetăriei, „R”. În partea dreaptă se află denumirea țării emitente, „SAN MARINO”, iar în partea dreaptă jos sunt gravate inițialele autoarei Maria Angela Cassol, MAC. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele de pe drapelul european.

Tirajul emisiunii: 56 000 de monede

Data emiterii: aprilie 2023

Lituania

Obiectul comemorării: Împreună cu Ucraina

Descriere: Desenul prezintă în centru o floarea-soarelui stilizată, ale cărei petale seamănă cu siluetele unor persoane care se țin de mână, se îmbrățișează și se protejează reciproc, întruchipând unitatea, sprijinul și puterea solidarității. Prin mijloace artistice, floarea-soarelui este reprezentată sub forma unui soare care răsare simbolizând speranța unui nou început, păsările simbolizând libertatea, speranța și curajul, depășirea circumstanțelor dificile fără a accepta niciodată o voință impusă, aluzie la cei care și-au sacrificat viața și la sufletele lor care au plecat din această lume. Compoziția este înconjurată de inscripțiile „LIETUVA” (LITUANIA), „KARTU SU UKRAINA” (ÎMPREUNĂ CU UCRAINA), anul emiterii, „2023”, și simbolul Monetăriei Lituaniei. Moneda este concepută de Eglė Žemaitė. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele de pe drapelul european.

Tirajul emisiunii: 500 000 de monede

Data emiterii: trimestrul I 2023

Spania

Obiectul comemorării: UNESCO: Cáceres

Descriere: Centrul vechi al orașului Cáceres este un ansamblu urban situat în Comunitatea Autonomă Extremadura, în vestul Peninsulei Iberice. Acesta a fost înscris pe lista siturilor care fac parte din patrimoniul mondial, întrucât caracteristicile sale istorice îl fac unic, fiind marcate, din Evul Mediu până în perioada clasică, de influențe foarte diverse și contradictorii, precum stilul gotic nordic, arta islamică, Renașterea italiană și artele Lumii Noi. Desenul redă o imagine panoramică a complexului monumental, în special a pieței centrale. În partea superioară, figurează, cu majuscule, denumirea țării emitente, „ESPAÑA”, și anul emiterii, „2023”. În partea dreaptă sus este gravat simbolul monetăriei. În partea de jos, cu majuscule, este inscripționat cuvântul „CÁCERES”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele de pe drapelul european.

Tirajul emisiunii: 1 500 000 de monede

Data emiterii: trimestrul I 2023

Germania

Obiectul comemorării: Împlinirea a 1 275 de ani de la nașterea lui Carol cel Mare (748–814), regele francilor și împăratul Sfântului Imperiu Roman

Descriere: Desenul combină două elemente contemporane: monograma personală a lui Carol cel Mare și octogonul Catedralei din Aachen. Cele două motive sunt împletite cu măiestrie într-o lucrare artistică deosebită. Forța elementelor grafice constă în calitatea lor dinamică, tridimensională. În ansamblu, acestea reprezintă un tribut inovator adus unei personalități marcante a istoriei europene. Pe inelul interior al monedei este inscripționat și textul „KARL DER GROßE” („Carol cel Mare”) în partea de sus, iar în jumătatea inferioară figurează anul emiterii, „2023”, anii „748-814”, codul de țară, „D”, al țării emitente, Germania, simbolul monetăriei respective („A”, „D”, „F”, „G” sau „J”) și inițialele artistului („TW”). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele de pe drapelul european.

Tirajul emisiunii: 20 000 000 de monede

Data emiterii: martie 2023

Slovacia

Obiectul comemorării: 100 de ani de la prima transfuzie de sânge în Slovacia

Descriere: Desenul prezintă o cruce echilaterală, simbolul recunoscut la nivel internațional al ajutorului medical, al speranței și al umanității. Pe fiecare braț al său este înscrisă una dintre cele patru grupe de sânge: A, B, 0 și AB. În interiorul crucii sunt gravate alte două cruci echilaterale, una în interiorul celeilalte, cu o picătură de sânge în centrul acestei imagini. În jurul crucii centrale sunt reprezentate părțile inferioare ale unui număr de opt eprubete dispuse la distanțe egale, fiecare conținând o picătură de sânge stilizată incrustată. Între eprubete se află câte o picătură de sânge în relief. În dreapta eprubetei din partea de jos se află inițialele stilizate „MP”, care fac trimitere la Mária Poldaufová, autoarea desenului feței naționale, iar în partea stângă figurează simbolul Monetăriei din Kremnica (Mincovňa Kremnica), format din literele „MK” plasate între două ștanțe. Marginea părții interioare a monedei este ocupată, în cea mai mare parte, de inscripția „PRVÁ TRANSFÚZIA KRVI 1923-2023” („prima transfuzie de sânge”). Pe marginea inferioară figurează denumirea țării emitente, „SLOVENSKO”, separată de inscripție, de o parte și de alta, prin câte un punct. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele de pe drapelul european.

Tirajul emisiunii: 1 000 000 de monede

Data emiterii: martie 2023

Luxemburg

Obiectul comemorării: Cea de-a 175-a aniversare a Parlamentului Luxemburgului

Descriere: Moneda prezintă, în partea stângă, efigia Marelui Duce Henri, iar în partea dreaptă, clădirea Camerei Deputaților. Anul „1848” și textul „Chambre des députés” figurează în partea de sus și la dreapta clădirii. În partea centrală jos sunt gravate denumirea țării emitente, „LUXEMBOURG”, precum și anul emiterii, „2023”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele de pe drapelul european.

Tirajul emisiunii: 500 000 de monede

Data emiterii: februarie 2023

Luxemburg

Obiectul comemorării: Cea de-a 25-a aniversare a participării Marelui Duce Henri ca membru în Comitetul Olimpic Internațional


Descriere: Desenul prezintă efigia Marelui Duce Henri privind spre dreapta și către numărul „25”. Mai multe pictograme ale disciplinelor olimpice sunt reprezentate în apropierea efigiei. Sub efigie, trei cercuri care se intersectează conferă o mai mare complexitate desenului. În partea dreaptă jos este gravat textul „MEMBER VUM INTERNATIONALEN OLYMPESCHE KOMMITEE”. În partea stângă sunt inscripționate denumirea țării, „LËTZEBUERG”, și textul „GROUSSHERZOG HENRI”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele de pe drapelul european. 

Tirajul emisiunii: 500 000 de monede 

Data emiterii: februarie 2023

Franța

Obiectul comemorării: Jocurile Olimpice de la Paris 2024

Descriere: La o sută de ani de la Jocurile Olimpice de la Paris din 1924, capitala franceză va găzdui din nou Jocurile de vară în 2024. Cu un an înainte de începerea Jocurilor Olimpice, Monetăria din Paris (Monnaie de Paris) continuă numărătoarea inversă sărbătorind evenimentul prin punerea în valoare a patrimoniului său și al Parisului. Ecoul internațional al evenimentului crește treptat în intensitate în anii care îl precedă, mai multe monede comemorative de 2 EUR fiind deja dedicate Jocurilor Olimpice în ultimii ani. Desenul monedei prezintă Semănătoarea, figură națională și simbol al numismaticii franceze, practicând pugilismul, precursor al boxului, cu referire la Jocurile Olimpice din Antichitate. Silueta sa se află în prim-plan, în fața Pont-Neuf și a împrejurimilor sale, tipice pentru zona Île de la Cité, un element-cheie al peisajului parizian. Pe fundal este reprezentată o pistă de atletism, iar în partea dreaptă a acesteia este inserată emblema „Paris 2024”. Sub arc, pe parapetul podului și în Sena se regăsesc anul, mențiunea „RF” și simbolul monetăriei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele de pe drapelul european.

Tirajul emisiunii: 260 000 de monede

Data emiterii: ianuarie 2023

Italia

Obiectul comemorării: Cea de-a 100-a aniversare a forțelor aeriene

Descriere: Pe monedă este reprodus logoul centenarului forțelor aeriene. În partea stângă figurează litera „R”, care desemnează Monetăria din Roma; deasupra, „RI”, acronimul Republicii Italiene; dedesubt, inscripția „AERONAUTICA MILITARE” în arc de cerc; în partea dreaptă, „VdS”, inițialele autorului desenului, Valerio De Seta. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele de pe drapelul european.

Tirajul emisiunii: 3 000 000 de monede

Data emiterii: ianuarie 2023

Italia

Obiectul comemorării: Împlinirea a 150 de ani de la moartea lui Alessandro Manzoni

Descriere: Moneda prezintă bustul lui Alessandro Manzoni, inspirat de imaginea scriitorului italian reprezentată pe bancnota de 100 000 de lire emisă în anul 1967. În partea stângă figurează literele „RI”, acronimul Republicii Italiene, anii „1873-2023”, reprezentând anul morții autorului și, respectiv, anul emiterii monedei, precum și inscripția „ALESSANDRO MANZONI” în arc de cerc. În partea dreaptă sunt gravate litera „R”, simbolul Monetăriei din Roma, și literele „AV”, inițialele graficianului Antonio Vecchio. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele de pe drapelul european.

Tirajul emisiunii: 3 000 000 de monede

Data emiterii: ianuarie 2023

Germania

Obiectul comemorării: Hamburg din seria „Landuri federale” (Bundesländer)

Descriere: Moneda înfățișează sala de concerte a Filarmonicii Elbei (Elbphilarmonie), cel mai recent reper al orașului Hamburg. Această clădire impresionantă reprezentată în detaliu, având în arierplan un peisaj urban maritim, simbolizează Landul Hamburg într-un mod deosebit de convingător. În jumătatea stângă a secțiunii interioare a monedei figurează codul țării emitente, „D”, anul „2023” și simbolul monetăriei respective („A”, „D”, „F”, „G” sau „J”). În jumătatea dreaptă figurează inițialele artistului, iar în partea inferioară, inscripția „HAMBURG”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele de pe drapelul european.

Tirajul emisiunii: 30 000 000 de monede

Data emiterii: ianuarie 2023