Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Αναμνηστικά κέρματα των 2 ευρώ - 2023

Οι περιγραφές στη σελίδα αυτή προέρχονται από την Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, συνεπώς, ενδέχεται να παρουσιάζουν μικρές διαφορές σε σχέση με άλλες πληροφορίες που δημοσιεύονται στον παρόντα δικτυακό τόπο.

Ανδόρα

Θέμα: Το φεστιβάλ φωτιάς για τον εορτασμό του θερινού ηλιοστασίου στα Πυρηναία

Περιγραφή: Τα φεστιβάλ φωτιάς για τον εορτασμό του θερινού ηλιοστασίου συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο της UNESCO για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας το 2015. Πρόκειται για παραδοσιακές και δημοφιλείς εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην Ανδόρα κάθε χρόνο. Το σχέδιο απεικονίζει μια ανθρώπινη φιγούρα, λεγόμενη «fallaire», να φοράει παραδοσιακή κάπα και να σχηματίζει έναν πύρινο κύκλο με έναν «falla». Οι «fallas», που αποτελούν βασικό στοιχείο του φεστιβάλ, είναι φλοιοί δέντρων, στους οποίους οι «fallaires» βάζουν φωτιά και τους οποίους, στη συνέχεια, περιστρέφουν δυνατά στον αέρα, σχηματίζοντας μεγάλους πύρινους κύκλους. Στο φόντο, οι γραμμές συμβολίζουν το θερινό ηλιοστάσιο και μαζί αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «ANDORRA» και το έτος «2023». Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.

Ποσότητα: 70.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Τελευταίο τρίμηνο του 2023

Ανδόρα

Θέμα: 30 χρόνια από την ένταξη του Πριγκιπάτου της Ανδόρας στα Ηνωμένα Έθνη

Περιγραφή: Το σύμβολο των Ηνωμένων Εθνών απεικονίζεται με δύο στοιχεία: δύο δάφνινα στεφάνια και μια υδρόγειο σφαίρα, με την οποία σχηματίζεται ο αριθμός 30. Κάτω από το σχέδιο αυτό αναγράφεται η επιγραφή «ANYS» (έτη) και το έτος «2023». Στο επάνω μέρος του σχεδίου απεικονίζεται ο θυρεός της Ανδόρας και αναγράφεται η επιγραφή «ANDORRA membre DE LES NACIONS UNIDES» (Ανδόρα – μέλος των Ηνωμένων Εθνών). Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.

Ποσότητα: 70.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Τελευταίο τρίμηνο του 2023

Σλοβενία

Θέμα: Η 150ή επέτειος της γέννησης του Josip Plemelj (μαθηματικού και αστρονόμου)

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει μέρη της εξίσωσης την οποία έλυσε πρώτος ο Josip Plemelj παγκοσμίως. Αριθμοί και σύμβολα περιστρέφονται σε κύκλους που αναπαριστούν την περιστροφή των πλανητών και την κίνηση στο διάστημα, και τα μεμονωμένα ανεπίλυτα στοιχεία συγκεντρώνονται σε ένα σύνολο. Με αυτόν τον τρόπο, απεικονίζονται και οι δύο τομείς εργασίας του Josip Plemelj, τα μαθηματικά και η αστρονομία. Στο σχέδιο ενσωματώνεται η επιγραφή «JOSIP PLEMELJ 1873», το όνομα της χώρας έκδοσης «SLOVENIJA» και το έτος έκδοσης «2023». Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.

Ποσότητα: 1.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 2023

Πορτογαλία

Θέμα: Ειρήνη

Περιγραφή: Το κέρμα είναι αφιερωμένο στην ειρήνη μεταξύ των εθνών και στη φιλική και αμοιβαία επωφελή συνύπαρξη. Η αναζήτηση της ειρήνης πρέπει να στηρίζεται σε μια συλλογική προσπάθεια για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού. Στο τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από έντονη πόλωση, το κέρμα αυτό έχει ως σκοπό να υπενθυμίσει την επιτακτική ανάγκη για προστασία του ανεκτίμητου αγαθού της ειρήνης. Το σχέδιο απεικονίζει τη λέξη «PAZ» (PEACE) σε ακτινωτή διάταξη στις 16 επίσημες γλώσσες που ομιλούνταν στις 20 χώρες της ζώνης του ευρώ τον Ιανουάριο του 2023. Στο επάνω μέρος αναγράφεται η επιγραφή «PORTUGAL», ακολουθούμενη από το έτος έκδοσης «2023» επάνω δεξιά. Στο επάνω αριστερό μέρος αναγράφεται το όνομα του σχεδιαστή «José S. Teixeira» και, στα αριστερά, το σήμα του νομισματοκοπείου «CASA DA MOEDA», δηλαδή το όνομα του πορτογαλικού νομισματοκοπείου. Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.

Ποσότητα: 1.015.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Νοέμβριος 2023

Κύπρος

Θέμα: Η 60ή επέτειος από την ίδρυση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει εργαλεία σε μικροεπεξεργαστή που συμβολίζουν τη σταθερότητα της οικονομίας στη σύγχρονη βιομηχανική και ψηφιακή εποχή που εξασφαλίζεται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, η οποία γιορτάζει 60 χρόνια ύπαρξης. Στο κάτω μέρος αναγράφονται το όνομα της χώρας έκδοσης «ΚΥΠΡΟΣ KIBRIS» και οι ημερομηνίες «1963-2023». Επιπρόσθετα, στο εσωτερικό μέρος, περιμετρικά, αναγράφεται η φράση «60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.

Ποσότητα: 412.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Β΄/ Γ΄ τρίμηνο του 2023

Φινλανδία

Θέμα: Κοινωνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες υγείας

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει έναν σχηματοποιημένο χάρτη της Φινλανδίας. Στο αριστερό μέρος αναγράφεται η λέξη «ΕΥΗΜΕΡΙΑ» στα φινλανδικά και σουηδικά. Στο κέντρο, ελαφρώς προς τα αριστερά, αναγράφεται το έτος έκδοσης «2023». Στο κάτω μέρος αναγράφεται η ένδειξη της χώρας έκδοσης «FI». Στο δεξιό μέρος αναγράφεται το σήμα του νομισματοκοπείου της Φινλανδίας. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.

Ποσότητα: 400.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Φθινόπωρο 2023

Σλοβακία

Θέμα: 200 χρόνια από την έναρξη της υπηρεσίας μεταφοράς αλληλογραφίας εξπρές με ιππήλατη άμαξα μεταξύ Βιέννης και Μπρατισλάβας

Περιγραφή: Η υπηρεσία μεταφοράς αλληλογραφίας εξπρές μεταξύ Βιέννης και Μπρατισλάβας απεικονίζεται συμβολικά με μια ιππήλατη άμαξα που κινείται με μεγάλη ταχύτητα, στο κέντρο της οποίας υπάρχει ένα ορθογώνιο πλαίσιο που περιέχει μια ταχυδρομική σάλπιγγα. Κάτω από το σχέδιο αναγράφεται το έτος «1823», κατά το οποίο τέθηκε σε λειτουργία η υπηρεσία, και κάτω από τη χρονολογία αυτή αναγράφονται τα ονόματα των πόλεων «VIEDE» και «BRATISLAVA» στα σλοβακικά, το ένα πάνω από το άλλο. Στο κάτω μέρος του κέρματος αναγράφεται το έτος έκδοσης «2023», το οποίο διαχωρίζεται από το επάνω κείμενο με οριζόντια γραμμή. Το όνομα της χώρας έκδοσης «SLOVENSKO» αναγράφεται κατά μήκος του επάνω μέρους του σχεδίου. Δεξιά της άμαξας εμφαίνεται το σήμα του νομισματοκοπείου της Kremnica (Mincovňa Kremnica), το οποίο αποτελείται από τα γράμματα «MK» ανάμεσα σε δύο σφραγίδες. Ακριβώς κάτω από αυτό αναγράφονται σχηματοποιημένα τα γράμματα «MP», αρχικά της Mária Poldaufová, σχεδιάστριας της εθνικής όψης του κέρματος. Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.

Ποσότητα: 1.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2023

Βέλγιο

Θέμα: Η 75η επέτειος της καθιέρωσης του δικαιώματος ψήφου των γυναικών στο Βέλγιο

Περιγραφή: Στο κέντρο του κέρματος απεικονίζεται ένα κουτί και ένα ψηφοδέλτιο το οποίο χρωματίζεται από ένα μολύβι. Το χρωματισμένο κουτί επικαλύπτεται από το σύμβολο της Αφροδίτης (το σύμβολο του γυναικείου/θηλυκού φύλου). Κάτω αριστερά, δίπλα από την κεντρική εικόνα, αναγράφεται η ένδειξη «75 JAAR ANS». Γύρω από την κεντρική εικόνα υπάρχουν επίσης δύο επιγραφές στα ολλανδικά και στα γαλλικά: «ALGEMEEN VROUWENKIESRECHT» – «SUFFRAGE UNIVERSEL FÉMININ». Στο κάτω μέρος εμφαίνονται τα αρχικά της σχεδιάστριας Iris Bruijns. Δεδομένου ότι η κοπή των νομισμάτων θα πραγματοποιηθεί από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο των Κάτω Χωρών, στο δεξιό μέρος εμφανίζονται το σήμα του νομισματοκοπείου της Ουτρέχτης, το κηρύκειο του Ερμή, μαζί με τα διακριτικά του διευθυντή του βελγικού νομισματοκοπείου, ένα λουλούδι άστερ μπροστά από μια φιάλη Erlenmeyer καθώς και η ένδειξη της χώρας έκδοσης «BE» και το έτος έκδοσης «2023». Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.

Ποσότητα: 130.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2023

Κροατία

Θέμα: Η εισαγωγή του ευρώ ως επίσημου νομίσματος της Κροατίας την 1η Ιανουαρίου 2023

Περιγραφή: Στο κέρμα αναγράφονται οριζόντια το όνομα της χώρας έκδοσης «HRVATSKA» (Κροατία) και το έτος έκδοσης «2023» και στο εσωτερικό μέρος, περιμετρικά, οι λέξεις «ČLANICA EUROPODRUČJA» (μέλος της ζώνης του ευρώ). Αυτές οι επιγραφές σχηματίζουν το σχηματοποιημένο σύμβολο του ευρώ «€». Το άλλο κεντρικό σχέδιο του κέρματος είναι το διακριτικό και αναγνωρίσιμο σύμβολο της Κροατίας, το κροατικό μοτίβο της σκακιέρας, το οποίο αποτελεί μέρος του θυρεού της Δημοκρατίας της Κροατίας. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.

Ποσότητα: 250.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2023

Άγιος Μαρίνος

Θέμα: Η 500ή επέτειος από το θάνατο του Luca Signorelli

Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει στο κέντρο έναν αγγέλο, λεπτομέρεια από τον πίνακα «Ο παράδεισος» του Luca Signorelli, ο οποίος διατηρείται στο παρεκκλήσι του San Brizio στον καθεδρικό ναό του Orvieto. Στο αριστερό μέρος αναγράφεται το γράμμα «R», αναγνωριστικό του νομισματοκοπείου της Ρώμης. Στο κάτω αριστερό μέρος, σε ημικύκλιο, εμφανίζεται η λέξη «SIGNORELLI». Στο δεξιό μέρος αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «SAN MARINO» και στο επάνω μέρος τα έτη «1523 2023». Κεντρικά, στο κάτω μέρος, αναγράφονται τα αρχικά της χαράκτριας Marta Bonifacio, MB. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.

Ποσότητα: 56.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2023

Πορτογαλία

Θέμα: Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας

Περιγραφή: Τον Αύγουστο του 2023, η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας εορτάστηκε στη Λισαβόνα. Πρόκειται για μια εορταστική συγκέντρωση νεολαίας από όλο τον κόσμο που επιθυμεί να συναντηθεί με τον Πάπα και με εκατοντάδες χιλιάδες άλλα νέα άτομα που μοιράζονται τις ίδιες οικουμενικές αρχές της ειρήνης, της ενότητας και της αδελφότητας σε όλο τον κόσμο. Το σχέδιο απεικονίζει έναν σταυρό και ένα σύνολο από ανθρώπινες φιγούρες, σε διαφορετικά μεγέθη και με διαφορετικά χαρακτηριστικά, που σχηματίζουν μια υδρόγειο σφαίρα. Στο κάτω μέρος, δύο χέρια αγκαλιάζουν την υδρόγειο σφαίρα, σαν μια εγκάρδια χειρονομία που συμβολίζει τον οικουμενικό και συμπεριληπτικό χαρακτήρα της συγκέντρωσης αυτής. Στο επάνω μέρος αναγράφονται οι επιγραφές «JORNADA MUNDIAL DA JUVENTUDE» («Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας» στα πορτογαλικά) και «LISBOA 2023». Στο κάτω μέρος απεικονίζεται το εθνόσημο της Πορτογαλίας, ενώ επίσης αναγράφεται η επιγραφή «PORTUGAL», το σήμα του νομισματοκοπείου «CASA DA MOEDA» (το όνομα του πορτογαλικού νομισματοκοπείου) και το όνομα του σχεδιαστή «JOÃODUARTE». Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.

Ποσότητα: 1.015.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούλιος 2023

Ιρλανδία

Θέμα: Η 50ή επέτειος της προσχώρησης της Ιρλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει τροποποίηση του λογότυπου του προγράμματος «EU50» που χρησιμοποιείται από τις κρατικές υπηρεσίες για την προώθηση εκδηλώσεων που σηματοδοτούν την 50ή επέτειο της προσχώρησης της Ιρλανδίας στην ΕΕ. Πάνω από το λογότυπο αναγράφεται η ονομασία της χώρας έκδοσης «ÉIRE». Το έτος «1973» αναφέρεται στο έτος προσχώρησης της Ιρλανδίας στην ΕΕ, ενώ το έτος «2023» σηματοδοτεί το έτος έκδοσης του κέρματος. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούλιος 2023

Ελλάδα

Θέμα: 100ή επέτειος από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει ένα πορτρέτο της θρυλικής Ελληνίδας σοπράνο Μαρία Κάλλας. Στο εσωτερικό μέρος, περιμετρικά, αναγράφεται η φράση «100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΛΛΑΣ» και στο δεξιό μέρος το έτος κοπής «2023» και ένα ανθέμιο (το σήμα του Ελληνικού Νομισματοκοπείου)· κάτω από το πορτραίτο αναγράφεται η επιγραφή «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.

Ποσότητα: 750.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούλιος 2023

Ελλάδα

Θέμα: 150ή επέτειος από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει ένα πορτρέτο του Έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Στο αριστερό μέρος, περιμετρικά, αναγράφονται οι λέξεις «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ 1873-1950» και στο δεξιό μέρος το έτος κοπής «2023» και ένα ανθέμιο (το σήμα του Ελληνικού Νομισματοκοπείου)· κάτω από το πορτραίτο αναγράφεται η επιγραφή «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.

Ποσότητα: 750.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούλιος 2023

Εσθονία

Θέμα: Εθνικό πουλί της Εσθονίας – το σταβλοχελίδονο

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει το περίγραμμα του σταβλοχελίδονου με το κείμενο «HIRUNDO RUSTICA» («σταβλοχελίδονο» στα λατινικά) στο επάνω δεξιό μέρος, σε ημικύκλιο. Στο κάτω μέρος αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «EESTI» και από κάτω το έτος έκδοσης «2023». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.

Ποσότητα: 1.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Β΄ εξάμηνο του 2023

Γαλλία

Θέμα: Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι 2023 στη Γαλλία

Περιγραφή: Με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι που διοργανώνεται στη Γαλλία, το Monnaie de Paris (Νομισματοκοπείο των Παρισίων) γιορτάζει το ράγκμπι και αυτό το πρωτάθλημα στο οποίο θα συμμετάσχουν ομάδες από είκοσι χώρες. Το σχέδιο απεικονίζει έναν σχηματοποιημένο παίκτη ράγκμπι να κάνει πάσα. Το γήπεδο ράγκμπι στο φόντο είναι η υδρόγειος σφαίρα πάνω στην οποία έχουν τοποθετηθεί τα τέρματα ράγκμπι. Το σύνολο αποτελεί κομμάτι ενός φανταστικού γαλαξία ράγκμπι όπου οι άλλοι πλανήτες έχουν ωοειδές σχήμα. Το έμβλημα του πρωταθλήματος βρίσκεται δίπλα στον παίκτη και το όνομα του πρωταθλήματος περιβάλλει το σχέδιο. Κάτω από την εικόνα, στο δεξιό μέρος, αναγράφονται η ένδειξη της χώρας έκδοσης «RF», το σήμα του νομισματοκοπείου και τα διακριτικά του διευθυντή του νομισματοκοπείου. Στα αριστερό μέρος, αναγράφονται το όνομα του πρωταθλήματος, η χώρα έκδοσης «FRANCE» (Γαλλία) και το έτος «2023». Το όνομα του πρωταθλήματος που περιβάλλει το σχέδιο καθώς και η ένδειξη της χώρας έκδοσης «RF» αναγράφονται με την επίσημη γραμματοσειρά της εκδήλωσης, που ονομάζεται Mobius. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.

Ποσότητα: 15.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2023

Μάλτα

Θέμα: Η άφιξη των Γάλλων στη Μάλτα το 1798

Περιγραφή: Τον Ιούνιο του 1798, ο Ναπολέων Βοναπάρτης έθεσε τέλος στην κυριαρχία του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη στη Μάλτα. Κατά τη βραχεία παραμονή του στη Μάλτα, ο Ναπολέων εγκαθίδρυσε δημοκρατική κυβέρνηση και προέβη σε διεξοδική μεταρρύθμιση της νομοθεσίας και των θεσμών της Μάλτας. Μεταξύ άλλων, η δουλεία και τα προνόμια των ευγενών καταργήθηκαν. Καθιερώθηκε το κοσμικό κράτος και το δικαστήριο της Ιεράς Εξέτασης σταμάτησε να λειτουργεί. Οι εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις δεν έγιναν καθολικά αποδεκτές από τον λαό της Μάλτας, ο οποίος μετά από λίγο καιρό εξεγέρθηκε. Το σχέδιο απεικονίζει μια προσωποποίηση της Γαλλικής Δημοκρατίας όπως απεικονίζεται στις επίσημες επικεφαλίδες της περιόδου. Στο αριστερό μέρος αναγράφεται η επιγραφή «225η ΕΠΕΤΕΙΟΣ» συνοδευόμενη στο πάνω μέρος προς τα δεξιά, σε ημικύκλιο, από την επιγραφή «ARRIVAL OF THE FRENCH IN MALTA» (Η ΑΦΙΞΗ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΣΤΗ ΜΑΛΤΑ). Στο κάτω μέρος, αναγράφεται το έτος έκδοσης «2023». Οι επιγραφές «Liberté» (Ελευθερία) και «Egalité» (Ισότητα) εμφανίζονται στο αριστερά και στα δεξιά της εικόνας, αντίστοιχα. Στο επάνω αριστερό μέρος της επιγραφής «Egalité» αναγράφονται τα έτη «1798-2023». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.

Ποσότητα: 85.500 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2023

Μάλτα

Θέμα: Η 550ή επέτειος από τη γέννηση του Νικολάου Κοπέρνικου

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει προσωπογραφία σε προφίλ του Κοπέρνικου, μαζί με μια στυλιζαρισμένη ηλιοκεντρική αναπαράσταση του σύμπαντος, όπως προτάθηκε από τον Κοπέρνικο. Στο επάνω αριστερό μέρος αναγράφεται η ένδειξη «NICOLAUS COPERNICUS 1473 — 1543» και στο κάτω αριστερό μέρος το όνομα της χώρας έκδοσης «MALTA» ακολουθούμενο από το έτος έκδοσης «2023». Στο κάτω μέρος βρίσκεται επίσης η υπογραφή της καλλιτέχνιδας Daniela Fusco «FUSCO». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.

Ποσότητα: 95.500 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2023

Μονακό

Θέμα: Η 100ή επέτειος της γέννησης του Πρίγκιπα Ρενιέ Γ΄

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει το πορτρέτο του Πρίγκιπα Ρενιέ Γ΄. Στο επάνω μέρος, σε ημικύκλιο, αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «MONACO» ακολουθούμενο από το έτος έκδοσης «2023». Στο κάτω μέρος αναγράφεται η επιγραφή «RAINIER III» ακολουθούμενη από την ημερομηνία «31 MAI 1923». Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.

Ποσότητα: 25.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2023

Βέλγιο

Θέμα: Το «έτος Αρ Νουβώ » (Art Nouveau), το οποίο λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια του 2023 στο Βέλγιο

Περιγραφή: Το σχέδιο παρουσιάζει μια διακοσμητική λεπτομέρεια από την πρόσοψη του «Hotel Van Eetvelde», ενός εμβληματικού αριστοκρατικού σπιτιού στις Βρυξέλλες, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Βέλγο αρχιτέκτονα του κινήματος της Αρ Νουβώ Victor Horta και έχει αναγνωριστεί ως παγκόσμια κληρονομιά της Unesco. Οι καμπυλωτές, ασύμμετρες γραμμές αυτής της διακοσμητικής λεπτομέρειας αντικατοπτρίζουν τη χαρακτηριστική τεχνοτροπία του κινήματος Αρ Νουβώ, που εμπνέεται από τη φύση. Η λεπτομέρεια αυτή καλύπτει το κάτω ήμισυ του νομίσματος, αφήνοντας έναν κενό χώρο στο άνω ήμισυ, το οποίο καλύπτει η ένδειξη «ART NOUVEAU». Στο δεξιό μέρος, εμφανίζονται τα αρχικά της σχεδιάστριας Iris Bruijns. Δεδομένου ότι η κοπή των νομισμάτων θα πραγματοποιηθεί από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο των Κάτω Χωρών, στο αριστερό μέρος εμφανίζονται το σήμα του νομισματοκοπείου της Ουτρέχτης, το κηρύκειο του Ερμή, τα διακριτικά του διευθυντή του βελγικού νομισματοκοπείου, ένα λουλούδι άστερ μπροστά από μια φιάλη Erlenmeyer καθώς και η ένδειξη της χώρας έκδοσης «BE» και το έτος έκδοσης 2023. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.

Ποσότητα: 155.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2023

Ισπανία

Θέμα: Η ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει δύο εικόνες. Η πρώτη είναι ο λογότυπος της ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Γύρω από τον λογότυπο αναγράφονται οι λεζάντες: «ESPANA 2023 — PRESIDENCIA ESPANOLA» και «CONSEJO DE LA UNION EUROPEA» (Ισπανία 2023 — ισπανική Προεδρία και Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Η δεύτερη εικόνα, στο κάτω μέρος, απεικονίζει το σήμα του νομισματοκοπείου Fabrica Nacional de Moneda y Timbre Real Casa de la Moneda με μία κορόνα πάνω από το γράμμα «Μ». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.

Ποσότητα: 1.500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: 1 Ιουνίου 2023

Πόλη του Βατικανού

Θέμα: 150 χρόνια από τον θάνατο του Alessandro Manzoni

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει το πορτρέτο του Manzoni, ένα στυλό και την αρχή του αριστουργήματός του, «I Promessi Sposi». Στο επάνω μέρος, από αριστερά προς τα δεξιά, σε ημικύκλιο, αναγράφεται η επιγραφή «CITTÀ DEL VATICANO». Στο κάτω μέρος αναγράφεται η επιγραφή «Alessandro Manzoni» και από κάτω αναγράφονται οι ημερομηνίες «1873°2023». Αριστερά βρίσκεται το σήμα του νομισματοκοπείου «R». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.

Ποσότητα: 82.500 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάιος 2023

Πόλη του Βατικανού

Θέμα: Η 500ή επέτειος από τον θάνατο του Pietro Perugino

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει το πορτρέτο του Perugino και μια λεπτομέρεια από τη Βάπτιση, τοιχογραφία στην Cappella Sistina στο Βατικανό. Στο επάνω δεξιό μέρος, σε ημικύκλιο, αναγράφεται η επιγραφή «CITTÀ DEL VATICANO». Στο κάτω μέρος αναγράφεται η ένδειξη «PERUGINO» και, κάτω από αυτήν, οι ημερομηνίες «1523°2023». Αριστερά βρίσκεται το σήμα του νομισματοκοπείου «R». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.

Ποσότητα: 82.500 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάιος 2023

Latvia

Feature: Ukraine Sunflower

Description: The design represents a sunflower, which is one of the national symbols of Ukraine, as Ukraine is one of the biggest sunflower oil producers and exporters worldwide. Since the start of the war in Ukraine, the sunflower has become a global symbol for peace. For the first time sunflowers were used as a peace symbol in the summer of 1996. Then they were planted in a military base near Pervomaysk, approximately 155 miles south of the capital Kyiv. Now sunflowers are used as a symbol of peace and support to Ukraine worldwide. At the top, in semi-circle, is the inscription ‘SLAVA UKRAINAI!’ (Glory to Ukraine) and at the bottom, in semi-circle, is the name of the issuing country ‘LATVIJA’ followed by the year of issuance ‘2023’. The author of the design is the Latvian artist Krišs Salmanis. The coin’s outer ring bears the 12 stars of the European flag.

Issuing volume: 415 000 coins

Issuing date: May 2023

Φινλανδία

Θέμα: Ο πρώτος νόμος της Φινλανδίας για τη διατήρηση της φύσης

Περιγραφή: Το κέρμα αναπαριστά ένα στιλιζαρισμένο σκαθάρι. Στο επάνω μέρος αναγράφεται σε ημικύκλιο η φράση «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ» στα φινλανδικά, ενώ στο κάτω μέρος αναγράφεται σε ημικύκλιο η φράση «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ» στα σουηδικά και το έτος έκδοσης «2023». Στο δεξιό εσωτερικό μέρος του κέρματος αναγράφεται η ένδειξη «FI». Στο αριστερό εσωτερικό μέρος του κέρματος εμφανίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου της Φινλανδίας. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.

Ποσότητα: 400.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Άνοιξη 2023

Άγιος Μαρίνος

Θέμα: Η 500ή επέτειος από το θάνατο του Perugino

Περιγραφή: Στο σχέδιο απεικονίζεται η Παρθένος Μαρία με το θείο βρέφος, λεπτομέρεια του πίνακα «Η Παρθένος και το Θείο Βρέφος, ανάμεσα στον Άγιο Σεβαστιανό και τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή» του Perugino, που βρίσκεται στις αίθουσες της Πινακοθήκης Ουφίτσι (Φλωρεντία). Στο αριστερό μέρος αναγράφονται το όνομα «PERUGINO», οι ημερομηνίες «1523» και «2023» και το σήμα του νομισματοκοπείου «R». Στο δεξιό μέρος αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «SAN MARINO» και στο κάτω δεξιό μέρος αναγράφονται τα αρχικά της χαράκτριας Maria Angela Cassol, MAC. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.

Ποσότητα: 56.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Απρίλιος 2023

Λιθουανία

Θέμα: Με την Ουκρανία

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει έναν σχηματοποιημένο ηλίανθο στο κέντρο, με πετάλια που μοιάζουν με φιγούρες ανθρώπων που κρατιούνται χέρι-χέρι, αγκαλιάζονται, προστατεύουν ο ένας τον άλλο, συμβολίζοντας την ενότητα, τη στήριξη, και τη δύναμη του να είμαστε μαζί. Με καλλιτεχνικό τρόπο, ο ηλίανθος έχει σχεδιαστεί σαν ήλιος που ανατέλλει, η ελπίδα για μια νέα αρχή, πουλιά, ελευθερία, ελπίδα και θάρρος, καθώς οι άνθρωποι υπερβαίνουν τις περιστάσεις και δεν αποδέχονται ποτέ καμία επιβαλλόμενη βούληση – μια αναφορά σε όσους έχουν θυσιάσει τη ζωή τους και στις ψυχές τους που έφυγαν. Η σύνθεση περιβάλλεται από τις λέξεις «LIETUVA» (Λιθουανία), «KARTU SU UKRAINA» (Με την Ουκρανία), το έτος έκδοσης «2023» και το σήμα του νομισματοκοπείου της Λιθουανίας. Το κέρμα έχει σχεδιαστεί από την Eglė Žemaitė. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Α΄ τρίμηνο του 2023

Ισπανία

Θέμα: ΟΥΝΕΣΚΟ: Cáceres

Περιγραφή: Η παλαιά πόλη του Cáceres είναι ένα σύνολο κτισμάτων στην αυτόνομη κοινότητα Extremadura στα δυτικά της Ιβηρικής Χερσονήσου. Καταχωρίστηκε στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ως μοναδική, λόγω των ιστορικών χαρακτηριστικών της, που (από τον Μεσαίωνα έως την κλασική περίοδο) φέρουν ίχνη εξαιρετικά ποικίλων και αντιφατικών επιρροών, όπως βόρειες γοτθικές και ισλαμικές επιρροές, επιρροές από την ιταλική αναγέννηση και από τις τέχνες του Νέου Κόσμου. Το σχέδιο απεικονίζει μια πανοραμική όψη του μνημειώδους συγκροτήματος και συγκεκριμένα της κεντρικής πλατείας. Στην κορυφή και με κεφαλαία γράμματα αναγράφεται η λέξη «ESPAÑA» και το έτος κοπής «2023». Στο επάνω δεξιό μέρος εμφανίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου. Στο κάτω μέρος και με κεφαλαία γράμματα αναγράφεται η λέξη «CÁCERES». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.

Ποσότητα: 1.500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Α΄ τρίμηνο του 2023

Γερμανία

Θέμα: 1275 χρόνια από τη γέννηση του Καρλομάγνου (748-814), Βασιλιά των Φράγκων και Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Περιγραφή: Το σχέδιο συνδυάζει δύο στοιχεία της εποχής: το προσωπικό μονόγραμμα του Καρλομάγνου και το οκτάγωνο σχήμα του καθεδρικού ναού του Άαχεν. Τα δύο μοτίβα συνδέονται περίτεχνα σε ένα ξεχωριστό έργο τέχνης. Η δύναμη του σχεδίου πηγάζει από τον δυναμικό, τρισδιάστατο χαρακτήρα του. Γενικά, αποτελεί καινοτόμο φόρο τιμής σε μια ξεχωριστή προσωπικότητα της ευρωπαϊκής ιστορίας. Το εσωτερικό του κέρματος φέρει επίσης την επιγραφή «KARL DER GROßE» («Καρλομάγνος») στο επάνω μέρος και, στο κάτω μισό, το έτος έκδοσης «2023», τις ημερομηνίες «748-814», τον κωδικό χώρας έκδοσης «D» (Γερμανία), το σήμα του αντίστοιχου νομισματοκοπείου («A», «D», «F», «G» ή «J») και τα αρχικά του καλλιτέχνη («TW»). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.

Ποσότητα: 20.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος 2023

Σλοβακία

Θέμα: Η 100ή επέτειος της πρώτης μετάγγισης αίματος στη Σλοβακία

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει έναν ισοσκελή σταυρό, το διεθνώς αναγνωρισμένο σύμβολο της ιατρικής βοήθειας, της ελπίδας και της ανθρωπιάς. Σε κάθε σκέλος του σταυρού αναγράφεται μία από τις τέσσερις ομάδες αίματος: A, B, 0, και AB. Στο εσωτερικό του σταυρού αποτυπώνονται δύο ακόμη έγκοιλοι ισοσκελείς σταυροί, ο ένας μέσα στον άλλο, ενώ στο κέντρο αυτής της εικόνας απεικονίζεται μία σταγόνα αίματος. Ομοιόμορφα κατανεμημένα γύρω από τον κεντρικό σταυρό απεικονίζονται τα άκρα οκτώ δοκιμαστικών σωλήνων, καθένας από τους οποίους περιέχει την έγκοιλη σχηματοποιημένη απεικόνιση μίας σταγόνας αίματος. Ανάμεσα στους σωλήνες απεικονίζονται ανάγλυφες σταγόνες αίματος. Δεξιά από τον κάτω σωλήνα αναγράφονται σχηματοποιημένα τα γράμματα «MP», αρχικά της Mária Poldaufová, σχεδιάστριας της εθνικής όψης του κέρματος· αριστερά βρίσκεται το σήμα του νομισματοκοπείου της Kremnica (Mincovňa Kremnica), το οποίο αποτελείται από τα γράμματα «MK» ανάμεσα σε δύο μήτρες. Περιμετρικά του μεγαλύτερου μέρους του εσωτερικού τμήματος του κέρματος αναγράφεται η φράση «PRVÁ TRANSFÚZIA KRVI 1923–2023» (στα ελληνικά, «πρώτη μετάγγιση αίματος 1923 – 2023»). Στο κάτω εσωτερικό μέρος αναγράφεται η ονομασία της χώρας έκδοσης «SLOVENSKO», με τελεία πριν και μετά ώστε να ξεχωρίζει από την αναγραφόμενη φράση. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.

Ποσότητα: 1.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος 2023

Λουξεμβούργο

Θέμα: 175 χρόνια από την ίδρυση του Κοινοβουλίου του Λουξεμβούργου

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει στο αριστερό μέρος την προτομή του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου και στο δεξιό μέρος το κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Το έτος «1848» και το κείμενο «Chambre des députés» εμφανίζονται πάνω και δεξιά από το κτίριο. Στο κάτω μέρος, στο κέντρο, απεικονίζονται το όνομα της χώρας έκδοσης «LUXEMBOURG» και το έτος έκδοσης «2023». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Φεβρουάριος 2023

Λουξεμβούργο

Θέμα: Η 25η επέτειος της συμμετοχής του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή


Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει την προτομή του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου που είναι στραμμένη προς τα δεξιά και κοιτάζει τον αριθμό «25». Εμφανίζονται διάφορα εικονογράμματα ολυμπιακών κλάδων άθλησης κοντά στην προτομή. Κάτω από την προτομή, τρεις τεμνόμενοι κύκλοι εμπλουτίζουν το σχέδιο. Κάτω δεξιά αναγράφεται το κείμενο «MEMBER VUM INTERNATIONALEN OLYMPESCHE KOMMITEE». Στα αριστερά εμφανίζεται το όνομα της χώρας «LËTZEBUERG» και το κείμενο «GROUSSHERZOG HENRI». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας. 

Ποσότητα: 500.000 κέρματα 

Ημερομηνία έκδοσης: Φεβρουάριος 2023

Γαλλία

Θέμα: Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι το 2024

Περιγραφή: Εκατό χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού του 1924, η γαλλική πρωτεύουσα θα φιλοξενήσει και πάλι τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2024. Ένα έτος πριν από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, το Monnaie de Paris (νομισματοκοπείο του Παρισιού) συνεχίζει τον εορτασμό μετρώντας αντίστροφα έως την έναρξή τους, αναδεικνύοντας την κληρονομιά του Αγώνων και τη κληρονομιά του Παρισιού. Ένα γεγονός με διεθνή απήχηση, η οποία σταδιακά κορυφώνεται κατά τη διάρκεια των ετών που προηγούνται της διοργάνωσης, καθώς αρκετά αναμνηστικά κέρματα των 2 ευρώ είναι αφιερωμένα στους Ολυμπιακούς Αγώνες τα τελευταία χρόνια. Το σχέδιο του κέρματος απεικονίζει τη Semeuse, τη σπορέα –εμβληματική εθνική φιγούρα και σύμβολο της γαλλικής νομισματολογίας– να ασκεί μια πρώιμη μορφή πυγμαχίας, παραπέμποντας στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η μορφή της στέκεται μπροστά από την Pont-Neuf και τα περίχωρά της, χαρακτηριστικά της περιοχής της Île de la Cité, που αποτελεί βασικό στοιχείο του παριζιάνικου τοπίου. Στο φόντο απεικονίζεται ένας αθλητικός στίβος, στη δεξιά πλευρά του οποίου διακρίνεται το έμβλημα «Paris 2024». Το έτος έκδοσης, η ένδειξη «RF» και τα σήματα του νομισματοκοπείου αποτυπώνονται κάτω από την αψίδα, στο στηθαίο της γέφυρας και στη επιφάνεια του Σηκουάνα. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.

Ποσότητα: 260.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2023

Ιταλία

Θέμα: Εκατοστή επέτειος της Πολεμικής Αεροπορίας

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει το λογότυπο της εκατονταετηρίδας της Πολεμικής Αεροπορίας. Αριστερά, το γράμμα «R», αναγνωριστικό του νομισματοκοπείου της Ρώμης· πάνω, η ένδειξη «RI», ακρωνύμιο της Ιταλικής Δημοκρατίας· κάτω, σε τόξο, οι λέξεις «AERONAUTICA MILITARE»· δεξιά, τα γράμματα «VdS», αρχικά του σχεδιαστή Valerio de Seta. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.

Ποσότητα: 3.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2023

Ιταλία

Θέμα: 150 χρόνια από τον θάνατο του Alessandro Manzoni

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει την προτομή του Alessandro Manzoni και είναι εμπνευσμένο από την εικόνα του Ιταλού συγγραφέα, όπως απεικονίζεται στο τραπεζογραμμάτιο των 100.000 λιρών έκδοσης του 1967. Στα αριστερά αναγράφονται τα γράμματα «RI», που είναι το ακρωνύμιο της ιταλικής Δημοκρατίας, οι ημερομηνίες «1873-2023», που είναι το έτος θανάτου του συγγραφέα και το έτος έκδοσης του κέρματος, αντίστοιχα, και η επιγραφή «ALESSANDRO MANZONI» σε σχήμα τόξου. Στα δεξιά αναγράφονται το μονόγραμμα «R», αναγνωριστικό του νομισματοκοπείου της Ρώμης, και τα γράμματα «AV», που είναι τα αρχικά του σχεδιαστή Antonio Vecchio. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.

Ποσότητα: 3.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2023

Γερμανία

Θέμα: Σειρά «Bundesländer» (ομόσπονδα κρατίδια) – Αμβούργο

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται το μέγαρο της φιλαρμονικής Elbphilharmonie, το πιο πρόσφατο αξιοθέατο του Αμβούργου. Η εντυπωσιακή και λεπτομερής αναπαράσταση του μεγάρου με φόντο το παραθαλάσσιο αστικό τοπίο αποτυπώνει το ομόσπονδο κράτος του Αμβούργου με εξαιρετικά πειστικό τρόπο. Στο αριστερό μέρος του κέρματος εμφανίζεται ο κωδικός της χώρας έκδοσης «D» (Γερμανία), το έτος «2023» και το σήμα του αντίστοιχου νομισματοκοπείου («A», «D», «F», «G» ή «J»). Στο δεξιό μέρος απεικονίζονται τα αρχικά του καλλιτέχνη και στο κάτω μέρος η επιγραφή «HAMBURG». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.

Ποσότητα: 30.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2023