European Central Bank - eurosystem
SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

2-euro-erindringsmønter – 2023

Beskrivelserne på denne side stammer fra Den Europæiske Unions Tidende og kan derfor afvige en anelse fra andet materiale offentliggjort her på webstedet.

Cypern

Anledning: 60-året for grundlæggelsen af Cyperns centralbank

Beskrivelse: Designet viser værktøj oven på en mikrochip, et symbol på den økonomiske stabilitet i en moderne industriel og digital tidsalder, der sikres af Cyperns centralbank, hvis tilblivelse for 60 år siden nu fejres. Nederst står navnet på den udstedende stat, "ΚYΠΡΟΣ KIBRIS" og derunder årstallene "1963-2023". Omskriften på møntens øverste halvdel lyder "60 ΧΡOΝΙΑ ΑΠO ΤΗΝ IΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙKHΣ ΤΡAΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΚYΠΡΟΥ" (60 år siden grundlæggelsen af Cyperns centralbank). På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 412.000 mønter

Udsendt: Andet/tredje kvartal 2023

Finland

Anledning: Social- og sundhedstjenester

Beskrivelse: Mønten viser et stiliseret kort over Finland. I venstre side ses indskriften "VELFÆRD" på finsk og svensk. Udstedelsesåret "2023" står en anelse til venstre for møntens midte. Nederst er den udstedende stats navn angivet med bogstaverne "FI". I højre side ses møntmærket for Den Finske Mønt. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 400.000 mønter

Udsendt: Efterår 2023

Kroatien

Anledning: Indførelsen af euroen som Kroatiens officielle valuta den 1. januar 2023

Beskrivelse: På mønten optræder navnet på det udstedende land "HRVATSKA" (Kroatien) og udstedelsesåret "2023", vist horisontalt, samt ordene "ČLANICA EUROPODRUČJA" (medlem af euroområdet), som er indskrevet langs yderkanten af møntens indercirkel. Denne tekst udgør symbolsk et stiliseret symbol på euroen "€". Møntens andet centrale motiv er Kroatiens særlige og genkendelige symbol, det kroatiske skakbræt, som repræsenterer dele af Republikken Kroatiens våbenskjold. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 250.000 mønter

Udsendt: September 2023

San Marino

Anledning: 500-året for Luca Signorellis død

Beskrivelse: Designet viser i midten en engel, et udsnit af Luca Signorellis fresko "Il Paradiso" i San Brizio-kapellet i katedralen i Orvieto. Til venstre ses bogstavet "R" for møntanstalten i Rom. Nederst til venstre står i omskrift "SIGNORELLI" og til højre navnet på den udstedende stat, "SAN MARINO". Øverst står årstallene "1523 2023". Nederst i midten ses designeren Marta Bonifacios initialer, "MB". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 56.000 mønter

Udsendt: September 2023

Irland

Anledning: 50-året for Irlands medlemskab af Den Europæiske Union

Beskrivelse: Designet viser en ændring af logoet for "EU50"-programmet, som anvendes af ministerier til at gøre reklame for arrangementer i anledning af 50-året for Irlands EU-medlemskab. Navnet på det udstedende land "ÉIRE" er indsat over logoet. Der henvises til året "1973" for at anerkende årstallet for Irlands EU-medlemskab og til "2023" for at markere møntudstedelsesåret. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 500.000 mønter

Udsendt: Juli 2023

Grækenland

Anledning: 100 år siden Maria Callas blev født

Beskrivelse: Mønten viser et portræt af den legendariske græske sopran Maria Callas. Langs møntens inderste rand ses indskriften "100 ÅR SIDEN CALLAS' FØDSEL" og til højre udstedelsesåret "2023" og en palmette (der er den Græske Mønts møntmærke), under portrættet står der "DEN HELLENSKE REPUBLIK". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 750.000 mønter

Udsendt: Juli 2023

Grækenland

Anledning: 150 år siden Constantin Carathéodory blev født

Beskrivelse: Beskrivelse af designet: Mønten viser et portræt af den græske matematiker Constantin Carathéodory. Langs den inderste rand til venstre ses indskriften "CONSTANTIN CARATHÉODORY 1873-1950" og til højre udstedelsesåret "2023" og en palmette (der er den Græske Mønts møntmærke), under portrættet står der "DEN HELLENSKE REPUBLIK". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 750.000 mønter

Udsendt: Juli 2023

Estland

Anledning: Estisk nationalfugl – landsvalen

Beskrivelse: Mønten viser en silhuet af landsvalen og teksten "HIRUNDO RUSTICA" (den latinske betegnelse for landsvale) øverst til højre i en halvcirkel. Forneden står navnet på det udstedende land, "EESTI", og nedenunder udstedelsesåret, "2023". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 1.000.000 mønter

Udsendt: Andet kvartal 2023

Frankrig

Anledning: VM i rugby i Frankrig i 2023

Beskrivelse: I anledning af VM i rugby, som afholdes i Frankrig, markerer Monnaie de Paris sporten og mesterskabet, hvor hold fra tyve nationer samles. Designet viser en stiliseret rugbyspiller i færd med at lave en aflevering. I baggrunden ses banen formet som en globus, hvor målene er placeret. Alt dette udgør en del af en rugby-fantasigalakse, hvor de andre planeter er ovale. Mesterskabets logo ses ved siden af spilleren, og navnet på mesterskabet omringer designet. Nederst til højre ses det udstedende land "RF", møntmærket og møntførermærket. Nederst til venstre ses navnet på mesterskabet, det udstedende land "FRANCE" og årstallet "2023". Skrifttypen Mobius, som er begivenhedens officielle skrifttype, er anvendt med navnet på mesterskabet, som omringer designet, samt "RF". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 15.000.000 mønter

Udsendt: Juni 2023

Malta

Anledning: Franskmændenes ankomst til Malta i 1798

Beskrivelse: I juni 1798 bragte Napoleon Bonaparte Johanniterordenens styre i Malta til ophør. Under sit korte ophold i Malta oprettede Napoleon en republikansk regering og gennemførte en gennemgribende reform af Maltas love og institutioner. Blandt andet blev slaveriet ophævet, og adelens privilegier blev afskaffet. Der blev oprettet en sekulær stat, og inkvisitionens domstol blev nedlagt. De vidtgående reformer blev på daværende tidspunkt ikke alment accepteret af malteserne, og det varede ikke længe, før der udbrød oprør. Designet viser en personificering af Den Franske Republik, således som den blev afbildet på datidens officielle brevhoveder. Omskriften på den øverste halvdel af mønten lyder "225th ANNIVERSARY" efterfulgt af "ARRIVAL OF THE FRENCH IN MALTA". Nederst står udstedelsesåret "2023". Påskrifterne "Liberté" (frihed) og "Egalité" (lighed) står på henholdsvis venstre og højre side af billedet. Oven over påskriften "Egalité" er årstallene "1798-2023" angivet. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 85.500 mønter

Udsendt: Juni 2023

Malta

Anledning: 550-året for Nicolaus Copernicus' fødsel

Beskrivelse: Designet viser et profilportræt af Copernicus sammen med en stiliseret gengivelse af universet med solen som midtpunkt, som fremsat af Copernicus. Øverst til venstre står påskriften "NICOLAUS COPERNICUS 1473-1543", og nederst til venstre står navnet på det udstedende land "MALTA" efterfulgt af udstedelsesåret "2023". Længst nede ses også kunstneren Daniela Fuscos signatur "FUSCO". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 95.500 mønter

Udsendt: Juni 2023

Belgien

Anledning: "Art nouveau-året", som afholdes i 2023 i Belgien.

Beskrivelse: Designet viser en detalje fra den dekorative facade på "Hôtel Van Eetvelde", et ikonisk byhus i Bruxelles, der er tegnet af den belgiske art nouveau-arkitekt Victor Horta, og som er optaget på UNESCO's verdensarvsliste. Facadedetaljens kurvede og asymmetriske linjer afspejler art nouveau-bevægelsens karakteristiske naturinspirerede stil. Detaljen optager den nederste halvdel af mønten, mens påskriften "ART NOUVEAU" ses på den øverste halvdel. Længst til højre står designeren Iris Bruijns' initialer. Da det er den kongelige nederlandske mønt, der slår erindringsmønten, bærer den længst til venstre både Utrechts møntmærke, en merkurstav, og den belgiske møntdirektørs møntmærke, en erlenmeyerkolbe bag en asters, samt landekoden BE og årstallet 2023. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 155.000 mønter

Udsendt: Juni 2023

Spanien

Anledning: Det spanske formandskab for Rådet for Den Europæiske Union

Beskrivelse: Designet viser to billeder. Det første er logoet for det spanske formandskab for Rådet for Den Europæiske Union. Omkring logoet står overskriften: "ESPANA 2023 – PRESIDENCIA ESPANOLA" og "CONSEJO DE LA UNION EUROPEA" (Spanien 2023 – det spanske formandskab og Rådet for Den Europæiske Union). Det andet billede i den nederste del repræsenterer møntmærket for Fabrica Nacional de Moneda y Timbre Real Casa de la Moneda med det kronede "M". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 1.500.000 mønter

Udsendt: 1. juni 2023

Vatikanstaten

Anledning: 500-året for Pietro Peruginos død

Beskrivelse: På mønten ses Pietro Peruginos portræt og en del af freskoen "Kristi dåb" i Det Sixtinske Kapel i Vatikanet. Øverst til højre i en halvcirkel ses påskriften "CITTÀ DEL VATICANO". Forneden ses påskriften "PERUGINO" med årstallene "1523◦2023" nedenunder. Til venstre står møntmærket "R". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 82.500 mønter

Udsendt: Maj 2023

Vatikanstaten

Anledning: 150-året for Alessandro Manzonis død

Beskrivelse: På mønten ses Alessandro Manzonis portræt, en fjerpen og de første ord i hans mesterværk, "I Promessi Sposi". Øverst, fra venstre mod højre, i en halvcirkel ses påskriften "CITTÀ DEL VATICANO". Forneden ses påskriften "Alessandro Manzoni" med årstallene "1873◦2023" nedenunder. Til venstre står møntmærket "R". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 82.500 mønter

Udsendt: Maj 2023

Finland

Anledning: Finlands første naturbeskyttelseslov

Beskrivelse: Møntens tema er en stiliseret bille. Øverst i halvcirklen er bogstaverne "NATURBESKYTTELSE" på finsk og nederst i halvcirklen bogstaverne "NATURBESKYTTELSE" på svensk og udstedelsesåret "2023". På den højre side på møntens indre del står der "FI". Møntens venstre side af den indre del er forsynet med møntmærket for Finlands Mønt. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 400.000 mønter

Udsendt: Foråret 2023

San Marino

Anledning: 500-året for Peruginos død

Beskrivelse: Designet viser i midten Jomfru Maria med Jesusbarnet, et udsnit af Peruginos maleri "Madonna med Barnet mellem Sankt Sebastian og Johannes Døberen", der hænger i Galleria degli Uffizi i Firenze. Til venstre står i omskrift "PERUGINO", årstallene "1523" og "2023" samt møntmærket "R". Til højre står i omskrift navnet på det udstedende land "SAN MARINO", og nederst til højre ses designeren Maria Angela Cassols initialer "MAC". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 56.000 mønter

Udsendt: April 2023

Litauen

Anledning: Sammen med Ukraine

Beskrivelse: Designet er kendetegnet ved en stiliseret solsikke i midten, hvor bladene ligner silhuetter af mennesker, der holder hinanden i hænderne, omfavner hinanden, beskytter hinanden og viser forening, støtte og styrke til at stå sammen. Afbildningen er et kunstværk, hvor solsikken også symboliserer den opstigende sol, håbet om en ny start, fugle, frihed, håb og mod, som folket, der hæver sig op over omstændighederne, og som aldrig accepterer nogen form for tvang, som en henvisning til dem, der har ofret deres liv, og deres opstigende sjæl. Afbildningen er omgivet af påskrifterne "LIETUVA" (LITAUEN), "KARTU SU UKRAINA" (SAMMEN MED UKRAINE), udstedelsesåret "2023" og møntmærket for Litauens møntvæsen. Mønten er designet af Eglė Žemaitė. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 500.000 mønter

Udsendt: Første kvartal 2023

Spanien

Anledning: UNESCO: Cáceres

Beskrivelse: Den gamle bydel i Cáceres er en bymæssig enhed beliggende i den selvstyrende region Extremadura i den vestlige del på Den Iberiske Halvø. Den blev registreret på verdensarvslisten for at være unik på grund af sine historiske karakteristika, som (fra middelalderen til den klassiske periode) har spor af meget forskelligartede og modstridende påvirkninger såsom den nordlige gotiske stil, islamiske stil, italienske renæssance og kunst i den nye verden. Designet viser en panoramisk afbildning af det monumentale kompleks, navnlig af hovedpladsen. Øverst og med versaler ses ordet "ESPAÑA" og prægningsåret "2023". På øverste højre side er møntmærket. Nederst og med versaler ses ordet "CÁCERES". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 1.500.000 mønter

Udsendt: Første kvartal 2023

Tyskland

Anledning: 1275-årsdagen for Karl den Stores fødsel (748-814), frankernes konge og hellig romersk kejser

Beskrivelse: Designet kombinerer to samtidige elementer: Karl den Stores personlige monogram og Aachen domkirkes ottekant. De to motiver er behændigt slået sammen til et særligt kunstværk. Designets styrke ligger i dets dynamik, den tredimensionelle kvalitet. Generelt er det en innovativ hyldest til en fantastisk personlighed i europæisk historie. Møntens indre ring angiver også inskriptionen "KARL DER GROßE" ("Karl den Store") øverst og i den nederste del udstedelsesåret "2023", årstallene "748-814", Tysklands landekode "D", den respektive mønts møntmærke ("A", "D", "F", "G" eller "J") og kunstnerens initialer ("TW"). På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 20.000.000 mønter

Udsendt: Marts 2023

Slovakiet

Anledning: 100-året for den første blodtransfusion i Slovakiet

Beskrivelse: Designet har et ligesidet kryds som et internationalt anerkendt symbol på lægehjælp, håb og menneskelighed. Der er indskrevet en af de fire blodtyper i hver arm: A, B, 0 og AB. I krydset er der yderligere to ligesidede kryds, det ene inde i det andet, med en dråbe blod i midten af dette billede. Ved det centrale kryds afbildes de nederste dele af otte reagensglas med lige store mellemrum, som hver indeholder en stiliseret bloddråbe. Mellem hvert glas er en bloddråbe i relief. Til højre for det nederste rør er de stiliserede initialer "MP", der henviser til den nationale sides designer Mária Poldaufová, og til venstre er møntmærket for Kremnica Mint (Mincovňa Kremnica), der består af bogstaverne "MK" placeret mellem to stempler. Omkring det meste af møntens inderside er påskriften "PRVÁ TRANSFÚZIA KRVI 1923-2023" (på dansk betyder ordene "første blodtransfusion"). Langs den nederste del af kanten er navnet på den udstedende stat "SLOVENSKO", hvor en prik på hver side adskiller den fra påskriften. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 1.000.000 mønter

Udsendt: Marts 2023

Luxembourg

Anledning: 175-året for Luxembourgs parlament

Beskrivelse: Designet viser i venstre side storhertug Henri og i højre side deputeretkammerets bygning. Årstallet "1848" og teksten "Chambre des députés" er anført over og til højre for bygningen. Nederst i midten angives navnet på det udstedende land "LUXEMBOURG" samt udstedelsesåret "2023". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 500.000 mønter

Udsendt: Februar 2023

Luxembourg

Anledning: 25-året for storhertug Henris medlemskab af Den Internationale Olympiske Komité


Beskrivelse: Der er afbildet et portræt af storhertug Henri, der ser mod højre og tallet "25". Der vises flere piktogrammer af olympiske discipliner tæt på portrættet. Under portrættet ses tre cirkler, der skærer hinanden. Nederst til højre vises teksten "MEMBER VUM INTERNATIONALEN OLYMPESCHE KOMMITEE". Til venstre er navnet på landet "LËTZEBUERG" samt teksten "GROUSSHERZOG HENRI" angivet. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner. 

Antal: 500.000 mønter 

Udsendt: Februar 2023

Frankrig

Anledning: De Olympiske Lege i Paris i 2024

Beskrivelse: Et hundrede år efter de Olympiske Lege i 1924 er Frankrigs hovedstad igen vært for de olympiske sommerlege i 2024. Monnaie de Paris ønsker et år inden de Olympiske Lege at fortsætte nedtællingen til OL ved at fremhæve OL's og Paris' kulturarv. En begivenhed, der giver genlyd internationalt, som forstærkes år for år op til begivenheden med udstedelse de seneste år af flere 2-euro-erindringsmønter i anledning af de Olympiske Lege. På mønten er afbildet den sående kvinde, der er en nationalfigur og et fransk numismatisk ikon, der dyrker pugilisme, der er en forløber for boksning, med henvisning til antikkens Olympiske Lege. Hendes silhuet er i forgrunden foran Pont-Neuf og broens omgivelser, nemlig området Ile de la Cité, der er et helt centralt område i Paris. I baggrunden ses en atletikbane, hvori symbolet for Paris 2024 indgår i højre side. Året, betegnelsen RF og møntmærkerne er indsat under buen, på broen og i Seinen. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 260.000 mønter

Udsendt: Januar 2023

Italien

Anledning: Luftvåbnets 100-års jubilæum

Beskrivelse: Designet viser gengivelsen af logoet for luftvåbnets 100-års jubilæum. Til venstre "R" for møntanstalten i Rom; ovenfor "RI", der er akronymet for Den Italienske Republik; nedenfor, den bueformede påskrift "AERONAUTICA MILITARE"; til venstre "VdS", som er designeren Valerio de Setas initialer. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 3.000.000 mønter

Udsendt: Januar 2023

Italien

Anledning: 150-året for Alessandro Manzonis død

Beskrivelse: Designet viser et portræt af Alessandro Manzoni inspireret af billedet af den italienske forfatter som vist på 100.000-lire pengesedlen, der blev udstedt i 1967. Til venstre står anført "RI", der er akronym for Den Italienske Republik, årstallene "1873-2023", der er henholdsvis året for forfatterens død og året for møntens udstedelse. Herudover en bueformet påskrift "ALESSANDRO MANZONI". Til højre er der et "R" for møntanstalten i Rom og "AV", der er designeren Antonio Vecchios initialer. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 3.000.000 mønter

Udsendt: Januar 2023

Tyskland

Anledning: Bundesländer-serien – Hamburg

Beskrivelse: Designet viser koncertbygningen Elbphilharmonie, Hamburgs seneste vartegn. Den imponerende og detaljerede fremstilling af koncertbygningen med det maritime bylandskab i baggrunden repræsenterer delstaten Hamburg på en usædvanlig overbevisende måde. På den venstre halvdel af møntens inderste del ses Tysklands landekode, "D", året "2023" og møntmærket for den pågældende mønt ("A", "D", "F", "G" eller "J"). På den højre halvdel ses kunstnerens initialer og på den nederste del påskriften "HAMBURG". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 30.000.000 mønter

Udsendt: Januar 2023