Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

2 eurós emlékérmék – 2023

Az itt olvasható leírások az Európai Unió Hivatalos Lapjában található információkon alapulnak, ezért kissé eltérhetnek a honlapunkon közzétett egyéb anyagoktól.

Andorra

A megemlékezés tárgya: nyári napforduló fesztivál a Pireneusokban

A rajzolat leírása: A nyári napforduló fesztiválokat 2015-ben vették fel az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív UNESCO-listájára. Ezek hagyományos és népszerű fesztiválok, amelyeket minden évben számos helyen megrendeznek Andorrában. A rajzolaton egy hagyományos köpenyt viselő emberi alak („fallaire”) látható, aki egy égő bot („falla”) segítségével tűzkört rajzol. A „falla”, amely a fesztivál központi eleme, olyan fakéregdarabokból áll, amelyeket, ha meggyújtanak és lendületesen körbe forgatnak, nagy tűzköröket írnak le. A rajzolat hátterében látható sugárirányú vonalak a kibocsátó ország nevével („ANDORRA”), és a 2023-as évszámmal együtt a nyári napfordulót jelképezik. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 70 000 darab

A kibocsátás időpontja: 2023 utolsó negyedéve

Andorra

A megemlékezés tárgya: az Andorrai Hercegség ENSZ-tagságának 30. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolaton az Egyesült Nemzeteket két szimbolikus elem jelképezi: két babérkoszorú és egy földgömb, amely a 30-as szám 0-áját képezi, valamint az „ANYS” (évek) felirat, alatta a 2023-as évszámmal. A rajzolat felső részén Andorra címere és az „ANDORRA MEMBRE DE LES NACIONS UNIDES” (Andorra, az Egyesült Nemzetek tagja) felirat látható. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 70 000 darab

A kibocsátás időpontja: 2023 utolsó negyedéve

Szlovénia

A megemlékezés tárgya: Josip Plemelj matematikus és csillagász születésének 150. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat annak az egyenletnek az elemeit ábrázolja, amelyet Josip Plemelj a világon elsőként oldott meg. A számok és szimbólumok pályákon forognak, amelyek a bolygók forgását, a térben történő mozgást, valamint az egyes megoldhatatlan elemek értelmes egészként való megjelenését szimbolizálják. A rajzolat ily módon Josip Plemelj mindkét szakterületét, azaz a matematikát és a csillagászatot is ábrázolja. A rajzolat részét képezi a „JOSIP PLEMELJ 1873” felirat, a kibocsátó ország neve („SLOVENIJA” – Szlovénia) és a kibocsátás éve („2023”) is. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 1 000 000 darab

A kibocsátás időpontja: 2023. december

Portugália

A megemlékezés tárgya: a béke

A rajzolat leírása: Az érme a nemzetek közötti békét, valamint a barátságos és kölcsönösen előnyös együttélést szimbolizálja. A békére való törekvésnek egy közös cél érdekében tett együttes erőfeszítésen kell alapulnia. A jelenlegi rendkívül megosztott geopolitikai helyzetben ennek az érmének az a célja, hogy emlékeztessen a béke mint megfizethetetlen érték megóvásának sürgető szükségességére. A rajzolaton sugárirányban a „PAZ” (béke) szó olvasható az euroövezet 20 országában 2023 januárjában beszélt 16 hivatalos nyelven. A felső részen a „PORTUGAL” (Portugália) felirat olvasható, amelyet a kibocsátás éve („2023”) követ a jobb felső részen. A bal felső részén José S. Teixeira tervező neve, baloldalt pedig a „CASA DA MOEDA” verdejel, a portugál pénzverde neve látható. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 1 015 000 darab

A kibocsátás időpontja: 2023. november

Ciprus

A megemlékezés tárgya: a Ciprusi Központi Bank alapításának 60. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolaton látható mikrocsipen elhelyezett eszközök a modern ipari és digitális kor gazdasági stabilitását jelképezik, amelyet a fennállásának 60. évfordulóját ünneplő Ciprusi Központi Bank biztosít. A rajzolat alján a kibocsátó ország neve „ΚYΠΡΟΣ KIBRIS” (Ciprus) és az „1963–2023” évszámok láthatók. Az érme nemzeti előlapjának belső részén a „60 ΧΡOΝΙΑ ΑΠO ΤΗΝ IΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙKHΣ ΤΡAΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΚYΠΡΟΥ” (a Ciprusi Központi Bank alapítása óta eltelt 60 év) felirat olvasható. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 412 000 darab

A kibocsátás időpontja: 2023 második/harmadik negyedéve

Finnország

A megemlékezés tárgya: szociális és egészségügyi szolgáltatások

A rajzolat leírása: A rajzolat Finnország stilizált térképét ábrázolja. A bal oldalon a „JÓLÉT” felirat szerepel finn és svéd nyelven. Az érme közepén, kissé balra a kibocsátás éve („2023”) olvasható. Alul a kibocsátó ország jele („FI”), az érme jobb oldalán pedig a finn pénzverde verdejele látható. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 400 000 darab

A kibocsátás időpontja: 2023 ősze

Szlovákia

A megemlékezés tárgya: a Bécs és Pozsony közötti lovas gyorspostakocsi elindításának 200. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolaton a Bécs és Pozsony közötti gyorspostakocsi szimbolikus ábrázolásaként egy mozgásban lévő lovaskocsi látható, közepén egy téglalap alakú nyomattal, amelyen egy postakürt található. A kép alatt az 1823-as évszám látható, amikor a gyorspostakocsi megkezdte működését, az évszám alatt pedig a városok szlovák nyelvű nevei, „VIEDEŇ” és „BRATISLAVA” szerepelnek, amelyek egymás felett helyezkednek el. Az érme belső körének alján a kibocsátás éve (2023) látható, a fölötte lévő szövegtől vízszintes vonallal elválasztva. A rajzolaton felül félkörben a kibocsátó ország neve, „SLOVENSKO” (Szlovákia) szerepel. A postakocsi jobb oldalán a körmöcbányai pénzverde (Mincovňa Kremnica) verdejele (két érmesajtoló között az „MK” felirat) látható. Közvetlenül a verdejel alatt Mária Poldaufová, a nemzeti előlap tervezőjének stilizált monogramja, az „MP” olvasható. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 1 000 000 darab

A kibocsátás időpontja: 2023. október

Belgium

A megemlékezés tárgya: a nők általános választójoga elnyerésének 75. évfordulója Belgiumban

A rajzolat leírása: A rajzolat közepén egy szavazólapon lévő jelölőnégyzet látható, amelyet egy ceruzával színeznek ki. A kiszínezett jelölőnégyzetet a Venus szimbólum (a nők/a női nem szimbóluma) takarja el. A kép mellett balra lent a „75 JAAR ANS” (75 év) felirat található. A középen lévő kép körül továbbá az alábbi holland és francia nyelvű feliratok is olvashatók: „ALGEMEEN VROUWENKIESRECHT” – „SUFFRAGE UNIVERSEL FÉMININ”. A rajzolat alján a tervező, Iris Bruijns monogramja látható. Mivel a holland királyi pénzverdében verik majd az érmét, a jobb szélen Utrecht verdejele, egy hírnökbot, valamint a belga verdejel, egy Erlenmeyer-lombik előtt elhelyezett őszirózsavirág, továbbá a „BE” országjel és a verési évszám, „2023” látható. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 130 000 darab

A kibocsátás időpontja: 2023. október

Horvátország

A megemlékezés tárgya: az euro mint hivatalos pénznem 2023. január 1-jei bevezetése Horvátországban

A rajzolat leírása: A rajzolaton a kibocsátó ország neve („HRVATSKA” – Horvátország) és a kibocsátás éve („2023”) olvasható vízszintesen, az érme bal oldali külső peremén pedig a „ČLANICA EUROPODRUČJA” (az euroövezet tagja) kifejezés. A feliratok alakja együttesen az euro szimbólumát adja ki („€”). Az érme másik központi eleme Horvátország könnyen felismerhető szimbóluma, a horvát sakktábla, amely az ország címerében is szerepel. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 250 000 darab

A kibocsátás időpontja: 2023. szeptember

San Marino

A megemlékezés tárgya: Luca Signorelli halálának 500. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat közepe egy angyalt ábrázol, amely Luca Signorelli „Il Paradiso” című, az orvietói katedrális San Brizio-kápolnájában őrzött festményének egyik részlete. A rajzolat bal oldalán a római pénzverdét azonosító R betű, a bal alsó részen félkörívben a „SIGNORELLI” szó látható. A rajzolat jobb oldalán a kibocsátó ország neve „SAN MARINO” olvasható, felül pedig az „1523–2023” évszámok helyezkednek el. A középső alsó részen Marta Bonifacio tervezőművész nevének MB kezdőbetűi láthatók. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 56 000 darab

A kibocsátás időpontja: 2023. szeptember

Portugália

A megemlékezés tárgya: Ifjúsági Világtalálkozó

A rajzolat leírása: Az ifjúsági világtalálkozót (WYD) Lisszabonban tartották 2023 augusztusában. A WYD olyan fiatalok nemzetközi találkozója, akik a pápával és több százezer más fiatallal szeretnének találkozni és együtt ünnepelni, és akik a béke, az egység és a testvériség egyetemes alapelveivel azonosulnak a világ bármelyik pontján. A rajzolat egy zarándokkeresztet, valamint különböző méretű és mintázatú emberszerű alakokat ábrázol, amelyek együttesen mintha gömböt formáznának. Alul két kéz öleli körül befogadó mozdulattal az emberszerű alakokat a világtalálkozó legfőbb értékeinek, a befogadásnak és egyetemességnek a jegyében. Felül félkörben két felirat olvasható: „JORNADA MUNDIAL DA JUVENTUDE” (ifjúsági világtalálkozó portugál nyelven) és „LISBOA 2023” (Lisszabon 2023). Alul Portugália címere, a „PORTUGAL” (Portugália) felirat, a „CASA DA MOEDA” verdejel, a portugál pénzverde neve és a tervező neve, „JOÃO DUARTE” látható. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 1 015 000 darab

A kibocsátás időpontja: 2023. július

Írország

A megemlékezés tárgya: Írország európai uniós tagságának 50 éves évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat módosított verzióban ábrázolja az „EU50” program logóját, amelyet a kormányhivatalok az ország 50 éves uniós tagságának alkalmából rendezett események népszerűsítésére használnak. A logó felett a kibocsátó ország neve („ÉIRE” – Írország) szerepel. Az 1973-as évszám Írország uniós csatlakozásának évére emlékeztet, a 2023-as évszám pedig az érme kibocsátásának évére. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 500 000 darab

A kibocsátás időpontja: 2023. július

Görögország

A megemlékezés tárgya: Maria Callas születésének 100. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat Maria Callas legendás görög szoprán portréját ábrázolja. A belső perem mentén a „MARIA CALLAS SZÜLETÉSÉNEK 100. ÉVFORDULÓJA” felirat, jobb oldalon a 2023-as verési évszám és egy palmetta (a Görög Állami Pénzverde verdejele), a portré alatt pedig a „HELLENIC REPUBLIC” (Görög Köztársaság) felirat szerepel. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 750 000 darab

A kibocsátás időpontja: 2023. július

Görögország

A megemlékezés tárgya: Constantin Carathéodory születésének 150. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat Constantin Carathéodory görög matematikus portréját ábrázolja. A bal oldalon a belső perem mentén a „CONSTANTIN CARATHÉODORY 1873–1950” felirat, jobb oldalon a 2023-as verési évszám és egy palmetta (a Görög Állami Pénzverde verdejele), a portré alatt pedig a „HELLENIC REPUBLIC” (Görög Köztársaság) felirat szerepel. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 750 000 darab

A kibocsátás időpontja: 2023. július

Észtország

A megemlékezés tárgya: Észtország nemzeti madara, a füsti fecske

A rajzolat leírása: A rajzolat egy füsti fecske sziluettjét ábrázolja, jobb oldalon fent félkörben a „HIRUNDO RUSTICA” felirattal (a füsti fecske latin neve). A rajzolat alján a kibocsátó ország neve („EESTI”) található, alatta pedig a kibocsátás éve („2023”). Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 1 000 000 darab

A kibocsátás időpontja: 2023 második negyedéve

Franciaország

A megemlékezés tárgya: a 2023-as franciaországi rögbi-világbajnokság

A rajzolat leírása: A franciaországi rögbi-világbajnokság alkalmából a Monnaie de Paris új pénzérmével ünnepli a rögbisportot és a húsz ország csapatait összehozó versenyt. A rajzolat egy stilizált, a labdát passzoló rögbijátékost ábrázol. A háttérben a Föld a rögbipálya, amelyen a kapuk találhatók. Ebben a képzeletbeli rögbi-univerzumban a többi bolygó ovális. A verseny emblémája a játékos mellett, neve a rajzolat körül látható, a kibocsátó ország „RF” jele, a mesterjegy és a verdejel pedig a kép alján, a jobb oldalon. A bal oldalon a verseny neve, a kibocsátó ország neve („FRANCE”) és a kibocsátás éve („2023”) olvasható. A rajzolatot ihlető verseny neve, valamint az „RF” országjel a rendezvény hivatalos, Mobius nevű betűtípusában szerepel az érmén. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 15 000 000 darab

A kibocsátás időpontja: 2023. június

Málta

A megemlékezés tárgya: a franciák Máltára érkezése 1798-ban

A rajzolat leírása: 1798 júniusában Napóleon Bonaparte végett vetett a Szent János Lovagrend uralmának Máltán. Rövid máltai tartózkodásának ideje alatt Napóleon köztársasági kormányt hozott létre, és átfogóan megreformálta Málta jogszabályait és intézményeit. Többek között eltörölték a rabszolgaságot és a nemesség kiváltságait, szétválasztották az egyházat és az államot, és megszüntették az inkvizíció bíróságát. A mélyreható reformok akkoriban nem leltek teljes támogatásra a máltaiak körében, és hamarosan fellázadtak ellenük. A rajzolaton a Francia Köztársaságnak a korabeli hivatalos levélfejléceken használt megszemélyesítése látható. A rajzolat bal oldalán a „225th ANNIVERSARY” (225. évforduló) felirat olvasható, amelyet felülről jobbra lefelé félkörívben az „ARRIVAL OF THE FRENCH IN MALTA” (a franciák Máltára érkezése) felirat követ. A rajzolat alsó részén a kibocsátás éve, „2023” látható. A „Liberté” (Szabadság) és az „Egalité” (Egyenlőség) felirat a kép bal, illetve jobb oldalán helyezkedik el. Baloldalt az „Egalité” felirat felett az „1798–2023” évszámok láthatók. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 85 500 darab

A kibocsátás időpontja: 2023. június

Málta

A megemlékezés tárgya: Nikolausz Kopernikusz születésének 550. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolaton Kopernikusz profilportréja, valamint a Kopernikusz által kidolgozott heliocentrikus világkép stilizált ábrázolása látható. A rajzolat bal felső részén a „NICOLAUS COPERNICUS 1473–1543” felirat, a bal alsó részen a kibocsátó ország neve, „MALTA” (Málta) és a kibocsátás éve, „2023” helyezkedik el. Ugyancsak a rajzolat alján Daniela Fusco művész „FUSCO” aláírása olvasható. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 95 500 darab

A kibocsátás időpontja: 2023. június

Monaco

A megemlékezés tárgya: III. Rainier herceg születésének 100. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolaton III. Rainier herceg portréja látható. Felül félkörben a kibocsátó ország neve, „MONACO” szerepel, amelyet a kibocsátás éve („2023”) követ, alul pedig a „RAINIER III” felirat található, amelyet a „31 MAI 1923” dátum követ. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 25 000 darab

A kibocsátás időpontja: 2023. június

Belgium

A megemlékezés tárgya: a 2023-ban Belgiumban megrendezésre kerülő „art nouveau éve”

A rajzolat leírása: A rajzolat a Victor Horta belga szecessziós építész által tervezett és az UNESCO által világörökségként nyilvántartott „Hotel Van Eetvelde” brüsszeli emblematikus épület egyik homlokzati díszítőelemének részletét ábrázolja. A díszítőelem-részlet ívelt, aszimmetrikus vonalai az art nouveau mozgalom jellegzetes, természet ihlette stílusát tükrözik. Ez a részlet kitölti a rajzolat alsó felét, az üresen hagyott felső részen az „ART NOUVEAU” felirat olvasható. A jobb szélen Iris Bruijns tervezőművész nevének kezdőbetűi helyezkednek el. Mivel a Holland Királyi Pénzverde fogja verni az érmét, a bal szélen Utrecht verdejele, egy hírnökbot, valamint a belga mesterjegy, egy Erlenmeyer-lombik előtt elhelyezett őszirózsavirág, továbbá a „BE” országjel és a verési évszám „2023” látható. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 155 000 darab

A kibocsátás időpontja: 2023. június

Spanyolország

A megemlékezés tárgya: az Európai Unió Tanácsának spanyol elnöksége

A rajzolat leírása: A rajzolat két képet ábrázol. Az első az Európai Unió Tanácsa spanyol elnökségének logója. A logó körül a következő feliratok olvashatók: „ESPANA 2023 – PRESIDENCIA ESPANOLA” és „CONSEJO DE LA UNION EUROPEA” (Spanyolország, 2023 – spanyol elnökség és az Európai Unió Tanácsa). A második kép, a logó alatt, a Fabrica Nacional de Moneda y Timbre Real Casa de la Moneda verdejelét ábrázolja, egy megkoronázott „M” betűt. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 1 500 000 darab

A kibocsátás időpontja: 2023. június 1.

Vatikán

A megemlékezés tárgya: Alessandro Manzoni halálának 150. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat Manzoni portréját, tollát, továbbá az „I Promessi Sposi” című mesterművének kezdetét ábrázolja. A felső részen balról jobbra félkörívben a „CITTÀ DEL VATICANO” felirat olvasható. Az alsó részen az „Alessandro Manzoni” felirat, alatta pedig az „1873◦2023” évszámok szerepelnek. A bal oldalon az „R” verdejel látható. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 82 500 darab

A kibocsátás időpontja: 2023. május

Vatikán

A megemlékezés tárgya: Pietro Perugino halálának 500. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat Perugino portréját és a vatikáni Sixtus-kápolnában látható, „Krisztus megkeresztelése” című freskó egyik részletét ábrázolja. A felső részen jobbra félkörívben a „CITTÀ DEL VATICANO” felirat olvasható. Az alsó részen a „PERUGINO” felirat, alatta pedig az „1523◦2023” évszámok szerepelnek. A bal oldalon az „R” verdejel látható. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 82 500 darab

A kibocsátás időpontja: 2023. május

Latvia

Feature: Ukraine Sunflower

Description: The design represents a sunflower, which is one of the national symbols of Ukraine, as Ukraine is one of the biggest sunflower oil producers and exporters worldwide. Since the start of the war in Ukraine, the sunflower has become a global symbol for peace. For the first time sunflowers were used as a peace symbol in the summer of 1996. Then they were planted in a military base near Pervomaysk, approximately 155 miles south of the capital Kyiv. Now sunflowers are used as a symbol of peace and support to Ukraine worldwide. At the top, in semi-circle, is the inscription ‘SLAVA UKRAINAI!’ (Glory to Ukraine) and at the bottom, in semi-circle, is the name of the issuing country ‘LATVIJA’ followed by the year of issuance ‘2023’. The author of the design is the Latvian artist Krišs Salmanis. The coin’s outer ring bears the 12 stars of the European flag.

Issuing volume: 415 000 coins

Issuing date: May 2023

Finnország

A megemlékezés tárgya: Finnország első természetvédelmi törvénye

A rajzolat leírása: Az érme stilizált bogarat ábrázol. Felül félkörívben a „TERMÉSZETVÉDELEM” felirat finn nyelven, alul félkörívben a „TERMÉSZETVÉDELEM” felirat svéd nyelven és a kibocsátás éve, „2023” látható. Az érme belső részének jobb oldalán a „FI” felirat szerepel. Az érme belső részének bal oldalán a finn pénzverde verdejele jelenik meg. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 400 000 darab

A kibocsátás időpontja: 2023 tavasza

San Marino

A megemlékezés tárgya: Perugino halálának 500. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat közepén a firenzei Uffizi képtárban őrzött „Madonna gyermekkel, Szent Sebestyénnel és Keresztelő Szent Jánossal” című, Perugino által készített festmény részlete látható, amely Szűz Máriát és a gyermek Jézust ábrázolja. A rajzolat bal oldalán a „PERUGINO” felirat, az „1523” és a „2023” évszám, valamint az „R” verdejel látható. A rajzolat jobb oldalán a kibocsátó ország neve, „SAN MARINO” olvasható, a jobb alsó részen Maria Angela Cassol tervezőművész nevének „MAC” kezdőbetűi helyezkednek el. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 56 000 darab

A kibocsátás időpontja: 2023. április

Litvánia

A megemlékezés tárgya: Együtt Ukrajnával

A rajzolat leírása: A rajzolat központi eleme egy stilizált napraforgó, amelynek szirmai egymás kezét fogó, egymást átölelő, egymást védelmező emberek sziluettjeihez hasonlítanak, megtestesítve az egységet, egymás segítését és az összetartozás erejét. A napraforgót művészien az újrakezdés reményét kifejező felkelő napként ábrázolták. A rajzolaton a szabadságot, a reményt és a bátorságot szimbolizáló madarak, továbbá emberek láthatók, akik a körülmények fölé emelkednek, és a rájuk kényszerített akaratot soha nem fogadják el, egyben utalva az életüket feláldozókra és azok eltávozó lelkére. A kompozíciót a „LIETUVA” (LITVÁNIA), a „KARTU SU UKRAINA” (EGYÜTT UKRAJNÁVAL) felirat, a kibocsátás éve, „2023” és a litván pénzverde verdejele veszi körül. Az érmét Eglė Žemaitė tervezte. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 500 000 darab

A kibocsátás időpontja: 2023 első negyedéve

Spanyolország

A megemlékezés tárgya: UNESCO: Cáceres

A rajzolat leírása: Cáceres óvárosa az Ibériai-félszigettől nyugatra fekvő Extremadura Autonóm Közösségben található városrész. Az UNESCO világörökségi listájára azért vették fel, mert egyedülállónak minősül a történelmi sajátosságai miatt, amelyek (a középkortól a klasszicizmusig) rendkívül változatos és ellentmondásos hatások nyomait hordozzák, mint például az északi gótika, az iszlám, az olasz reneszánsz és az Újvilág művészetei. A rajzolat a monumentális épületegyüttes, konkrétan a főtér panorámaképét ábrázolja. Felül nagybetűkkel az „ESPAÑA” szó és a pénzverés éve („2023”) olvasható. A jobb felső részen a verdejel látható. Alul nagybetűkkel a „CÁCERES” szó szerepel. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 1 000 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2023 első negyedéve

Németország

A megemlékezés tárgya: Nagy Károly (748–814), a frankok királya és szent római császár születésének 1275. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat két kortárs elemet ötvöz: Nagy Károly személyes monogramját és az aacheni dóm oktogonját. A két motívum mesterien ötvöződik egy különleges műalkotássá. A rajzolat ereje a dinamikus, háromdimenziós minőségében rejlik. Összességében a rajzolat innovatív emléket állít az európai történelem egyik kiemelkedő alakjának. Az érme belső gyűrűjén felül a „KARL DER GROßE” („Nagy Károly”) felirat, az alsó részén pedig a kibocsátás éve, „2023”, a „748–814” évszámok, Németország kibocsátó országkódja, a „D” betű, az adott pénzverde verdejele („A”, „D”, „F”, „G” vagy „J”) és a művész monogramja („TW”) szerepel. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 1 000 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2023. március

Szlovákia

A megemlékezés tárgya: a Szlovákiában végzett első vérátömlesztés 100. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat egyenlő szárú keresztet ábrázol, amely az orvosi segítségnyújtás, a remény és az emberiesség nemzetközileg ismert szimbóluma. Az egyes szárakon a négy vércsoport jelölésének egyike látható: A, B, 0 és AB. A kereszt mélyítetten vert két másik egyenlő szárú keresztet foglal magában, az egyik a másikon belül helyezkedik el, középen egy vércsepp látható. A központi keresztet egymástól egyenlő távolságban elhelyezett nyolc kémcső alsó részei veszik körbe, amelyek mindegyike egy-egy, mélyítetten vert stilizált vércseppet tartalmaz. Az egyes kémcsövek között egy-egy vércsepp domborverete látható. A legalsó kémcsőtől jobbra a stilizált „MP” kezdőbetűk láthatók, amelyek a nemzeti előlap tervezőjére, Mária Poldaufovára utalnak; balra a körmöcbányai pénzverde (Mincovňa Kremnica) „MK” betűkből álló verdejele látható két érmesajtoló között. Az érme belső körének peremén a „PRVÁ TRANSFÚZIA KRVI 1923–2023” felirat látható (a szöveg jelentése magyarul: első vérátömlesztés). A perem alsó részén a kibocsátó ország neve, „SLOVENSKO” olvasható, amelyet mindkét oldalon pont választ el a felirattól. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 1 000 000 darab

A kibocsátás időpontja: 2023. március

Luxemburg

A megemlékezés tárgya: a luxemburgi parlament fennállásának 175. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat bal oldalán Henrik nagyherceg képmása, jobb oldalán pedig a képviselőház épülete látható. Az „1848” évszám és a „Chambre des députés” felirat fent és az épület jobb oldalán jelenik meg. Alul középen a kibocsátó ország neve, „LUXEMBOURG”, és a kibocsátás évének dátuma, „2023” szerepel. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 500 000 darab

A kibocsátás időpontja: 2023. február

Luxemburg

A megemlékezés tárgya: Henrik nagyherceg Nemzetközi Olimpiai Bizottságban való tagságának 25. évfordulója


A rajzolat leírása: A rajzolat Henrik nagyherceg jobbra és a „25” számra tekintő arcképét ábrázolja. Az arckép közelében több olimpiai sportág piktogramja látható. Az arckép alatt három egymást metsző kör gazdagítja a rajzolatot. A jobb alsó részen a „MEMBER VUM INTERNATIONALEN OLYMPESCHE KOMMITEE” felirat látható. A bal oldalon az ország neve, „LËTZEBUERG”, valamint a „GROUSSHERZOG HENRI” szöveg szerepel. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható. 

A kibocsátás mennyisége: 750 000 érme 

A kibocsátás időpontja: 2023. február

Franciaország

A megemlékezés tárgya: a 2024. évi párizsi olimpiai játékok

A rajzolat leírása: Száz évvel az 1924. évi párizsi olimpiai játékok után a francia főváros 2024-ben ismét otthont fog adni a nyári játékoknak. Az olimpiai játékok megnyitásáig egy év van hátra, és a Monnaie de Paris pénzverde a visszaszámlálásban egy, a játékok és Párizs örökségét méltató érmével vesz részt. A nemzetközi jelentőségű esemény a megrendezését megelőző években fokozottan kerül az érdeklődés középpontjába. Az olimpiai játékoknak már az elmúlt években több kéteurós címletű emlékérmét szenteltek. Az érme rajzolata a Magvetőt (La Semeuse), Franciaország nemzeti jelképét és a francia numizmatika ikonikus alakját ábrázolja. Az olimpiai játékokra való utalásként a figura a bokszolás előfutárának tekintett ökölvívás közben látható. A figura sziluettje a Pont-Neuf és környéke előtt helyezkedik el, amely jellemző a párizsi városkép központi részét alkotó Ile-de-la-Cité térségre. A rajzolat a háttérben atlétikai pályát ábrázol, amelyre jobboldalt a „Paris 2024” emblémát illesztették. A kibocsátás évszáma, az RF rövidítés és a verdejelek rendre a hídkorláton, a Szajnán és a híd íve alatt láthatók. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 260 000 darab

A kibocsátás időpontja: 2023. január

Olaszország

A megemlékezés tárgya: a légierő alapításának 100. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat a légierő alapításának 100. évfordulóját jelképező logót ábrázolja. Balra a római pénzverdét jelölő „R” betű, fent az Olasz Köztársaságot jelölő „RI” rövidítés, lent az ív alakban elhelyezett „AERONAUTICA MILITARE” felirat, jobbra pedig az érmét megalkotó Valerio de Seta monogramja, a „VdS” látható. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 3 000 000 darab

A kibocsátás időpontja: 2023. január

Olaszország

A megemlékezés tárgya: Alessandro Manzoni halálának 150. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat Alessandro Manzoni félalakos portréját ábrázolja, amelyet az olasz írónak az 1967-ben kibocsátott 100 000 lírás bankjegyen látható arcképe ihletett. Baloldalt az Olasz Köztársaság „RI” rövidítése, továbbá az író halálának évét és az érme kibocsátásának évét jelölő „1873–2023” évszámok láthatók, valamint az „ALESSANDRO MANZONI” ívelt felirat olvasható. Jobboldalt a római pénzverdét azonosító „R” verdejel, valamint az érmét tervező Antonio Vecchio nevének „AV” kezdőbetűi láthatók. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 3 000 000 darab

A kibocsátás időpontja: 2023. január

Németország

A megemlékezés tárgya: Szövetségi tartományok sorozat – Hamburg

A rajzolat leírása: A rajzolat az Elbphilharmonie (Elbai Filharmónia) koncertépületet, Hamburg legújabb nevezetességét ábrázolja. A tengeri városkép háttere előtt elhelyezkedő koncertépület lenyűgöző és részletes ábrázolása rendkívül meggyőző módon jeleníti meg Hamburg tartományt. Az érme belső részének bal oldalán Németország kibocsátó országkódja, a „D” betű, az évszám, „2023” és az adott pénzverde verdejele („A”, „D”, „F”, „G” vagy „J”) szerepel. A jobb oldalon a művész monogramja, az alsó részen pedig a „HAMBURG” felirat látható. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 30 000 000 darab

A kibocsátás időpontja: 2023. január