Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

2 euron erikoisrahat – 2023

Tämän sivun kolikkokuvaukset perustuvat Euroopan unionin virallisessa lehdessä julkaistuihin kuvauksiin.

Andorra

Aihe: Kesäpäivänseisauksen tulijuhlat Pyreneillä

Kuvaus: Unesco kirjasi kesäpäivänseisauksen tulijuhlat ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon vuonna 2015. Kyseessä on jokavuotinen perinteinen kansanjuhla, jota vietetään Andorrassa laajalti. Kolikossa on kuva perinteiseen viittaan pukeutuneesta ihmishahmosta (”fallaire”), joka piirtää kädessään olevalla soihdulla (”falla”) ilmaan tulikehää. Tässä juhlien päätapahtumassa palavia kaarnanpaloja pyöritetään nopeasti ympäri siten, että syntyy suuria tulikehiä. Kuvan taustalla on viivoista muodostuva graafinen sommitelma, joka kuvastaa kesäpäivänseisausta. Taustalla näkyy myös liikkeeseenlaskijamaan nimi ”ANDORRA” sekä vuosiluku ”2023”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 70 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: vuoden 2023 viimeinen neljännes

Andorra

Aihe: 30 vuotta Andorran ruhtinaskunnan liittymisestä Yhdistyneisiin kansakuntiin

Kuvaus: Yhdistyneitä kansakuntia symboloi kaksi laakerinlehvää ja maapallo, joka muodostaa myös nollan kuvassa olevaan lukuun 30. Luvun alapuolella on sana ”ANYS” (vuotta) ja sen alapuolella vuosiluku ”2023”. Kolikon sisäosan yläreunassa ovat Andorran vaakuna ja teksti ”ANDORRA MEMBRE DE LES NACIONS UNIDES” (Andorra Yhdistyneiden kansakuntien jäsen). Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 70 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: vuoden 2023 viimeinen neljännes

Slovenia

Aihe: 150 vuotta matemaatikko ja tähtitieteilijä Josip Plemeljin syntymästä

Kuvaus: Kolikkoon on kuvattu osia yhtälöstä, jonka Josip Plemelj ratkaisi ensimmäisenä maailmassa. Numerot ja symbolit kiertävät sisäkkäisissä kehissä, jotka kuvaavat maapallon kiertoliikettä avaruudessa ja yksittäisten ratkaisemattomien osien muotoutumista kokonaisuudeksi. Kuvassa näkyvät siis Josip Plemeljin työn molemmat osa-alueet: matematiikka ja tähtitiede. Kuvassa on teksti ”JOSIP PLEMELJ 1873”, liikkeeseenlaskijamaan nimi ”SLOVENIJA” sekä liikkeeseenlaskuvuosi ”2023”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1 miljoona kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: joulukuu 2023

Portugali

Aihe: Rauha

Kuvaus: Kolikko on omistettu kansojen väliselle rauhalle sekä ystävällismieliselle ja kaikkia osapuolia hyödyttävälle rinnakkaiselolle. Rauha on yhteinen päämäärä, jota on tavoiteltava yhteisin toimin. Kolikon tarkoituksena on muistuttaa nykyisessä kärjistyneessä geopoliittisessa tilanteessa, että rauha on korvaamaton rikkaus, ja se on turvattava kiireellisesti. Rauhaa tarkoittava sana näkyy säteittäin kaikilla niillä 16 virallisella kielellä, joita euroalueen 20 maassa puhutaan (tilanne tammikuussa 2023). Kolikon sisäosan yläreunassa lukee ”PORTUGALI” ja sen perässä oikealla on liikkeeseenlaskuvuosi ”2023”. Ylävasemmalla on kolikon suunnittelijan nimi ”José S. Teixeira” ja sen vasemmalla puolella tunnus ”CASA DA MOEDA” eli Portugalin rahapajan nimi. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1 015 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: marraskuu 2023

Kypros

Aihe: Kyproksen keskuspankki 60 vuotta

Kuvaus: Keskuspankin juhlavuoden kunniaksi julkaistun kolikon kuvituksena on työkaluja ja mikrosiru, jotka edustavat maan vakaata taloutta teollistumisen ja digitalisaation aikakausilla. Kuvan alaosassa on maan nimi kahdella kielellä ”ΚYΠΡΟΣ KIBRIS” ja sen alla merkintä ”1963-2023”. Kolikon sisäosan yläreunaa kiertää teksti ”60 ΧΡOΝΙΑ ΑΠO ΤΗΝ IΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙKHΣ ΤΡAΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΚYΠΡΟΥ”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 412 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: huhti-syyskuu 2023

Suomi

Aihe: Sosiaali- ja terveyspalvelut

Kuvaus: Suomen kartta muodostuu kolikon kuvassa yhtenäistä hyvinvointialueiden verkostoa kuvaavasta narusta. Kolikon sisäosan vasenta reunaa kiertävät sanat ”HYVINVOINTI” ja ”VÄLFÄRD”. Kartan vasemmalla puolella on vuosiluku 2023 ja oikealla puolella rahapajan tunnus. Maan tunnus on kuvan alla. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 400 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: syksy 2023

Slovakia

Aihe: 200 vuotta hevosvaunuilla toimitetun pikapostipalvelun aloittamisesta Wienin ja Bratislavan välillä

Kuvaus: Kolikossa oleva kuva symboloi Wienin ja Bratislavan välistä pikapostipalvelua, joka tapahtui hevosvaunuilla. Kuvassa on liikkeessä oleva hevosvaunu, ja sen keskellä sijaitsevan suorakulmion sisällä on postitorvi. Kuvan alla on vuosiluku ”1823”, jolloin pikapostipalvelu otettiin käyttöön, ja sen alapuolella slovakinkieliset kaupunkien nimet ”VIEDEŇ” ja ”BRATISLAVA”. Kolikon sisäosan alareunassa on liikkeeseenlaskuvuosi ”2023”, joka on erotettu sen yllä olevista teksteistä vaakaviivalla. Yläreunassa on liikkeeseenlaskijamaan nimi ”SLOVENSKO”. Vaunujen oikealla puolella on Kremnican rahapajan (Mincovňa Kremnica) tunnus, joka muodostuu kahden leimasimen välissä olevista kirjaimista ”MK”. Tunnuksen alla ovat tyylitellyt nimikirjaimet ”MP”, jotka viittaavat kolikon kansallisen puolen suunnittelijaan Mária Poldaufováan. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1 miljoona kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: lokakuu 2023

Belgia

Aihe: Belgian naisten äänioikeus 75 vuotta

Kuvaus: Kolikossa olevan kuvan keskellä on naiseutta kuvastava Venus-symboli, jonka rengasmaista osaa kehystää nelikulmainen äänestyslippu. Renkaan sisäosassa näkyy kynä, joka piirtää viivoja äänestyslippuun. Kolikon sisäosan vasemmassa alalaidassa on teksti ”75 JAAR ANS”, ja sisäosan reunaa kiertävät hollannin- ja ranskankieliset tekstit: ”ALGEMEEN VROUWENKIESRECHT” ja ”SUFFRAGE UNIVERSEL FÉMININ”. Sisäosan alalaidassa on suunnittelija Iris Bruijnsin nimikirjaimet. Kolikot lyödään Alankomaiden kuninkaallisessa rahapajassa, joten kolikon sisäosassa oikealla on Utrechtin rahapajan tunnus (Merkuriuksen sauva), Belgian rahamestarin tunnus (asteri ja erlenmeyerpullo), maatunnus ”BE” sekä vuosiluku ”2023”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 130 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: lokakuu 2023

Kroatia

Aihe: Euro virallisesti käyttöön Kroatiassa

Kuvaus: Kolikon sisäosan vasenta reunaa kiertää euroalueen jäsenyydestä kertova teksti ”ČLANICA EUROPODRUČJA”. Sen keskeltä lähtee vaakasuoraan kaksi merkintää: maan nimi ”HRVATSKA” ja vuosiluku 2023. Yhdessä teksteistä muodostuu eurosymboli, ja taustalla on Kroatian vaakunasta ja lipusta tuttua ruutukuviota. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 250 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: syyskuu 2023

San Marino

Aihe: 500 vuotta Luca Signorellin kuolemasta

Kuvaus: Kolikon kuvitukseksi on valittu enkeli Orvieton katedraalia varten tehdystä seinämaalauksesta, joka kuvaa paratiisia. Kolikon sisäosan alareunaa kiertää vasemmalla taiteilijan ja oikealla liikkeeseenlaskija­maan nimi. Kuvan vasemmalla puolella on rahapajan tunnus, ja kuvan alla ovat kolikon suunnittelijan Marta Bonifacion nimikirjaimet. Yläreunassa ovat vuosiluvut 1523 ja 2023. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 56 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: syyskuu 2023

Portugali

Aihe: Maailman nuortenpäivä

Kuvaus: Maailman nuortenpäivää vietettiin Lissabonissa elokuussa 2023. Nuortenpäivä on maailmanlaajuinen nuorisotapahtuma, jossa voi tavata paavin ja jossa sadattuhannet eri puolilta maailmaa tulevat nuoret jakavat samat yleismaailmalliset rauhan, yhteisymmärryksen ja veljeyden arvot. Kolikossa on kuva pyhiinvaeltajien rististä sekä erikokoisia ja eri tavoin pintakuvioituja ihmisenkaltaisia hahmoja maapalloa kuvastavassa muodostelmassa. Kuvan alareunassa kaksi syleilevää käsivartta kuvastavat tapaamisen osallistavuutta ja yleismaailmallisuutta. Kuvan yläreunaa kiertävät tekstit ”JORNADA MUNDIAL DA JUVENTUDE” (Maailman nuortenpäivä portugaliksi) sekä ”LISBOA 2023”. Alareunassa on Portugalin vaakuna, teksti ”PORTUGAL”, rahapajan tunnus ”CASA DE MOEDA” (Portugalin rahapajan nimi) ja suunnittelijan nimi ”JOÃO DUARTE”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1 015 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: heinäkuu 2023

Irlanti

Aihe: Irlanti mukana Euroopan yhteisöissä jo 50 vuotta

Kuvaus: Irlanti juhlistaa kuulumistaan Euroopan unioniin erilaisilla tapahtumilla, joita varten on suunniteltu oma juhlavuoden tunnus. Kolikossa tunnukseen on yhdistetty maan nimi ”ÉIRE”. Kolikon sisäosan yläreunassa on vuosiluku 1973 ja alareunassa vuosiluku 2023. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 500 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: heinäkuu 2023

Kreikka

Aihe: 100 vuotta Maria Callaksen syntymästä

Kuvaus: Kolikossa on kreikkalaisen oopperalaulajan Maria Callaksen muotokuva. Kolikon sisäosan yläreunaa kiertää teksti ”100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΛΛΑΣ” ja alareunaa maan nimi ”ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”. Kuvan oikealla puolella ovat rahapajan tunnus ja vuosiluku 2023. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 750 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: heinäkuu 2023

Kreikka

Aihe: 150 vuotta Constantin Carathéodoryn syntymästä

Kuvaus: Kolikossa on kreikkalaisen matemaatikon Constantin Carathéodoryn muotokuva. Kolikon sisäosan vasenta reunaa kiertää teksti ”ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ 1873-1950” ja oikeaa alareunaa maan nimi ”ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”. Kuvan vasemmalla puolella on matemaatikon elämäntyötä edustavia merkintöjä, ja sen oikealla puolella ovat rahapajan tunnus ja vuosiluku 2023. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 750 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: heinäkuu 2023

Viro

Aihe: Viron kansallislintu haarapääsky

Kuvaus: Kolikon kuvassa on haarapääsky, ja sisäosan yläreunaa kiertää linnun latinankielinen nimi ”HIRUNDO RUSTICA”. Kuvan alla ovat maan nimi ”EESTI” ja vuosiluku 2023. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: miljoona kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: huhti-kesäkuu 2023

Ranska

Aihe: Rugbyn maailmancup

Kuvaus: Vuonna 2023 rugbyn maailmancup-turnaus järjestetään Ranskassa. Mukana on 20 joukkuetta. Kuva-aiheessa hahmotellaan rugbyn paikkaa maailmankaikkeudessa: pelikenttänä on eräänlainen planetta, jonka laidoilla on maalit. Kuvan keskellä viivapiirroksena toteutettu pelaaja syöttää logossa olevan pallon. Kolikon sisäosan yläreunaa kiertää teksti ”COUPE DU MONDE RUGBY FRANCE 2023”. Sama teksti on myös turnauksen logossa alavasemmalla. Alaoikealla ovat maan, rahapajan ja sen johtajan tunnukset. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 15 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: kesäkuu 2023

Malta

Aihe: 225 vuotta ranskalaisten valloittajien rantautumisesta

Kuvaus: Napoleon purjehti sotaretkellään vuonna 1798 Vallettan ohi ja pakotti Maltan ritarikunnan antautumaan ja luopumaan oikeuksistaan. Ranskalaisvallan vakiinnuttamiseksi tehtiin monenlaisia uudistuksia, ryöstelyn vastapainoksi muun muassa lakkautettiin inkvisitio ja orjuus, mutta maltalaiset eivät hyväksyneet valloittajien toimintaa ja valtakausi jäi lyhyeksi. Kolikkoon on valittu aikakauden asiakirjoissa käytetty kuva ranskalaisten symbolisesta kansallissankarista Mariannesta, ja tämän molemmin puolin ovat Ranskan tunnuslauseen (vapaus, veljeys, tasa-arvo) ensimmäinen ja viimeinen sana, vasemmalla ”Liberté” ja oikealla ”Egalité”. Kolikon sisäosan yläreunaa kiertävät tekstit ”225th ANNIVERSARY” ja ”ARRIVAL OF THE FRENCH IN MALTA”. Yläoikealla on merkintä ”1798–2023” ja kuvan alla vuosiluku 2023. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 85 500 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: kesäkuu 2023

Malta

Aihe: 550 vuotta Kopernikuksen syntymästä

Kuvaus: Kolikossa on lähikuva tähtitieteilijä Nikolaus Kopernikuksesta, ja taustalla maapallo kiertää aurinkoa. Kolikon sisäosan vasenta reunaa kiertävät ylhäällä teksti ”NICOLAUS COPERNICUS 1473–1543” ja alhaalla maan nimi ja vuosiluku 2023. Vuosiluvun vieressä on kolikon suunnittelijan Daniela Fuscon tunnus. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 95 500 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: kesäkuu 2023

Monaco

Aihe: 100 vuotta ruhtinas Rainier III:n syntymästä

Kuvaus: Kolikossa on ruhtinas Rainier III:n muotokuva. Kolikon sisäosan yläreunaa kiertää teksti, jossa on liikkeeseenlaskijamaan nimi ”MONACO” ja liikkeeseenlaskuvuosi ”2023”. Alareunaa kiertää teksti ”RAINIER III” sekä päivämäärä ”31 MAI 1923”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 25 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: kesäkuu 2023

Belgia

Aihe: Jugendtyylin teemavuosi

Kuvaus: Kuvassa on jugendtyylille ominaista aaltoilevaa kuviointia arkkitehti Victor Hortan suunnittelemasta julkisivusta. Joukko arkkitehdin suunnittelemia rakennuksia Brysselissä on valittu yhdeksi Unescon maailmanperintö­kohteista. Abstrakteissa koristeaiheissa on usein haettu inspiraatiota luonnosta. Kuvion yläosassa on tyylin ranskankielinen nimi ”ART NOUVEAU”, ja sen alla ovat maan tunnus ja vuosiluku 2023. Kuvan oikealla puolella ovat kolikon suunnittelijan Iris Bruijnsin nimikirjaimet ja vasemmalla rahapajan ja sen johtajan tunnukset. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 155 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: kesäkuu 2023

Espanja

Aihe: Espanja EU:n neuvoston puheenjohtajamaana

Kuvaus: Kuva-aiheeksi on valittu Espanjan puheenjohtajakauden tunnus. Kolikon sisäosan yläreunaa kiertää teksti ”ESPAÑA 2023 – PRESIDENCIA ESPAÑOLA” ja alareunaa teksti ”CONSEJO DE LA UNIÓN EUROPEA”. Kuvan alla on rahapajan tunnus. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1,5 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: 1.6.2023

Vatikaani

Aihe: 150 vuotta Alessandro Manzonin kuolemasta

Kuvaus: Kolikossa on Manzonin muotokuvan lisäksi kirjoitusvälineitä ja pieni ote hänen teoksestaan ”I Promessi Sposi”. Kolikon sisäosan yläreunaa kiertää kirjailijan pään molemmin puolin teksti ”CITTÀ DEL VATICANO”, ja alareunassa ovat vuosiluvut ”1873 ◦ 2023”. Kuvan alla on kirjailijan nimikirjoitus. Rahapajan tunnus on sijoitettu kuvasta vasemmalle. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 82 500 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: toukokuu 2023

Vatikaani

Aihe: 500 vuotta Pietro Peruginon kuolemasta

Kuvaus: Kolikossa on oikealla lähikuva taiteilijasta ja sen taustalla vasemmalla yksityiskohta Sikstuksen kappelin freskosta ”Kristuksen kaste”. Yläoikealla kolikon sisäosan reunaa kiertää teksti ”CITTÀ DEL VATICANO”, ja vasemmassa laidassa on rahapajan tunnus. Kuvan alla ovat taiteilijan nimi ja vuosiluvut ”1523 ◦ 2023”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 82 500 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: toukokuu 2023

Latvia

Feature: Ukraine Sunflower

Description: The design represents a sunflower, which is one of the national symbols of Ukraine, as Ukraine is one of the biggest sunflower oil producers and exporters worldwide. Since the start of the war in Ukraine, the sunflower has become a global symbol for peace. For the first time sunflowers were used as a peace symbol in the summer of 1996. Then they were planted in a military base near Pervomaysk, approximately 155 miles south of the capital Kyiv. Now sunflowers are used as a symbol of peace and support to Ukraine worldwide. At the top, in semi-circle, is the inscription ‘SLAVA UKRAINAI!’ (Glory to Ukraine) and at the bottom, in semi-circle, is the name of the issuing country ‘LATVIJA’ followed by the year of issuance ‘2023’. The author of the design is the Latvian artist Krišs Salmanis. The coin’s outer ring bears the 12 stars of the European flag.

Issuing volume: 415 000 coins

Issuing date: May 2023

Suomi

Aihe: Luonnonsuojelu

Kuvaus: Kuvaan on valittu koppakuoriainen, ja teemana on alkuperäinen luonnonsuojelulaki vuodelta 1923. Sisäosan yläreunaa kiertää teksti ”LUONNONSUOJELU” ja alareunaa ”NATURSKYDD 2023”. Oikeassa reunassa on maan ja vasemmassa rahapajan tunnus. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 400 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: kevät 2023

San Marino

Aihe: 500 vuotta Pietro Peruginon kuolemasta

Kuvaus: Kuvassa on yksityiskohta Peruginon maalauksesta ”Madonna ja lapsi, Pyhä Sebastian ja Johannes Kastaja”, joka kuuluu Uffizin kokoelmiin. Kolikon sisäosan vasenta reunaa kiertää taiteilijan ja oikeaa maan nimi. Kuvan vasemmalla puolella ovat vuosiluvut 1523 ja 2023. Alavasemmalla on rahapajan tunnus, ja alaoikealla ovat kolikon suunnittelijan Maria Angela Cassolin nimikirjaimet. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 56 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: huhtikuu 2023

Liettua

Aihe: Ukrainan kanssa yhdessä

Kuvaus: Kuvaan on valittu auringonkukka, jonka terälehdissä voi nähdä ihmishahmoja ja käsiä. Kukan reuna tulee näkyviin kolikon sisäosan alalaidassa kuin aurinko nousisi. Sen on tarkoitus symboloida toivoa, lintuja, vapautta, rohkeutta, vastarintaa ja selviytymistä vaikeista tilanteista sekä tuoda mieleen sodan uhrit, joiden sielut poistuvat maailmasta. Sisäosan yläreunaa kiertää liikkeeseenlaskijamaan nimi ”LIETUVA”, kukassa ovat sanat ”KARTU SU UKRAINA”, ja lisäksi vasemmassa laidassa on vuosiluku 2023 ja oikeassa laidassa rahapajan tunnus. Kolikon on suunnitellut Eglė Žemaitė. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 500 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: tammi-maaliskuu 2023

Espanja

Aihe: Unescon maailmanperintökohteet – Cáceres

Kuvaus: Länsi-Espanjassa sijaitsevan Cáceresin vanhassa kaupungissa on jälkiä useista eri kulttuureista ja useilta eri aikakausilta. Kolikkoon on valittu tunnistettavaa kaupunkikuvaa keskeiseltä paikalta. Sisäosan yläreunaa kiertää maan nimi ”ESPAÑA”, ja sen alla on vuosiluku 2023. Kuvan yläpuolella oikeassa reunassa on rahapajan tunnus, ja alareunaa kiertää kaupungin nimi ”CÁCERES”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1,5 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: tammi-maaliskuu 2023

Saksa

Aihe: 1275 vuotta Kaarle Suuren syntymästä

Kuvaus: Kuvassa on yhdistetty keisarin monogrammi ja hänen muinainen kahdeksankulmainen kappelinsa Aachenissa. Kolikkoon on pyritty luomaan syvyysvaikutelmaa. Kaarle Suuri oli tärkeä henkilö Euroopan historiassa. Kolikon sisäosan yläreunaa kiertää hänen nimensä ”KARL DER GROßE”, ja alareunassa ovat hänen synnyin- ja kuolinvuotensa ”748–814”. Alavasemmalla on vuosiluku 2023, ja alaoikealla ovat maan ja rahapajan tunnukset. Kolikon suunnittelijan Tobias Winnenin nimikirjaimet ovat lähellä kuvan keskustaa. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 20 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: maaliskuu 2023

Slovakia

Aihe: Ensimmäinen verensiirto Slovakiassa 100 vuotta sitten

Kuvaus: Kuvassa on veripisaroiden ja koeputkien keskellä terveyden- ja sairaanhoitoa sekä humanitaarista apua symboloiva risti, jonka sakaroissa on luonnollisten veriryhmien (A, B, AB ja O) tunnukset. Keskellä on veritippa, kuten myös jokaisessa koeputkessa. Alimman koeputken vasemmalla puolella on rahapajan tunnus, ja oikealla puolella ovat kolikon suunnittelijan Mária Poldaufován nimikirjaimet. Sisäosan yläreunaa kiertää teksti ”PRVÁ TRANSFÚZIA KRVI 1923 – 2023” ja alareunaa maan nimi ”SLOVENSKO”, jonka molemmilla puolilla on pienet pisteet. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: miljoona kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: maaliskuu 2023

Luxemburg

Aihe: Kansanedustuslaitos 175 vuotta

Kuvaus: Kolikon kuvassa ovat suurherttua Henri ja kansanedustuslaitoksen rakennus, jota kehystää teksti ”1848 Chambre des députés”. Alareunassa ovat maan nimi ”LUXEMBOURG” ja vuosiluku 2023. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 500 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: helmikuu 2023

Luxemburg

Aihe: Suurherttua olympiakomitean jäsenenä

Kuvaus: Kolikon kuvassa on suurherttua Henrin lisäksi tyyliteltyjä urheilevia hahmoja ja luku 25, sillä hän liittyi kansainvälisen olympiakomitean jäseneksi vuonna 1998. Kuvan alareunassa näkyy olympiarenkaiden reunoja ja sanat ”MEMBER VUM INTERNATIONALEN OLYMPESCHE KOMMITEE”. Kolikon vasemmassa laidassa ovat maan nimi ”LËTZEBUERG” ja teksti ”GROUSSHERZOG HENRI”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä. 

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 500 000 kolikkoa 

Liikkeeseenlaskun ajankohta: helmikuu 2023

Ranska

Aihe: Pariisin olympialaiset 2024

Kuvaus: Sata vuotta edellisten Pariisin kesäolympialaisten jälkeen kaupunki valmistautuu jälleen järjestämään olympiakisat kesällä 2024. Kisojen kunniaksi Ranskassa julkaistaan useita kahden euron erikoisrahoja. Olympialaiset ovat hyvin suosittu teema kolikoiden kuvituksena. Klassinen hahmo, joka tavallisesti kylvää viljaa ranskalaisissa kolikoissa, heiluttaa nyt nyrkkejään urheilullisesti. Taustalla on yksi Pariisin kuuluisimmista silloista ja rantamaisemaa. Kolikon sisäosaa kiertää juoksurata, jonka radoilla on vasemmalla maan ja oikealla kisojen tunnus. Sillan kaiteeseen on kätketty vuosiluku 2023. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 260 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: tammikuu 2023

Italia

Aihe: Ilmavoimat 100 vuotta

Kuvaus: Italiassa maan ilmavoimien satavuotis­juhlille on laadittu lennokas logo, joka on myös kolikon kuva-aiheena. Sisäosan yläreunassa on maan tunnus, kuvan vasemmalla puolella on rahapajan tunnus ja kuvan oikealla puolella ovat kolikon suunnittelijan Valerio De Setan nimikirjaimet. Sisäosan alareunaa kiertää teksti ”AERONAUTICA MILITARE”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 3 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: tammikuu 2023

Italia

Aihe: 150 vuotta Alessandro Manzonin kuolemasta

Kuvaus: Kirjailija Manzoni on ollut myös 100 000 liiran setelissä vuonna 1967, ja kolikossa käytetään hyvin samantyyppistä kuvaa. Sisäosan vasenta reunaa kiertää kirjailijan nimi. Muotokuvan vasemmalla puolella ovat maan tunnus ja merkintä ”1873-2023” ja oikealla rahapajan tunnus ja kolikon suunnittelijan Antonio Vecchion nimikirjaimet. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 3 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: tammikuu 2023

Saksa

Aihe: Saksan osavaltiot – Hampuri

Kuvaus: Kuvassa on meren rantaan rakennettu konserttitalo. Kuvan vasemmalla puolella ovat maan tunnus, vuosiluku 2023 ja rahapajan tunnus. Oikealla ovat kolikon suunnittelijan nimikirjaimet, ja kuvan alle on kirjoitettu osavaltion nimi ”HAMBURG”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 30 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: tammikuu 2023