Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Herdenkingsmunten van 2 euro - 2015

De beschrijvingen op deze pagina zijn overgenomen uit het Publicatieblad van de Europese Unie en kunnen daarom enigszins afwijken van ander materiaal op deze website.

Litouwen

Onderwerp van de herdenkingsmunt: de Litouwse taal

Beschrijving van het ontwerp: het ontwerp toont het woord „AČIŪ” (dank je) — een van de mooiste woorden in de Litouwse taal. Voor dit ontwerp is een eigen Litouws lettertype gecreëerd op basis van het Latijnse lettertype om de honderdste verjaardag te herdenken van het herstel van het recht om in het Litouws te drukken.Het lettertype geeft de combinaties van de meest gebruikte letters in het Litouws beter weer. Alle letters van het Litouws worden in een soort letterwolk weergegeven op de achtergrond van het woord „AČIŪ”. Onderaan staat de naam van het land van uitgifte „LIETUVA” en onder de naam staat het jaartal „2015”. Rechtsonderaan, onder het woord „AČIŪ” staat het muntteken van de Litouwse Munt. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 1 miljoen munten

Uitgiftedatum: december 2015

Andorra

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 30e verjaardag van de invoering van de meerderjarigheid en de toekenning van politieke rechten op 18 jaar

Beschrijving van het ontwerp: het ontwerp toont een gedeeltelijke reproductie van een jongere die een stem uitbrengt. Op het stembiljet dat de jongere in de hand houdt, staat de tekst „ANDORRA”. Links van de jongere staan de jaren die worden herdacht „1985” en „2015” (2015 is eveneens het jaar van uitgifte van de munt). Rond het ontwerp staat een kortere tekst van hetgeen wordt herdacht „30è ANIVERSARI MAJORIA D’EDAT ALS 18 ANYS” (30e verjaardag van de invoering van de meerderjarigheid op 18 jaar). Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 85.000 munten

Uitgiftedatum: december 2015

Andorra

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 25e verjaardag van de ondertekening van de douaneovereenkomst met de Europese Unie

Beschrijving van het ontwerp: bovenaan:de kaart van Andorra, waarbinnen het wapen van het vorstendom naar voren is gehaald. Onderaan: twee tegenoverliggende dooreengevlochten pijlen, die de douaneovereenkomst tussen Andorra en de EU symboliseren, met daarop de jaren die worden herdacht, „1990” en „2015” (2015 is ook het jaar waarin de munt is uitgegeven) en de naam van de uitgevende staat „ANDORRA”. Om de kaart van Andorra staat de tekst „25è aniversari de la Signatura de l’Acord Duaner amb la Unió Europea” (25e verjaardag van de ondertekening van de douaneovereenkomst met de Europese Unie). Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 85.000 munten

Uitgiftedatum: december 2015

Monaco

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 800e verjaardag van de bouw van het eerste kasteel op de rots

Beschrijving van het ontwerp: het ontwerp toont een toren boven op de rots. Bovenaan staat de naam van de uitgevende staat „MONACO”, geflankeerd door het stempel van de Parijse munt en het muntmeesterteken. Aan de onderzijde staat het opschrift „FONDATION DE LA FORTERESSE” (stichting van de burcht), geflankeerd door de jaartallen „1215” en „2015”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 10.000 munten

Uitgiftedatum: november 2015

Vaticaanstad

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 8e Wereldbijeenkomst van Gezinnen

Beschrijving van het ontwerp: het ontwerp toont twee gezinnen die symbolisch de hele wereld omarmen. Bovenaan staat het jaar van uitgifte: „2015”. Links staat de naam van de kunstenaar „C. Principe”. Het muntteken R staat op de arm van een gezinslid aan de rechterkant. In een cirkel rond de afbeelding staan de inscripties „VIII INCONTRO MONDIALE DELLE FAMIGLIE” (de 8e Wereldbijeenkomst van Gezinnen), van links naar rechts, en „CITTA' DEL VATICANO” onderaan. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 122.000 munten

Uitgiftedatum: oktober 2015

Finland

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 150ste geboortedag van de kunstenaar Akseli Gallen-Kallela

Beschrijving van het ontwerp: bovenaan het ontwerp is een zwemmende zwaan van Tuonela afgebeeld. Het water onder de zwaan golft als gevolg van de nederdalende geest. De aanduiding van de uitgevende staat „FI” staat aan het rechtereinde van de horizontale lijn. Onderaan rechts bevinden zich het palet van de kunstenaar met het geboortejaar van Gallen-Kallela „1865” en het jaar van uitgifte „2015”. Naast het palet is het muntteken aangebracht. De naam van de kunstenaar „AKSELI GALLEN KALLELA” is onder de horizontale lijn op de ring van de munt weergegeven. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 500.000 munten

Uitgiftedatum: oktober 2015

Letland

Onderwerp van de herdenkingsmunt: bedreigde natuur — de zwarte ooievaar

Beschrijving van het ontwerp: het ontwerp toont een zwarte ooievaar (Ciconia nigra) die als een van de vlaggenschipsoorten voor natuurbehoud in Europa wordt beschouwd. In 2005 is in Letland het beschermingsplan voor de zwarte ooievaar aangenomen. Onderaan op de beeldenaar staan de naam van het uitgevende land „LATVIJA” en daaronder het jaar van uitgifte „2015”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 1.010.000 munten

Uitgiftedatum: oktober 2015

Slowakije

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 200e geboortedag van Ľudovít Štúr

Beschrijving van het ontwerp: op de beeldenaar staat een portret van Ľudovít Štúr. Rechts van het portret, parallel met de rand van het binnenste gedeelte van de munt, bevinden zich het jaar van uitgifte „2015” en, verder langs de rand, de naam van de uitgevende staat „SLOVENSKO”. Links van het portret, parallel met de rand van het binnenste gedeelte, staan de data van de geboorte en het overlijden van Štúr „1815–1856” en, verder naar links langs de rand, de naam „ĽUDOVÍT ŠTÚR”. Rechtsboven bevindt zich het muntteken van de munt van Kremnica (Mincovňa Kremnica), bestaande uit de initialen „MK” tussen twee muntstempels. Onderaan links zijn de gestileerde letters „IŘ”, de initialen van de ontwerper, Ivan Řehák, te zien. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 1 miljoen munten

Uitgiftedatum: oktober 2015

Landen van het eurogebied

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 30e verjaardag van de Europese vlag

Beschrijving van het ontwerp: het ontwerp toont de Europese vlag als een symbool dat volkeren en culturen verenigt rond gedeelde visies en idealen voor een betere gemeenschappelijke toekomst. Twaalf sterren veranderen in menselijke figuren die de geboorte van een nieuw Europa omarmen. Rechts bovenaan, in een halve cirkel, staan het uitgevende land en de jaartallen „1985-2015”. Rechts onderaan staan de initialen van de kunstenaar (Georgios Stamatopoulos). Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: varieert van land tot land

Uitgiftedatum: vierde kwartaal van 2015

Griekenland

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 75e sterfdag van Spyros Louis

Beschrijving van het ontwerp: het ontwerp toont Spyros Louis en de beker die hij won tegen de achtergrond van het Stadion Panathinaiko. Langs de binnenzijde staan het land van uitgifte „HELLEENSE REPUBLIEK” en „DE 75e VERJAARDAG VAN HET OVERLIJDEN VAN SPYROS LOUIS” vermeld (in het Grieks). Boven de beker staan het jaar van uitgifte „2015” en rechts een palmet (het muntteken van het Griekse munthuis). Onderaan is het monogram van de kunstenaar (George Stamatopoulos) zichtbaar. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 750.000 munten

Uitgiftedatum: derde kwartaal van 2015

Malta

Onderwerp van de herdenkingsmunt: Republiek Malta 1974

Beschrijving van het ontwerp: de munt is de laatste in een reeks van vijf ter herdenking van mijlpalen in de grondwettelijke geschiedenis van Malta. Na grondwettelijke wijzigingen die werden goedgekeurd door een grote meerderheid van het Maltese parlement werd Malta op 13 december 1974 een republiek. Op het ontwerp is een marmeren gedenkplaat afgebeeld die op de voorgevel van het presidentiële paleis in Valletta is aangebracht ter gedachtenis van de Maltese overgang van monarchie naar republiek. Rechts bovenaan staat in een halve cirkel de inscriptie „MALTA — Republic 1974”. Onderaan staat het jaartal „2015”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 400.000 munten

Uitgiftedatum: september 2015

San Marino

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 25e verjaardag van de Duitse hereniging

Beschrijving van het ontwerp: het ontwerp toont de Brandenburgse Poort, die zich tijdens de Koude Oorlog in Oost-Berlijn bevond, weergegeven in twee voorstellingen die ineengestrengeld zijn als twee handen, waarmee de hereniging van de twee delen van Berlijn wordt gesymboliseerd. Rechts het muntteken „R” en links de initialen van de kunstenaar „ES” (Erik Spiekermann). In een cirkel rond de afbeelding staan vermeld „25o ANNIVERSARIO DELLA RIUNIFICAZIONE DELLA GERMANIA 1990-2015” (25e verjaardag van de Duitse hereniging) en het land en jaar van uitgifte „San Marino MMXV”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 100.000 munten

Uitgiftedatum: september 2015

België

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 2015 — Europees jaar voor ontwikkeling

Beschrijving van het ontwerp: het binnenste gedeelte van de munt toont een hand waarop een wereldbol ligt met een plant. Het opschrift „2015 EUROPEAN YEAR FOR DEVELOPMENT” staat als een regenboog rond de wereldbol. De nationaliteit „BE” staat onder de hand, terwijl het muntmeesterteken en het muntteken van Brussel, het gehelmde profiel van de aartsengel Michaël, links worden weergegeven. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 250.000 munten

Uitgiftedatum: september 2015

Luxemburg

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 125e verjaardag van de Nassau-Weilbourg-dynastie

Beschrijving van het ontwerp: links op de munt staat de beeltenis van Zijne Koninklijke Hoogheid groothertog Henri en rechts, in cirkelvorm en in de chronologische volgorde van hun troonsbestijging, de afbeeldingen van Hunne Koninklijke Hoogheden groothertogen Adolphe en Guillaume IV, groothertoginnen Marie-Adélaïde en Charlotte en groothertog Jean. Aan de rechterzijde van het ontwerp staat, eveneens in cirkelvorm, het opschrift „1890 — Dynastie Nassau-Weilbourg”. Het land van uitgifte „Luxembourg” en het jaartal „2015” staan in verticale positie in het centrale gedeelte van het ontwerp. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 1,4 miljoen munten

Uitgiftedatum: augustus 2015

Frankrijk

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 225 jaar fête de la fédération

Beschrijving van het ontwerp: de Franse nationale feestdag biedt alle Fransen de gelegenheid om samen het bestaan van de Republiek te vieren. Het ontwerp bestaat uit een grafisch en modern profiel van Marianne als belichaming van de Republiek. Zij draagt een Frygische muts. Rechts is de kokarde schetsmatig weergegeven boven de letters RF. Het jaartal staat in het centrum van de munt. Links staat een strofe uit „Liberté” van de Franse dichter Paul Eluard, als verwijzing naar het devies van de Republiek. De munttekens staan aan het begin van deze strofe. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 4 miljoen munten

Uitgiftedatum: juli 2015

Italië

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 750e geboortedag van Dante Alighieri 1265-2015

Beschrijving van het ontwerp: op de beeldenaar staat een afbeelding van Dante met een open boek in zijn linkerhand en de berg van het vagevuur in de achtergrond; het gaat om een detail van de illustratie van De goddelijke komedie, geschilderd door Domenico di Michelino (1417-1491), in de S. Maria del Fiore (dom) in Firenze; centraal het monogram van de Italiaanse Republiek „RI”; rechts de inscriptie „R” die het munthuis van Rome aanduidt; onderaan de inscriptie „SP”, de initialen van Silvia Petrassi, en de datums „1265 2015”, zijnde het geboortejaar van Dante respectievelijk het jaar van uitgifte van de munt; boogvormig de inscriptie „DANTE ALIGHIERI”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 3,5 miljoen munten

Uitgiftedatum: juli 2015

Portugal

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 500e verjaardag van de eerste contacten met Timor, tegenwoordig een onafhankelijk Portugees sprekend land (Oost-Timor)

Beschrijving van het ontwerp: op de beeldenaar staat een uitbeelding van een16e-eeuws schip, waarmee de aankomst van de Portugese zeevaarders op het eiland wordt weergegeven, en van de bovenkant van een strodak van een lokale woning, inclusief de typische houtsculpturen, een permanente herinnering van mythes en legendes. Uitgebeeld wordt hier de mythologie van de eerste bewoners die per schip uit andere delen van het Aziatische continent aankwamen en het belang van het paard om de steile bergen te bereizen die het eiland grotendeels bedekken. Bovenaan rechts, het jaartal „1515” en de naam van het uitgevende land „PORTUGAL”. Onderaan links de inscriptie „TIMOR” en het jaartal „2015”. Onderaan de handtekening van de kunstenaar Fernando Fonseca. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 520.000 munten

Uitgiftedatum: juli 2015

Portugal

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 150e verjaardag van het Portugese Rode Kruis

Beschrijving van het ontwerp: op de beeldenaar staat een afbeelding van een visuele compositie op basis van het welbekende kruis, het symbool van de organisatie, verschillende keren herhaald om de expansie van de humanitaire beweging zowel in Portugal als daarbuiten weer te geven. De omtrek van een hand in de achtergrond symboliseert de verschillende soorten hulp die de organisatie aan de mensen heeft verleend, veelal medische hulp, maar ook onder meer: samenwerkings-, opbouw- en ondersteuningshulp. Aan de linkerkant, halfcirkelvormig, de inscriptie „CRUZ VERMELHA PORTUGUESA”. Bovenaan het wapen en de naam van het uitgevende land „PORTUGAL” en onderaan de jaartallen „1865” en „2015”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 520.000 munten

Uitgiftedatum: april 2015

San Marino

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 750e geboortedag van Dante Alighieri

Beschrijving van het ontwerp: het ontwerp door Annalisa Masini bevat een portret van Dante, ontleend aan een fresco van Botticelli. Rechts van het portret staat in een verticale as de inscriptie „DANTE”. Aan de rechterkant in de kern staat in een halve cirkel de naam van de uitgevende staat, „SAN MARINO”. Tussen deze twee inscripties staan het muntteken „R”, de jaartallen „1265” en „2015” en de initialen van de ontwerper „AM”. Het lettertype dat wordt gebruikt ter aanduiding van de staat en het onderwerp van de munt is geïnspireerd op het lettertype in de eerste exemplaren van de Divina Comedia (De goddelijke komedie van Dante). Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 104.000 munten

Uitgiftedatum: april 2015

Malta

Onderwerp van de herdenkingsmunt: de eerste vlucht van Malta

Beschrijving van het ontwerp: de munt herdenkt een mijlpaal in de Maltese luchtvaartgeschiedenis: de honderdste verjaardag van de eerste vlucht van Malta. Op 13 februari 1915 steeg kapitein Kilmer in de Grand Harbour op in een watervliegtuig dat de HMS Ark Royal als moederschip had. Het vliegtuig landde in de haven na een vlucht van 55 minuten. Op de munt is het vliegtuig van kapitein Kilmer afgebeeld met op de achtergrond de kaap van Senglea, een opvallend punt in de Grand Harbour. Aan de bovenzijde is in een halve cirkel de inscriptie „FIRST FLIGHT FROM MALTA” aangebracht. Rechts staan de jaartallen „1915-2015”. Links onder bevindt zich de inscriptie „100TH ANNIVERSARY” en onderaan de initialen van de ontwerper „NGB” (Noel Galea Bason). Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 300.000 munten

Uitgiftedatum: maart 2015

Luxemburg

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 15e verjaardag van de troonsbestijging van Z.K.H. de groothertog

Beschrijving van het ontwerp: op de munt staan de koppen van HH. KK. HH. groothertog Henri en de groothertogin, met daarboven het jaar van de troonsbestijging „2000”, het land van uitgifte „Luxembourg” alsook het jaartal „2015”. Onderaan op de beeldenaar staat de inscriptie „15e anniversaire de l’accession au trône de S.A.R. le Grand-Duc”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 1,4 miljoen munten

Uitgiftedatum: maart 2015

Italië

Onderwerp van de herdenkingsmunt: Expo Milaan 2015

Beschrijving van het ontwerp: op een halve cirkel die de wereldbol weergeeft, wacht een door het water gevoed zaad op ontluiking; boven de aarde groeien een wijnstok, een olijftak en een korenaar uit een boomstronk; rondom de inscriptie „NUTRIRE IL PIANETA”; links de initialen van de ontwerper Maria Grazia Urbani, „MGU”; rechts het monogram van de Italiaanse Republiek „RI” en de letter „R” die het munthuis van Rome aanduidt; in het midden het logo van de EXPO MILANO 2015. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 3,5 miljoen munten

Uitgiftedatum: maart 2015

Spanje

Onderwerp van de herdenkingsmunt: door Unesco aangewezen cultureel en natuurlijk erfgoed — Grot van Altamira

Beschrijving van het ontwerp: op de voorgrond is de grotschildering van een bizon uit de grot van Altamira, gelegen in Cantabrië, afgebeeld. Bovenaan is, in boogvorm en met hoofdletters, het woord „ESPAÑA” vermeld; onderaan staat het jaar van uitgifte „2015” en rechts het muntteken. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 8 miljoen munten

Uitgiftedatum: februari 2015

Duitsland

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 25 jaar Duitse eenheid

Beschrijving van het ontwerp: de mensen op de voorgrond, die een nieuw begin en de weg naar een betere toekomst belichamen, bevinden zich voor de Brandenburger Tor, het symbool van de Duitse eenheid. De weergave van de verklaring „Wir sind ein Volk” („wij zijn één volk”) een collectieve wilsuiting van de Duitse burgers — symboliseert het pad naar de Duitse hereniging In het binnenste gedeelte is tevens het muntteken van de betrokken munt („A”, „D”, „F”, „G” of „J”) aangebracht, alsook de landencode van de uitgevende staat, „D”, en het merkteken van de graveur (de initialen „BW” — Bernd Wendhut). Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 30 miljoen munten

Uitgiftedatum: januari 2015

Duitsland

Onderwerp van de herdenkingsmunt: „Länder”-reeks - Hessen

Beschrijving van het ontwerp: het ontwerp toont een klassiek perspectief op de Sint-Paulskerk in Frankfurt (de „Paulskirche” was de zetel van het eerste vrij gekozen wetgevend lichaam in 1849 en wordt beschouwd als de wieg van de Duitse democratie), dat daardoor het perspectief met de grootste herkenbaarheid is. Het ontwerp doet de spanning tussen de dominante toren en de elliptische structuur van het kerkgebouw goed uitkomen. De licht geaccentueerde trap heeft een uitnodigend karakter en zet tegelijk kracht bij aan de eronder aangebrachte inscriptie „HESSEN” (de deelstaat Hessen waar de Sint-Paulskerk zich bevindt).Op de kern zijn aan de linkerzijde tevens het jaar „2015” en het muntteken van de respectieve munt („A”, „D”, „F”, „G”, of „J”) aangebracht en aan de rechterzijde de aanduiding van het land van uitgifte „D” en het merkteken van de graveur (de initialen „HH” — Heinz Hoyer). Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 30 miljoen munten

Uitgiftedatum: januari 2015

Slovenië

Onderwerp van de herdenkingsmunt: Emona-Ljubljana

Beschrijving van het ontwerp: het centrale beeld van de munt wordt gevormd door een compositie van letters die samen het woord „EMONA” of „AEMONA” vormen, en een gestileerde voorstelling van Emona. Onderaan staat in boogvorm het opschrift „EMONA LJUBLJANA SLOVENIJA 2015”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 1 miljoen munten

Uitgiftedatum: januari 2015

Frankrijk

Onderwerp van de herdenkingsmunt: sedert 1945 bouwt Europa aan vrede en veiligheid

Beschrijving van het ontwerp: de beeldzijde bevat een moderne afbeelding van een duif. De duif draagt een olijftak, symbool van vrede, waarvan de zijtakken door de 12 sterren van de Europese vlag zijn vervangen. De 28 landen van de Europese Unie worden met hun ISO-code weergegeven. RF staat onderaan op de munt, terwijl de twee muntmeestertekens links en het jaartal 2015 rechts staan. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 4 miljoen munten

Uitgiftedatum: januari 2015

Finland

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 150e geboortedag van de componist Jean Sibelius

Beschrijving van het ontwerp: op het binnenste gedeelte van de munt zijn een hemel met sterren, rechts boomtoppen afgebeeld. De tekst „JEAN SIBELIUS” en het jaar van uitgifte „2015” staan links op het binnenste gedeelte van de munt afgebeeld. Rechts bevinden zich de aanduiding van het uitgevende land „FI” en het muntteken. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 1 miljoen munten

Uitgiftedatum: januari 2015

Letland

Onderwerp van de herdenkingsmunt: Lets voorzitterschap van de Raad van de EU

Beschrijving van het ontwerp: op de munt is het officiële logo van het Letse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie afgebeeld. Het logo is aangevuld met het opschrift „LATVIJAS PREZIDENTŪRA ES PADOMĒ” („LETS VOORZITTERSCHAP VAN DE RAAD VAN DE EU”) en met de website van het voorzitterschap „EU2015.LV”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 2 miljoen munten

Uitgiftedatum: januari 2015