Menu

Prigodne kovanice od 2 € – 2015.

Opisi na ovoj stranici preuzeti su iz Službenog lista Europske unije, zbog čega se u određenoj mjeri mogu razlikovati od drugog materijala objavljenog na ovim mrežnim stranicama.

Litva

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: litavski jezik

Opis: Na kovanici je prikazana riječ »AČIŪ« (hvala), jedna od najljepših riječi u litavskom jeziku. Za ovaj je projekt upotrijebljena originalna litavska latinica koja je osmišljena povodom obilježavanja stote godišnjice ponovnog uspostavljanja tiska na litavskom jeziku kako bi se prikladnije prikazale najčešće kombinacije slova u tom jeziku. Iza riječi »AČIŪ« prikazana su sva slova litavske abecede u oblaku oznaka. U donjem je dijelu prikazan naziv zemlje izdavanja »LIETUVA« (Litva), a ispod njega godina izdavanja »2015«. Desno ispod riječi »AČIŪ« nalazi se oznaka litavske kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 milijun kovanica

Datum izdanja: prosinac 2015.


Andora

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 30. obljetnica uspostave punoljetnosti i političkih prava za muškarce i žene s 18 godina

Opis: Na kovanici je prikazana mlada osoba koja glasuje. Na glasačkom listiću koji drži naveden je natpis »ANDORRA«. S lijeve strane osobe navedene su godine koje se obilježavaju, »1985« i »2015« (koja je ujedno i godina izdavanja kovanice). Čitava slika okružena je kratkim natpisom povodom obljetnice, »30è ANIVERSARI MAJORIA D’EDAT ALS 18 ANYS« (30. obljetnica uspostave punoljetnosti s 18 godina). Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 85 000 kovanica

Datum izdanja: prosinac 2015.


Andora

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 25. obljetnica potpisivanja Carinskog sporazuma s Europskom unijom

Opis: Na vrhu kovanice prikazan je zemljovid Kneževine Andore u koji je ucrtan njezin grb. Na dnu kovanice prikazane su dvije isprepletene suprotne strelice koje simboliziraju Carinski sporazum između Andore i EU-a, navedene su godine koje se obilježavaju, »1990« i »2015« (koja je ujedno i godina izdavanja kovanice) te je naveden naziv zemlje izdavanja, »ANDORRA«. Zemljovid Andore okružen je natpisom »25è aniversari de la Signatura de l’Acord Duaner amb la Unió Europea« (25. obljetnica potpisivanja Carinskog sporazuma s Europskom unijom). Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 85 000 kovanica

Datum izdanja: prosinac 2015.


Monako

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 800. obljetnica izgradnje prvog dvorca na stijeni

Opis: Motiv prikazuje kulu na vrhu stijene. U gornjem je dijelu kovanice između oznake pariške kovnice i oznake majstora kovnice ispisan naziv zemlje izdavanja »MONACO«. U donjem dijelu nalazi se natpis »FONDATION DE LA FORTERESSE« (utemeljenje tvrđave) između godina »1215« i »2015«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 10 000 kovanica

Datum izdanja: studeni 2015.


Država Vatikanskoga Grada

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: VIII. Svjetski susret obitelji

Opis: Motiv prikazuje dvije obitelji koje su obgrlile cijelu Zemlju. U gornjem je dijelu navedena godina izdavanja »2015«. S lijeve strane ispisano je ime umjetnika »C. Principe«. Oznaka kovnice »R« nalazi se na ruci jednog člana obitelji s desne strane. Oko motiva polukružno je ispisano »VIII INCONTRO MONDIALE DELLE FAMIGLIE« (VIII. Svjetski susret obitelji) slijeva na desno te »CITTA' DEL VATICANO« s donje strane. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 122 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2015.


Finska

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 150. godišnjica rođenja umjetnika Akselija Gallena-Kallele

Opis: U gornjem dijelu kovanice prikazan je labud iz Tuonele koji pliva. Vodu pod labudom uzburkao je silazeći duh. Na desnom kraju crte obzora navedena je oznaka zemlje izdavanja »FI«. Na dnu kovanice prikazana je slikarska paleta na kojoj su ispisane godina rođenja Gallena-Kallele »1865« i godina izdavanja »2015«. Pokraj prikaza palete nalazi se oznaka kovnice. Uz rub jezgre, ispod crte obzora, ispisano je ime umjetnika »AKSELI GALLEN KALLELA«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 500 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2015.


Latvija

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: ugrožena priroda – crna roda

Opis: Na kovanici je prikazana crna roda (Ciconia nigra), vrsta koja se smatra jednim od simbola očuvanja prirode u Europi. U Latviji je 2005. donesen Plan za zaštitu crne rode. U donjem dijelu kovanice nalazi se ime zemlje izdavanja »LATVIJA« , a ispod je godina izdavanja »2015«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 010 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2015.


Slovačka

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 200. godišnjica rođenja Ľudovíta Štúra

Opis: Na kovanici se nalazi portret Ľudovíta Štúra. S desne strane portreta usporedno s rubom jezgre kovanice ispisana je godina izdanja »2015«, a još dalje desno uz rub naveden je naziv zemlje izdanja »SLOVENSKO«. S lijeve strane portreta usporedno s rubom jezgre navedene su godine Štúrova rođenja i smrti »1815–1856«, a još dalje lijevo uz rub ispisano je ime »ĽUDOVÍT ŠTÚR«. U gornjem desnom dijelu kovanice, između dvije matrice, nalazi se oznaka kovnice Kremnica (Mincovňa Kremnica), koju čine inicijali »MK«. U donjem desnom dijelu ispisana su stilizirana slova »IŘ«, inicijali umjetnika Ivana Řeháka. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 milijun kovanica

Datum izdanja: listopad 2015.


Države europodručja

prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 30. obljetnica zastave EU-a

Opis: Motiv prikazuje zastavu EU-a kao simbol koji ujedinjuje ljude i kulture sa zajedničkom vizijom i idealima za bolju zajedničku budućnost. Na njemu je prikazano 12 zvijezda koje poprimaju ljudski oblik i pozdravljaju rođenje nove Europe. U gornjem desnom dijelu kovanice polukružno je ispisan naziv zemlje izdavanja i godine »1985–2015«. U donjem desnom dijelu nalaze se inicijali autora Georgiosa Stamatopoulosa. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: razlikuje se od države do države

Datum izdanja: četvrto tromjesečje 2015.


Grčka

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 75 godina sjećanja na Spyrosa Louisa

Opis: Na kovanici je prikazan Spyros Louis s peharom koji mu je uručen kao nagrada. U pozadini se vidi stadion Panathinaiko. Lijevo je uz rub jezgre polukružno na grčkom ispisan naziv zemlje izdavanja »HELENSKA REPUBLIKA«, a u donjem je dijelu ispisano »75 GODINA SJEĆANJA NA SPYROSA LOUISA«. Iznad pehara otisnuta je godina izdavanja »2015«, a desno od njega palmeta, oznaka grčke kovnice. U dnu prikaza nalazi se monogram umjetnika Georgea Stamatopoulosa. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 750 000 kovanica

Datum izdanja: treće tromjesečje 2015.


Malta

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: Republika Malta 1974.

Opis: Ova kovanica posljednja je u seriji od pet kovanica kojima se obilježavaju malteške ustavne prekretnice. Malta je proglašena republikom 13. prosinca 1974. nakon ustavnih promjena koje su izglasane velikom većinom glasova u malteškom parlamentu. Motiv prikazuje mramornu ploču s pročelja predsjedničke palače u Valletti kojom se obilježava prelazak Malte iz monarhije u republiku. S desne strane na vrhu se u polukrugu nalazi natpis »MALTA – Republic 1974« (MALTA – republika 1974.). U donjem dijelu ispisana je oznaka za godinu »2015«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 400 000 kovanica

Datum izdanja: rujan 2015.


San Marino

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 25. godišnjica ponovnog ujedinjenja Njemačke

Opis: Brandenburška vrata, koja su se tijekom hladnog rata nalazila u Istočnom Berlinu, na kovanici su prikazana dvaput, isprepletena kao dvije ruke, što simbolizira ponovno ujedinjenje dvaju dijelova Berlina. Na desnoj je strani oznaka kovnice »R«, a na lijevoj su inicijali umjetnika »ES« (Erik Spiekermann). U krugu oko prikaza nalazi se natpis »25  ANNIVERSARIO DELLA RIUNIFICAZIONE DELLA GERMANIA 1990-2015« (25. godišnjica ponovnog ujedinjenja Njemačke) te zemlja i godina izdavanja »San Marino MMXV«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 100 000 kovanica

Datum izdanja: rujan 2015.


Belgija

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 2015. – Europska godina razvoja

Opis: U jezgri kovanice prikazana je ruka koja drži zemaljsku kuglu ispred koje se nalazi biljka. Iznad zemaljske kugle polukružno je ispisano »2015 EUROPEAN YEAR FOR DEVELOPMENT« (2015. Europska godina razvoja). Ispod ruke nalazi se oznaka zemlje »BE«, a s njezine lijeve strane prikazan je znak upravitelja kovnice i oznaka briselske kovnice, glava sv. Mihovila arkanđela s kacigom. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 250 000 kovanica

Datum izdanja: rujan 2015.


Luksemburg

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 125. obljetnica dinastije Nassau-Weilbourg

Opis: Na lijevoj strani kovanice prikazan je lik Njegove Kraljevske Visosti Velikog vojvode Henrija, a na desnoj strani u kružnom obliku i u kronološkom redoslijedu njihova ustoličenja prikazani su portreti Njihovih Kraljevskih Visosti Velikih vojvoda Adolphea i Guillaumea IV., Velikih vojvotkinja Marie-Adélaïde i Charlotte te Velikog vojvode Jeana. Na desnoj strani motiva kružno je ispisano i »1890 – Dynastie Nassau-Weilbourg« (1890. – dinastija Nassau-Weilbourg). Oznake zemlje izdanja »Luxembourg« i godine izdanja »2015« ispisane su okomito u središnjem dijelu kovanice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1,4 milijuna kovanica

Datum izdanja: kolovoz 2015.


Francuska

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 225. obljetnica Dana državnosti

Opis: Francuski nacionalni praznik ujedinjuje sve Francuze u slavljenju Republike. Na kovanici se nalazi Marianne, simbol Republike, prikazana iz profila u grafičkom, modernom obliku. Ona nosi frigijsku kapu. Na desnoj strani iznad oznake za Francusku Republiku »RF« prikazan je dio kokarde. U sredini kovanice upisana je godina. Na lijevoj strani nalazi se strofa iz pjesme francuskog pjesnika Paula Eluarda »Liberté« (sloboda) koja upućuje na moto Francuske Republike. Uz taj ulomak prikazane su oznake kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 4 milijuna kovanica

Datum izdanja: srpanj 2015.


Italija

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 750. obljetnica rođenja Dantea Alighierija (1265. – 2015.)

Opis: Na kovanici je prikazan Dante s otvorenom knjigom u lijevoj ruci, a iza njega se nalazi gora u čistilištu, detalj prikaza Božanstvene komedije koju je Domenico di Michelino (1417. – 1491.) oslikao u katedrali S. Maria del Fiore u Firenci. U sredini se nalazi monogram Talijanske Republike »RI«, desno je oznaka rimske kovnice »R«, a ispod prikaza inicijali Silvije Petrassi »SP« te godina Danteova rođenja 1265. i godina izdanja 2015. Gore lijevo polukružno je ispisano »DANTE ALIGHIERI«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 3,5 milijuna kovanica

Datum izdanja: srpanj 2015.


Portugal

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 500. godišnjica prvog doticaja s Timorom, danas neovisnom državom u kojoj je portugalski službeni jezik (Timor-Leste)

Opis: U gornjem dijelu prikazan je brod iz 16. stoljeća koji simbolizira dolazak portugalskih moreplovaca na otok, a ispod njega nalazi se lokalna kuća sa slamnatim krovom na kojemu su tipične drvene skulpture što podsjećaju na mitove i legende. Skulptura prikazana na kovanici predstavlja povijest prvih doseljenika koji su doplovili iz drugih dijelova Azije te važnost konja kao sredstva kretanja po strmim planinama koje prekrivaju većinu otoka. Gore desno polukružno je ispisana oznaka za godinu »1515« i naziv zemlje izdanja »PORTUGAL«, a dolje lijevo naziv »TIMOR« i oznaka za godinu izdanja »2015«. Ispod motiva nalazi se potpis umjetnika Fernanda Fonsece. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 520 000 kovanica

Datum izdanja: srpanj 2015.


Portugal

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 150. obljetnica postojanja portugalskog Crvenog križa

Opis: Na kovanici se nalazi simbol organizacije – poznati križ koji je nekoliko puta prikazan što simbolizira širenje humanitarnog djelovanja u Portugalu i u inozemstvu. U pozadini se nalazi obris ruke koja simbolizira različite vrste pomoći koju je organizacija pružala ljudima, uglavnom u području medicine, ali i među ostalim u području suradnje, izgradnje i pružanja potpore. Na lijevoj je strani polukružno ispisano »CRUZ VERMELHA PORTUGUESA«. Na vrhu se nalazi grb i naziv zemlje izdanja »PORTUGAL«, a na dnu oznake za godine »1865« i »2015«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 520 000 kovanica

Datum izdanja: travanj 2015.


San Marino

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 750. obljetnica rođenja Dantea Alighierija

Opis: Motiv autorice Annalise Masini prikazuje Danteov portret preuzet s Botticellijeve freske. Desno od portreta nalazi se natpis »DANTE« na okomitoj osi. Desno od središta jezgre nalazi se naziv zemlje izdanja »SAN MARINO« u polukrugu. Između ta dva natpisa nalazi se oznaka kovnice »R«, godine »1265« i »2015« i inicijali autorice »AM«. Stil slova upotrijebljen u naznačivanju države i teme kovanice inspiriran je slovima u prvim primjercima djela Divina Commedia (Danteova Božanstvena komedija). Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 104 000 kovanica

Datum izdanja: travanj 2015.


Malta

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: prvi let s Malte

Opis: Ovom kovanicom obilježava se važna prekretnica u povijesti malteškog zrakoplovstva – sto godina od prvog leta s Malte. Dana 13. veljače 1915. kapetan Kilmer poletio je iz zaljeva Grand Harbour hidroavionom koji je dovezen brodom HMS Ark Royal. Zrakoplov je sletio u luku nakon leta od 55 minuta. Kovanica prikazuje hidroavion kapetana Kilmera, a u pozadini se nalazi Senglea Point, znamenitost u zaljevu Grand Harbour. Na vrhu se u polukrugu nalazi natpis »FIRST FLIGHT FROM MALTA« (prvi let s Malte). S desne su strane godine »1915–2015«. Na dnu je s lijeve strane natpis »100TH ANNIVERSARY« (100. godišnjica), a na dnu inicijali autora motiva »NGB« (Noel Galea Bason). Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 300 000 kovanica

Datum izdanja: ožujak 2015.


Luksemburg

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 15. obljetnica ustoličenja Njegove Kraljevske Visosti Velikog vojvode od Luksemburga

Opis: U središtu kovanice nalaze se likovi Njegove Kraljevske Visosti Velikog vojvode Henrija i Velike vojvotkinje, a iznad njih navedena je oznaka za godinu ustoličenja »2000«, zemlja izdanja »Luxembourg« i oznaka za godinu izdanja »2015«. Ispod prikaza likova ispisano je: »15e anniversaire de l’accession au trône de S.A.R. le Grand-Duc« (petnaesta obljetnica ustoličenja Njegove Kraljevske Visosti Velikog vojvode od Luksemburga). Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1,4 milijuna kovanica

Datum izdanja: ožujak 2015.


Italija

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: svjetska izložba EXPO Milano 2015

Opis: Na kovanici je prikazan niz elemenata koji simboliziraju plodnost Zemlje: na polukrugu koji predstavlja Zemljinu polutku sjeme zalijevano vodom samo što nije proklijalo, a iz debla iznad Zemlje rastu vinova loza, maslinova grančica i klas. Polukružno iznad motiva ispisano je »NUTRIRE IL PIANETA« (nahranimo planet). Lijevo se nalaze inicijali autorice motiva »MGU« (Maria Grazia Urbani), desno monogram Talijanske Republike »RI«, a dolje desno oznaka rimske kovnice »R«. U sredini je prikazan logotip izložbe »EXPO MILANO 2015«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 3,5 milijuna kovanica

Datum izdanja: ožujak 2015.


Španjolska

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: mjesta svjetske kulturne i prirodne baštine pod zaštitom UNESCO-a – špilja Altamira

Opis: Na prednjem je dijelu motiva prikazana slika bizona iz špilje Altamire smještene u Kantabriji. Na gornjoj strani slike polukružno na vrhu velikim je slovima ispisana riječ »ESPAÑA«, na dnu oznaka za godinu izdanja »2015«, a na desnoj strani oznaka kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 8 milijuna kovanica

Datum izdanja: veljača 2015.


Njemačka

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 25 godina ujedinjenja Njemačke

Opis: Ljudi prikazani u prvom planu koji stoje ispred Brandenburških vrata, simbola njemačkog ujedinjenja, utjelovljuju nov početak i napredak prema boljoj budućnosti. Izjava Wir sind ein Volk (mi smo jedan narod) izraz je zajedničke želje njemačkog naroda i predstavlja put k ponovnom ujedinjenju Njemačke. U jezgri su prikazani i oznaka kovnice koja je izdala kovanicu (»A«, »D«, »F«, »G« ili »J«), oznaka zemlje izdanja »D« te inicijali tvorca motiva Bernda Wendhuta »BW«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 30 milijuna kovanica

Datum izdanja: siječanj 2015.


Njemačka

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: serija »Savezne pokrajine«, Hessen

Opis: Motiv prikazuje crkvu svetog Pavla u Frankfurtu (»Paulskirche« je bila sjedište prvog njemačkog slobodno izabranog zakonodavnog tijela 1849. i smatra se kolijevkom njemačke demokracije) u klasičnoj perspektivi, koja je najprepoznatljivija. Njime se vrlo jasno naglašava kontrast između dominantnog tornja i eliptične konstrukcije crkve. Blago povećane stepenice pozivaju na ulazak istodobno naglašavajući natpis »HESSEN« ispod njih (savezna pokrajina Hessen u kojoj se nalazi crkva svetog Pavla). Jezgra također sadrži godinu »2015« i oznaku odgovarajuće kovnice (»A«, »D«, »F«, »G« ili »J«) s lijeve strane kao i oznaku države izdanja »D« te inicijale tvorca motiva »HH« – Heinz Hoyer s desne strane. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 30 milijuna kovanica

Datum izdanja: siječanj 2015.


Slovenija

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: Emona-Ljubljana

Opis: U sredini kovanice nalaze se slova koja čine riječ »EMONA« ili »AEMONA« i stilizirani prikaz naselja Emone. Polukružno na dnu velikim je slovima ispisano »EMONA LJUBLJANA SLOVENIJA 2015«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 milijun kovanica

Datum izdanja: siječanj 2015.


Francuska

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: izgradnja mira i sigurnosti u Europi od 1945.

Opis: U sredini kovanice nalazi se grafički, moderan prikaz golubice koja u kljunu nosi maslinovu granu, simbol mira. Umjesto njezinih grančica prikazano je 12 zvijezda europske zastave. Lijevo od grane predstavljeno je svih 28 država članica Europske unije s pomoću odgovarajuće oznake ISO. Oznaka za Francusku Republiku »RF« nalazi se u donjem dijelu kovanice, na lijevoj su strani dvije oznake kovnice, a desno oznaka za godinu »2015«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 4 milijuna kovanica

Datum izdanja: siječanj 2015.


Finska

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 150. godišnjica rođenja skladatelja Jeana Sibeliusa

Opis: U jezgri kovanice nalazi se zvjezdano nebo, a na desnoj strani krošnje stabala. Tekst »JEAN SIBELIUS« i oznaka za godinu izdanja »2015« ispisani su na lijevoj strani. Na desnoj je strani oznaka zemlje izdanja »FI« i oznaka kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 milijun kovanica

Datum izdanja: siječanj 2015.


Latvija

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: latvijsko predsjedanje Vijećem EU-a

Opis: Na kovanici je prikazan službeni logotip latvijskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Logotip je okružen natpisom »LATVIJAS PREZIDENTŪRA ES PADOMĒ« (latvijsko predsjedanje Vijećem EU-a), a podno njega navedene su mrežne stranice latvijskog predsjedništva »EU2015.LV«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 2 milijuna kovanica

Datum izdanja: siječanj 2015.