Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Prigodne kovanice od 2 € – 2015.

Opisi na ovoj stranici uglavnom su preuzeti iz Službenog lista Europske unije, zbog čega se u određenoj mjeri mogu razlikovati od drugog materijala objavljenog na ovim mrežnim stranicama.

Litva

Tema: litavski jezik

Opis: Na kovanici je prikazana riječ »AČIŪ« (hvala), jedna od najljepših riječi u litavskom jeziku. Za ovaj je projekt upotrijebljena originalna litavska latinica koja je osmišljena povodom obilježavanja stote obljetnice ponovnog uspostavljanja tiska na litavskom jeziku kako bi se prikladnije prikazale najčešće kombinacije slova u tom jeziku. Iza riječi »AČIŪ« prikazana su sva slova litavske abecede u oblaku oznaka. Na donjem je dijelu prikazan naziv države izdavanja »LIETUVA«, a ispod njega godina izdavanja »2015«. Desno ispod riječi »AČIŪ« nalazi se oznaka litavske kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 000 000 kovanica

Datum izdanja: prosinac 2015.

Andora

Tema: 30. obljetnica uspostave punoljetnosti i političkih prava za muškarce i žene s 18 godina

Opis: Na kovanici je prikazana mlada osoba koja glasuje. Na glasačkom listiću koji drži naveden je natpis »ANDORRA«. S lijeve strane osobe navedene su godine koje se obilježavaju, »1985« i »2015« (koja je ujedno i godina izdavanja kovanice). Čitava slika okružena je kratkim natpisom povodom obljetnice, »30è ANIVERSARI MAJORIA D’EDAT ALS 18 ANYS«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 85 000 kovanica

Datum izdanja: prosinac 2015.

Andora

Tema: 25. obljetnica potpisivanja Carinskog sporazuma s Europskom unijom

Opis: Na gornjem dijelu kovanice prikazan je zemljovid Kneževine Andore u koji je ucrtan njezin grb. Na donjem dijelu kovanice prikazane su dvije isprepletene suprotne strelice koje simboliziraju Carinski sporazum između Andore i EU‑a, navedene su godine koje se obilježavaju, »1990« i »2015« (koja je ujedno i godina izdavanja kovanice) te je naveden naziv države izdavanja »ANDORRA«. Zemljovid Andore okružen je natpisom »25è aniversari de la Signatura de l’Acord Duaner amb la Unió Europea«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 85 000 kovanica

Datum izdanja: prosinac 2015.

Monako

Tema: 800. obljetnica izgradnje prvog dvorca na stijeni

Opis: Motiv prikazuje kulu na vrhu stijene. Na gornjem je dijelu kovanice između oznake pariške kovnice i oznake direktora kovnice ispisan naziv države izdavanja »MONACO«. Na donjem dijelu nalazi se natpis »FONDATION DE LA FORTERESSE« između godina »1215« i »2015«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 10 000 kovanica

Datum izdanja: studeni 2015.

Država Vatikanskoga Grada

Tema: VIII. Svjetski susret obitelji

Opis: Motiv prikazuje dvije obitelji koje su obgrlile cijelu Zemlju. Na gornjem je dijelu navedena godina izdavanja »2015«. S lijeve strane ispisano je ime autora motiva »C. Principe«. Oznaka kovnice »R« nalazi se na ruci jednog člana obitelji s desne strane. Oko motiva polukružno je ispisano »VIII INCONTRO MONDIALE DELLE FAMIGLIE« slijeva nadesno te »CITTA' DEL VATICANO« s donje strane. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 122 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2015.

Finska

Tema: 150. obljetnica rođenja umjetnika Akselija Gallena-Kallele

Opis: Na gornjem dijelu kovanice prikazan je labud iz Tuonele koji pliva. Vodu pod labudom uzburkao je silazeći duh. Na desnom kraju crte obzora navedena je oznaka države izdavanja »FI«. Na donjem dijelu kovanice prikazana je slikarska paleta na kojoj su ispisane godina rođenja Gallena-Kallele »1865« i godina izdavanja »2015«. Pokraj prikaza palete nalazi se oznaka kovnice. Duž ruba jezgre, ispod crte obzora, ispisano je ime autora motiva »AKSELI GALLEN KALLELA«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 500 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2015.

Latvija

Tema: ugrožena priroda – crna roda

Opis: Na kovanici je prikazana crna roda (Ciconia nigra), vrsta koja se smatra jednim od simbola očuvanja prirode u Europi. U Latviji je 2005. donesen Plan za zaštitu crne rode. Na donjem dijelu kovanice nalazi se naziv države izdavanja »LATVIJA«, a ispod je godina izdavanja »2015«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 010 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2015.

Slovačka

Tema: 200. obljetnica rođenja Ľudovíta Štúra

Opis: Na kovanici se nalazi portret Ľudovíta Štúra. S desne strane portreta usporedno s rubom jezgre kovanice ispisana je godina izdavanja »2015«, a još dalje desno duž ruba jezgre naveden je naziv države izdavanja »SLOVENSKO«. S lijeve strane portreta usporedno s rubom jezgre navedene su godine Štúrova rođenja i smrti »1815–1856«, a još dalje lijevo duž ruba jezgre ispisano je ime »ĽUDOVÍT ŠTÚR«. Na gornjem desnom dijelu kovanice, između dviju matrica, nalazi se oznaka kovnice Kremnica (Mincovňa Kremnica), koju čine inicijali »MK«. Na donjem desnom dijelu ispisana su stilizirana slova »IŘ«, inicijali autora motiva Ivana Řeháka. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 000 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2015.

Države europodručja

Tema: 30. obljetnica zastave EU-a

Opis: Motiv prikazuje zastavu EU-a kao simbol koji ujedinjuje ljude i kulture sa zajedničkom vizijom i idealima za bolju zajedničku budućnost. Na njemu je prikazano 12 zvijezda koje poprimaju ljudski oblik i pozdravljaju rođenje nove Europe. Na gornjem desnom dijelu kovanice polukružno su ispisani naziv države izdavanja i godine »1985-2015«. Na donjem desnom dijelu nalaze se inicijali autora motiva Georgiosa Stamatopoulosa. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: razlikuje se od države do države

Datum izdanja: četvrto tromjesečje 2015.

Grčka

Tema: 75 godina sjećanja na Spyrosa Louisa

Opis: Na kovanici je prikazan Spyros Louis s peharom koji mu je uručen kao nagrada. U pozadini se vidi stadion Panathinaiko. Lijevo je duž ruba jezgre polukružno na grčkom ispisan naziv države izdavanja »HELENSKA REPUBLIKA«, a na donjem je dijelu ispisano »75 GODINA SJEĆANJA NA SPYROSA LOUISA«. Iznad pehara otisnuta je godina izdavanja »2015«, a desno od njega palmeta, oznaka grčke kovnice. Na dnu kovanice nalazi se monogram autora motiva Georgea Stamatopoulosa. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 750 000 kovanica

Datum izdanja: treće tromjesečje 2015.

Malta

Tema: Republika Malta 1974.

Opis: Ova kovanica posljednja je u seriji od pet kovanica kojima se obilježavaju malteške ustavne prekretnice. Malta je proglašena republikom 13. prosinca 1974. nakon ustavnih promjena koje su izglasane velikom većinom glasova u malteškom parlamentu. Motiv prikazuje mramornu ploču s pročelja predsjedničke palače u Valletti kojom se obilježava prelazak Malte iz monarhije u republiku. Na gornjoj desnoj strani u polukrugu se nalazi natpis »MALTA – Republic 1974«. Na donjem dijelu ispisana je oznaka za godinu izdavanja »2015«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 400 000 kovanica

Datum izdanja: rujan 2015.

San Marino

Tema: 25. obljetnica ponovnog ujedinjenja Njemačke

Opis: Brandenburška vrata, koja su se tijekom hladnog rata nalazila u Istočnom Berlinu, na kovanici su prikazana dvaput, isprepletena kao dvije ruke, što simbolizira ponovno ujedinjenje dvaju dijelova Berlina. Na desnoj je strani oznaka kovnice »R«, a na lijevoj su inicijali autora motiva »ES« (Erik Spiekermann). Oko prikaza kružno je ispisan natpis »25o ANNIVERSARIO DELLA RIUNIFICAZIONE DELLA GERMANIA 1990–2015« te država i godina izdavanja »San Marino MMXV«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 100 000 kovanica

Datum izdanja: rujan 2015.

Belgija

Tema: 2015. – Europska godina razvoja

Opis: Na jezgri kovanice prikazana je ruka koja drži zemaljsku kuglu ispred koje se nalazi biljka. Iznad zemaljske kugle polukružno je ispisano »2015 EUROPEAN YEAR FOR DEVELOPMENT«. Ispod ruke nalazi se oznaka države »BE«, a s njezine lijeve strane prikazana je oznaka direktora kovnice i oznaka briselske kovnice, glava arkanđela Mihaela s kacigom. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 250 000 kovanica

Datum izdanja: rujan 2015.

Luksemburg

Tema: 125. obljetnica dinastije Nassau-Weilburg

Opis: Na lijevoj strani kovanice prikazan je lik Njegove Kraljevske Visosti velikog vojvode Henrija, a na desnoj strani u kružnom obliku i u kronološkom redoslijedu njihova ustoličenja prikazani su portreti Njihovih Kraljevskih Visosti velikih vojvoda Adolphea i Guillaumea IV., velikih vojvotkinja Marie-Adélaïde i Charlotte te velikog vojvode Jeana. Na desnoj strani motiva kružno je ispisano i »1890 – Dynastie Nassau-Weilbourg«. Oznaka države izdavanja »Luxembourg« i godina izdavanja »2015« ispisane su okomito na jezgri kovanice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 400 000 kovanica

Datum izdanja: kolovoz 2015.

Francuska

Tema: 225. obljetnica Dana državnosti

Opis: Francuski nacionalni praznik ujedinjuje sve Francuze u slavljenju Republike. Na kovanici se nalazi Marianne, simbol Republike, prikazana iz profila u grafičkom, modernom obliku. Ona nosi frigijsku kapu. Na desnoj strani iznad oznake za Francusku Republiku »RF« prikazan je dio kokarde. Na središnjem dijelu jezgre upisana je godina. Na lijevoj strani nalazi se strofa iz pjesme francuskog pjesnika Paula Eluarda »Liberté«, koja upućuje na moto Francuske Republike. Uz taj ulomak prikazane su oznake kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 4 000 000 kovanica

Datum izdanja: srpanj 2015.

Italija

Tema: 750. obljetnica rođenja Dantea Alighierija (1265. – 2015.)

Opis: Na kovanici je prikazan Dante s otvorenom knjigom u lijevoj ruci, a iza njega se nalazi gora u čistilištu, detalj prikaza Božanstvene komedije koju je Domenico di Michelino (1417. – 1491.) oslikao u katedrali S. Maria del Fiore u Firenci. Na središnjem dijelu nalazi se monogram Talijanske Republike »RI«, desno je oznaka rimske kovnice »R«, a ispod prikaza inicijali Silvije Petrassi »SP« te godina Danteova rođenja »1265« i godina izdavanja »2015«. Na gornjem lijevom dijelu polukružno je ispisano »DANTE ALIGHIERI«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 3 500 000 kovanica

Datum izdanja: srpanj 2015.

Portugal

Tema: 500. obljetnica prvog doticaja s Timorom, danas neovisnom državom u kojoj je portugalski službeni jezik (Timor-Leste)

Opis: Na gornjem dijelu prikazan je brod iz 16. stoljeća koji simbolizira dolazak portugalskih moreplovaca na otok, a ispod njega nalazi se lokalna kuća sa slamnatim krovom na kojemu su tipične drvene skulpture što podsjećaju na mitove i legende. Skulptura prikazana na kovanici predstavlja povijest prvih doseljenika koji su doplovili iz drugih dijelova Azije te važnost konja kao sredstva kretanja po strmim planinama koje prekrivaju većinu otoka. Na gornjem desnom dijelu polukružno je ispisana oznaka za godinu »1515« i naziv države izdavanja »PORTUGAL«, a na donjem lijevom dijelu naziv »TIMOR« i oznaka za godinu izdavanja »2015«. Ispod motiva nalazi se potpis autora motiva Fernanda Fonsece. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 520 000 kovanica

Datum izdanja: srpanj 2015.

Portugal

Tema: 150. obljetnica postojanja portugalskog Crvenog križa

Opis: Na kovanici se nalazi simbol organizacije – poznati križ koji je nekoliko puta prikazan, što simbolizira širenje humanitarnog djelovanja u Portugalu i u inozemstvu. U pozadini se nalazi obris ruke koja simbolizira različite vrste pomoći koju je organizacija pružala ljudima, uglavnom na području medicine, ali i, među ostalim, na području suradnje, izgradnje i pružanja potpore. Na lijevoj je strani polukružno ispisano »CRUZ VERMELHA PORTUGUESA«. Na gornjem se dijelu nalazi grb i naziv države izdavanja »PORTUGAL«, a na donjem dijelu oznake za godine »1865« i »2015«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 520 000 kovanica

Datum izdanja: travanj 2015.

San Marino

Tema: 750. obljetnica rođenja Dantea Alighierija

Opis: Motiv autorice Annalise Masini prikazuje Danteov portret preuzet s Botticellijeve freske. Desno od portreta nalazi se natpis »DANTE« na okomitoj osi. Desno od središta jezgre nalazi se naziv države izdavanja »SAN MARINO« u polukrugu. Između tih dvaju natpisa nalazi se oznaka kovnice »R«, godine »1265« i »2015« i inicijali autorice motiva »AM«. Stil slova upotrijebljen u naznačivanju države i teme kovanice inspiriran je slovima u prvim primjercima djela Divina Commedia (Danteova Božanstvena komedija). Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 104 000 kovanica

Datum izdanja: travanj 2015.

Malta

Tema: prvi let s Malte

Opis: Ovom kovanicom obilježava se važna prekretnica u povijesti malteškog zrakoplovstva – 100. obljetnica prvog leta s Malte. Dana 13. veljače 1915. kapetan Kilmer poletio je iz zaljeva Grand Harbour hidroavionom koji je dovezen brodom HMS Ark Royal. Zrakoplov je sletio u luku nakon leta od 55 minuta. Kovanica prikazuje hidroavion kapetana Kilmera, a u pozadini se nalazi Senglea Point, znamenitost u zaljevu Grand Harbour. Na gornjem se dijelu u polukrugu nalazi natpis »FIRST FLIGHT FROM MALTA«. S desne su strane godine »1915 – 2015«. Na donjoj lijevoj strani je natpis »100TH ANNIVERSARY«, a na dnu inicijali autora motiva »NGB« (Noel Galea Bason). Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 300 000 kovanica

Datum izdanja: ožujak 2015.

Luksemburg

Tema: 15. obljetnica ustoličenja Njegove Kraljevske Visosti velikog vojvode od Luksemburga

Opis: Na jezgri kovanice nalaze se likovi Njegove Kraljevske Visosti velikog vojvode Henrija i Velike vojvotkinje, a iznad njih navedena je oznaka za godinu ustoličenja »2000«, država izdavanja »Luxembourg« i oznaka za godinu izdavanja »2015«. Ispod prikaza likova ispisano je »15e anniversaire de l’accession au trône de S.A.R. le Grand-Duc«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 400 000 kovanica

Datum izdanja: ožujak 2015.

Italija

Tema: svjetska izložba EXPO Milano 2015

Opis: Na kovanici je prikazan niz elemenata koji simboliziraju plodnost Zemlje: na polukrugu koji predstavlja Zemljinu polutku sjeme zalijevano vodom samo što nije proklijalo, a iz debla iznad Zemlje rastu vinova loza, maslinova grančica i klas. Polukružno iznad motiva ispisano je »NUTRIRE IL PIANETA«. Lijevo se nalaze inicijali autorice motiva »MGU« (Maria Grazia Urbani), desno monogram Talijanske Republike »RI«, a dolje desno oznaka rimske kovnice »R«. Na sredini je prikazan logotip izložbe »EXPO MILANO 2015«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 3 500 000 kovanica

Datum izdanja: ožujak 2015.

Španjolska

Tema: svjetska kulturna i prirodna baština pod zaštitom UNESCO-a – špilja Altamira

Opis: Na središnjem dijelu jezgre prikazana je slika bizona iz špilje Altamire smještene u Kantabriji. Na gornjoj je strani slike polukružno velikim slovima ispisana riječ »ESPAÑA«, na donjoj strani oznaka za godinu izdavanja »2015«, a na desnoj strani oznaka kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 8 000 000 kovanica

Datum izdanja: veljača 2015.

Njemačka

Tema: 25. obljetnica ujedinjenja Njemačke

Opis: Ljudi prikazani u prvom planu koji stoje ispred Brandenburških vrata, simbola njemačkog ujedinjenja, utjelovljuju nov početak i napredak prema boljoj budućnosti. Izjava Wir sind ein Volk izraz je zajedničke želje njemačkog naroda i predstavlja put k ponovnom ujedinjenju Njemačke. Na jezgri su prikazani i oznaka kovnice koja je izdala kovanicu (»A«, »D«, »F«, »G« ili »J«), oznaka države izdavanja »D« te inicijali gravera Bernda Wendhuta »BW«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 30 000 000 kovanica

Datum izdanja: siječanj 2015.

Njemačka

Tema: Hessen (serija »Savezne zemlje«)

Opis: Motiv prikazuje crkvu svetog Pavla u Frankfurtu (Paulskirche je bila sjedište prvog njemačkog slobodno izabranog zakonodavnog tijela 1849. i smatra se kolijevkom njemačke demokracije) u klasičnoj perspektivi, koja je najprepoznatljivija. Njime se vrlo jasno naglašava kontrast između dominantnog tornja i eliptične konstrukcije crkve. Blago povećane stepenice pozivaju na ulazak istodobno naglašavajući natpis »HESSEN« ispod njih (savezna zemlja Hessen u kojoj se nalazi crkva svetog Pavla). Jezgra također sadržava godinu »2015« i oznaku odgovarajuće kovnice (»A«, »D«, »F«, »G« ili »J«) s lijeve strane kao i oznaku države izdavanja »D« te inicijale gravera Heinza Hoyera »HH« s desne strane. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 30 000 000 kovanica

Datum izdanja: siječanj 2015.

Slovenija

Tema: Emona-Ljubljana

Opis: Na jezgri kovanice nalaze se slova koja čine riječ »EMONA« ili »AEMONA« i stilizirani prikaz naselja Emone. Na donjem je dijelu polukružno velikim slovima ispisano »EMONA LJUBLJANA SLOVENIJA 2015«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 000 000 kovanica

Datum izdanja: siječanj 2015.

Francuska

Tema: izgradnja mira i sigurnosti u Europi od 1945.

Opis: Na jezgri kovanice nalazi se grafički, moderan prikaz golubice koja u kljunu nosi maslinovu granu, simbol mira. Umjesto njezinih grančica prikazano je 12 zvijezda europske zastave. Lijevo od grane predstavljeno je svih 28 država članica Europske unije s pomoću odgovarajuće oznake ISO. Oznaka za Francusku Republiku »RF« nalazi se na donjem dijelu kovanice, na lijevoj su strani dvije oznake kovnice, a desno oznaka za godinu »2015«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 4 000 000 kovanica

Datum izdanja: siječanj 2015.

Finska

Tema: 150. obljetnica rođenja skladatelja Jeana Sibeliusa

Opis: Na jezgri kovanice nalazi se zvjezdano nebo, a na desnoj strani krošnje stabala. Tekst »JEAN SIBELIUS« i oznaka za godinu izdavanja »2015« ispisani su na lijevoj strani. Na desnoj je strani oznaka države izdavanja »FI« i oznaka kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 000 000 kovanica

Datum izdanja: siječanj 2015.

Latvija

Tema: latvijsko predsjedanje Vijećem Europske unije

Opis: Na kovanici je prikazan službeni logotip latvijskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Logotip je okružen natpisom »LATVIJAS PREZIDENTŪRA ES PADOMĒ«, a podno njega navedene su mrežne stranice latvijskog predsjedništva »EU2015.LV«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 2 000 000 kovanica

Datum izdanja: siječanj 2015.