Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Monede comemorative de 2 EUR – seria 2015

Unele descrieri ale monedelor de pe această pagină au fost preluate din Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și, prin urmare, pot fi ușor diferite de alte materiale publicate pe acest website.

Lituania

Obiectul comemorării: Limba lituaniană

Descriere: Pe monedă este inscripționat cuvântul „AČIŪ” (MULȚUMESC), unul dintre cele mai frumoase cuvinte din limba lituaniană. Pentru acest proiect s-a folosit un font lituanian original – creat în mod special pe baza fontului latin cu ocazia aniversării a 100 de ani de la restabilirea tipăririi cu caractere latine – pentru o mai bună reproducere a combinațiilor de litere cel mai des utilizate în limba lituaniană. Toate literele din alfabetul lituanian apar pe fundal, în spatele cuvântului „AČIŪ”, sub forma unui nor de litere. În partea de jos este înscrisă denumirea țării emitente, „LIETUVA”, iar sub aceasta figurează anul „2015”. În dreapta jos, sub cuvântul „AČIŪ”, este gravat simbolul monetăriei lituaniene. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 milion de monede

Data emiterii: decembrie 2015

Andorra

Obiectul comemorării: Cea de-a 30-a aniversare a stabilirii vârstei legale a majoratului și a acordării de drepturi politice la 18 ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei

Descriere: Desenul constă într-o reproducere parțială a unei persoane tinere care votează. Pe buletinul de vot din mâna acestei persoane este reprodusă inscripția „ANDORRA”. În partea stângă a personajului sunt înscriși anii aniversați, „1985” și „2015” (acesta din urmă fiind și anul emiterii monedei). O inscripție abreviată referitoare la comemorare este gravată în jurul întregului desen: „30è ANIVERSARI MAJORIA D’EDAT ALS 18 ANYS” (Cea de-a 30-a aniversare a stabilirii vârstei legale a majoratului la 18 ani). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 85 000 de monede

Data emiterii: decembrie 2015

Andorra

Obiectul comemorării: Cea de-a 25-a aniversare a semnării Acordului vamal cu Uniunea Europeană

Descriere: În partea superioară a desenului este redată harta Andorrei, în interiorul căreia este reliefată stema principatului. În partea de jos a desenului, două săgeți încrucișate, cu vârfurile orientate în sensuri opuse, simbolizând Acordul vamal dintre Andorra și UE, sunt inscripționate cu anii aniversați, respectiv „1990” și „2015” (acesta din urmă fiind și anul emiterii monedei), precum și cu denumirea țării emitente, „ANDORRA”. Harta Andorrei este înconjurată de inscripția „25è aniversari de la Signatura de l’Acord Duaner amb la Unió Europea” (Cea de-a 25-a aniversare a semnării Acordului vamal cu Uniunea Europeană). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 85 000 de monede

Data emiterii: decembrie 2015

Principatul Monaco

Obiectul comemorării: Cea de-a 800-a aniversare a construirii primului castel de pe stâncă

Descriere: Desenul înfățișează un turn, pe vârful unei stânci. În partea de sus este înscrisă denumirea țării emitente, „MONACO”, flancată de simbolul monetăriei din Paris și de marca directorului monetăriei. În partea de jos figurează inscripția „FONDATION DE LA FORTERESSE” („Întemeierea fortăreței”), încadrată de anii „1215” și „2015”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 10 000 de monede

Data emiterii: noiembrie 2015

Cetatea Vaticanului

Obiectul comemorării: Cea de-a VIII-a reuniune mondială a familiilor

Descriere: Moneda prezintă două familii care îmbrățișează Terra în mod simbolic. În partea de sus este inscripționat anul emiterii, „2015”, iar în partea stângă, numele artistului, „C. Principe”. Simbolul monetăriei, „R”, apare pe brațul unuia dintre membrii familiei situate în partea dreaptă. Două inscripții în arc de cerc sunt gravate în jurul desenului:„VIII INCONTRO MONDIALE DELLE FAMIGLIE” (Cea de-a VIII-a reuniune mondială a familiilor), în partea de sus, și „CITTA' DEL VATICANO”, în partea de jos. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 122 000 de monede

Data emiterii: octombrie 2015

Finlanda

Obiectul comemorării: Aniversarea a 150 de ani de la nașterea artistului Akseli Gallen-Kallela

Descriere: În partea superioară a desenului este redată lebăda din Tuonela plutind. Apa formează valuri unduite la trecerea spiritului care coboară. Codul țării emitente, „FI”, este gravat la extremitatea din dreapta a liniei orizontului. În partea inferioară a desenului este reprodusă paleta artistului și sunt inscripționate anul nașterii lui Gallen-Kallela, „1865”, și anul emiterii, „2015”. Alături de paletă este înscris simbolul monetăriei. Numele artistului, „AKSELI GALLEN KALLELA”, este poziționat de-a lungul marginii interioare a monedei, sub linia orizontului. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 500 000 de monede

Data emiterii: octombrie 2015

Letonia

Obiectul comemorării: Specii pe cale de dispariție – barza neagră

Descriere: Desenul înfățișează o barză neagră (Ciconia nigra), considerată a fi una dintre speciile emblematice ale activității de conservare a naturii în Europa. În anul 2005, Letonia a adoptat planul de protecție a berzei negre. În partea de jos a desenului este inscripționată denumirea țării emitente, „LATVIJA”, iar dedesubtul acesteia este gravat anul emiterii, „2015”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 010 000 de monede

Data emiterii: octombrie 2015

Slovacia

Obiectul comemorării: Cea de-a 200-a aniversare a nașterii lui Ľudovít Štúr

Descriere: Moneda redă un portret al lui Ľudovít Štúr. În dreapta portretului, de-a lungul marginii interioare a monedei, sunt inscripționate, spre interior, anul emiterii, „2015” și, spre exterior, denumirea țării emitente, „SLOVENSKO”. În stânga portretului, paralel cu marginea interioară, sunt gravate, spre interior, anul nașterii și anul morții lui Štúr, „1815-1856”, și, spre exterior, numele „ĽUDOVÍT ŠTÚR”. În partea din dreapta sus a desenului se află simbolul Monetăriei Kremnica (Mincovňa Kremnica), format din inițialele „MK” plasate între două ștanțe. În partea din dreapta jos sunt marcate literele stilizate „IŘ”, reprezentând inițialele autorului, Ivan Řehák. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 milion de monede

Data emiterii: octombrie 2015

Țările zonei euro

Obiectul comemorării: Cea de-a 30-a aniversare a drapelului UE

Descriere: Desenul prezintă drapelul UE, ca simbol care unește oameni și culturi cu viziuni și idealuri comune, în vederea creării unui viitor comun mai bun. Douăsprezece stele care se transformă în siluete umane simbolizează nașterea unei noi Europe. În partea din dreapta sus sunt înscrise, în arc de cerc, denumirea țării emitente și anii „1985-2015”. În partea din dreapta jos se află inițialele artistului (Georgios Stamatopoulos). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: diferă de la o țară la alta

Data emiterii: trimestrul IV 2015

Grecia

Obiectul comemorării: Aniversarea a 75 de ani de la moartea lui Spyros Louis

Descriere: Desenul îl înfățișează pe Spyros Louis, alături de cupa pe care a primit-o, cu stadionul panatenaic pe fundal. De-a lungul marginii interioare figurează denumirea țării emitente, „REPUBLICA ELENĂ”, și inscripția „75 DE ANI DE LA MOARTEA LUI SPYROS LOUIS” (în limba greacă). Deasupra cupei este înscris anul emiterii, „2015”, iar în partea dreaptă este gravată o palmetă (simbolul monetăriei grecești). În partea de jos a desenului este inscripționată monograma artistului (Georgios Stamatopoulos). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 750 000 de monede

Data emiterii: trimestrul III 2015

Malta

Obiectul comemorării: Republica Malta, 1974

Descriere: Moneda este ultima dintr-o serie de cinci care comemorează momente importante din istoria constituțională a Maltei. Malta a fost declarată republică la 13 decembrie 1974, în urma unor modificări constituționale care au fost aprobate de Parlamentul Maltei cu o mare majoritate. Desenul reproduce o placă de marmură aplicată pe fațada palatului prezidențial din Valletta pentru a marca trecerea Maltei de la monarhie la republică. În partea din dreapta sus figurează, în arc de cerc, inscripția „MALTA – Republic 1974”. În partea de jos, este gravat anul „2015”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 400 000 de monede

Data emiterii: septembrie 2015

San Marino

Obiectul comemorării: Cea de-a 25-a aniversare a reunificării Germaniei

Descriere: Pe monedă este redată Poarta Brandenburg care, în timpul Războiului Rece, se afla în Berlinul de Est, într-o dublă reprezentare ce sugerează o strângere de mână, simbolizând reunificarea celor două părți ale Berlinului. În partea dreaptă este gravat simbolul monetăriei, „R”, iar în partea stângă sunt inscripționate inițialele artistului, „ES” (Erik Spiekermann). În jurul desenului figurează, în arc de cerc, inscripția „25o ANNIVERSARIO DELLA RIUNIFICAZIONE DELLA GERMANIA 1990-2015” (Cea de-a 25-a aniversare a reunificării Germaniei), precum și denumirea țării și anul emiterii, „San Marino MMXV”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 100 000 de monede

Data emiterii: septembrie 2015

Belgia

Obiectul comemorării: 2015 – Anul european pentru dezvoltare

Descriere: Partea centrală a monedei prezintă o mână care ține un glob terestru, cu o plantă în prim-plan. Inscripția „2015 EUROPEAN YEAR FOR DEVELOPMENT” figurează în arc de cerc deasupra globului. Codul țării, „BE”, este gravat dedesubtul mâinii, iar în stânga sunt înscrise semnătura directorului monetăriei și simbolul monetăriei din Bruxelles, reprezentând capul Arhanghelului Mihail cu coif. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 250 000 de monede

Data emiterii: septembrie 2015

Luxemburg

Obiectul comemorării: Cea de-a 125-a aniversare a dinastiei Nassau-Weilbourg

Descriere: În partea stângă a monedei este redată efigia Alteței Sale Regale Marele Duce Henri, iar în dreapta, dispuse în formă circulară, în ordinea urcării pe tron, se află portretele Altețelor Lor Regale Marii Duci Adolphe și Guillaume IV, Marile Ducese Marie-Adélaïde și Charlotte și Marele Duce Jean. În dreapta desenului, tot în formă circulară, se găsește inscripția „1890 – Dynastie Nassau-Weilbourg”. Denumirea țării emitente, „Luxembourg”, și anul, „2015”, sunt înscrise pe verticală în centrul desenului. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1,4 milioane de monede

Data emiterii: august 2015

Franţa

Obiectul comemorării: Cea de-a 225-a aniversare a Fête de la Fédération (Sărbătoarea Federației)

Descriere: Sărbătoarea națională franceză constituie o ocazie de a-i reuni pe toți francezii, este o celebrare a Republicii. Desenul o prezintă pe Marianne, simbolul Republicii, din profil, într-o reprezentare grafică modernă. Ea poartă boneta frigiană. În partea dreaptă, cocarda tricoloră se conturează deasupra literelor „RF”. Anul este înscris în centrul monedei. În partea stângă, este inscripționată o strofă din poemul „Liberté” al poetului francez Paul Éluard, o aluzie la deviza Republicii. Simbolurile monetăriei sunt gravate în dreptul acestui fragment. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 4 milioane de monede

Data emiterii: iulie 2015

Italia

Obiectul comemorării: Împlinirea a 750 de ani de la nașterea lui Dante Alighieri (1265-2015)

Descriere: Dante este înfățișat cu o carte deschisă în mâna stângă, iar în spatele său se află muntele Purgatoriului: detaliu din pictura cu scene din Divina Comedie realizată de Domenico di Michelino (1417-1491) în Domul Santa Maria Del Fiore din Florența. În centru, este gravată monograma Republicii Italiene, „RI”; în dreapta, litera „R”, corespunzând monetăriei din Roma; dedesubt, inscripția „SP”, care reprezintă inițialele Silviei Petrassi, și anii „1265 2015”, adică anul care face obiectul aniversării și, respectiv, anul emiterii monedei; în arc de cerc, se află inscripția „DANTE ALIGHIERI”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 3,5 milioane de monede

Data emiterii: iulie 2015

Portugalia

Obiectul comemorării: Aniversarea a 500 de ani de la primele contacte cu Timorul, în prezent o țară independentă în care se vorbește limba portugheză (Timor Lorosae)

Descriere: Desenul înfățișează o navă din secolul al XVI-lea, simbolizând sosirea navigatorilor portughezi pe insulă, și un acoperiș din stuf, specific caselor locale, cu sculpturile în lemn caracteristice, care perpetuează miturile și legendele. Cea de pe monedă evocă istoria primilor locuitori, care au sosit cu barca din alte părți ale Asiei, și importanța calului pentru călătoriile prin munții abrupți care acoperă cea mai mare parte a insulei. În partea din dreapta sus, sunt inscripționate anul, „1515”, și denumirea țării emitente, „PORTUGAL”. În partea din stânga jos, figurează inscripția „TIMOR” și anul „2015”. În partea de jos, este gravată semnătura artistului Fernando Fonseca. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 520 000 de monede

Data emiterii: iulie 2015

Portugalia

Obiectul comemorării: Cea de-a 150-a aniversare a Crucii Roșii din Portugalia

Descriere: Desenul constă într-o compoziție vizuală bazată pe binecunoscuta cruce, simbol al organizației, replicată de mai multe ori pentru a reprezenta extinderea acțiunilor umanitare atât în Portugalia, cât și în străinătate. În spate, este vizibil conturul unei mâini simbolizând diferitele modalități prin care organizația îi ajută pe oameni; ajutorul este în principal medical, însă poate consta, printre altele, și în cooperare, construcții și sprijin. În partea stângă, în semicerc, se află inscripția „CRUZ VERMELHA PORTUGUESA”. În partea de sus, sunt gravate stema și denumirea țării emitente, „PORTUGAL”, iar în partea de jos, anii „1865” și „2015”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 520 000 de monede

Data emiterii: aprilie 2015

San Marino

Obiectul comemorării: Împlinirea a 750 de ani de la nașterea lui Dante Alighieri

Descriere: Desenul realizat de Annalisa Masini prezintă un portret al lui Dante, preluat de pe o frescă de Botticelli. În dreapta portretului apare inscripția „DANTE” pe o axă verticală. În partea centrală a monedei, în dreapta, este inscripționată în semicerc denumirea țării emitente, „SAN MARINO”. Între aceste două inscripții sunt gravate simbolul monetăriei, „R”, anii „1265” și „2015” și inițialele artistului, „AM”. Stilul caracterelor utilizate pentru identificarea națiunii și a motivului monedei a fost inspirat de caracterele utilizate în primele exemplare ale operei „Divina Comedie” a lui Dante. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 104 000 de monede

Data emiterii: aprilie 2015

Malta

Obiectul comemorării: Primul zbor din Malta

Descriere: Moneda comemorează un moment important din istoria aviației malteze – 100 de ani de la primul zbor din Malta. La 13 februarie 1915, căpitanul Kilmer a decolat din Grand Harbour la bordul unui hidroavion care era transportat de HMS Ark Royal. Avionul a aterizat în port după un zbor de 55 de minute. Moneda prezintă hidroavionul căpitanului Kilmer și, pe fundal, Senglea Point – un loc important din Grand Harbour. În partea superioară, este inscripționat în semicerc textul „FIRST FLIGHT FROM MALTA”. În dreapta, sunt gravați anii „1915-2015”. În partea din stânga jos, apare inscripția „100TH ANNIVERSARY”, iar în partea de jos, sunt marcate inițialele artistului, „NGB” (Noel Galea Bason). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 300 000 de monede

Data emiterii: martie 2015

Luxemburg

Obiectul comemorării: Cea de-a 15-a aniversare a urcării pe tron a Alteței Sale Regale Marele Duce

Descriere: Pe monedă figurează efigiile Altețelor Lor Regale Marele Duce Henri și Marea Ducesă. Deasupra se află anul urcării pe tron, „2000”, denumirea țării emitente, „Luxembourg”, și anul emiterii, „2015”. În partea de jos, apare inscripția „15e anniversaire de l’accession au trône de S.A.R. le Grand-Duc” (cea de-a 15-a aniversare a urcării pe tron a Alteței Sale Regale Marele Duce). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1,4 milioane de monede

Data emiterii: martie 2015

Italia

Obiectul comemorării: EXPO Milano 2015

Descriere: Desenul constă într-o compoziție care simbolizează fertilitatea Pământului: pe un semicerc sugerând globul terestru, o sămânță care își găsește hrana în apă este pe punctul de a germina; deasupra globului, o viță-de-vie, o ramură de măslin și un spic se dezvoltă dintr-un trunchi de copac; în jurul lor este gravată inscripția „NUTRIRE IL PIANETA”; la stânga, sunt inscripționate inițialele desenatoarei Maria Grazia Urbani, „MGU”, iar la dreapta, monograma Republicii Italiene, „RI”, și litera „R”, simbolizând monetăria din Roma; în centru, apare sigla EXPO MILANO 2015. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 3,5 milioane de monede

Data emiterii: martie 2015

Spania

Obiectul comemorării: Siturile patrimoniului cultural și natural mondial UNESCO – Peștera de la Altamira

Descriere: Moneda prezintă în prim-plan bizonul pictat din Peștera de la Altamira situată în Cantabria. În partea de sus a imaginii este înscris în sens circular și cu majuscule cuvântul „ESPAÑA”, în partea de jos apare anul emiterii, „2015”, iar în partea dreaptă este gravat simbolul monetăriei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 8 milioane de monede

Data emiterii: februarie 2015

Germania

Obiectul comemorării: 25 de ani de la reunificarea Germaniei

Descriere: Persoanele din prim-plan, care simbolizează un nou început și progresul către un viitor mai bun, stau în picioare în fața Porții Brandenburg, simbol al reunificării Germaniei. Declarația Wir sind ein Volk („Suntem un singur popor”) – exprimarea colectivă a voinței cetățenilor germani – reprezintă calea către reunificarea Germaniei. În partea centrală a monedei sunt redate, de asemenea, simbolul monetăriei respective („A”, „D”, „F”, „G” sau „J”), precum și codul țării emitente, „D”, și simbolul gravorului (inițialele „BW” – Bernd Wendhut). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 30 de milioane de monede

Data emiterii: ianuarie 2015

Germania

Obiectul comemorării: Landul Hessen - din seria „Länder”

Descriere: Desenul prezintă o imagine clasică – respectiv perspectiva cea mai reprezentativă – a Bisericii Sf. Paul din Frankfurt („Paulskirche” a fost sediul primului organ legislativ ales în mod liber în Germania, în anul 1849, și este considerată leagănul democrației germane). Elementele grafice evidențiază în mod pregnant tensiunea dintre turnul dominant și structura eliptică a bisericii. Reprezentarea ușor exagerată a treptelor dă o notă primitoare clădirii, punând totodată în valoare inscripția „HESSEN” (Landul Hessen, în care este situată Biserica Sf. Paul), plasată dedesubt. În partea centrală a monedei sunt inscripționate, de asemenea, în stânga, anul „2015” și simbolul monetăriei respective („A”, „D”, „F”, „G” sau „J”), iar în dreapta codul țării emitente, „D”, și simbolul gravorului (inițialele „HH” – Heinz Hoyer). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 30 de milioane de monede

Data emiterii: ianuarie 2015

Slovenia

Obiectul comemorării: Emona-Ljubljana

Descriere: Imaginea aflată în partea centrală a monedei este formată din literele care alcătuiesc cuvântul „EMONA” sau „AEMONA” și o reprezentare stilizată a castrului Emona. În partea de jos, în arc de cerc, se află inscripția „EMONA LJUBLJANA SLOVENIJA 2015”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 milion de monede

Data emiterii: ianuarie 2015

Franţa

Obiectul comemorării: Începând din 1945, Europa construiește pacea și securitatea

Descriere: În partea centrală a monedei se află o reprezentare grafică modernă a unui porumbel. Acesta poartă în cioc o ramură de măslin, simbolul păcii, ale cărei ramificații au fost înlocuite cu cele 12 stele ale drapelului european. Cele 28 de țări din Uniunea Europeană sunt indicate prin codul ISO al fiecăreia. Literele „RF” (République Française) sunt gravate în partea de jos a monedei; simbolurile monetăriei sunt inscripționate în partea stângă, iar anul, „2015”, în partea dreaptă. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 4 milioane de monede

Data emiterii: ianuarie 2015

Finlanda

Obiectul comemorării: Aniversarea a 150 de ani de la nașterea compozitorului Jean Sibelius

Descriere: În partea centrală a monedei este reprezentat cerul înstelat, iar în partea dreaptă, coroane de arbori. Textul „JEAN SIBELIUS” și anul emiterii, „2015”, sunt inscripționate în partea stângă. În partea dreaptă se află codul țării emitente, „FI”, și simbolul monetăriei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 milion de monede

Data emiterii: ianuarie 2015

Letonia

Obiectul comemorării: Președinția letonă a Consiliului Uniunii Europene

Descriere: Desenul prezintă sigla oficială a Președinției letone a Consiliului Uniunii Europene. Sigla este completată de inscripția LATVIJAS PREZIDENTŪRA ES PADOMĒ („PREȘEDINȚIA LETONĂ A CONSILIULUI UE”) și de adresa website-ului Președinției, „EU2015.LV”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 2 milioane de monede

Data emiterii: ianuarie 2015