Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Priložnostni spominski kovanci za 2 € – 2015

Opisi na tej strani so vzeti iz Uradnega lista Evropske unije, zato se lahko nekoliko razlikujejo od drugih besedil, objavljenih na tem spletnem mestu.

Litva

Motiv: litovski jezik

Opis: motiv prikazuje besedo »AČIŪ« (hvala) – eno najlepših besed v litovskem jeziku. Uporabljen je izvirni litovski font – oblikovan na podlagi latinske pisave posebej za 100. obletnico obnovitve litovskega tiska – s čimer je mogoče bolje ujeti kombinacijo črk, ki se najpogosteje uporabljajo v litovskem jeziku. Vse črke litovskega jezika so v obliki besednega oblaka prikazane v ozadju besede »AČIŪ«. Ob spodnjem robu je ime države izdajateljice »LIETUVA«, pod imenom pa je letnica »2015«. Spodaj desno pod besedo »AČIŪ« je oznaka litovske kovnice. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1 milijon kovancev

Datum izdaje: december 2015

Andora

Motiv: tridesetletnica določitve starosti 18 let kot pogoja za polnoletnost in uveljavljanje političnih pravic za moške in ženske

Opis: motiv prikazuje delno podobo mlade osebe, ki voli. Na glasovnici, ki jo drži lik, piše »ANDORRA«. Levo od lika sta letnici »1985« in »2015« (slednja je tudi letnica izdaje kovanca). Motiv obkroža skrajšano poimenovanje obeleženega dogodka: »30è ANIVERSARI MAJORIA D’EDAT ALS 18 ANYS«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 85.000 kovancev

Datum izdaje: december 2015

Andora

Motiv: 25. obletnica podpisa carinskega sporazuma z Evropsko unijo

Opis: zgornji del motiva prikazuje zemljevid Andore, nanj pa je umeščen izstopajoč grb kneževine. V spodnjem delu motiva se prepletata nasprotujoči si puščici, ki simbolizirata carinski sporazum med Andoro in EU. Na njiju so vgravirani obeleženi letnici »1990« in »2015« (slednja je tudi letnica izdaje kovanca) in ime države izdajateljice »ANDORRA«. Zemljevid Andore obkroža napis »25è aniversari de la Signatura de l’Acord Duaner amb la Unió Europea«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 85.000 kovancev

Datum izdaje: december 2015

Monako

Motiv: 800. obletnica izgradnje prvega gradu na pečini

Opis: motiv prikazuje stolp na vrhu pečine. Na vrhu je ime države izdajateljice »MONACO«, poleg sta še oznaki pariške kovnice in mojstra kovnice. Ob spodnjem robu je vgraviran napis »FONDATION DE LA FORTERESSE«, poleg pa še letnici »1215« in »2015«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 10.000 kovancev

Datum izdaje: november 2015

Vatikan

Motiv: VIII. svetovno srečanje družin

Opis: v jedru sta upodobljeni dve družini v krogu, ki objemata Zemljo. Na vrhu je leto izdaje »2015«. Na levi strani je ime umetnika »C. Principe«. Oznaka kovnice je na rami enega od članov družine na desni. Motiv obdaja napis »VIII INCONTRO MONDIALE DELLE FAMIGLIE« v polkrogu od leve proti desni, spodaj pa »CITTA' DEL VATICANO«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 122.000 kovancev

Datum izdaje: oktober 2015

Finska

Motiv: 150. obletnica rojstva umetnika Akselija Gallen-Kallela

Opis: v zgornjem delu kovanca je upodobljen plavajoči labod iz Tuonele. Pod labodom je vzvalovljena voda od spuščajočega se duha. Na desni strani obzorja je oznaka države izdajateljice »FI«. Na dnu motiva je slikarska paleta z Gallen-Kallelovim letom rojstva »1865« in letom izdaje »2015«. Ob paleti je oznaka kovnice. Pod obzorjem je ob kolobarju kovanca ime umetnika »AKSELI GALLEN KALLELA«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 500.000 kovancev

Datum izdaje: oktober 2015

Latvija

Motiv: ogrožena narava – črna štorklja

Opis: motiv prikazuje črno štorkljo (Ciconia nigra), eno tistih vrst, ki v Evropi najbolj značilno ponazarja ohranjanje narave. Latvija je načrt za zaščito črne štorklje sprejela leta 2005. Na dnu motiva je ime države izdajateljice »LATVIJA«, spodaj pa letnica izdaje »2015«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1.010.000 kovancev

Datum izdaje: oktober 2015

Slovaška

Motiv: 200. obletnica rojstva Ľudovíta Štúra

Opis: na kovancu je portret Ľudovíta Štúra. Na desni strani portreta je vzporedno z robom jedra kovanca izpisano leto izdaje »2015« in še bolj desno ob robu ime države izdajateljice »SLOVENSKO«. Na levi strani portreta sta vzporedno z robom jedra izpisani Štúrovi letnici rojstva in smrti »1815–1856« ter še bolj levo ob robu ime »ĽUDOVÍT ŠTÚR«. V zgornjem desnem delu je oznaka kovnice Kremnica (Mincovňa Kremnica), ki jo sestavljata začetnici »MK« med dvema matricama. V spodnjem desnem delu sta stilizirani črki »IŘ«, začetnici oblikovalca Ivana Řeháka. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1 milijon kovancev

Datum izdaje: oktober 2015

Države euroobmočja

Motiv: 30. obletnica zastave EU

Opis: motiv prikazuje zastavo EU kot simbol, ki združuje ljudi in kulture s skupno vizijo in ideali o boljši skupni prihodnosti. Dvanajst zvezd se spremeni v človeške podobe, ki pozdravljajo rojstvo nove Evrope. Zgoraj desno so v polkrogu izpisani ime države izdajateljice in letnici »1985–2015«. Spodaj desno je monogram umetnika Jorgosa Stamatopulosa. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: se med državami razlikuje

Datum izdaje: zadnje četrtletje 2015

Grčija

Motiv: 75. obletnica smrti Spirosa Luisa

Opis: na motivu sta upodobljena Spiros Luis in pokal, ki ga je prejel, v ozadju pa je stadion Panatinaiko. Ob robu jedra je v grščini izpisano »Helenska republika« in »75-letnica smrti Spirosa Luisa«. Nad pokalom je letnica izdaje »2015«, na desni pa palmeta (oznaka grške kovnice). Na dnu motiva je monogram umetnika Jorgosa Stamatopulosa. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 750.000 kovancev

Datum izdaje: tretje četrtletje 2015

Malta

Motiv: Republika Malta 1974

Opis: kovanec je zadnji v nizu petih kovancev, ki obeležujejo mejnike v ustavni zgodovini Malte. Država je bila proglašena za republiko 13. decembra 1974, potem ko je malteški parlament z veliko večino izglasoval ustavne spremembe. Motiv prikazuje marmorno ploščo s pročelja predsedniške palače v Valletti, s katero je bil obeležen prehod z monarhične na republikansko ureditev. Desno zgoraj je v polkrogu izpisano »MALTA – Republic 1974«. Na dnu je letnica »2015«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 400.000 kovancev

Datum izdaje: september 2015

San Marino

Motiv: 25. obletnica ponovne združitve Nemčije

Opis: motiv prikazuje Brandemburška vrata – v obdobju hladne vojne so stala v Vzhodnem Berlinu – v dvojni podobi, ki spominja na sklenjeni roki in simbolizira ponovno združitev obeh delov Berlina. Na desni je oznaka kovnice »R«, na levi pa začetnici umetnika Erika Spiekermanna »ES«. Okrog motiva je napis »25o ANNIVERSARIO DELLA RIUNIFICAZIONE DELLA GERMANIA 1990–2015« ter ime države izdajateljice in letnica izdaje »SAN MARINO MMXV«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 100.000 kovancev

Datum izdaje: september 2015

Belgija

Motiv: 2015 – evropsko leto razvoja

Opis: v jedru kovanca je upodobljena dlan, ki nosi zemeljsko oblo, pred katero je rastlina. Motiv z zgornje strani obkroža napis »2015 EUROPEAN YEAR FOR DEVELOPMENT«. Oznaka države izdajateljice »BE« je pod roko, oznaka mojstra kovnice in oznaka bruseljske kovnice, glava nadangela Mihaela s čelado, pa sta levo od roke. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 250.000 kovancev

Datum izdaje: september 2015

Luksemburg

Motiv: 125. obletnica dinastije Nassau-Weilbourg

Opis: na levi strani jedra je podoba velikega vojvode Henrija, na desni pa so v loku in kronološkem zaporedju po zasedbi prestola upodobljeni velika vojvoda Adolphe in Guillaume IV., veliki vojvodinji Marie-Adélaïde in Charlotte ter veliki vojvoda Jean. Na desni je prav tako v loku izpisano »1890 - DYNASTIE NASSAU-WEILBOURG«. Ime države izdajateljice »LUXEMBOURG« in letnica izdaje »2015« sta izpisana navpično po sredini motiva. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1,4 milijona kovancev

Datum izdaje: avgust 2015

Francija

Motiv: 225. obletnica praznika federacije

Opis: francoski nacionalni praznik združuje vse Francoze v praznovanju republike. Na kovancu je iz profila v grafičnem in sodobnem slogu upodobljena Marianne, simbol republike. Pokrita je s frigijsko čepico. Na desni strani je nad črkama »RF« izrisana stilizirana kokarda. Letnica izdaje je na sredini. Na levi je kitica iz pesmi »Liberté« francoskega pesnika Paula Eluarda, kar predstavlja sklic na moto republike. Ob besedilu sta na dnu kovanca še oznaki kovnice. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 4 milijoni kovancev

Datum izdaje: julij 2015

Italija

Motiv: 750. obletnica rojstva Danteja Alighierija: 1265–2015

Opis: motiv prikazuje Danteja z odprto knjigo v levici in vice v ozadju. To je detajl poslikave Domenica di Michelina (1417–1491) v stolnici Santa Maria del Fiore v Firencah, ki upodablja avtorja Božanske komedije. V sredini je monogram Republike Italije »RI«, na desni oznaka rimske kovnice »R«, na dnu pa so začetnici Silvie Petrassi »SP« in letnici »1265 2015« – leto, ki se obeležuje, in leto izdaje. Nad motivom v loku piše »DANTE ALIGHIERI«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 3,5 milijona kovancev

Datum izdaje: julij 2015

Portugalska

Motiv: 500. obletnica prvih stikov s Timorjem, ki je danes neodvisna portugalsko govoreča država (Vzhodni Timor)

Opis: motiv prikazuje ladjo iz 16. stoletja, kar predstavlja prihod portugalskih pomorščakov na otok, ter sleme krajevne slamnate strehe z značilnimi lesenimi kipci, ki upodabljajo mite in legende. Na kovancu upodobljena rezbarija predstavlja zgodovino prvih prebivalcev, ki so na čolnih pripluli z azijske celine, in pomen konja za gibanje po strmem gorovju, ki prekriva večji del otoka. Desno zgoraj sta letnica »1515« in ime države izdajateljice »PORTUGAL«. Levo spodaj sta napis »TIMOR« in letnica »2015«. Na dnu je podpis umetnika Fernanda Fonsece. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 520.000 kovancev

Datum izdaje: julij 2015

Portugalska

Motiv: 150. obletnica portugalskega Rdečega križa

Opis: motiv predstavlja vizualno kompozicijo, v kateri se večkrat ponovi križ, simbol organizacije, kar ponazarja širjenje humanitarne dejavnosti na Portugalskem in v tujini. Obris dlani v ozadju simbolizira razne vrste pomoči, ki jo organizacija nudi ljudem, zlasti medicinsko, med drugim tudi pomoč v sodelovanju in gradnji ter podporo. Na levi strani v polkrogu piše: »CRUZ VERMELHA PORTUGUESA«. Zgoraj sta grb in ime države izdajateljice »PORTUGAL«, na dnu pa sta letnici »1865« in »2015«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 520.000 kovancev

Datum izdaje: april 2015

San Marino

Motiv: 750. obletnica rojstva Danteja Alighierija

Opis: motiv Annalise Masini prikazuje portret Danteja, povzet po Botticellijevi freski. Desno od portreta na navpični osi piše »DANTE«. V desnem delu jedra je v polkrogu izpisano ime države izdajateljice »SAN MARINO«. Med obema napisoma so oznaka kovnice »R«, letnici »1265« in »2015« ter začetnici umetnice »AM«. Pri oblikovanju črk za državo izdajateljico in temo motiva se je umetnica navdihovala pri tipografiji prvih izvodov Dantejeve Božanske komedije. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 104.000 kovancev

Datum izdaje: april 2015

Malta

Motiv: prvi polet z Malte

Opis: kovanec obeležuje pomemben mejnik v zgodovini malteškega letalstva – stoletnico prvega poleta z Malte. Kapitan Kilmer je 13. februarja 1915 z letalom, ki ga je pripeljala ladja HMS Ark Royal, vzletel iz zaliva Grand Harbour. Letalo je po 55-minutnem letu pristalo v pristanišču. V prvem planu motiva je letalo kapitana Kilmerja, v ozadju pa je Senglea Point, znamenitost zaliva Grand Harbour. Na vrhu v polkrogu piše »FIRST FLIGHT FROM MALTA«. Na desni sta letnici »1915–2015«. Levo spodaj je napis »100TH ANNIVERSARY«, na dnu pa začetnice oblikovalca »NGB« (Noel Galea Bason). Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 300.000 kovancev

Datum izdaje: marec 2015

Luksemburg

Motiv: 15. obletnica ustoličenja velikega vojvode

Opis: na kovancu sta upodobljena veliki vojvoda Henri in velika vojvodinja. Desno zgoraj so izpisani letnica ustoličenja »2000«, ime države izdajateljice »Luxembourg« in letnica izdaje »2015«. Pod portretom piše »15e anniversaire de l’accession au trône de S.A.R. le Grand-Duc«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1,4 milijona kovancev

Datum izdaje: marec 2015

Italija

Motiv: EXPO Milano 2015

Opis: motiv prikazuje kompozicijo, ki simbolizira rodovitnost planeta zemlje: na polkrogu, ki nakazuje zemeljsko oblo, voda napaja seme, ki bo vzklilo. Na zemeljski površini iz drevesnega debla poganjajo trta, oljčna vejica in klas. Nad kompozicijo v polkrogu piše: »NUTRIRE IL PIANETA«. Na levi so začetnice umetnice Marie Grazie Urbani »MGU«, na desni pa monogram Italijanske republike »RI« in oznaka rimske kovnice »R«. Na sredini spodaj je logotip prireditve »EXPO MILANO 2015«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 3,5 milijona kovancev

Datum izdaje: marec 2015

Španija

Motiv: Unescova svetovna kulturna in naravna dediščina – jama Altamira

Opis: v sredini je upodobljena slika bizona iz jame Altamira, ki se nahaja v Kantabriji. Nad podobo je v polkrogu z velikimi tiskanimi črkami izpisano »ESPAÑA«, pod podobo leto izdaje »2015« in desno od podobe oznaka kovnice. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 8 milijonov kovancev

Datum izdaje: februar 2015

Nemčija

Motiv: 25. obletnica nemške enotnosti

Opis: ljudje v ospredju, ki poosebljajo nov začetek in napredek na poti k boljši prihodnosti, stojijo pred Brandenburškimi vrati, simbolom nemške enotnosti. Trikrat ponovljena izjava »Wir sind ein Volk«, kolektivni izraz volje nemških državljanov, predstavlja pot k ponovni združitvi Nemčije. V jedru kovanca so tudi oznaka kovnice (»A«, »D«, »F«, »G« ali »J«), koda države izdajateljice (»D«) in oznaka graverja (začetnici »BW« – Bernd Wendhut). Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 30 milijonov kovancev

Datum izdaje: januar 2015

Nemčija

Motiv: zvezna dežela Hessen

Opis: motiv prikazuje cerkev sv. Pavla v Frankfurtu – »Paulskirche« je bila leta 1849 sedež prvega nemškega svobodno izvoljenega zakonodajnega telesa in velja za zibelko nemške demokracije – v klasični perspektivi, zato je to najbolj prepoznaven pogled na zgradbo. Motiv poudarja kontrast med prevladujočim zvonikom in eliptično strukturo cerkve. Rahlo povečane stopnice vabijo k vstopu, hkrati pa poudarjajo napis »HESSEN« tik pod njimi. Poleg tega so v jedru na levi strani tudi letnica izdaje »2015« in oznaka kovnice (»A«, »D«, »F«, »G« ali »J«), na desni pa oznaka države izdajateljice »D« in oznaka mojstra kovnice »HH« (začetnici Heinza Hoyerja). Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 30 milijonov kovancev

Datum izdaje: januar 2015

Slovenija

Motiv: Emona-Ljubljana

Opis: osrednji motiv kovanca je kompozicija črk, ki tvorijo besedo »EMONA« ali »AEMONA«, in stiliziranega načrta Emone. Ob spodnjem robu jedra kovanca poteka napis »EMONA LJUBLJANA SLOVENIJA 2015«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1 milijon kovancev

Datum izdaje: januar 2015

Francija

Motiv: od leta 1945 Evropa gradi mir in varnost

Opis: v sredini kovanca je s sodobnim oblikovalskim prijemom upodobljen golob. V kljunu nosi oljčno vejico, simbol miru, namesto drobnejših vejic pa je 12 zvezd Evropske unije. Osemindvajset držav članic EU je navedenih z oznakami ISO. Na dnu kovanca je oznaka »RF«, na levi strani sta dve oznaki kovnice, na desni strani pa letnica »2015«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 4 milijoni kovancev

Datum izdaje: januar 2015

Finska

Motiv: 150. obletnica rojstva skladatelja Jeana Sibeliusa

Opis: v jedru kovanca je upodobljeno nebo z zvezdami, ki ga z desne prekrivajo drevesne krošnje. Ob levem robu jedra sta napis »JEAN SIBELIUS« in leto izdaje »2015«. Na desni sta oznaka države izdajateljice »FI« in oznaka kovnice. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1 milijon kovancev

Datum izdaje: januar 2015

Latvija

Motiv: latvijsko predsedovanje Svetu EU

Opis: na kovancu je upodobljen uradni logotip latvijskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Logotip dopolnjuje besedilo »LATVIJAS PREZIDENTŪRA ES PADOMĒ« in spletni naslov predsedovanja »EU2015.LV«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 2 milijona kovancev

Datum izdaje: januar 2015