Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Αναμνηστικά κέρματα των 2 ευρώ - 2015

Οι περιγραφές στη σελίδα αυτή προέρχονται από την Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, συνεπώς, ενδέχεται να παρουσιάζουν μικρές διαφορές σε σχέση με άλλες πληροφορίες που δημοσιεύονται στον παρόντα δικτυακό τόπο.

Λιθουανία

Θέμα: Η λιθουανική γλώσσα

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται η λέξη «AČIŪ» (ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ) —μια από τις πιο όμορφες λέξεις της λιθουανικής γλώσσας. Στο σχέδιο χρησιμοποιείται μια πρωτότυπη λιθουανική γραμματοσειρά —που δημιουργήθηκε ειδικά με βάση τη λατινική γραμματοσειρά με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την αποκατάσταση του λιθουανικoύ Τύπου— προκειμένου να καλυφθούν καλύτερα οι συνδυασμοί γραμμάτων που χρησιμοποιούνται περισσότερο στη λιθουανική γλώσσα,. Όλα τα γράμματα της λιθουανικής γλώσσας απεικονίζονται στο φόντο της λέξης «AČIŪ», με διάταξη σε νέφος ετικέτας. Στο κάτω μέρος αναφέρεται το όνομα της χώρας έκδοσης, «LIETUVA», και κάτω από αυτό το έτος «2015». Στο κάτω δεξιό μέρος, κάτω από τη λέξη «AČIŪ» εμφανίζεται το σήμα του Λιθουανικού Νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριο κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 2015

Ανδόρα

Θέμα: 30ή επέτειος από την καθιέρωση του 18ου έτους ως έτους ενηλικίωσης και απόκτησης πολιτικών δικαιωμάτων για τους άνδρες και τις γυναίκες

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται μερική αναπαράσταση νεαρού ατόμου που ψηφίζει. Στο ψηφοδέλτιο που κρατάει το άτομο αναγράφεται η λέξη «ANDORRA». Στα αριστερά του ατόμου εγγράφονται τα έτη εορτασμού «1985» και «2015» (το οποίο αποτελεί επίσης το έτος έκδοσης του κέρματος). Μια συντομότερη επιγραφή για τον εορτασμό περιβάλλει το σύνολο του σχεδίου «30è ANIVERSARI MAJORIA D’EDAT ALS 18 ANYS» (30ή επέτειος από την καθιέρωση της ενηλικίωσης στα 18 έτη). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 85.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 2015

Ανδόρα

Θέμα: 25η επέτειος της υπογραφής της τελωνειακής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται στο επάνω μέρος ο χάρτης της Ανδόρας στο εσωτερικό του οποίου προβάλλεται ο θυρεός του Πριγκιπάτου. Στο κάτω μέρος συμπλέκονται δύο αντιτιθέμενα βέλη, τα οποία συμβολίζουν την τελωνειακή συμφωνία μεταξύ της Ανδόρας και της ΕΕ και απεικονίζουν τα έτη του εορτασμού, «1990» και «2015» (το οποίο αποτελεί επίσης το έτος έκδοσης του κέρματος), καθώς και το όνομα της χώρας έκδοσης, «ANDORRA». Γύρω από τον χάρτη της Ανδόρας αναγράφεται η επιγραφή «25è aniversari de la Signatura de l’Acord Duaner amb la Unió Europea» (25η επέτειος της υπογραφής της τελωνειακής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 85.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 2015

Μονακό

Θέμα: 800 χρόνια από την κατασκευή του πρώτου φρουρίου στον βράχο του Μονακό

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται ένας πύργος στην κορυφή του βράχου. Στο επάνω μέρος αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης, «MONACO», και αριστερά και δεξιά της λέξης το σήμα του νομισματοκοπείου του Παρισιού και τα διακριτικά του διευθυντή του νομισματοκοπείου. Στο κάτω μέρος αναγράφεται η επιγραφή «FONDATION DE LA FORTERESSE» (θεμελίωση του φρουρίου) και αριστερά και δεξιά της τα έτη «1215» και «2015». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 10.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Νοέμβριος 2015

Πόλη του Βατικανού

Θέμα: VIII (8η) παγκόσμια σύνοδος των οικογενειών

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζονται δύο οικογένειες οι οποίες συμβολικά αγκαλιάζουν την οικουμένη. Στο επάνω μέρος αναγράφεται το έτος έκδοσης, «2015». Στην αριστερή πλευρά αναγράφονται το όνομα και το επώνυμο του καλλιτέχνη, «C. Principe». Στο δεξιό μέρος, στον βραχίονα μέλους μιας από τις απεικονιζόμενες οικογένειες εμφαίνεται το σήμα του νομισματοκοπείου, «R». Το σχέδιο περιβάλλεται από την επιγραφή «VIII INCONTRO MONDIALE DELLE FAMIGLIE» (8η παγκόσμια σύνοδος των οικογενειών), από τα αριστερά προς τα δεξιά σε ημικύκλιο, και την επιγραφή «CITTÀ DEL VATICANO» στο κάτω μέρος. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 122.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2015

Φινλανδία

Θέμα: 150 χρόνια από τη γέννηση του καλλιτέχνη Akseli Gallen-Kallela

Περιγραφή: Στο επάνω μέρος του κέρματος εμφανίζεται ένας κύκνος της Τουονέλα που κολυμπάει. Το νερό κάτω από τον κύκνο κυματίζει από το κατερχόμενο πνεύμα. Η ένδειξη της χώρας έκδοσης, «FI», αναγράφεται στο δεξιό άκρο της γραμμής του ορίζοντα. Στο κάτω μέρος απεικονίζεται η παλέτα του Gallen-Kallela με το έτος γέννησής του, «1865», και το έτος έκδοσης, «2015». Δίπλα στην παλέτα εμφανίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου. Στην εσωτερική περίμετρο του κέρματος, κάτω από τη γραμμή του ορίζοντα, αναγράφεται το όνομα του καλλιτέχνη «AKSELI GALLEN KALLELA». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2015

Λετονία

Θέμα: Φύση που απειλείται με εξαφάνιση — ο μαύρος πελαργός

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται ένας μαύρος πελαργός (Ciconia nigra), ο οποίος θεωρείται ένα από τα εμβληματικά είδη για την προστασία της φύσης στην Ευρώπη. Το 2005 εγκρίθηκε στη Λετονία το πρόγραμμα προστασίας του μαύρου πελαργού. Στο κάτω μέρος του σχεδίου αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης, «LATVIJA», και από κάτω το έτος έκδοσης, «2015». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1.010.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2015

Σλοβακία

Θέμα: 200 χρόνια από τη γέννηση του Ľudovít Štúr

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται προσωπογραφία του Ľudovít Štúr. Στα δεξιά της προσωπογραφίας αναγράφεται το έτος έκδοσης, «2015», και ακόμη πιο δεξιά, κατά μήκος της εσωτερικής περιμέτρου του κέρματος, το όνομα της χώρας έκδοσης, «SLOVENSKO». Στα αριστερά της προσωπογραφίας αναγράφονται το έτος γέννησης και το έτος θανάτου του Štúr, «1815-1856», και ακόμη πιο αριστερά, κατά μήκος της εσωτερικής περιμέτρου, το όνομα «ĽUDOVÍT ŠTÚR». Στο επάνω δεξιό μέρος εμφανίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου (Mincovňa Kremnica), το οποίο αποτελείται από τα αρχικά «MK» ανάμεσα σε δύο σφραγίδες. Στο κάτω δεξιό μέρος αναγράφονται σχηματοποιημένα τα γράμματα «IŘ», τα αρχικά του σχεδιαστή Ivan Řehák. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριο κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2015

Χώρες της ζώνης του ευρώ

Θέμα: 30ή επέτειος της σημαίας της ΕΕ

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται η σημαία της ΕΕ ως το σύμβολο που ενώνει ανθρώπους και πολιτισμούς με κοινά οράματα και ιδανικά για ένα καλύτερο κοινό μέλλον. Δώδεκα αστέρια που μετατρέπονται σε ανθρώπινες φιγούρες περιβάλλουν τη γέννηση μιας νέας Ευρώπης. Στο επάνω δεξιό μέρος, σε ημικύκλιο, αναγράφεται η χώρα έκδοσης και οι χρονολογίες «1985-2015». Στο κάτω δεξιό μέρος αναγράφονται τα αρχικά του καλλιτέχνη (Γεωργίου Σταματόπουλου). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: ποικίλλει από χώρα σε χώρα

Ημερομηνία έκδοσης: δ΄ τρίμηνο 2015

Ελλάδα

Θέμα: 75 χρόνια μνήμης Σπύρου Λούη

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται ο Σπύρος Λούης και το κύπελλο που του απονεμήθηκε, με φόντο το Παναθηναϊκό Στάδιο. Στην εσωτερική περίμετρο του κέρματος αναγράφονται το όνομα της χώρας έκδοσης, «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», και η επιγραφή «75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΣΠΥΡΟΥ ΛΟΥΗ». Επάνω από το κύπελλο εγγράφεται το έτος έκδοσης, «2015», και στα δεξιά του ένα ανθέμιο (το σήμα του Ελληνικού Νομισματοκοπείου). Στο κάτω μέρος είναι ορατό το μονόγραμμα του καλλιτέχνη (Γεωργίου Σταματόπουλου). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 750.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: γ΄ τρίμηνο 2015

Μάλτα

Θέμα: Δημοκρατία της Μάλτας 1974

Περιγραφή: Το κέρμα είναι το τελευταίο μιας σειράς πέντε αναμνηστικών κερμάτων με θέμα τα ορόσημα στη συνταγματική ιστορία της Μάλτας. Η Μάλτα ανακηρύχθηκε αβασίλευτη δημοκρατία στις 13 Δεκεμβρίου 1974, μετά τις συνταγματικές αλλαγές που εγκρίθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο της Μάλτας. Το σχέδιο αναπαριστά μια μαρμάρινη πλάκα από την πρόσοψη του Προεδρικού Μεγάρου στη Βαλέτα, που σηματοδοτεί την πολιτειακή μεταβολή της Μάλτας από μοναρχία σε αβασίλευτη δημοκρατία. Στο πάνω δεξιό μέρος, σε ημικύκλιο, αναγράφεται η επιγραφή «MALTA – Republic 1974» και στο κάτω μέρος το έτος «2015». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 400.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2015

Άγιος Μαρίνος

Θέμα: 25η επέτειος της επανένωσης της Γερμανίας

Περιγραφή: Το σχέδιο αναπαριστά την Πύλη του Βρανδεμβούργου (η οποία κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου ήταν στο Ανατολικό Βερολίνο) σε δύο απεικονίσεις οι οποίες πλέκονται σαν δύο χέρια, συμβολίζοντας την επανένωση των δύο τμημάτων του Βερολίνου. Στα δεξιά εμφαίνεται το σήμα του νομισματοκοπείου, «R», και στα αριστερά τα αρχικά του καλλιτέχνη «ES» (Erik Spiekermann). Γύρω από το σχέδιο κυκλικά αναγράφονται η επιγραφή «25o ANNIVERSARIO DELLA RIUNIFICAZIONE DELLA GERMANIA 1990-2015» (25η επέτειος της επανένωσης της Γερμανίας) και η χώρα και το έτος έκδοσης, «SAN MARINO MMXV». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 100.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2015

Βέλγιο

Θέμα: 2015 - Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται ένα χέρι που κρατά την υδρόγειο, μπροστά από την οποία βρίσκεται ένα φυτό. Η επιγραφή «2015 EUROPEAN YEAR FOR DEVELOPMENT» αναγράφεται τοξωτά πάνω από την υδρόγειο. Ο κωδικός της χώρας, «BE», αναγράφεται κάτω από το χέρι, ενώ στα αριστερά του εμφαίνονται τα διακριτικά του διευθυντή του νομισματοκοπείου και το σήμα του νομισματοκοπείου Βρυξελλών, μια κρανοφόρος κεφαλή του αρχάγγελου Μιχαήλ. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 250.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2015

Λουξεµβούργο

Θέμα: 125 χρόνια της δυναστείας Nassau-Weilbourg

Περιγραφή: Στο αριστερό μέρος εμφανίζεται η μορφή της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας του Μεγάλου Δούκα Henri και στα δεξιά, σε κυκλικό σχήμα και με τη χρονολογική σειρά ενθρόνισης, οι προσωπογραφίες των Αυτών Βασιλικών Υψηλοτήτων των Μεγάλων Δουκών Adolphe και Guillaume IV, των Μεγάλων Δουκισσών Marie-Adélaïde και Charlotte και του Μεγάλου Δούκα Jean. Στο δεξιό μέρος εμφανίζεται, επίσης σε κυκλική μορφή, η ένδειξη «1890 — Dynastie NassauWeilbourg». Το όνομα της χώρας έκδοσης, «Luxembourg», και το έτος έκδοσης,«2015», αναγράφονται κατακόρυφα στο κέντρο του σχεδίου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1,4 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Αύγουστος 2015

Γαλλία

Θέμα: 225η επέτειος της Γιορτής της Ομοσπονδίας (Fête de la Fédération)

Περιγραφή: Η εθνική γιορτή της Γαλλίας ενώνει όλους τους Γάλλους σε μια γιορτή της Δημοκρατίας. Το σχέδιο περιλαμβάνει προσωπογραφία της Μαριάννας, η οποία ενσαρκώνει τη Δημοκρατία, σε προφίλ. Το σχέδιο είναι σχηματοποιημένο και σύγχρονο. Η Μαριάννα φέρει τον φρυγικό σκούφο. Στο δεξιό μέρος εμφανίζεται, σκιτσογραφημένη, η τρίχρωμη κονκάρδα πάνω από τα γράμματα RF. Το έτος εγγράφεται στο κέντρο του κέρματος. Στο αριστερό μέρος αναγράφεται μια στροφή από το ποίημα «Liberté» του Γάλλου ποιητή Paul Eluard, ως αναφορά στο σύνθημα της Γαλλικής Δημοκρατίας. Τα σήματα του νομισματοκοπείου εμφανίζονται δίπλα στο κείμενο. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 4 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούλιος 2015

Ιταλία

Θέμα: 750 χρόνια από τη γέννηση του Δάντη Αλιγκιέρι 1265-2015

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει τον Δάντη που κρατά ανοικτό βιβλίο στο αριστερό του χέρι και, στο βάθος, το όρος του Καθαρτηρίου: λεπτομέρεια από την εικονογράφηση της Θείας Κωμωδίας που ζωγράφισε ο Domenico di Michelino (1417-1491) στον θόλο της S. Maria Del Fiore στη Φλωρεντία. Στο κέντρο, το μονόγραμμα της Ιταλικής Δημοκρατίας «RI». Στο δεξιό μέρος, το μονόγραμμα του νομισματοκοπείου της Ρώμης, «R». Κάτω, τα γράμματα «SP», αρχικά της Silvia Petrassi, και τα έτη «1265 2015», δηλαδή το έτος της επετείου και το έτος της έκδοσης του κέρματος αντιστοίχως. Η επιγραφή «DANTE ALIGHIERI» αναγράφεται τοξωτά. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 3,5 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούλιος 2015

Πορτογαλία

Θέμα: 500 χρόνια από τις πρώτες επαφές με το Τιμόρ, σήμερα ανεξάρτητη πορτογαλόφωνη χώρα (Timor Lorosae, Ανατολικό Τιμόρ)

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει πλοίο του 16ου αιώνα, που συμβολίζει την άφιξη Πορτογάλων θαλασσοπόρων στο νησί, και καλαμωτή στέγη τοπικής κατοικίας, καθώς και τυπικά ξύλινα γλυπτά, ανεξίτηλες μνήμες μύθων και θρύλων. Το γλυπτό που απεικονίζεται στο κέρμα συμβολίζει την ιστορία των πρώτων κατοίκων, που κατέπλευσαν από άλλα μέρη της ασιατικής ηπείρου, καθώς και τη σημασία του αλόγου για τις μετακινήσεις στα απότομα βουνά που καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού. Επάνω δεξιά, το έτος «1515» και το όνομα της χώρας έκδοσης «PORTUGAL». Κάτω αριστερά, η επιγραφή «TIMOR» και το έτος «2015». Στο κάτω μέρος, η υπογραφή του καλλιτέχνη Fernando Fonseca. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 520.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούλιος 2015

Πορτογαλία

Θέμα: 150ή επέτειος του Πορτογαλικού Ερυθρού Σταυρού

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει εικαστική σύνθεση με βάση τον γνωστό σταυρό, σύμβολο της οργάνωσης, ο οποίος επαναλαμβάνεται πολλές φορές αναπαριστώντας την επέκταση της ανθρωπιστικής δράσης τόσο στην Πορτογαλία όσο και στο εξωτερικό. Το περίγραμμα χεριού στο βάθος συμβολίζει τη βοήθεια διαφόρων ειδών που προσφέρει η οργάνωση στους ανθρώπους, κυρίως στον ιατρικό τομέα, αλλά και μεταξύ άλλων τη συνεργασία, τα έργα και τη στήριξη. Στα αριστερά, σε ημικύκλιο, η επιγραφή «CRUZ VERMELHA PORTUGUESA». Επάνω, ο θυρεός και το όνομα της χώρας έκδοσης, «PORTUGAL», και κάτω τα έτη «1865» και «2015». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 520.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Απρίλιος 2015

Άγιος Μαρίνος

Θέμα: 750 χρόνια από τη γέννηση του Δάντη Αλιγκιέρι

Περιγραφή: Το σχέδιο της Annalisa Masini απεικονίζει προσωπογραφία του Δάντη, η οποία προέρχεται από τοιχογραφία του Μποτιτσέλλι. Στα δεξιά της προσωπογραφίας, αναγράφεται η επιγραφή «DANTE» σε κατακόρυφο άξονα. Πιο δεξιά, το όνομα της χώρας έκδοσης, «SAN MARINO», σε ημικύκλιο. Μεταξύ των δύο επιγραφών, το σήμα του νομισματοκοπείου «R», τα έτη «1265» και «2015» και τα αρχικά της καλλιτέχνιδος «AM». Η γραμματοσειρά που χρησιμοποιείται για την αναγραφή του κράτους και του θέματος του κέρματος είναι εμπνευσμένη από τους χαρακτήρες των πρώτων αντιτύπων της Θείας Κωμωδίας. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 104.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Απρίλιος 2015

Μάλτα

Θέμα: Πρώτη πτήση από τη Μάλτα

Περιγραφή: Το κέρμα είναι αφιερωμένο σε ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της αεροπορίας της Μάλτας, τα 100 έτη από την πρώτη πτήση από τη Μάλτα. Στις 13 Φεβρουαρίου 1915, ο λοχαγός Kilmer απογειώθηκε από το Μεγάλο Λιμάνι με υδροπλάνο που μετέφερε το πλοίο Ark Royal. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο λιμάνι μετά από πτήση 55 λεπτών. Στο κέρμα απεικονίζεται το υδροπλάνο του λοχαγού Kilmer με φόντο το Senglea Point, ένα χαρακτηριστικό σημείο του Μεγάλου Λιμανιού. Στο επάνω μέρος αναγράφεται η επιγραφή «FIRST FLIGHT FROM MALTA» σε ημικυκλική διάταξη. Στο δεξιό μέρος, τα έτη «1915-2015». Κάτω αριστερά, η επιγραφή «100TH ANNIVERSARY» και, στο κέντρο, τα αρχικά του σχεδιαστή «NGB» (Noel Galea Bason). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 300.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος 2015

Λουξεµβούργο

Θέμα: 15η επέτειος από την ενθρόνιση της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας του Μεγάλου Δούκα

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζονται οι μορφές των Αυτών Βασιλικών Υψηλοτήτων του Μεγάλου Δούκα Henri και της Μεγάλης Δούκισσας, πάνω από τις οποίες αναγράφεται το έτος ενθρόνισης, «2000», η χώρα έκδοσης, «Luxembourg», και το έτος έκδοσης «2015». Κάτω από αυτές αναγράφεται η επιγραφή «15e anniversaire de l’accession au trône de S.A.R. le Grand-Duc». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1,4 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος 2015

Ιταλία

Θέμα: Η Διεθνής Έκθεση EXPO Milano 2015

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει σύνθεση που συμβολίζει τη γονιμότητα της Γης: σε ημικύκλιο που δηλώνει τη γήινη σφαίρα, ένας σπόρος που ποτίζεται περιμένει να βλαστήσει. Πάνω από τη Γη, μια άμπελος, ένα κλαδί ελιάς και ένα στάχυ φυτρώνουν από κορμό δένδρου. Αυτά περιβάλλονται από την επιγραφή «NUTRIRE IL PIANETA». Στα αριστερά, τα αρχικά της σχεδιάστριας Maria Grazia Urbani, «MGU». Στα δεξιά, το μονόγραμμα της Ιταλικής Δημοκρατίας, «RI», και το μονόγραμμα του νομισματοκοπείου της Ρώμης, «R». Στο κέντρο, ο λογότυπος EXPO MILANO 2015. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 3,5 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος 2015

Ισπανία

Θέμα: Μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της UNESCO — Σπήλαιο της Αλταμίρα

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζονται σε πρώτο πλάνο τα σχέδια με τους βίσωνες από το σπήλαιο της Αλταμίρα, στην Κανταβρία. Στο επάνω μέρος, σε καμπύλη και με κεφαλαία γράμματα, αναγράφεται η λέξη «ESPAÑA». Στο κάτω μέρος εμφανίζεται το έτος έκδοσης «2015» και στο δεξιό μέρος το σήμα του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 8 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Φεβρουάριος 2015

Γερμανία

Θέμα: 25 χρόνια γερμανικής ενότητας

Περιγραφή: Οι άνθρωποι στο πρώτο πλάνο, που ενσαρκώνουν μια νέα αρχή και την πρόοδο προς ένα καλύτερο μέλλον, στέκονται μπροστά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, σύμβολο της ενότητας της Γερμανίας. Η αναγραφή της δήλωσης Wir sind ein Volk («Είμαστε ένας λαός») —συλλογική έκφραση της βούλησης των Γερμανών πολιτών— αντιπροσωπεύει την πορεία προς την επανένωση της Γερμανίας. Στο κέρμα εμφανίζονται το διακριτικό σήμα του αντίστοιχου νομισματοκοπείου («A», «D», «F», «G» ή «J»), καθώς και ο κωδικός της χώρας έκδοσης, «D», και τα διακριτικά του χαράκτη (τα αρχικά «BW» – Bernd Wendhut). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 30 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2015

Γερμανία

Θέμα: Έσση από τη σειρά «Bundesländer» (ομόσπονδα κράτη)

Περιγραφή: Στο σχέδιο απεικονίζεται κλασική όψη της εκκλησίας του Αγίου Παύλου στην πόλη της Φρανκφούρτης. Η «Paulskirche» ήταν η έδρα του πρώτου ελεύθερα εκλεγμένου νομοθετικού σώματος της Γερμανίας το 1849 και θεωρείται το λίκνο της γερμανικής δημοκρατίας. Πρόκειται για την όψη με τη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα. Το σχέδιο απεικονίζει με σαφήνεια την ένταση μεταξύ του κυρίαρχου πύργου και της ελλειπτικής δομής της εκκλησίας. Το ελαφρά τονισμένο κλιμακοστάσιο προσκαλεί τον επισκέπτη, ενώ ταυτόχρονα τονίζει την υποκείμενη επιγραφή «HESSEN» (το ομόσπονδο κράτος της Έσσης, όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Παύλου). Στο κέρμα εμφανίζονται επίσης, στα αριστερά, το έτος «2015» και το σήμα του αντίστοιχου νομισματοκοπείου («A», «D», «F», «G» ή «J»), και, στα δεξιά, η ένδειξη της χώρας έκδοσης, «D», και τα διακριτικά του χαράκτη (τα αρχικά «HH» — Heinz Hoyer). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 30 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2015

Σλοβενία

Θέμα: Emona-Λιουμπλιάνα

Περιγραφή: Η κεντρική εικόνα του κέρματος είναι η σύνθεση των γραμμάτων που σχηματίζουν τη λέξη «EMONA» ή «AEMONA» και σχηματοποιημένο σχέδιο της Emona. Στο κάτω μέρος, σε κυκλική διάταξη, η επιγραφή «EMONA LJUBLJANA SLOVENIJA 2015». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριο κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2015

Γαλλία

Θέμα: Από το 1945 η Ευρώπη οικοδομεί την ειρήνη και την ασφάλεια

Περιγραφή: Στο κέντρο του κέρματος απεικονίζεται ένα περιστέρι σε σύγχρονο γραφιστικό σχέδιο. Φέρει κλαδί ελιάς, σύμβολο της ειρήνης, του οποίου οι κλάδοι έχουν αντικατασταθεί από τα δώδεκα αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας. Οι 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρονται με τον αντίστοιχο κωδικό ISO. Στο κάτω μέρος αναγράφονται τα γράμματα RF (République Française), ενώ στα αριστερά εμφανίζονται τα σήματα του νομισματοκοπείου και στα δεξιά το έτος 2015. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 4 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2015

Φινλανδία

Θέμα: 150 χρόνια από τη γέννηση του συνθέτη Jean Sibelius

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται ο έναστρος ουρανός, με κορυφές δέντρων στα δεξιά. Οι λέξεις «JEAN SIBELIUS» και το έτος έκδοσης «2015» αναγράφονται στο κέντρο αριστερά. Στα δεξιά αναγράφονται η ένδειξη της χώρας έκδοσης, «FI», και το σήμα του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριο κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2015

Λετονία

Θέμα: Λετονική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται ο επίσημος λογότυπος της λετονικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο λογότυπος συμπληρώνεται με τους χαρακτήρες LATVIJAS PREZIDENTŪRA ES PADOMĒ («ΛΕΤΟΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ») και τον δικτυακό τόπο της προεδρίας «ΕΕ2015.LV». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 2 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2015