Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Herdenkingsmunten van 2 euro - 2005

Vaticaanstad

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 20e Wereldjeugddag

Beschrijving van het ontwerp: in het midden van de munt staat de kathedraal van Keulen afgebeeld, met daarboven een komeet. Langs de bovenkant van het middengedeelte staat in een boog het opschrift ”XX GIORNATA MONDIALE DELLA GIOVENTÙ”, onderbroken door de staart van de komeet en twee van de torenspitsen, waarvan er een in de buitenrand van de munt reikt. In het bovenste deel van de buitenrand staan twaalf sterren afgebeeld in een boog, bovenaan onderbroken door het jaar van uitgifte (2005) en het muntteken „R”. Onder de centrale afbeelding van de kathedraal staat in de buitenrand in een halve cirkel het opschrift „CITTÀ DEL VATICANO”.

Oplage: 100.000 munten

Uitgiftedatum: december 2005

San Marino

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 2005: internationaal jaar van de natuurkunde

Beschrijving van het ontwerp: het binnenste gedeelte bestaat uit een vrije interpretatie van het allegorische schilderij „La fisica antica” of “De studie van de planeten” met daarin de beeltenis van Galileo Galilei. Het jaartal wordt weergegeven onder een wereldbol op een werktafel. Links van de afbeelding staat het muntmerk „R”.De initialen van de graveur „LDS” bevinden zich aan de rechterzijde. De woorden „SAN MARINO” vormen een halve cirkel boven de afbeelding, terwijl langs de onderzijde van het binnenste gedeelte de woorden „ANNO MONDIALE DELLA FISICA” staan. In de buitenste rand staan afgebeeld de twaalf sterren van de Europese Unie, die van elkaar worden gescheiden door de buitenste randen van een afbeelding van een gestileerd atoom, die op de achtergrond in de gehele munt is verwerkt.

Oplage: 130.000 munten

Uitgiftedatum: oktober 2005

Italië

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 1e verjaardag van de ondertekening van de Europese Grondwet

Beschrijving van het ontwerp: in het midden van de munt staan Europa en de stier afgebeeld.Europa houdt een pen en de tekst van de Europese grondwet vast. Links boven is het muntteken „R” te zien. De initialen van de graveur Maria Carmela Colaneri, „MCC”, staan links onder aan de rand van het middengedeelte van de munt. Het jaar van uitgifte staat rechts bovenaan boven het hoofd van de stier. In het onderste deel van de afbeelding net naast het midden is het monogram van de Italiaanse Republiek, „RI”, te zien. In het deel van de buitenrand onder de centrale afbeelding staat in een boog het opschrift „COSTITUZIONE EUROPEA”, en in het resterende deel van de buitenrand zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 18 miljoen munten

Uitgiftedatum: oktober 2005

Finland

Onderwerp van de herdenkingsmunt: het zestigjarig bestaan van de Verenigde Naties en het vijftigjarig lidmaatschap van Finland van de VN

Beschrijving van het ontwerp: op het binnenste gedeelte is een uit puzzelstukken bestaande vredesduif afgebeeld. Onder de duif, langs de rand van de onderste helft van de binnenste cirkel, staan aan de linkerzijde de woorden „FINLAND — UN” en aan de rechterzijde het jaar van uitgifte. Boven dit jaartal, dicht tegen een puzzelstuk aan, staat de letter „K”, de initiaal van de graveur. Het muntmerk „M” bevindt zich onder de afbeelding van de vredesduif. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 2 miljoen munten

Uitgiftedatum: oktober 2005

Oostenrijk

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 50e verjaardag van het Oostenrijkse Staatsverdrag

Beschrijving van het ontwerp: in het midden van de munt staat een reproductie afgebeeld van de handtekeningen en zegels in het Oostenrijkse Staatsverdrag, dat in mei 1955 is ondertekend door de ministers van Buitenlandse Zaken en de Ambassadeurs van de Sovjet-Unie, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Frankrijk, alsook door de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken, Leopold Figl. Boven de zegels staat het opschrift „50 JAHRE STAATSVERTRAG”, en eronder staat het jaar van uitgifte, 2005. De verticale strepen op de achtergrond stellen de Oostenrijkse nationale kleuren voor (rood-wit-rood). Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 7 miljoen munten

Uitgiftedatum: mei 2005

Spanje

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 400ste verjaardag van de eerste uitgave van Miguel de Cervantes’ „De scherpzinnige heer Don Quichot van La Mancha”

Beschrijving van het ontwerp: in het midden van de munt staat de beeltenis van Don Quijote met een lans in de hand en met windmolens op de achtergrond. Aan de linkerzijde staat het ingestempelde woord „ESPAÑA” en daaronder het muntteken „M”. Aan de rand zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld, waarvan er vier zijn ingestempeld. Onderaan staat het jaar van uitgifte.

Oplage: 8 miljoen munten

Uitgiftedatum: april 2005

België

Onderwerp van de herdenkingsmunt: Belgisch-Luxemburgse Economische Unie

Beschrijving van het ontwerp: in het midden van de munt, boven het jaartal “2005”, zijn de beeltenissen van groothertog Henri van Luxemburg en van koning Albert II van België in profiel (van links naar rechts) weergegeven. De initialen van de graveur, “LL”, staan rechts onderaan.. Beide beeltenissen en het jaartal zijn omringd door de twaalf sterren van de EU en door het monogram van groothertog Henri aan de linkerzijde en het monogram van koning Albert II aan de rechterzijde. De munttekens staan tussen twee sterren aan de onderkant van de munt.

Oplage: 6 miljoen munten

Uitgiftedatum: maart 2005

Luxemburg

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 50e verjaardag van groothertog Henri, 5e verjaardag van zijn troonsbestijging en 100e sterfdag van groothertog Adolphe

Beschrijving van het ontwerp: in het midden van de munt staat de beeltenis van groothertog Henri, naar rechts kijkend, bovenop de beeltenis van groothertog Adolphe. Boven de beeltenissen staat de legende ‘GRANDS-DUCS DE LUXEMBOURG’. Onder hun respectieve beeltenissen staat ‘HENRI’, boven ‘* 1955’, en ‘ADOLPHE’, boven ‘† 1905”. Op de rand staan de twaalf sterren van de EU rondom het ontwerp tussen de letters van het woord ‘LËTZEBUERG’ en het jaar van uitgifte, 2005, waarbij het jaartal in het midden onder de beeltenissen staat en wordt geflankeerd door de letter ‘S’ aan de linkerzijde en het logo van de Munt aan de rechterzijde.

Oplage: 2,8 miljoen munten

Uitgiftedatum: januari 2005