Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

2 euron erikoisrahat – 2005

Vatikaanivaltio

Aihe: 20. maailman nuortenpäivät

Kuvaus: Kolikon keskellä on Kölnin tuomiokirkko, jonka yli lentää komeetta. Kolikon keskiosan yläreunassa ovat sanat ”XX GIORNATA MONDIALE DELLA GIOVENTÙ” sekä niiden välissä komeetan pyrstö ja tuomiokirkon kaksi tornia. Toinen torneista ulottuu kolikon ulkoreunalle. Ulkoreunan yläosassa 12 tähteä muodostavat puoliympyrän. Kolikon liikkeeseenlaskuvuosi 2005 ja rahapajan tunnus ”R” ovat ylhäällä tähtien välissä. Sanat ”CITTA' DEL VATICANO” muodostavat puoliympyrän katedraalin kuvan alle.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 100 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: joulukuu 2005

San Marino

Aihe: Kansainvälinen fysiikan vuosi 2005

Kuvaus: Kolikon keskellä on vapaa tulkinta vertauskuvallisesta maalauksesta ”la fisica antica”, joka kuvaa Galileo Galileita tutkimassa planeettoja. Kolikon liikkeeseenlaskuvuosi on merkitty pöydällä olevan maapallon alle. Kuvan vasemmalla puolella on rahapajan tunnus ”R”, ja oikealla kaivertajan nimikirjaimet ”LDS”. Sanat ”SAN MARINO” muodostavat puoliympyrän kuvan yläpuolelle, ja sanat ”ANNO MONDIALE DELLA FISICA” muodostavat puoliympyrän sisäosan alareunaan kuvan alle. Euroopan unionin lipun 12 tähteä ovat kolikon ulkoreunalla, ja niitä erottavat toisistaan taustalle piirretyn tyylitellyn atomin ääriviivat.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 130 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: lokakuu 2005

Italia

Aihe: Euroopan perustuslakisopimuksen allekirjoittamisen 1. vuosipäivä

Kuvaus: Kolikon keskelle on kuvattu Europa ja härkä, ja Europalla on kädessään kynä ja Euroopan perustuslain teksti. Ylhäällä kuvan vasemmalla puolella on rahapajan tunnus ”R”. Kolikon keskiosan vasemmassa alareunassa ovat kaivertaja Maria Carmela Colanerin nimikirjaimet ”MCC”. Kolikon lyöntivuosi on oikealla härän pään yläpuolella. Kuvan alaosassa, ei aivan keskellä, on Italian tasavallan monogrammi ”RI”. Sanat ”COSTITUZIONE EUROPEA” muodostavat puoliympyrän kolikon ulkoreunalle kuvan alle, ja muualla ulkoreunalla on 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 18 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: lokakuu 2005

Suomi

Aihe: 60 vuotta Yhdistyneiden Kansakuntien perustamisesta ja Suomen YK-jäsenyys 50 vuotta

Kuvaus: Kolikon keskellä on osa rauhankyyhkyä kuvaavasta palapelistä. Kyyhkyn kuvan alla kolikon keskiosan alareunassa ovat vasemmalla sanat ”FINLAND – UN” ja oikealla kolikon liikkeeseenlaskuvuosi. Luvun viimeisen numeron yläpuolella, lähes kiinni palapelissä, on kaivertajan nimikirjain ”K”. Aivan rauhankyyhkyä esittävän kuvan alla on rahapajan tunnus ”M”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 2 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: lokakuu 2005

Itävalta

Aihe: Itävallan valtiosopimuksen 50-vuotisjuhla

Kuvaus: Kolikon keskelle on kuvattu Itävallan valtiosopimuksen allekirjoitukset ja sinetit. Valtiosopimuksen allekirjoittivat toukokuussa 1955 Neuvostoliiton, Ison-Britannian, USA:n ja Ranskan ulkoministerit ja suurlähettiläät sekä Itävallan ulkoministeri Leopold Figl. Sinettien yläpuolella on teksti ”50 JAHRE STAATSVERTRAG”, ja niiden alapuolella on kolikon liikkeeseenlaskuvuosi 2005. Taustalla on pystyraitoja, jotka kuvaavat Itävallan kansallisvärejä (punainen-valkoinen-punainen). Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 7 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: toukokuu 2005

Espanja

Aihe: 400 vuotta Miguel de Cervantesin ”Mielevä hidalgo Don Quijote manchalainen” -kirjan ensipainoksesta

Kuvaus: Kolikon keskellä on Don Quijote, joka pitelee kädessään peistä. Taustalla on tuulimyllyjä. Vasemmalla on upotettuna sana ”ESPAÑA” ja sen alapuolella rahapajan tunnus ”M”. Kolikon ulkoreunalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä, joista neljä upotettuina. Liikkeeseenlaskuvuosi on merkitty kolikon alareunaan.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 8 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: huhtikuu 2005

Belgia

Aihe: Belgian ja Luxemburgin talousliitto

Kuvaus: Kolikon keskellä ovat (oikealta vasemmalle) Luxemburgin suurherttua Henrin ja Belgian kuningas Albert II:n profiilit. Profiilien alla on liikkeeseenlaskuvuosi 2005. Oikeassa alareunassa ovat kaivertajan nimikirjaimet ”LL”. Profiileja ja vuosilukua ympäröivät EU:n 12 tähteä sekä vasemmalla suurherttua Henrin ja oikealla kuningas Albert II:n monogrammi. Kolikon alareunassa on kaksi rahapajan tunnusta, molemmat kahden tähden välissä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 6 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: maaliskuu 2005

Luxemburg

Aihe: Suurherttua Henrin 50-vuotispäivä, hänen valtaistuimelle nousunsa viisivuotispäivä ja suurherttua Adolphen kuoleman 100-vuotispäivä

Kuvaus: Kolikon keskellä on oikealle katsovan suurherttua Henrin profiili ja osittain sen alla suurherttua Adolphen profiili. Kuvien yläpuolella on teksti ”GRANDS-DUCS DE LUXEMBOURG”. Suurherttuoiden nimet ”HENRI” (alla merkintä ”* 1955”) ja ”ADOLPHE” (alla merkintä ”† 1905”) on kaiverrettu profiilien alle. Kolikon ulkoreunalla kuva-aihetta ympäröivät EU:n lipun12 tähteä ja niiden väleissä sanan ”LËTZEBUERG” kirjaimet sekä profiilien alle keskitetty liikkeeseenlaskuvuosi 2005, jonka vasemmalla puolella on kirjain ”S” ja oikealla rahapajan tunnus.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 2,8 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: tammikuu 2005