Menu
 

Prigodne kovanice od 2 € – 2005.

Država Vatikanskog Grada

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 20. Svjetski dan mladih

Opis: U jezgri kovanice prikazana je katedrala u Kölnu koju prelijeće komet. Kružno, uz gornji rub jezgre, napisane su riječi »XX GIORNATA MONDIALE DELLA GIOVENTÙ« i razdvojene su repom kometa i dvama šiljastim tornjevima katedrale, od kojih jedan prelazi na prsten kovanice. Polukružno, na gornjem dijelu prstena, nalazi se dvanaest zvijezda, koje na vrhu razdvaja godina izdanja »2005« i oznaka kovnice »R«. Ispod središnjeg motiva katedrale, na prstenu su polukružno napisane riječi »CITTÀ DEL VATICANO«.

Opseg izdanja: 100 000 kovanica

Datum izdanja: prosinac 2005.


San Marino

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 2005. – Svjetska godina fizike

Opis: U jezgri kovanice nalazi se slobodna interpretacija alegorijske slike koja prikazuje Galilea Galileija poznate pod nazivom »La fisica antica« ili studija planeta. Godina izdanja napisana je ispod globusa koji stoji na stolu. S lijeve strane motiva nalazi se oznaka kovnice »R«, a monogram gravera »LDS« nalazi se na njegovoj desnoj strani. Riječi »SAN MARINO« tvore polukrug iznad motiva, a riječi »ANNO MONDIALE DELLA FISICA« smještene su uz donji rub jezgre. Na prstenu se nalazi 12 zvijezda Europske unije, međusobno razdvojenih vanjskim rubovima motiva stiliziranog atoma koji se proteže površinom cijele kovanice.

Opseg izdanja: 130 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2005.


Italija

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 1. obljetnica potpisivanja Europskog ustava

Opis: U jezgri kovanice prikazani su Europa i bik. Europa drži nalivpero i tekst Europskog ustava. Lijevo iznad slike nalazi se oznaka kovnice »R«. Monogram graverke Marije Carmele Colaneri »MCC« nalazi se u donjem lijevom rubu jezgre. Godina kovanja nalazi se u gornjem desnom dijelu motiva, iznad bikove glave. Na dnu i malo izvan sredine jezgre smješten je monogram Talijanske Republike, »RI«. Riječi »COSTITUZIONE EUROPEA« čine polukrug duž prstena ispod središnjeg motiva, dok je dvanaest zvijezda prikazano na preostalom dijelu prstena.

Opseg izdanja: 18 milijuna kovanica

Datum izdanja: listopad 2005.


Finska

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 60. obljetnica osnivanja Ujedinjenih naroda i 50. obljetnica članstva Finske u toj organizaciji

Opis: U jezgri se nalaze dijelovi slagalice koja prikazuje golubicu mira. Ispod motiva golubice, uz donji rub jezgre, nalazi se natpis »FINLAND — UN« s lijeve, a godina izdanja s desne strane. Iznad zadnje znamenke godine izdanja i blizu ruba jednog komadića slagalice nalazi se slovo »K«, monogram gravera. Oznaka kovnice »M« urezana je neposredno ispod motiva golubice mira. Na prstenu je prikazano 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 2 milijuna kovanica

Datum izdanja: listopad 2005.


Austrija

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 50. obljetnica Austrijskog državnog ugovora

Opis: U jezgri kovanice nalaze se reprodukcije potpisa i pečata na Austrijskom državnom ugovoru, koji su u svibnju 1955. potpisali ministri vanjskih poslova i veleposlanici Sovjetskog saveza, Ujedinjene Kraljevine, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske te austrijski ministar vanjskih poslova Leopold Figl. Iznad pečata nalazi se natpis »50 JAHRE STAATSVERTRAG«, a ispod njih godina izdanja »2005«. Okomite linije u pozadini predstavljaju austrijske nacionalne boje (crvena, bijela, crvena). Na prstenu kovanice prikazano je 12 zvijezda EU-a.

Opseg izdanja: 7 milijuna kovanica

Datum izdanja: svibanj 2005.


Španjolska

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 400 godina od prvog izdanja knjige Miguela de Cervantesa »El Ingenioso Hidalgo Don Quijote de la Mancha« (Bistri vitez Don Quijote od Manche)

Opis: Unutar jezgre kovanice prikazan je Don Quijote s kopljem u ruci, a u pozadini su prikazane vjetrenjače. Na lijevoj strani površine kovanice utisnuta je riječ »ESPAÑA« ispod koje se nalazi oznaka kovnice »M«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije, od kojih su četiri utisnute u njegovu površinu. Na dnu je navedena godina izdanja.

Opseg izdanja: 8 milijuna kovanica

Datum izdanja: travanj 2005.


Belgija

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: Belgijsko-luksemburška ekonomska unija

Opis: Unutar jezgre kovanice u profilu (slijeva nadesno) prikazani su likovi velikog vojvode od Luksemburga Henrija i belgijskog kralja Alberta II., iznad godine izdanja »2005«. Monogram gravera (»LL«) nalazi se dolje desno. Dva lika i datum okružuje prsten na kojem se nalazi dvanaest zvijezda EU-a i monogrami velikog vojvode Henrija s lijeve i kralja Alberta II. s desne strane. Oznake kovnice smještene su između dviju zvijezda pri dnu jezgre.

Opseg izdanja: 6 milijuna kovanica

Datum izdanja: ožujak 2005.


Luksemburg

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 50. rođendan velikog vojvode Henrija, 5. obljetnica njegova stupanja na prijestolje i 100. obljetnica smrti velikog vojvode Adolphea

Opis: U jezgri kovanice prikazan je veliki vojvoda Henri koji gleda udesno i djelomično prekriva lik velikog vojvode Adolphea. Iznad portreta nalazi se natpis »GRANDS-DUCS DE LUXEMBOURG«, a ispod svakog lika nalazi se odgovarajuće ime osobe, »HENRI« iznad godine »*1955« i »ADOLPHE« iznad »†1905«. Na prstenu kovanice 12 zvijezda EU-a koje okružuju motiv raspoređeno je između razdvojenih slova riječi »LËTZEBUERG« i godine izdanja »2005«, smještene ispod likova. Lijevo od nje je slovo »S«, a desno logotip kovnice.

Opseg izdanja: 2,8 milijuna kovanica

Datum izdanja: siječanj 2005.


povratak na vrh