Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Prigodne kovanice od 2 € – 2005.

Država Vatikanskoga Grada

Tema: 20. Svjetski dan mladih

Opis: Na jezgri je prikazana katedrala u Kölnu koju prelijeće komet. Kružno, duž gornjeg ruba jezgre, napisane su riječi »XX GIORNATA MONDIALE DELLA GIOVENTÙ« i razdvojene su repom kometa i dvama šiljastim tornjevima katedrale, od kojih jedan prelazi na prsten kovanice. Polukružno, na gornjem dijelu prstena, nalazi se 12 zvijezda, koje na vrhu razdvaja godina izdavanja »2005« i oznaka kovnice »R«. Ispod središnjeg motiva katedrale na prstenu su polukružno ispisane riječi »CITTÀ DEL VATICANO«.

Opseg izdanja: 100 000 kovanica

Datum izdanja: prosinac 2005.

San Marino

Tema: 2005. – Svjetska godina fizike

Opis: Na jezgri se nalazi slobodna interpretacija alegorijske slike koja prikazuje Galilea Galileija poznate pod nazivom »La fisica antica« ili studija planeta. Godina izdavanja napisana je ispod globusa koji stoji na stolu. S lijeve strane motiva nalazi se oznaka kovnice »R«, a inicijali graverke »LDS« nalaze se na njegovoj desnoj strani. Riječi »SAN MARINO« tvore polukrug iznad motiva, a riječi »ANNO MONDIALE DELLA FISICA« smještene su duž donjeg ruba jezgre. Na prstenu se nalazi 12 zvijezda Europske unije, međusobno razdvojenih vanjskim rubovima motiva stiliziranog atoma koji se proteže površinom cijele kovanice.

Opseg izdanja: 130 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2005.

Italija

Tema: 1. obljetnica potpisivanja Europskog ustava

Opis: Na jezgri su prikazani Europa i bik. Europa drži nalivpero i tekst Europskog ustava. Lijevo iznad motiva nalazi se oznaka kovnice »R«. Inicijali graverke Marije Carmele Colaneri »MCC« nalaze se duž donjeg lijevog ruba jezgre. Godina kovanja nalazi se na gornjem desnom dijelu motiva, iznad bikove glave. Na donjem dijelu i malo izvan središta jezgre smješten je monogram Talijanske Republike »RI«. Riječi »COSTITUZIONE EUROPEA« čine polukrug duž prstena ispod središnjeg motiva, dok je 12 zvijezda prikazano na preostalom dijelu prstena.

Opseg izdanja: 18 000 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2005.

Finska

Tema: 60. obljetnica osnivanja Ujedinjenih naroda i 50. obljetnica članstva Finske u toj organizaciji

Opis: Na jezgri se nalaze dijelovi slagalice koja prikazuje golubicu mira. Ispod motiva golubice, duž donjeg ruba jezgre, nalazi se natpis »FINLAND – UN« s lijeve, a godina izdavanja s desne strane. Iznad zadnje znamenke godine izdavanja i blizu ruba jednog komadića slagalice nalazi se slovo »K«, inicijali gravera. Oznaka kovnice »M« otisnuta je neposredno ispod motiva golubice mira. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 2 000 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2005.

Austrija

Tema: 50. obljetnica Austrijskog državnog ugovora

Opis: Na jezgri se nalaze reprodukcije potpisa i pečata na Austrijskom državnom ugovoru, koji su u svibnju 1955. potpisali ministri vanjskih poslova i veleposlanici Sovjetskog saveza, Ujedinjene Kraljevine, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske te austrijski ministar vanjskih poslova Leopold Figl. Iznad pečata nalazi se natpis »50 JAHRE STAATSVERTRAG«, a ispod njih godina izdavanja »2005«. Okomite linije u pozadini predstavljaju austrijske nacionalne boje (crvena, bijela, crvena). Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 7 000 000 kovanica

Datum izdanja: svibanj 2005.

Španjolska

Tema: 400 godina od prvog izdanja knjige Miguela de Cervantesa »El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha« (Bistri vitez Don Quijote od Manche)

Opis: Na jezgri je prikazan Don Quijote s kopljem u ruci, a u pozadini su prikazane vjetrenjače. Na lijevoj strani utisnuta je riječ »ESPAÑA«, ispod koje se nalazi oznaka kovnice »M«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije, od kojih su četiri utisnute u njegovu površinu. Na donjem dijelu navedena je godina izdavanja.

Opseg izdanja: 8 000 000 kovanica

Datum izdanja: travanj 2005.

Belgija

Tema: Belgijsko-luksemburška gospodarska unija

Opis: Na jezgri u profilu (slijeva nadesno) prikazani su likovi velikog vojvode od Luksemburga Henrija i belgijskog kralja Alberta II., iznad godine izdavanja »2005«. Inicijali gravera »LL« nalaze se na donjem desnom dijelu. Dva lika i datum okružuje prsten kovanice na kojem se nalazi 12 zvijezda Europske unije i monogrami velikog vojvode Henrija s lijeve i kralja Alberta II. s desne strane. Oznake kovnice smještene su između dviju zvijezda pri dnu kovanice.

Opseg izdanja: 6 000 000 kovanica

Datum izdanja: ožujak 2005.

Luksemburg

Tema: 50. rođendan velikog vojvode Henrija, 5. obljetnica njegova stupanja na prijestolje i 100. obljetnica smrti velikog vojvode Adolphea

Opis: Na jezgri je prikazan veliki vojvoda Henri koji gleda udesno i djelomično prekriva lik velikog vojvode Adolphea. Iznad portreta nalazi se natpis »GRANDS-DUCS DE LUXEMBOURG«, a ispod svakog lika nalazi se odgovarajuće ime osobe, »HENRI« iznad godine »*1955« i »ADOLPHE« iznad »†1905«. Na prstenu kovanice 12 zvijezda Europske unije koje okružuju motiv raspoređeno je između razdvojenih slova riječi »LËTZEBUERG« i godine izdavanja »2005«, smještene ispod likova. Lijevo od nje je slovo »S«, a desno logotip kovnice.

Opseg izdanja: 2 800 000 kovanica

Datum izdanja: siječanj 2005.