Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Priložnostni spominski kovanci za 2 € – 2005

Vatikan

Motiv: 20. svetovni dan mladih avgusta 2005 v Kölnu

Opis: v jedru kovanca je upodobljena katedrala v Kölnu s kometom v preletu. Besede »XX GIORNATA MONDIALE DELLA GIOVENTÙ« so razporejene vzdolž roba jedra kovanca in razdeljene z repom kometa in dvema vrhoma zvonikov katedrale, od katerih eden sega v kolobar kovanca. Na zgornjem delu kolobarja je upodobljenih dvanajst v polkrog urejenih zvezd, ki so na vrhu ločene z letom izdaje »2005« in oznako kovnice »R«. Pod osrednjo podobo katedrale so ob kolobarju polkrožno postavljene besede »CITTÀ DEL VATICANO«.

Obseg izdaje: 100.000 kovancev

Datum izdaje: december 2005

San Marino

Motiv: 2005 – svetovno leto fizike

Opis: v jedru kovanca je prosta interpretacija alegorične slike Galilea Galileija, znane kot »la fisica antica« ali študija planetov. Leto izdaje je prikazano pod kroglo na pisalni mizi. Levo od slike je oznaka kovnice »R«. Začetnice vrezovalca »LDS« so na desni strani. Besedi »San Marino« tvorita polkrog nad sliko, medtem ko besede »ANNO MONDIALE DELLA FISICA« ležijo vzdolž spodnjega roba jedra. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije, ki so med seboj ločene z zunanjimi deli podobe stiliziranega atoma, vrezanega v ozadje po celotni površini kovanca.

Obseg izdaje: 130.000 kovancev

Datum izdaje: oktober 2005

Italija

Motiv: 1. obletnica podpisa Evropske ustave

Opis: v jedru kovanca sta prikazana boginja Evropa in bik. Evropa drži nalivno pero in besedilo Evropske ustave. Zgoraj levo od slike je oznaka kovnice »R«. Začetnice vrezovalke Marie Carmele Colaneri »MCC« so ob levem spodnjem robu jedra. Leto kovanja je prikazano v desnem zgornjem delu podobe, nad bikovo glavo. Monogram Italijanske republike »RI« je pod podobo in nekoliko od sredine. Besede »COSTITUZIONE EUROPEA« so polkrožno postavljene na kolobarju kovanca in pod osrednjo podobo. Dvanajst zvezd je upodobljenih v preostalem delu kolobarja.

Obseg izdaje: 18 milijonov kovancev

Datum izdaje: oktober 2005

Finska

Motiv: 60. obletnica ustanovitve Organizacije združenih narodov in 50. obletnica članstva Finske v tej organizaciji

Opis: v jedru kovanca so upodobljeni deli sestavljanke, ki prikazuje golobico miru. Pod podobo golobice je na levi strani vzdolž roba spodnje polovice jedra kovanca vrezan napis »FINLAND – UN«, na desni strani pa leto izdaje. Nad zadnjo številko leta izdaje je blizu roba sestavljanke vrezana črka »K«, ki pomeni začetnico vrezovalca. Oznaka kovnice »M« je vrezana neposredno pod podobo golobice miru. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 2 milijona kovancev

Datum izdaje: oktober 2005

Avstrija

Motiv: 50. obletnica podpisa Avstrijske državne pogodbe

Opis: v jedru kovanca so reprodukcije podpisov in žigov na Avstrijski državni pogodbi, ki so jo maja 1955 podpisali zunanji ministri in veleposlaniki Sovjetske zveze, Velike Britanije, ZDA in Francije ter avstrijski zunanji minister Leopold Figl. Nad žigi je napis »50 JAHRE STAATSVERTRAG«, pod njimi pa je letnica izdaje »2005«. Navpične proge v ozadju upodabljajo avstrijske nacionalne barve (rdeča-bela-rdeča). Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 7 milijonov kovancev

Datum izdaje: maj 2005

Španija

Motiv: 400-letnica prve izdaje knjige Miguela de Cervantesa »El Ingenioso Hidalgo Don Quijote de la Mancha« (Bistroumni plemič Don Kihot iz Manče)

Opis: v jedru kovanca je upodobljen Don Kihot s sulico v roki in mlini na veter v ozadju. Na levi je vbočeno izpisana beseda »ESPAÑA«, pod njo pa je oznaka kovnice »M«. Na kolobarju kovanca je dvanajst zvezd Evropske unije, od katerih so štiri vbočene. Leto izdaje je izpisano na dnu motiva.

Obseg izdaje: 8 milijonov kovancev

Datum izdaje: april 2005

Belgija

Motiv: Belgijsko-luksemburška ekonomska unija

Opis: podobi velikega vojvode Luksemburga Henrija in kralja Belgije Alberta II.(od leve proti desni) sta v profilu v jedru kovanca nad letnico »2005«. Začetnici vrezovalca »LL« se nahajata proti desni strani spodaj. Podobi in datum so obkroženi z dvanajstimi zvezdami EU in z monogramoma velikega vojvode Henrija na levi in kralja Alberta II. na desni. Oznaki kovnice ležita med dvema zvezdama blizu spodnje strani kovanca.

Obseg izdaje: 6 milijonov kovancev

Datum izdaje: marec 2005

Luksemburg

Motiv: 50. rojstni dan velikega vojvode Henrija, 5. obletnica njegovega kronanja in 100. obletnica smrti velikega vojvode Adolpha

Opis: v jedru kovanca je v profilu upodobljen veliki vojvoda Henri, nekoliko desno pod njim pa veliki vojvoda Adolph. Nad portretoma je vrezan napis »GRANDS-DUCS DE LUXEMBOURG«, pod njima pa imeni »HENRI« in »ADOLPHE« z letnicama »*1955« oz. »†1905«. Na kolobarju motiv obkroža 12 zvezd Evropske unije, ki so razporejene med črkami besede »LËTZEBUERG« in paroma števk letnice izdaje »2005«. Levo od letnice je črka »S«, desno pa oznaka kovnice.

Obseg izdaje: 2,8 milijona kovancev

Datum izdaje: januar 2005